Gokverslaving: Oorzaken, kenmerken, hulp en afkickkliniek
Nederland telt tienduizenden gokverslaafden. Een gokje wagen is dan geen onschuldig vertier meer.
Een gokje wagen kan helemaal geen kwaad. Het kan leuk tijdverdrijf zijn en zorgen voor ontspanning. Er is een kans aanwezig dat je geld wint, wat een leuke bijkomstigheid kan zijn.
Voor sommige mensen kan deze ‘kick’ verslavend werken. De drang om maar door te blijven spelen wordt groter dan het gezonde verstand. Uiteindelijk wil je steeds meer om je verlies te kunnen compenseren.
Hierdoor speel je om steeds grotere bedragen. Vaak gaat het dan om geld wat je eigenlijk helemaal niet meer hebt of niet kunt missen. Een gokverslaving heeft veel overeenkomsten met gameverslaving. Lees daar hier meer over.
Wat is een gokverslaving?
Een gokverslaving wordt in het handboek voor psychische aandoeningen omschreven als een psychische aandoening die valt onder de impulsstoornissen. Het wordt ook wel pathologisch gokken genoemd. Je weet dat het niet verstandig meer is om te gokken, maar toch kun je er niet meer mee stoppen. Het betreffende persoon is gok verslaafd.
Kenmerken gokverslaving
Wat zijn de kenmerken bij een gokverslaving? Er zijn meerdere signalen of kenmerken van een verslaving. De belangrijkste kenmerken van een gokverslaving op een rij:
- slaapproblemen, vermoeidheid en geheugenverlies
- continue denken aan gokken en obsessief leven naar het volgende moment om te gokken
- minderen of stoppen met gokken lukt u niet
- verloren geld aan gokken weer terug willen winnen door te gokken
- steeds hogeren bedragen en risico’s nemen om een ‘high’ gevoel te creëren
Welke risico’s kleven er aan gokverslaving?
Verantwoord gokken is geen enkel probleem. Af en toe op een fruitautomaat spelen of het casino bezoeken kan een ontspannende bezigheid zijn.
Als je jezelf echter verliest in het gokken zak je langzaam aan steeds dieper in een neerwaartse spiraal. Je probeert je verlies om te draaien in winst en blijft doorspelen.
Stoppen is verliezen
Vaak weet je diep van binnen wel dat verder spelen je nog dieper in de problemen kan brengen, maar het is en blijft een kansspel. Het zou zomaar kunnen dat je toch die grote klapper zult maken!
Hierdoor zet je nog meer geld in om het verlies te kunnen compenseren. Dit zal echter maar een enkeling lukken en ook dan blijft het moeilijk om te stoppen met gokken. Je hele leven begint om de kansspelen te draaien. Dit kan ruzie opleveren met je familie en op het werk. Je financiële situatie begint penibel te worden waardoor je diep in de schulden terecht kunt komen.
Veel verslaafden doen er alles aan om geld te bemachtigen zodat ze kunnen gokken. De neerwaartse spiraal zet zich verder door in liegen, crimineel gedrag (alles doen om aan geld te komen), angsten, somberheid en depressies.
Antwoord de volgende vragen..
- Denk jij voortdurend aan gokken en blijf je altijd langer doorspelen dan eigenlijk de bedoeling is?
- Blijf je meer en meer geld inzetten om de kansen om te draaien?
- Zit jij in de financiële problemen en kun je niet meer functioneren in de maatschappij?
- Lieg jij tegen familie over je problemen?
4x Ja
Als je gokverslaafd bent dan herken jij je in de bovenstaande punten. Wees eerlijk tegen jezelf. Je kunt je verlies niet omdraaien door steeds maar meer geld in te zetten en te blijven gokken.
Misschien wil je wel stoppen, maar kun je dit niet alleen. Er is professionele hulp beschikbaar. Maar je moet zelf de eerste stap zetten.
Problemen door gokken
- oplopende schulden, door het steeds meer lenen van geld
- geld stelen of fraude plegen om aan meer geld te komen
- vermoeidheid
- schulden: op lange termijn verliest u altijd, dus gokken kost veel geld
- ruzie met gezin of relaties door het liegen
- verlies van bijvoorbeeld werk, huis, relatie
- eenzaamheid: door verwaarlozing van sociale contacten
Hulp bij gokverslaving
Een gokverslaafde weet diep van binnen wel dat hij of zij verslaafd is, maar kan niet zelf stoppen. Erken je probleem en zoek de juiste hulp of behandeling om van jouw gokproblemen af te komen. De neerwaartse spiraal zal zich anders alleen nog maar verder doorzetten.
Stoppen is toch echt winnen!
Praat over je problemen met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen voor specialistische hulp om van jouw gokverslaving af te komen. Klik op onderstaande button voor een overzicht van klinieken die je kunnen bijstaan om je gok verslaving te verhelpen.
Hallo mijn is René en ik woon in Assen. Sinds mijn 16e heb ik al een gokprobleem.
Eerst via snackbars en later in diensttijd. Ben nu 52 jaar en ben nu zover gegaan dat ik zelf geld moest lenen van mijn ouders om rekeningen te betalen. Ik heb overal al aan mee gedaan en ben al denk ik 100.000 euro kwijt.
Het is NU tijd voor actie. Het is genoeg geweest, ik heb al twee keer eerder aangeklopt voor hulp, maar daar ben ik mee gestopt omdat ik het geen goeie hulp vond. Ergste van alles is: ik tegen mijn ouders gelogen en nu tegen mijn vrouw. Ik ben nu zover gezakt dat ik professionele hulp zoek. Maar bij wie?