Verslaafd aan masturberen

Verslaafd aan masturberen: Wat te doen?

Ben je verslaafd aan masturberen? Dan kan dat leiden tot verschillende problemen. Zo kun je stress ervaren op je werk, op je studie maar ook in je relaties. Daarnaast kan de verslaving leiden tot psychische klachten, zoals je depressief, alleen of waardeloos voelen. Je trekt je terug en isoleert jezelf van anderen. Er ontstaan zo een vicieuze cirkel waar je alleen niet gemakkelijk uitkomt. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken.

Wees je er daarnaast van bewust dat je niet de enige bent die verslaafd is aan masturberen, of die met negatieve gedachten kampt.

Lees hier meer over een pornoverslaving


Wat is masturbatie?

Masturbatie doe je meestal door jezelf te vingeren (vrouwen) of af te trekken (mannen). Het is heel normaal om dat te doen. Door te masturberen leer je je lichaam kennen, kom je erachter wat je fijn vindt en wat je fantasieën zijn. Wist je dat masturberen zelfs heel goed werkt tegen menstruatiepijn, stress, slapeloosheid, infecties en andere dingen? Behalve dat masturberen normaal is, is het dus ook nog eens gezond.

Hoe vaak je masturbeert, is persoonlijk. Er zijn mensen die het een aantal keer per dag doen, waar anderen het een aantal keer per maand doen. Dit kan overigens ook verschillen per periode.


Masturbatie verslaving

Echter kan een teveel ongezond worden. Als je zo veel masturbeert dat je je dagelijkse activiteiten of verantwoordelijkheden verwaarloost, is het verstandig om hier met iemand over te praten. Dat kan met je huisarts, een psycholoog of een seksuoloog.

Je kunt verslaafd zijn aan masturberen wanneer je vaker masturbeert dan je zou willen. Hierbij heb je je gedrag niet meer onder controle, waarbij het fijne gevoel dat masturberen je steeds gaf, eigenlijk voor meer stress zorgt. Je werk of studie en relaties lijden onder de verslaving.

Een masturbatie verslaving kan ontstaan door meerdere factoren, zoals trauma, stress of angst. Je kunt niet goed omgaan met de emoties die je ervaart, en masturberen is dan een fijne uitvlucht.

Een masturbatieverslaving is heel vervelend. Veel mensen voelen zich alleen, terwijl ze niet beseffen dat er meerdere mensen zijn die hiermee rondlopen.


Wat zijn de gevaren van masturbatie verslaving?

Als je geen hulp durft te zoeken voor je probleem, dan kan het gedrag al snel uit de hand lopen. Je komt niet meer opdagen op je werk of op school, omdat je wil kunnen masturberen.

Daarnaast kan je geslachtsdeel gevoelloos worden door overstimulatie. Zo kan niet alleen het masturberen zelf, maar ook seks hebben met anderen erg pijnlijk worden. Bovendien kun je moeite ervaren met het krijgen en houden van een erectie, klaarkomen en/of vochtig worden.

Verder heeft een masturbatie verslaving ook psychische gevolgen. Mensen voelen zich waardeloos, eenzaam en zelfs vies. Omdat je je steeds meer terugtrekt, kun je al gauw terechtkomen in een isolement.


Ben ik verslaafd aan masturberen?

Om erachter te komen of jij verslaafd bent aan masturberen, zijn er een aantal kenmerken waaraan je een masturbatie verslaving kunt herkennen. Je leest ze hieronder:

  • Je wil stoppen met masturberen, maar het lukt maar niet
  • Je gedrag wordt steeds extremer
  • Je gedrag heeft negatieve gevolgen voor je studie/werk en relatie
  • Je voelt je onrustig als je een tijdje niet hebt gemasturbeerd
  • Je hebt last van seksuele aandoeningen waaronder pijn of disfunctie
  • Je ervaart schaamte en zelfhaat

Als je vaak masturbeert, wil dat niet perse zeggen dat je verslaafd bent. Echter, als je je gedachten niet onder controle kunt houden en je je door het masturberen niet goed meer kun concentreren op school of op je werk, dan wordt het tijd om hulp te zoeken.


Stoppen met masturberen

Stoppen met masturberen is vaak moeilijk. Nog moeilijker is het waarschijnlijk om toe te geven dat je lijdt aan een masturbatie verslaving. Ook al masturbeert de meerderheid van alle mannen en vrouwen, rust er helaas nog steeds een taboe op.

Gelukkig is een masturbatie verslaving prima te behandelen. Samen met een specialist onderzoek je de patronen die bijdragen aan het in stand houden van je masturbatieverslaving. Vertel ook aan je therapeut hoe het masturberen invloed heeft op je leven. Voor sommige mensen is het een manier om te ontsnappen aan andere gevoelens en problemen. Je zult leren hoe je op een andere manier om kunt gaan met je gevoelens en weer gezond gedrag kunt beoefenen.

Soms wordt een masturbatie verslaving gezien als een vorm van seksverslaving. Je therapeut kan je medicijnen geven en/of gedragstherapie om van het probleem af te komen. Het kan soms even duren voordat je je 100% op je gemak voelt bij je therapeut. Dat is heel normaal.

Bij het stoppen van een masturbatie verslaving draait het niet om het compleet stoppen met masturberen. Waar het om gaat is dat je de impulsen om te masturberen onder controle kunt houden.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00