Watervergiftiging

Watervergiftiging: Wat is het?, XTC, symptomen en behandeling

Veel water drinken in korte tijd kan leiden tot een zogenaamde watervergiftiging, waarbij te veel water in je lichaam aanwezig is en je organen minder goed beginnen te werken. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals een coma en de dood. Watervergiftiging bij drugsgebruik is vooral een risico bij XTC, volgens experts van het Trimbos instituut. Door de werking van XTC-pillen wordt het belangrijke stofje ADH (antidiuretisch hormoon) namelijk beïnvloed, waardoor er al snel te veel vocht in het lichaam blijft. Ook bij gebruik van andere drugs moet je echter alert zijn op je vochtinname.

Op deze pagina leggen we uit hoe een watervergiftiging werkt en aan welke symptomen je het op tijd kunt herkennen. Ook geven we enkele tips om watervergiftiging te voorkomen.


Wat is watervergiftiging?

Watervergiftiging is een gevaarlijke verstoring in je lichaam van de balans tussen water en zout (natrium). In sommige gevallen kan dit leiden tot een levensbedreigende situatie. Een watervergiftiging komt meestal doordat iemand in korte tijd grote hoeveelheden water drinkt. Er is dan een relatief lage hoeveelheid natrium in het bloed (ook wel hyponatriëmie genoemd).

Door het gebrek aan natrium kan er meer vocht in de cellen van belangrijke organen stromen, waaronder de longen en hersenen. In ernstige gevallen zorgt dit voor opgezwollen hersenen (dit heet hersenoedeem), waardoor de druk in de schedel toeneemt. Je loopt dan risico op een infarct, coma, epileptische aanvallen en kunt zelfs onmiddellijk overlijden. Wanneer extra vocht in de longen wordt opgenomen, kan dat leiden tot longoedeem, kortademigheid en uiteindelijk verstikking.

XTC-gebruik en andere drugs

Watervergiftiging is een groot risico bij het gebruik van bepaalde drugs, met name bij XTC. Een van de bijwerkingen van XTC-pillen is een droge mond en extreme dorst door oververhitting. Sommige gebruikers willen hierdoor in korte tijd erg veel water drinken. Bovendien verliezen ze natrium door veel te zweten. Een ander probleem bij XTC-gebruik is dat er meer van de stof ADH (antidiuretisch hormoon) vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat je niet goed kunt plassen, waardoor er meer water in het lichaam blijft. Het gevolg van deze effecten is dat de natriumconcentratie in het bloed daalt en de kans op een watervergiftiging toeneemt, volgens een onderzoek uit 2011 in Forensic Science, Medicine, and Pathology.

Te veel water drinken is ook een risico bij andere drugs. Zo is er een kans op oververhitting bij speed en verschillende designerdrugs, waaronder 3CMC en Flakka. Je kunt bij deze drugs echter minder snel watervergiftiging krijgen dan bij XTC, omdat ze meestal niet extra hoeveelheden ADH stimuleren.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Symptomen van watervergiftiging

De symptomen van watervergiftiging zijn sterk afhankelijk van de verhouding water en zout in het lichaam. Wanneer water in omliggende weefsels door kan dringen, zoals de hersenen, ontstaan meestal ernstige symptomen waar directe medische hulp bij nodig is. Bij een milde watervergiftiging zal er meestal geen verhoogde druk in de schedel zijn en blijven de symptomen beperkt, volgens onderzoekers in Journal of Forensic and Legal Medicine.

Mogelijke symptomen van een milde watervergiftiging zijn:

  • Opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Spierkrampen
  • Slap gevoel
  • Lage bloeddruk

Bij een ernstige watervergiftiging is er sprake van een serieus natriumtekort in het lichaam. Mogelijke symptomen van een ernstige watervergiftiging zijn:

  • Milde verwarring tot complete desoriëntatie
  • Verandering in bewustzijn, van slaperigheid of lusteloosheid tot in coma raken
  • Ernstige misselijkheid
  • Intense hoofdpijn
  • Spierkrampen
  • Hartritmestoornissen
  • Epileptische aanvallen

Let op: Schakel altijd medische hulp in wanneer je vermoedt dat iemand last heeft van een watervergiftiging.


Hoe kun je een watervergiftiging voorkomen?

Een watervergiftiging kan op meerdere manieren worden voorkomen. Het belangrijkste is dat je niet te veel water drinkt onder normale omstandigheden en dat je altijd goed luistert naar je lichaam.

Enkele tips om watervergiftiging te voorkomen zijn:

  • Drink gedurende de dag kleine hoeveelheden water, zodat je waterinname verdeeld wordt over de dag.
  • Wacht niet te lang met drinken wanneer je dorst hebt, zodat je niet een te grote hoeveelheid water wilt drinken.
  • Wees extra voorzichtig wanneer je XTC gebruikt (of andere drugs met een risico op oververhitting en watervergiftiging). Vraag bijvoorbeeld iemand in je omgeving om te letten op je waterinname.
  • Neem tijdens het sporten altijd voldoende zout in, om te compenseren voor natrium dat je verliest door zweten.

Behandeling watervergiftiging

Een behandeling voor watervergiftiging is vooral noodzakelijk bij ernstige symptomen. Mensen die een milde watervergiftiging krijgen, moeten vooral hun vochtinname direct beperken. Bij een ernstige watervergiftiging zal daarnaast medicatie en aanvullende behandelmethoden noodzakelijk zijn. Een arts zal bijvoorbeeld plaspillen voorschrijven om het overtollige vocht in je lichaam te helpen afdrijven. Ook kan een hypertone zoutoplossing worden ingezet je lichaamswaarden weer in balans te brengen. In ernstige gevallen kan ademhalingsondersteuning nodig zijn en krijg je medicatie om symptomen zoals epileptische aanvallen te voorkomen.


Veelgestelde vragen over watervergiftiging

Wat gebeurt er als je teveel water drinkt?

Als je in korte tijd teveel water drinkt kan een watervergiftiging optreden. Je nieren zijn dan niet in staat om al het vocht snel het lichaam uit te krijgen, waardoor de hoeveelheid natrium (zout) afneemt en het vocht wordt opgenomen in lichaamscellen en de bloedbaan. In ernstige gevallen leidt dit tot opgezwollen organen, zoals de hersenen, waardoor een levensbedreigende situatie ontstaat.

Hoeveel liter voor watervergiftiging?

Bij zo’n 3 liter water per uur kan al watervergiftiging ontstaan, maar het precieze aantal liter voor watervergiftiging is voor elk persoon verschillend. Het heeft onder meer te maken met de hoeveelheid natrium in je lichaam, je lichaamsbouw en lichaamsgewicht, en hoe goed je nieren functioneren.

bel Bel ons voor advies