Suikerverslaving

Suikerverslaving - Gevaren en hulp

Een suikerverslaving klinkt misschien extreem, maar is een serieus probleem. Heel wat mensen hebben er last van. Aan de meerderheid van de producten die je in de supermarkt kunt kopen, is suiker toegevoegd. Ook bestaan er verschillende schuilnamen voor suiker. We eten zo steeds meer suiker zonder dat we het eigenlijk door hebben.

Suiker is erg schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot overgewicht, diabetes, chronische ziektes en andere gezondheidsklachten. Wat is een verslaving aan suiker en hoe kom je er vanaf?

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00
Weekend 11:00 - 19:00

Wat is een suikerverslaving?

Een groot deel van de Westerse bevolking is verslaafd aan suiker. Bewerkt en suikerrijk voedsel is in onze maatschappij nu eenmaal heel toegankelijk.

Bij het eten van suiker wordt het beloningscentrum in je brein geactiveerd, wat zorgt voor de afgifte van dopamine. Dopamine is het stofje wat jou dat prettige gevoel geeft. Hetzelfde beloningssysteem is ook betrokken bij verslavend gedrag, wat dus betekent dat de hersenen suiker op dezelfde manier behandelen als drugs.

Regelmatig suiker eten verandert je hersenen; ze worden er tolerant voor, waardoor je er steeds meer van nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren. Als je te vaak veel suiker eet, kan je interne beloningssysteem veranderen, waardoor je bijvoorbeeld eetgedrag en caloriebehoefte van elkaar loskoppelt. Je eet dan niet meer omdat je honger hebt.

Bij een suiker verslaving heeft de persoon een constante behoefte aan het eten van zoete dingen met veel suikers.

Wanneer ben je verslaafd aan suiker?

Herken je een of meerdere situaties hieronder? Dan is er een grote kans dat je aan een suiker verslaving leidt:
 • Je vind het moeilijk om van bepaalde etenswaren af te blijven of van een bepaald product minder te eten
 • Je voelt je moe en futloos na het eten
 • Je weet dat je gezonder moet gaan eten, maar het lukt je niet ermee te beginnen of om het vol te houden
 • Je eet om negatieve gevoelens te onderdrukken
 • Je voelt vaak sterk de behoefte om iets te eten, ook als je eigenlijk geen honger hebt

Deze gevoelens komen voort uit een verstoorde hormoonbalans door een overmatige suikerinname. Veel mensen vinden het moeilijk om te stoppen met het consumeren van suiker. En dat is ook niet zo gek: het geeft ons nu eenmaal een onwijs prettig gevoel.

Afkicken van suikerverslaving

Een suiker verslaving is niet alleen een lichamelijke verslaving, maar ook een emotionele verslaving. Mensen eten vaak zoete dingen om negatieve emoties uit te schakelen en zich beter te voelen.

Je moet er daarom eerst voor zorgen dat je hormonen weer in balans en onder controle zijn.

Adviezen

 • Vermijd geraffineerde suikers
 • Kies gezonde voeding en herken verborgen suikers
 • Ga voor de juiste zoetstoffen
 • Kies gezonde snacks
 • Activeer het beloningssysteem op een natuurlijke manier


Afkickverschijnselen

Als je besluit om je suiker inname te minderen of helemaal geen suiker meer te consumeren, dan kun je last krijgen van afkickverschijnselen. In hoeverre en hoelang je last hebt van deze verschijnselen, verschilt van persoon tot persoon.

Je kunt last krijgen van de volgende verschijnselen:
 • Een sterke behoefte om iets te eten waar suiker in zit
 • Lichte hoofdpijn
 • Je bent prikkelbaar en wordt snel boos
 • Je voelt je snel moe en futloos

Minder vaak voorkomende verschijnselen zijn:
 • Misselijkheid
 • Slapeloosheid
 • Je koud voelen, soms zo erg dat je zit te rillen

Lees ook: Afkickverschijnselen suiker

Hulp bij suikerverslaving

Het eten van een teveel aan suiker kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder het ontwikkelen van chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en overgewicht.

Een suiker verslaving is natuurlijk lang niet zo erg als een drugs- of alcoholverslaving. Toch kan het voor mensen moeilijk zijn om te stoppen of te minderen. Vooral als het consumeren van suiker samengaat met het onderdrukken van negatieve emoties of eetbuien, is het vaak verstandiger om psychische hulp in te schakelen. Soms kan een suikerverslaving ook samengaan met een eetstoornis.

Het is belangrijk om je eetgewoonten in balans en onder controle te krijgen en weer een gezond en gelukkig leven te leiden.