Wat te doen bij out gaan

Wat te doen bij out gaan?

Misschien heb je het wel eens meegemaakt; iemand die out is gegaan op een feestje, in de kroeg, of zelfs op straat. Dat kan een beangstigende ervaring zijn.

Maar wist jij op dat moment wat je moest doen, of raakte je volledig in de stress? Lees hier wat te doen bij out gaan!

Wat is out gaan?

Iemand is out als de persoon het bewustzijn verliest en niet meer reageert op prikkels als aanspreken, schudden en eventueel pijn.

Out gaan is als het ware een coma waar je in terechtkomt. Sommige mensen verwarren out gaan ook wel met slapen, terwijl het twee compleet andere dingen zijn.

Als je bijvoorbeeld op de bank in slaap bent gevallen, dan kan je wakker gemaakt worden door vrienden die bijvoorbeeld in je arm knijpen of een glas water in je gezicht gooien. Echter, als je out bent gegaan (door alcohol, drugs, of een andere oorzaak), reageer je niet op pijnprikkels maar kom je over het algemeen vanzelf weer bij. Bijkomen kan soms wel 3 tot 4 uur duren. In ernstige gevallen - als het dus echt mis gaat - kun je zelfs een ademstilstand krijgen, waarbij bepaalde delen van de hersenen zo verdoofd zijn dat je stopt met ademhalen. Dit is echt mega gevaarlijk. Je hersenen houden het zonder zuurstof niet lang vol.

Out gaan loopt vaak goed af, maar een dodelijke afloop is niet uitgesloten. Het is daarom belangrijk om voor de zekerheid een ambulance te bellen of om medische assistentie te zoeken als iemand in je omgeving out is gegaan.

Wat gebeurt er als je out gaat?

De beginfase van out gaan kenmerkt zich door geïrriteerd en verward zijn, onbewuste bewegingen maken of zelfs stuiptrekkingen krijgen. In de beginfase kun je nog wel reageren op wakkerschudden van je vrienden. Daarna zul je echter je bewustzijn verliezen.

Out gaan is te vergelijken met onder narcose gaan voor een operatie: er gaat minder zuurstof naar bepaalde delen van je brein. Mensen zullen zich daarom vaak niet herinneren hoe ze out zijn gegaan en dat ze überhaupt zijn out gegaan.

Men doet helaas vaak luchtig over out gaan. Maar onderzoekers vermoeden dat het niet zonder risico is, en dat het tijdelijke zuurstoftekort op lange termijn kan leiden tot blijvende hersenschade. Als je out gaat, koelt bovendien je lichaam af, of kun je oververhit raken in een warme omgeving. Als er niemand in de buurt is om je te helpen, kan dit gevaarlijk aflopen.

Ook kun je bij out gaan stikken in je eigen tong of braaksel. Het is daarom belangrijk dat je in de stabiele zijligging wordt gelegd, of in ieder geval op een manier dat de ademhaling vrij is en de tong niet in de keel kan zakken.

Weet dat out gaan nooit goed is voor de gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen.

Iemand gaat out, wat te doen?

Stap 1: Controleer bewustzijn, reactie op pijnprikkels en ademhaling

Allereerst is het van belang om de persoon luid aan te spreken (“Hallo, hoor je me?”) en te checken of de persoon reageert op pijnprikkels. Je kunt in de schouderspier knijpen of hard op een nagel drukken. Als de persoon slechts slaperig is, zal hij of zij nog wel reageren op dit soort stimuli.

Is de persoon nog bij bewustzijn, blijf dan bij de persoon en houdt hem of haar wakker. Leg het slachtoffer op de zij met het hoofd ietsje naar achteren, zodat de tong niet in de keel kan zakken of hij/zij kan stikken in braaksel. Alleen als de persoon ademhaalt, leg je hem/haar in de stabiele zijligging.

Stap 2: Bel 112

In het geval iemand niet meer op pijnprikkels reageert, dan is de persoon in coma geraakt. Check of hij/zij nog ademhaalt; kijk en luister minstens 10 seconden naar de ademhaling en maak ook eventueel knellende kleding los. Zoek hulp bij de EHBO op de locatie waar je bent en vertel eerlijk welk middel de persoon heeft genomen (indien daar sprake van is). Is er geen EHBO post aanwezig, bel dan meteen een ambulance. Het risico van out gaan is namelijk dat er minder zuurstof naar het brein gaat, wat kan leiden tot een fatale afloop.

Als je 112 belt, geef dan duidelijk aan waar het slachtoffer zich bevindt. Als de persoon geen adem meer haalt, meld dat dan meteen en begin te reanimeren totdat de ambulance er is. De ambulance medewerker aan de andere kant van de lijn zal je duidelijke aanwijzingen geven die je moet opvolgen om de situatie te redden.

Stap 3: Zorg dat de temperatuur van de patiënt stabiel blijft

Dit geldt voornamelijk wanneer de persoon buiten out is gegaan. Het slachtoffer kan zelf niet zijn/haar lichaamstemperatuur regelen en zal daarom snel afkoelen. Leg een deken of jas over de persoon heen. Binnen is dat verder niet zo belangrijk.

Dit soort handelingen moeten natuurlijk snel uit worden gevoerd. Vooral het bellen van een ambulance of oproepen van deskundige hulp moet zo snel mogelijk gebeuren.

Andere belangrijke zaken

  • Zorg dat je zelf veilig bent, want zelfs in noodsituaties gaat je eigen veiligheid voor
  • Negeer discussies en concentreer je op het uitvoeren van de stappen uit dit artikel
  • Als je relevante en juiste informatie hebt over de oorzaak (GHB, medicijnen, drank, etc.), meld dit dan bij het ambulance personeel
  • Probeer het slachtoffer niet overeind te zetten als hij/zij bewusteloos is
  • Geef het slachtoffer geen drinken
  • Als vrienden of omstanders zeggen dat je beter 112 niet kunt bellen omdat het slachtoffer anders in de problemen komt, luister daar dan niet naar
Goed om te weten

In Nederland ben je niet strafbaar als je GHB gebruikt. Twijfel daarom ook nooit om 112 te bellen mocht je vriend(in) bewusteloos zijn geraakt na het gebruik van GHB (of een ander middel). Dat ene telefoontje kan een leven redden. Dat klinkt dramatisch misschien, maar is volkomen waar.
bel Bel ons voor advies