Wat is een bad trip?

Wat is een bad trip? Symptomen en risico's

Een bad trip is een negatieve reactie op een drug, vaak een tripmiddel. Je krijgt dan last van nare gedachten en negatieve emoties. Iemand die in een bad trip zit voelt zich meestal erg angstig en onveilig. Je gedraagt je hierdoor vaak verward en kunt zelfs agressief worden richting je omgeving. De kans op bad trips is nooit volledig uit te sluiten bij drugsgebruik. Wel zijn er voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Op deze pagina leggen we uit wat een bad trip veroorzaakt, de gezondheidsrisico’s van een bad trip en hoe je de kans op een bad trip vermindert.


Wat is een bad trip?

Een bad trip is een nare ervaring na het gebruik van drugs. Je hebt dan veel negatieve gedachten en kunt last krijgen van psychische klachten zoals een angstig gevoel en paniekaanvallen. Een bad trip wordt vaak geassocieerd met tripmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan LSD en DMT. De nare ervaringen kunnen echter ook bij andere drugs voorkomen, volgens een onderzoek uit 2018 in Journal of Psychedelic Studies. Zo hebben XTC-pillen een reputatie dat ze soms ‘verkeerd’ vallen.

Een bad trip zal bij de meeste mensen binnen een dag overgaan. Sommige mensen blijven echter in een bad trip ‘hangen’ en krijgen last van flashbacks. Dit heet HPPD, hallucinogen persisting perception disorder. Je herbeleeft dan regelmatig de beangstigende hallucinaties en andere effecten van een drug. Ook kan een bad trip bijdragen aan andere psychische problemen zoals psychose en depressie.


Wat zijn de oorzaken van een bad trip?

De oorzaken van een bad trip zijn de werking van bepaalde drugs, hoe je je voelt wanneer je drugs gebruikt en de omgeving waarin je deze inneemt. Veel drugs die tot hallucinaties leiden bij gebruikers hebben kans op een bad trip, volgens een studie uit 2016 in Journal of Psychopharmacology. Denk bijvoorbeeld aan populaire drugs als cannabis en paddo’s.

De kans op een bad trip wordt echter aanzienlijk vergroot door de set en setting. Een slechte ‘set’ of geestelijke conditie, zoals veel spanning en stress, verhoogt het risico op een bad trip. Ook de omgeving, vaak ‘setting’ genoemd, kan zorgen dat mensen een bad trip krijgen. Een chaotische, onbekende omgeving en negativiteit van personen om je heen maken de kans op een bad trip groter.

Enkele oorzaken van een bad trip zijn:

 • Werking van bepaalde drugs, met name hallucinogene middelen in een hoge dosering
 • Vervuilde drugs met meer onvoorspelbare effecten
 • Verwachtingen en gemoedstoestand van de gebruiker
 • Onrustige of onveilige omgeving
 • Mensen om je heen die negatief zijn en je zo problemen opleveren
 • Intense prikkels zoals felle lichten en harde muziek

Bad trip symptomen

De symptomen van een bad trip zijn vooral psychische problemen, maar een bad trip veroorzaakt soms ook fysieke klachten. De drug zelf bepaalt grotendeels van welke symptomen je last kunt krijgen. Onderliggende psychische aandoeningen kunnen deze symptomen verergeren, volgens twee psychiaters in Journal of Clinical Psychiatry. Zo zal iemand met een bestaande angststoornis eerder een intens angstig gevoel krijgen wanneer een drug verkeerd valt.

Bad trip symptomen na LSD of paddo’s

De symptomen van een bad trip na LSD of paddo’s zijn vooral mentale en emotionele klachten, volgens de Australische drugsonderzoeker David Nichols. Tijdens het trippen zullen de effecten van de drug ook een negatieve lading krijgen. Denk bijvoorbeeld aan gezichten van mensen die vervormen en negatieve emoties zoals paniek en angst in plaats van euforie en geluk.

Mogelijke bad trip symptomen na LSD of paddo’s zijn:

 • Angst en paniek, van milde nervositeit tot intense angstgevoelens en paniekaanvallen
 • Paranoia en verwarring
 • Enge of verontrustende hallucinaties
 • Desoriëntatie, veranderde waarneming van tijd
 • Gevoel van machteloosheid, waarbij gebruiker kan denken dat de bad trip nooit meer over gaat
 • Agressie omdat je de controle kwijt bent

Bad trip symptomen na wiet

De mogelijke symptomen van een bad trip na het gebruik van wiet zijn erg gevarieerd. Dit komt onder meer doordat wiet behoorlijk kan verschillen in het THC-gehalte. De werking van de drug varieert daardoor sterk.

Mogelijke bad trip symptomen na wiet zijn:

 • Paranoia, zoals denken dat iedereen in je omgeving weet dat je high bent
 • Angst en paniek
 • Duizeligheid, misselijkheid en overgeven
 • Hartkloppingen en opvliegers
 • Tintelende huid
 • Spraakproblemen
 • Je niet verbonden voelen met je omgeving

Hoe lang duurt een bad trip?

Een bad trip duurt een paar uur lang in de meeste gevallen. De precieze duur is echter afhankelijk van de drug, ingenomen dosering en andere factoren. Zo zal een bad trip bij LSD vaak minstens 6 tot 12 uur lang aanhouden, blijkt uit de inzichten van de Global Drug Survey uit 2018. Ook andere factoren spelen een rol in de duur van een bad trip. Wanneer je lichamelijk goed uitgerust bent, zul je bijvoorbeeld vaak minder lang in een bad trip blijven hangen.


Wat te doen bij een bad trip?

Je kunt bij een bad trip zelf weinig doen wanneer je er eenmaal in zit. Blijf rustig wanneer je een bad trip ervaart en zoek een rustige plek op om de intensiteit van mogelijke klachten te beperken. Blijf gehydrateerd en vermijd stoffen die symptomen kunnen verergeren, zoals cafeïne en alcohol. Het is vervolgens een kwestie van wachten totdat je klachten overgaan.

Waar je wel invloed op hebt zijn de omstandigheden vooraf. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat de kans op gevaarlijke situaties afneemt.

Deze tips helpen om een bad trip te voorkomen:

 • Laat je drugs testen om de risico’s op vervuilde pillen of de aanwezigheid van onbekende stoffen uit te sluiten
 • Een rustige omgeving en je in een goed gezelschap bevinden helpt om positiviteit te bevorderen en verkleint de kans op een bad trip
 • Vermijd hallucinogene drugs wanneer je een geestelijke aandoening hebt die de symptomen van een bad trip verergeren, zoals een bestaande angststoornis en depressie
 • Probeer een bepaalde drug altijd eerst in een zeer kleine dosis uit en houd je altijd aan verantwoord gebruik

Kun je in een bad trip blijven hangen?

Ja, het is mogelijk om in een bad trip te blijven hangen. Vooral de mentale klachten houden soms langer aan dan een paar uur en kunnen je in de dagen erna nog last geven. Het is daarnaast in zeldzame gevallen mogelijk om voor lange tijd (maanden of zelfs jaren) flashbacks te krijgen van een bad trip, volgens Italiaanse neurologen in Brain Sciences. Dit wordt ook wel HPPD genoemd, wat staat voor hallucinogen persisting perception disorder. Je kunt dan bijvoorbeeld angstaanjagende visioenen of negatieve gedachten herbeleven door bepaalde triggers. Er bestaat geen behandeling waarmee je HPDD overkomt. Vaak worden de symptomen gemanaged met medicatie.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00