Luxe afkickkliniek

Luxe privé afkickkliniek: Kenmerken, voordelen en behandelingen

Behandeling van een verslaving kan tegenwoordig ook in een luxe privé afkickkliniek, waar anonimiteit gewaarborgd is. Opname in zo’n high-end kliniek heeft verschillende voordelen ten opzichte van opname in de reguliere verslavingszorg.

Naast luxe faciliteiten en een breed aanbod van voorzieningen, biedt een privé afkickkliniek namelijk de mogelijkheid van een gespecialiseerde behandeling met ongeëvenaarde persoonlijke begeleiding. Een behandeling vindt zo niet alleen in comfort plaats, maar sluit ook beter aan op de individuele behoefte(s) en verslavingsproblematiek. Op deze pagina vind je uitleg over hoe luxe afkickklinieken functioneren, welke mogelijke behandelingen worden geboden en waar je op moet letten bij de keuze voor een kliniek.


Wat is een luxe privé afkickkliniek?

Een luxe privé afkickkliniek is een instelling waarin je anoniem kan afkicken en in luxe behandeld kunt worden voor een verslavingsprobleem. Vaak bieden deze high-end klinieken mooie locaties in warme landen, uitgebreide voorzieningen zoals zwembaden, sportfaciliteiten en professionele chefs en de beste behandelaren en behandelmethodes.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat zijn de verschillen met een standaard afkickkliniek?

De verschillen tussen een luxe afkickkliniek en een standaard afkickkliniek zijn:

 • Gepersonaliseerde zorg en behandelplan vs. gestandaardiseerde, one-size-fits-all behandelingen
 • Meer aandacht voor het individu vs. een aanpak vooral gericht op groepsniveau
 • Gebrek aan afleidingen door setting in onbekende, nieuwe omgeving vs. omringd worden door bekende triggers in vertrouwde omgeving
 • Volledige focus op behandeling dankzij breed aanbod van voorzieningen vs. meer op jezelf aangewezen zijn
 • Intensieve behandeling op locatie vs. mogelijke ambulante behandeling
 • Gewaarborgde anonimiteit vs. publieke instelling
 • Vaak multidisciplinair team voor behandeling dubbele diagnose vs. eendimensionale verslavingszorg waar behandeling psychische aandoeningen afzonderlijk bij GGZ moet plaatsvinden
Privé afkickkliniek in Thailand
Een voorbeeld van een luxe privé afkickkliniek: de Diamond Rehab in Thailand

Wat zijn de kenmerken van een luxe afkickkliniek?

Een luxe afkickkliniek kenmerkt zich door een breed aanbod in voorzieningen en gepersonaliseerde zorg, waardoor iemand zich volledig kan focussen op de behandeling zelf. De standaarden van een luxe afkickkliniek zijn hoog, van de geboden faciliteiten tot het personeel dat er werkt. Ook is er veel aandacht voor de privacy van bewoners, die zich geen zorgen hoeven te maken over negatieve invloeden van buitenaf en publiciteit.

Accommodaties en faciliteiten

Een luxe privé afkickkliniek bevindt zich vaak op een riante locatie, meestal grenzend aan of middenin de natuur, waardoor een ontspannen en afgeschermde omgeving kan worden geboden voor herstel. Ook is er voldoende ruimte voor verschillende faciliteiten zoals een zwembad, sportruimtes en andere recreatieve activiteiten. Accommodaties richten zich op het voorzien in een volledig verzorgde, luxueuze leefruimte om tot rust te komen tussen behandelmomenten in.

Hooggekwalificeerd personeel en gespecialiseerde zorg

Het ruime personeelsbudget van een luxe afkickkliniek voorziet vaak in een multidisciplinair team van hooggekwalificeerd personeel, waaronder psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers. Hierdoor is persoonlijke aandacht voor elke bewoner mogelijk en kan een gespecialiseerde behandeling worden geboden voor optimaal resultaat.

Privacy en vertrouwelijkheid

Opname in een luxe afkickkliniek is bij uitstek geschikt voor mensen met vooraanstaande posities in de samenleving of het bedrijfsleven, die geen ruchtbaarheid willen geven aan hun verslavingsproblematiek en de verslavingsbehandeling die ze hiervoor ontvangen. Zowel bewoners als personeel moeten zich houden aan strikte richtlijnen voor wat betreft privacy en vertrouwelijkheid. Wanneer de afkickkliniek zich in het buitenland bevindt, is anonimiteit van de buitenwereld bovendien extra gewaarborgd.


Behandelingen en diensten in een luxe afkickkliniek

Individuele therapie en groepstherapie

Een behandeltraject bestaat meestal uit een combinatie van individuele therapie en groepstherapie. Tijdens individuele sessies met een therapeut wordt op basis van verschillende behandelmethodes, zoals cognitieve gedragstherapie, motiverende gespreksvoering en oplossingsgerichte therapie, gewerkt aan het identificeren en wegnemen van oorzaken van de verslaving. Ook worden copingmechanismen en gedragsveranderingen aangeleerd.

Groepstherapieën maken ook vaak deel uit van een behandeling in een privé-afkickkliniek, hoewel meestal in mindere mate dan bij een reguliere kliniek. Tijdens groepssessies kunnen bewoners leren van ervaringen van anderen, ondersteuning ontvangen van groepsleden en sociale vaardigheden verbeteren. Ook worden gevoelens van isolatie door groepstherapie weggenomen.

Alternatieve therapieën

Luxe afkickklinieken bieden vaak ruimte aan alternatieve therapieën die door gebrek aan financiering en mankracht niet bij reguliere afkickklinieken kunnen worden geboden. Voorbeelden hiervan zijn kunsttherapie, creatieve therapie en EAT (therapie met behulp van paarden). Deze alternatieve therapieën passen goed bij een gespecialiseerd en gepersonaliseerd behandeltraject, zeker wanneer andere verschillende behandelingen niet voldoende aanslaan.

Voeding en fitnessprogramma’s

Behandeling en herstel van een verslaving vereisen een gezond lichaam en een gezonde geest. Tijdens een klinische opname is er daarom veel aandacht voor het bevorderen van gezonde leefpatronen. Een luxe afkickkliniek heeft meestal een of meerdere professionele chefs in dienst om gezonde en voedzame maaltijden te bereiden voor bewoners, met inachtneming van mogelijke allergieën en dieetvoorkeuren.

Ook worden er vaak fitnessprogramma’s aangeboden die helpen om te herstellen van de lichamelijke gevolgen van een verslaving.

Nazorg programma’s

Nazorg speelt een cruciale rol in de overgang van een opname naar terugkeer in het dagelijkse leven. Door ondersteuning en hulpmiddelen te bieden na de terugkeer in de vertrouwde omgeving met mogelijke triggers, kan een terugval in de verslaving beter voorkomen worden.

Het verschilt meestal per kliniek welke nazorgprogramma’s worden aangeboden. Naast individuele therapie op de lange termijn, kan nazorg ook bestaan uit groepsondersteuning, monitoring, familietherapie en het aanleren van praktische vaardigheden voor re-integratie in het dagelijkse leven.

Luxe afkickklinieken

Wat zijn de voordelen van een luxe afkickkliniek?

Mogelijke voordelen van opname in een luxe afkickkliniek zijn:

 • Comfortabele omgeving: luxe afkickklinieken bevinden zich doorgaans op mooie natuurlijke locaties en hebben een breed aanbod aan faciliteiten, waardoor een ontspannende omgeving wordt geboden waarin cliënten zich optimaal kunnen focussen op de behandeling.
 • Persoonlijke aandacht en zorg op maat: behandeling in een luxe afkickkliniek richt zich op het individu en volgt altijd een persoonlijk behandelplan, waardoor behandeling een grotere kans van slagen heeft. Gemiddeld is er ook meer personeel per patiënt aanwezig om deze persoonlijke focus en begeleiding mogelijk te maken.
 • Privé-accommodaties: een luxe afkickkliniek biedt vaak de mogelijkheid van een privé-kamer of -suite, waardoor cliënten (zeker bekende mensen) meer comfort en privacy kunnen genieten.
 • Breed aanbod behandelingen: luxe afkickklinieken hebben meestal verschillende professionals in dienst om een breed aanbod van behandelingen te bieden, waaronder therapieën die arbeids- en kostenintensief zijn en daarom lastig in een reguliere kliniek te vinden zijn.
 • Extra voorzieningen: het totaalplaatje van een behandeling is bij een luxe afkickkliniek belangrijk, waaronder extra voorzieningen zoals excursies in de natuur (bijvoorbeeld een safari wanneer de kliniek zich in Zuid-Afrika bevindt), gespecialiseerd voedingsadvies en recreatieve activiteiten.

Wat zijn de beperkingen van een luxe afkickkliniek?

Opname in een luxe privékliniek kan ook beperkingen hebben. Zo zijn de kosten meestal relatief hoog en zijn er relatief weinig beschikbare plekken per kliniek, om zo een optimaal persoonlijk behandeltraject te kunnen waarborgen. Wanneer de kliniek zich in het buitenland bevindt, is een ambulante behandeling niet mogelijk en kan opname mogelijk gevolgen hebben voor werk en persoonlijke contacten.


Hoe selecteer je de juiste luxe afkickkliniek?

Er is tegenwoordig een breed aanbod van luxe afkickklinieken in binnen- en buitenland, waardoor het lastig kan zijn om de juiste kliniek te selecteren voor jouw situatie. Bij de keuze voor een kliniek kun je verschillende factoren in ogenschouw nemen. Vergeet hierbij niet dat de geboden luxe uiteindelijk alleen een ondersteunend en ondergeschikt doel heeft, en dat de aangeboden behandelingen, het aanwezige personeel en passende nazorg het meest belangrijk zijn voor een effectief en duurzaam herstelproces.

Factoren om te overwegen bij de keuze van een luxe afkickkliniek

Dit zijn factoren waar je op moet letten bij de keuze voor een luxe afkickkliniek:

 • Locatie: er zijn voor- en nadelen verbonden aan opname in een buitenlandse kliniek ten opzichte van een binnenlandse privékliniek, die per persoon verschillen.
 • Behandelteam: achterhaal de aanwezige expertise en ervaring van het behandelteam.
 • Behandelmethoden: een privékliniek zal meestal een focus op een of meerdere behandelmethoden hebben, waardoor het belangrijk is om te kijken welke methode het beste bij jou aansluit.
 • Verzekering: behandeling in een privékliniek kan in Nederland worden vergoed vanuit de basisverzekering. Controleer dit bij de verzekeraar en de kliniek.
 • Kosten: een kliniek zal meestal verschillende behandeltrajecten en voorzieningen aanbieden, waardoor kosten kunnen variëren op basis van de ontvangen behandeling, behandelingsduur en gekozen accommodatie.
 • Getuigenissen en ervaringen: probeer in contact te komen met of getuigenissen te vinden van eerdere cliënten om te bepalen of een kliniek geschikt is voor jouw situatie.

Vragen om te stellen bij het kiezen van een luxe afkickkliniek

De volgende vragen kunnen je mogelijk helpen bij het kiezen van de juiste luxe afkickkliniek:

Voor welke verslaving biedt de kliniek behandelingen?

Mensen kunnen voor verschillende verslavingen terecht bij een privé-kliniek. Alcohol, drugsproblematiek of problematisch medicijngebruik zijn de meest voorkomende verslavingen waarvoor behandeling wordt aangeboden. Eet- en gedragsverslavingen worden echter niet door elke kliniek behandeld.

Welke accreditatie en kwalificaties hebben de kliniek en het personeel?

Verzeker jezelf van hooggekwalificeerde professionele hulp door te controleren of een kliniek en het personeel over de juiste wettelijke licenties, accreditaties en kwalificaties beschikt.

Welke nazorgprogramma’s en ondersteuning biedt de kliniek na behandeling?

Een traject van behandeling is pas succesvol wanneer een cliënt na terugkeer in het dagelijkse leven geen terugval beleeft, waardoor aangeboden nazorg een belangrijk onderdeel uitmaakt van de geschiktheid van een bepaalde kliniek.

Hoe wordt een behandelplan afgestemd op persoonlijke behoeften?

Ga na hoe een behandelingsplan wordt opgesteld en op welke manier hierbij ruimte wordt gegeven aan individuele behoeften, zodat je zeker bent van een behandeling op maat die bij jouw situatie aansluit.

Welke reglementen en huisregels worden er gehanteerd?

Een privé afkickkliniek werkt vaak met een speciaal huisreglement omtrent onder meer het gebruik van elektronische apparaten (zoals telefoons en laptops) en voorwaarden voor opname (bepaalde medicijnen die niet mogen worden meegenomen).

bel Bel ons voor advies