Trucjes alcoholist

Trucjes Alcoholist: Smoesjes en methoden om te blijven drinken

Alcoholproblemen en drankgebruik zijn niet gebonden aan sociale status, leeftijd, cultuur of geslacht. Een ’typische alcoholist’ bestaat dus niet. Toch denkt de gemiddelde mens bij een ‘alcoholist’ vaak aan iemand die de hele dag in een kroeg hangt.

Echter, dat je een goede baan hebt, een dak boven je hoofd hebt en veel sport, betekent niet dat je geen alcoholist kunt zijn. Er bestaan namelijk ook ‘functionerende alcoholisten’: mensen die hun leven op orde lijken te hebben, maar toch een alcoholprobleem hebben.

Maar er is één ding dat alcoholisten gemeen hebben: ze kennen allerlei trucjes om hun drinkgedrag verborgen te houden voor hun eigen omgeving.

In dit artikel lees je de verschillende trucjes die door alcoholisten vaak worden gebruikt. Eerst leggen we uit wat nu precies een alcoholist is.


Wat is een alcoholist?

Het probleem met de functionerende alcoholist is dat het lijkt alsof hij/zij alles onder controle heeft, waardoor zijn/haar omgeving het misschien niet meteen doorheeft. Uiteindelijk kom de persoon zichzelf toch tegen, want niemand kan langdurig blijven drinken en verantwoordelijkheden blijven dragen.

Lees ook ons artikel: Wanneer ben je een alcoholist?

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat zijn de tekenen van alcoholisme?

Dit zijn tekenen van alcoholisme:

 • Je zegt wel eens dat je een alcoholprobleem hebt of maakt grapjes over je alcoholisme
 • Je drinkt vaak al vroeg op de dag (ochtend of vroeg in de middag)
 • Je drinkt als je thuis komt van werk
 • Je hebt alcohol nodig om je zelfverzekerd te voelen of om te kunnen ontspannen
 • Je kunt goed tegen het drinken van een aantal glazen alcohol per dag
 • Het is moeilijk om geconcentreerd te blijven tijdens je werk
 • Het is lastig om thuis en op je werk of op school verantwoordelijkheden te dragen
 • Je hebt vaak ruzie wanneer je gedronken hebt, maar stopt desondanks niet met drinken
 • Je kunt je vaak niet herinneren wat je hebt gedaan of gezegd toen je dronk
 • Je bedenkt trucjes om je alcoholprobleem te verbergen, bijvoorbeeld steeds naar een andere winkel gaan om alcohol te kopen
 • Je reageert boos of juist onverschillig wanneer iemand aangeeft bezorgdheid te zijn over je alcoholgebruik

Wat zijn trucjes van een alcoholist?

Er zijn een aantal bekende trucjes die alcoholisten gebruiken om te kunnen blijven drinken. Dit kan variëren van het ontkennen van het probleem, het geven van excuses voor het drinkgedrag, tot het manipuleren van anderen om te krijgen wat ze willen. Het is belangrijk om op te merken dat deze trucjes vaak gebruikt worden om het drinkgedrag te maskeren en te blijven voortzetten. Hieronder hebben we enkele trucjes voor je uitgewerkt.

Verstoppen van drank

Een alcoholverslaving zal veranderingen in de hersenen veroorzaken, waardoor er een constant verlangen is naar drank. Een alcoholist probeert zijn verslaving zolang mogelijk geheim te houden, zodat niemand het hem of haar moeilijk maakt om te blijven drinken. Een veel gebruikt trucje van iemand die veel drinkt is het verstoppen van (lege) flessen in huis.

Liegen

Verslaafden zullen smoesjes bedenken en veel liegen. Liegen is een ‘vaardigheid’ die onlosmakelijk met alcoholisme is verbonden.

Daarnaast wordt het drankgebruik vaak gerechtvaardigd met redenen waarom het ‘nu wel even kon’. Een bekend smoesje van een alcoholist is een feestje of hij/zij komt met andere redenen om te drinken.

Ook proberen ze dranklucht te verbergen door middel van bijvoorbeeld kauwgom of pepermunt. Zodra de ‘kust weer veilig is’, wordt er een fles tevoorschijn gehaald en achterover geslagen. Alcohol heeft invloed op je hele gedrag, dus het zal voor naasten niet lang duren voordat ze achter je verslaving komen.

Ontkenning

Een verslaving wordt lang ontkent. Vaak probeert de alcoholist alleen nog maar in de weekenden te drinken, of alleen wijn en bier te consumeren en geen andere sterke drank.

Nog moeilijker is het natuurlijk om je omgeving in te lichten over je probleem.

Afbraak alcohol versnellen

Dit is een ander bekend trucje die gedaan wordt om sneller nuchter te worden, waardoor je omgeving minder snel zal merken dat je weer gedronken hebt. Er wordt gebruik gemaakt van energiedrankjes, koffie, er wordt een koude douche genomen of een wandeling gemaakt in de frisse lucht. Ook kan de persoon heel veel water gaan drinken of zelfs speciale ontnuchteringsmiddeltjes gebruiken.

Misschien heb je al deze trucjes geprobeerd en zie je in dat niets helpt. Je zult je misschien even beter voelen, maar feit is dat het alcoholgehalte in je bloed er niet van zal dalen. Ook je gezondheid wordt er niet beter op.

Als het je niet lukt om geen alcohol meer te drinken, het verlangen naar alcohol te sterk is en/of je jezelf herkent in de typische trucjes, wacht dan niet met het zoeken van professionele hulp.


Wat zijn de gevolgen van een drankverslaving?

De trucjes van een alcoholist zijn vaak bedoeld om het alcoholprobleem te verstoppen voor zijn of haar omgeving. Daarmee zet een alcoholist relaties en andere zaken op het spel. Alcoholisten schamen zich vaak voor hun situatie en vinden het dus moeilijk om toe te geven dat ze verslaafd zijn. Maar om te kunnen herstellen, moet je eerst kunnen erkennen dat je een probleem hebt.

Zwaar en langdurig drinken brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Denk aan leveraandoeningen, kanker, ernstig geheugenverlies, hersenbeschadiging en een hoge bloeddruk. Daarnaast is er een hogere kans om in een verkeersongeluk om te komen als je alcohol hebt gedronken. Het misbruiken van alchohol verhoogt bovendien de kans op huiselijke geweld en kinderverwaarlozing en -misbruik. En wanneer er alcohol wordt geconsumeerd tijdens de zwangerschap, kan het kind het foetale alcoholsyndroom ontwikkelen.

Stoppen met alcohol

Herken je jezelf in de trucjes van een alcoholist? Wil je stoppen met alcohol drinken, maar lukt het maar niet? Direct hulp zoeken is dan belangrijk: hoe sneller, hoe beter.

De belangrijkste eerste stap naar een alcoholvrij leven is erkennen dat je een serieus probleem hebt en ervoor kiezen om er iets aan te doen. Neem contact op met je huisarts; hij of zij kan jou doorverwijzen naar een instantie voor verslavingszorg of een andere aanbieder die bij jou past. De slagingskans is het grootst wanneer je afkickt in een verslavingszorginstelling, en dan vooral bij een degelijke afkickkliniek bij jouw in de buurt, zodat je de juiste hulp kunt krijgen in je eigen omgeving.

Wees niet bang om hulp te zoeken voor je alcoholprobleem. Ook jij kunt van je verslaving afkomen en weer een gezond en gelukkig leven leiden!

Lees hier meer over de afkickverschijnselen alcohol

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00