Afkickverschijnselen suiker

Afkicken van suiker - Wat zijn de afkickverschijnselen?

Suiker is lichamelijk verslavend. Als je plotseling stopt met suiker eten, kun je last krijgen van afkickverschijnselen, waaronder vermoeidheid en hoofdpijn. Je lichaam vraagt zich af waar al die zoetigheid ineens is gebleven en is dus even in shock.

Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen. Hoe lang de afkickverschijnselen duren, wisselt per persoon. Over het algemeen duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.

Als je gezonder wil gaan leven of wil afvallen, is het stoppen met, of minderen van suiker een goed idee. Maar omdat de afkickverschijnselen van suiker zo vervelend kunnen zijn, is dat niet altijd even makkelijk.

Lees hier meer over een suikerverslaving


Wat zijn de afkickverschijnselen van suiker?

Stoppen met suiker zal ervoor zorgen dat je een enorme trek krijgt in zoetigheid.

Daarnaast kun je last krijgen van de volgende afkickverschijnselen:

  • Diarree of obstipatie
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid

Je lichaam moet wennen aan je nieuwe voedingspatroon, waardoor je problemen kunt krijgen met je stoelgang (diarree of obstipatie). Maar dit zal zich vrij snel weer normaliseren. Eet genoeg groenten en andere voedsel dat je stoelgang stimuleert, zoals volkoren granen, tenzij je een koolhydraatarm dieet volgt.

Er zijn daarnaast mensen die heftigere afkickverschijnselen ervaren, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.


Wat te doen tegen afkickverschijnselen suiker?

Bereid jezelf (en je naasten) voor op de verschillende afkickverschijnselen, waaronder vermoeidheid, van suiker. Maak je echter vooral geen zorgen over de afkickverschijnselen; die gaan vanzelf weer over als je lichaam eenmaal gewend is aan je nieuwe voedingspatroon.

Geef niet op en houd vol, de verschijnselen zullen slechts een paar dagen aanhouden. Daarnaast is het belangrijk om wat extra te bewegen, voldoende water te drinken en geen zoetstoffen in te nemen.


Afkicken van suiker eten

Veel mensen kunnen zelf afkicken van suiker en hebben daar verder geen professionele hulp bij nodig. Echter kan het in sommige gevallen helpen om contact op te nemen met een afkickkliniek.


Afkickkliniek suiker

Vind je het toch moeilijk om zelf af te kicken van suiker of wil je meer tips om beter om te gaan met de verschillende afkickverschijnselen? Dan kun je contact opnemen met een afkickkliniek via onze website.

Opname afkickkliniek? Lees hier meer.


Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van suiker

Hoe lang duurt afkicken van suiker?

De meeste mensen ervaren afkickverschijnselen wanneer ze stoppen met suiker. Niet iedereen krijgt last van heftige afkickverschijnselen en het varieert daarnaast per persoon welke afkickverschijnselen er worden ervaren. Hoe lang ze duren wisselt ook per individu. Over het algemeen duren afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Het is dan ook niet gek dat mensen dan weer snel op zoek gaan naar suiker.

Wat gebeurt er met je lichaam als je minder suiker eet?

Als je minder suiker eet, kan dit leiden tot veranderingen in je lichaam zoals: verminderd risico op type 2 diabetes, afname van gewicht, verbetering van de bloedsuikerspiegel, vermindering van ontstekingen en verbetering van de gezondheid van het hart en bloedvaten.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00