Trillende handen door alcohol

Kater trillen: Oorzaak trillende handen door alcohol

Last van trillende handen door alcohol? Als je handen vaak trillen, kan dat een signaal zijn van overmatig alcoholgebruik. Helaas negeren drinkers dit symptoom vaak en hebben ze ook de neiging dit te verbergen. In plaats van zich door professionals te laten behandelen, kiezen ze er liever voor om weer te gaan drinken. En dit heeft natuurlijk alleen maar meer negatieve gevolgen.


Trillende handen oorzaak

Het hebben van bevende handen kan diverse oorzaken hebben. Behalve dat het voorkomt bij overmatig alcoholgebruik, kan het ook optreden bij het gebruik van andere stimulerende middelen, zoals nicotine en cafeïne. Je kunt bovendien gaan trillen als je te weinig suiker hebt binnengekregen. Stress, angstgevoelens of paniek kunnen het trillen erger maken.

Verder zijn er nog aandoeningen die trillende handen kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn hypoglykemie en de Ziekte van Wilson.


Trillende handen als ontwenningsverschijnsel

Als jij gaat minderen of stoppen met drinken, kun je bevende handen als ontwenningsverschijnsel krijgen. Alcohol laat je spieren namelijk onwillekeurig samentrekken en ontspannen, wat een tremor heet. Dit varieert van licht beven tot zware tremor.

Behalve dit verschijnsel, kan het drastisch minderen van je alcoholinname leiden tot meer zweten, vermoeidheid, zenuwachtigheid, angst, misselijkheid, braken, slapeloosheid, koude rillingen en onrust. Maar het bekendste effect van onthouding is toch wel het trillen van de handen, omdat dit zo zichtbaar is.

Lees hier meer over ontwenningsverschijnselen alcohol

Al deze verschijnselen zijn over het algemeen niet gevaarlijk en verdwijnen meestal na 7 tot 10 dagen.


Verband trillende handen en alcohol

Helaas ontkennen veel alcoholisten dat ze verslaafd zijn geraakt aan alcohol. Ook kunnen ze andersom gaan redeneren, waarbij ze geloven dat alcohol de oplossing is voor hun bevende handen. Want zodra ze drank consumeren, zal het trillen ophouden. Ze negeren de alcohol als boosdoener.

Als alcohol drinken een gewoonte is geworden en je echt niet meer zonder kunt, kan er sprake zijn van een alcoholverslaving, wat ook wel alcoholisme wordt genoemd.


Na de trillende handen: lever

Ze zijn zo bezig met het ontkennen van hun probleem, dat zware drinkers vaak niet in de gaten hebben hoeveel schade ze oplopen.

Na de bevende handen is namelijk de lever aan de beurt. De lever kan zwaar en blijvend beschadigd raken als je langdurig alcohol misbruikt.

Levercirrose kan al optreden bij het consumeren van ‘slechts’ drie biertjes per dag voor een periode van tien jaar. Je levercellen zullen dan omgezet worden in littekenweefsel. Er zal zo steeds minder leverweefsel overblijven, terwijl het littekenweefsel juist toeneemt. Je lever zal steeds minder goed gaan werken. Wanneer je dan blijft drinken, kan je lever er compleet mee stoppen. De enige manier om de situatie te redden, is een levertransplantatie.

Als je stopt met het drinken van alcohol, kan de lever zich binnen een aantal weken herstellen. Hoe langer je de alcohol laat staan, hoe verder het levervet zal afnemen. Maar er zullen wel een aantal maanden overheen gaan voordat de lever weer helemaal hersteld is. Om je lever daar een extra handje bij te helpen, kun je het beste een streng vetarm dieet aanhouden.


Koude rillingen door alcohol

Het is belangrijk om op de signalen van je lichaam te letten. Als jij ontwenningsverschijnselen ervaart nadat je alcohol hebt gedronken, is dat een probleem. Behalve het hebben van trillende handen, kan alcohol ervoor zorgen dat je koude rillingen krijgt. Dit is een ander ontwenningsverschijnsel van drank, en wijst er ook op dat je een alcoholverslaving aan het ontwikkelen bent.


Wat zijn de tekenen van alcoholisme?

Een alcoholverslaving ontstaat al gauw als je door blijft gaan met drinken, ook al zorgt je alcoholgebruik voor problemen.

Vaak of veel alcohol drinken zal bijna altijd leiden tot problemen, zowel met je gezondheid als met je omgeving.

Als je steeds meer drank nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken, je vaker drinkt dan je van plan was, je veel tijd kwijt bent met alcohol en ook niet kunt stoppen, kan het zijn dat je verslaafd bent geraakt.

Het is dan belangrijk om hulp te zoeken.


Hulp bij stoppen met alcohol

Indien je veel last krijgt van ontwenningsverschijnselen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan er dan voor zorgen dat je medicijnen krijgt om symptomen als bevende handen tegen te gaan. Echter, omdat je ook aan dit soort medicatie verslaafd kunt raken, mag je die niet langer dan een week gebruiken.

Door contact op te nemen met je huisarts, zal er een duidelijk plan voor je worden opgesteld en zal de kans op slagen ook groter zijn.

Daarnaast adviseren we om wat aantekeningen mee te nemen naar je dokter. Denk aan een lijstje met redenen om te stoppen met het drinken van alcohol en afspraken die je met jezelf hebt gemaakt.

Lees hier meer over stoppen met drinken of stoppen met alcohol

In het geval je extra ondersteuning nodig hebt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een afkickkliniek.


Veelgestelde vragen

Hoe lang trillen na stoppen alcohol?

Na stoppen met het drinken van alcohol, kan het trillen van de handen als ontwenningsverschijnsel drie tot zeven dagen lang duren. Dit geldt voor alle ontwenningsverschijnselen, en de eerste dagen zijn vaak het heftigst.

Wat moet je doen als je handen trillen?

Als je trillende handen hebt, omdat je gestopt bent met het drinken van alcoholhoudende dranken, kun je dit het beste met je huisarts bespreken. Je huisarts kan je eventueel medicijnen voorschijven om het trillen tegen te gaan. Over het algemeen slik je deze pillen dan voor een paar dagen tot een week. Ook is het belangrijk om tijdens het ontwennen je angst- en stresslevels zo laag mogelijk te houden.

Wat doet het stoppen met alcohol met je lichaam?

Als jij twee weken lang geen alcohol meer drinkt, zullen je maag- en spijsvertering tot rust komen. Ook zal je bloeddruk zich herstellen en zal je lever langzaamaan bijkomen. Als het je lukt om goed te slapen, zal je immuunsysteem een boost krijgen, waardoor je lichaam minder vatbaar is voor ziektes en andere slechte invloeden van buitenaf.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00