Wat is een watervergiftiging?

Wat is een watervergiftiging?

Bij excessief drinken in een korte tijd kan iemand een zogenaamde watervergiftiging oplopen. Het antidiuretisch hormoon (ADH) is een stofje dat van nature voorkomt in ons lichaam. Het hormoon regelt het gevoel van dorst en is ook verantwoordelijk voor de waterafgifte in onze nieren.

Dit stelsel is normaal gesproken in balans, maar wanneer er veel vocht wordt ingenomen en het lichaam dit niet kwijt kan, treedt er een watervergiftiging op. Genoeg drinken is essentieel, maar grote hoeveelheden water drinken in korte tijd kan gevaarlijke gevolgen hebben.


Wat is watervergiftiging?

Een vergiftiging kan optreden wanneer iemand grote hoeveelheden water inneemt in een kort tijdsbestek. De verhouding water en natrium is dan uit balans: er is heel veel water aanwezig in het lichaam en weinig natrium (zout).

Vanwege de lage hoeveelheid natrium in het bloed (dit heet hyponatriëmie), zal er meer vocht komen in cellen van belangrijke organen, waaronder de longen en de hersenen. Wanneer het water de hersencellen instroomt, zullen die opzwellen (dit heet hersenoedeem). De druk in de schedel neemt toe, en door die verhoogde druk in de hersenen is er kans op een infarct, coma, epileptische aanvallen en uiteindelijk de dood.

Wanneer vocht in de longen wordt opgenomen, kan dat leiden tot longoedeem, kortademigheid en uiteindelijk verstikking.


XTC gebruik

Mensen die XTC gebruiken zullen last krijgen van een droge mond en daardoor meer dorst hebben. Als ze dan ineens te veel water drinken, kunnen ze ook een watervergiftiging oplopen. Bij XTC gebruik is er nog een probleem, namelijk dat XTC ervoor zorgt dat de hoeveelheid ADH toeneemt. De gebruiker zal hierdoor niet goed kunnen plassen, zodat de grote hoeveelheid water in het lichaam achterblijft. Het gevolg is dat de natriumconcentratie in het bloed daalt.


Symptomen van watervergiftiging

Wanneer er sprake is van een milde watervergiftiging, dan kan de persoon last hebben van klachten als:

  • Opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Spierkrampen
  • Slap gevoel
  • Lage bloeddruk


Wanneer er sprake is van een ernstige watervergiftiging, is er een natriumtekort in het lichaam. Je kunt dan last krijgen van de volgende watervergiftiging symptomen:

  • Misselijkheid
  • Overgeven 
  • Hoofdpijn
  • Spierkrampen
  • Verminderd bewustzijn
  • Verwarring
  • Hartritmestoornissen
  • Stuiptrekkingen
  • Coma


Wanneer iemand hoofdpijn ervaart door een watervergiftiging, is dat een gevaarlijk teken. Het wijst er namelijk op dat de hersencellen aan het opzwellen zijn door het vochtoverschot.


Watervergiftiging voorkomen

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je niet te veel water drinkt? Er is geen duidelijke norm voor de hoeveelheid water die je per dag mag drinken. Essentieel is dat je luistert naar je lichaam. Als je dorst hebt, geeft je lichaam daarmee aan dat je te weinig drinkt.

Probeer dus alleen te drinken wanneer je lichaam aangeeft dat het vocht nodig heeft. Ook als je flink sport, moet je nog steeds naar je lichaam blijven luisteren. Verder is het tijdens het sporten belangrijk om genoeg zout in te nemen. Door te zweten verlies je namelijk natrium, en door zouten binnen te krijgen – bijvoorbeeld via sportdranken – vul je die hoeveelheid aan. Zo voorkom je ook dat je bloeddruk niet te laag wordt.


Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als je teveel water drinkt?

Bij het overmatig drinken van water in een korte tijd, kan er watervergiftiging optreden. De nieren zullen niet in staat zijn om al dat water in het lichaam te verwerken, en daardoor wordt het vocht ook niet meer in urine omgezet. Het zal in plaats daarvan via het bloed het lichaam verlaten. De hoeveelheid natrium in het bloed wordt daarmee te laag, wat leidt tot een gevaarlijk lage bloeddruk. Omdat de lichaamscellen water opnemen, zullen ze opzwellen en in de hersenen (en longen) kan dat erg gevaarlijke gevolgen hebben.

Hoeveel liter voor watervergiftiging?

Er is geen duidelijke norm voor het aantal liter water dat je per dag mag drinken. Per persoon varieert het dus hoe veel liter water er kan worden gedronken om een watervergiftiging te voorkomen. Gezonde nieren zullen in staat zijn om zo’n acht tot tien liter vocht te verwerken. Maar als iemand in zeer korte tijd vier liter naar binnen werkt, kan dat alsnog voor problemen zorgen. De lichaamsbouw schijnt een belangrijke factor te zijn. Kleinere en slankere mensen kunnen eerder te veel water binnenkrijgen dan grotere mensen. Ook hang het af van je lichaamsactiviteit. Als je een marathon rent, mag je in principe meer water drinken dan iemand die rustig een rondje gaat joggen.

bel Bel ons voor advies