Wat is een bad trip?

Wat is een bad trip? Symptomen en risico's

Als we het hebben over een ‘bad trip’, dan bedoelen we een vervelende of negatieve reactie op een bepaald tripmiddel. Voorbeelden van zulk soort reacties zijn: je bang voelen, wantrouwend worden of verdriet ervaren. Bad trips gaan gelukkig meestal vanzelf weer over.


Bad trip symptomen

Iemand die hallucinogene middelen heeft gebruikt – zoals LSD of paddo’s – kan symptomen van een bad trip ervaren. Ook het gebruik van hasj of cannabis kan een angstig gevoel teweeg brengen. Dat je dit soort symptomen ervaart, heeft voornamelijk te maken met jouw negatieve emoties. Het is dus niet zozeer het middel dat de bad trip veroorzaakt.

De symptomen van een bad trip komen namelijk vaak voor wanneer de persoon niet helemaal lekker in zijn/haar vel zit, of zich onprettig voelt in zijn/haar omgeving. Bovendien is de kans op een bad trip groter wanneer er middelen worden gecombineerd of wanneer er veel van een bepaalde drug wordt gebruikt. Een bad trip zit in een klein hoekje en wie het wel eens heeft meegemaakt, weet wat voor een nare ervaring dat is.


Bad trip symptomen na LSD of paddo’s:

Hieronder een lijst van mogelijke bad trip symptomen na het gebruik van LSD of paddo’s:

 • Angstaanjagende visioenen of negatieve gedachten die zich in je hoofd blijven afspelen
 • Denken dat de bad trip nooit meer over gaat
 • Alles wat je ziet, vervormt
 • Je begrijpt niet wat er gaande is en wie je wel en niet kunt vertrouwen
 • Je raakt de controle kwijt en daardoor reageer je boos of agressief

Bad trip symptomen na wiet:

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Hartkloppingen en opvliegers
 • Tintelende huid
 • Spraakproblemen
 • Paranoia en denken dat iedereen ziet dat je high bent
 • Je niet verbonden voelen met je omgeving

Hoe lang duurt een bad trip?

Hoe lang een bad trip aanhoudt, hangt af van de duur van de werking van het tripmiddel. Gelukkig gaat een bad trip vaak vanzelf weer over. Het lichaam zorgt ervoor dat het middel wordt afgebroken, en zo zal het dus uitwerken.

Nogmaals: het effect van drugs is afhankelijk van de drug zelf, hoe de persoon zich voelt (‘set’) en de omgeving waarin de persoon zich bevindt (‘setting’). De emoties van de gebruiker en setting spelen dus een grote rol bij de werking van drugs.


Wat te doen bij een bad trip?

Helaas is er weinig dat je kunt doen als je een bad trip ervaart. Het proces versnellen kan ook niet.

Wat je wél kunt doen, is zorgen dat je de juiste mensen om je heen hebt die je kunt vertrouwen en die jou tijdens de bad trip geruststellen. Zoek een rustige plek op en praat over positieve dingen. Doe iets wat je rustig maakt. Houd in je achterhoofd dat een bad trip vanzelf weer overgaat. Het is dus altijd goed om van te voren te bedenken met wie en in welke omgeving je drugs gebruikt.

Als jij te maken hebt met iemand die een bad trip ervaart, help hem/haar dan met het bovenstaande. Vraag wat de persoon ervaart en probeer het gesprek positief te houden. Blijf rustig en stel de persoon gerust. Ook moet je ervoor zorgen dat de gebruiker zich niet in gevaarlijke situaties begeeft, zoals gaan autorijden.

Mocht de situatie uit de hand lopen, bel dan 112.


Veelgestelde vragen

Kun je in een bad trip blijven hangen?

Je kunt inderdaad in een bad trip blijven hangen. Als een bad trip eenmaal over is, kan de gebruiker zich namelijk nog steeds een tijdje angstig voelen. Gedachten aan de trip kunnen hem/haar bang maken. De persoon dient er in dit geval over te praten om zo van de angst af te komen en zich opgelucht te voelen.

bel Bel ons voor advies