Suikerverslaving

Suikerverslaving: Symptomen, risico's en hulp

Suiker kan net zoals medicijnen, drugs en alcohol leiden tot verslavend gedrag. Hoewel er bij een suikerverslaving geen sprake is van lichamelijke afhankelijkheid, kan iemand wel een geestelijke verslaving aan suiker ontwikkelen. Dit heeft onder meer te maken met de effecten van suiker op de neurotransmitter dopamine. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe een suikerverslaving ontstaat en aan welke symptomen je deze kunt herkennen. Ook wordt besproken wat de gezondheidsrisico’s zijn en op welke manieren je van een suikerverslaving kunt komen.


Wat is een suikerverslaving?

Bij een suikerverslaving is er sprake van een mentale afhankelijkheid aan suiker, onder meer door de effecten die het heeft op de hersenen. Suiker beïnvloedt namelijk het interne beloningssysteem in je hersenen, in het bijzonder specifiek de dopamine aanmaak. Iemand krijgt hierdoor de behoefte om voortdurend suikerrijk voedsel te eten. Volgens een studie door C. Wideman et al. in Nutritional Neuroscience kunnen de effecten van een suikerverslaving, zoals ontwenningsverschijnselen en de kans op terugval, vergelijkbaar zijn met die van verslavende drugs.


Symptomen suikerverslaving

Een suikerverslaving kan zich via verschillende symptomen uiten. Iemand wil vaak voortdurend zoete dingen eten, krijgt geen verzadigd gevoel bij het eten door het gebrek aan gezonde voeding en kan door het overmatig suikergebruik bovendien gedragsveranderingen vertonen. Volgens G. Kohlboeck et al. in Annals of Nutrition and Metabolism leiden hoge innames van suiker, gekoppeld met een slecht dieet, onder andere tot emotionele symptomen onder kinderen, waaronder chronische concentratieproblemen en hyperactief gedrag.

Dit zijn mogelijke symptomen van een suikerverslaving:

  • Je vindt het moeilijk om van bepaalde etenswaren af te blijven of van een bepaald product minder te eten
  • Je voelt je moe en futloos na het eten
  • Je weet dat je gezonder moet gaan eten, maar het lukt je niet ermee te beginnen of om het vol te houden
  • Je eet om negatieve gevoelens te onderdrukken
  • Je voelt vaak sterk de behoefte om iets te eten, ook als je eigenlijk geen honger hebt
  • Je ervaart een prettig gevoel wanneer je iets met suiker eet

Hoe kom je van een suikerverslaving af?

Een suikerverslaving wordt niet gezien als een lichamelijke verslaving, omdat er geen sprake is van daadwerkelijke lichamelijke afhankelijkheid, maar een emotionele verslaving of mentale afhankelijkheid. Iemand die suiker binnenkrijgt, koppelt dit dan bijvoorbeeld aan het uitschakelen van negatieve emoties of stress en voelt zich beter door de gestimuleerde dopamine productie die suiker activeert, volgens een onderzoek in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism uit 2015. Om van een suikerverslaving af te komen, is het daarom onder meer zaak om onderliggende psychologische factoren aan te pakken, bijvoorbeeld door professionele behandeling.

Adviezen

Dit zijn enkele adviezen om van een suikerverslaving af te komen:

  • Vermijd geraffineerde suikers
  • Kies gezonde voeding en herken verborgen suikers
  • Ga voor de juiste zoetstoffen
  • Kies gezonde snacks in plaats van voortdurend zoete dingen
  • Activeer het beloningssysteem op een natuurlijke manier
  • Consulteer een huisarts over behandeling van mogelijke psychische problemen

Afkickverschijnselen van suiker

Het is mogelijk om lichamelijke en emotionele afkickverschijnselen te krijgen wanneer je de suikerinname vermindert of volledig stopzet. Zo stelt een studie uit 2015 in Physiology & Behavior dat iemand die plotseling geen suiker eet, meer impulsief gedrag kan vertonen. In hoeverre en hoe lang je last hebt van afkickverschijnselen, is per persoon afhankelijk.

Je kunt last krijgen van de volgende verschijnselen:

  • Een sterke behoefte om iets te eten waar suiker in zit
  • Lichte hoofdpijn
  • Je bent prikkelbaar en wordt snel boos
  • Je voelt je snel moe en futloos
  • Je vertoont meer impulsief gedrag

Minder vaak voorkomende verschijnselen zijn:

  • Misselijkheid
  • Slapeloosheid
  • Je koud voelen, soms zo erg dat je zit te rillen

Lees hier meer over de afkickverschijnselen van suiker


Hulp bij suikerverslaving

Het eten van een teveel aan suiker kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder het ontwikkelen van chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en overgewicht.

Een suikerverslaving is meestal niet zo ernstig als een drugs– of alcoholverslaving. Toch kan het voor mensen moeilijk zijn om te stoppen of te minderen. Vooral als het consumeren van suiker samengaat met het onderdrukken van negatieve emoties of eetbuien, is het vaak verstandig om psychische hulp in te schakelen. Soms kan een suikerverslaving ook samengaan met een eetstoornis.

Het is belangrijk om je eetgewoonten in balans en onder controle te krijgen en weer een gezond en gelukkig leven te leiden.


Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het afkicken van suiker?

Afkickverschijnselen bij een verslaving aan suiker variëren per persoon en houden meestal enkele dagen aan. Soms duurt het echter wel twee weken of langer voordat iemand geen effecten meer ondervindt van de suiker.

Hoe herken je een suikerverslaving?

Je kunt een suikerverslaving herkennen aan de hoeveelheid suiker die dagelijks wordt ingenomen, de rol die deze inname van suiker speelt in iemands leven (zoals het geven van een prettig gevoel of het dealen met stress), en de constante drang om iets te eten wanneer er voor langere tijd geen suikers zijn ingenomen.

Is suiker verslavend?

Suiker kan verslavend zijn wanneer er een mentale afhankelijkheid aan de inname van suiker ontstaat, onder meer door een verstoorde balans van dopamine. Wanneer iemand in dat geval suiker eet, wordt het prettige gevoel na inname van suiker voortdurend nagejaagd.

bel Bel ons voor advies