Afkickkliniek in Spanje

Soms helpt het om afstand te nemen, overweeg dan om af te kicken in Spanje

Afkicken kan op vele manieren. Je kunt thuis afkicken, in een kliniek in Nederland, maar ook in het buitenland. Afstand nemen van je thuissituatie en tijdelijk buiten Nederland aan je herstel werken heeft bepaalde voordelen. Je laat je privéproblemen tijdelijk achter je en bepaalde verleidingen worden volledig geëlimineerd.

Heb je eenmaal de beslissing genomen om in het buitenland te herstellen dan kan een afkickkliniek of behandeling in Spanje door het gunstige klimaat en prettige leefomgeving een goede optie zijn.

Als je naar Spanje wil om af te kicken, zal dat over het algemeen zelf betaald moeten worden. Er zijn kleinschalige klinieken in andere landen die mogelijk wel vergoed worden door de verzekering, zoals bijvoorbeeld bij een verslavingskliniek in Zuid-Afrika het geval kan zijn.


Update April 2023

  1. Het is weer mogelijk om van en naar de meeste landen te reizen zonder restricties. In sommige landen (waaronder Nederland) zijn de wachttijden door corona wel flink opgelopen. Bel het nummer in de blauwe box voor actuele wachttijden en andere vragen.


Bel nu
020 - 225 1205
(bereikbaar van ma. t/m vrij tussen 07:00 - 22:00 en in het weekend van 13:00 - 17:00)


Waarom afkicken in Spanje?

Prachtige omgeving

Afkicken is pittig. Een prettige omgeving kan de pijn verzachten die ontstaat. Je omgeving speelt een belangrijke rol tijdens het proces. Voel jij je prettig dan heb je meer kans van slagen. Afkickklinieken in Spanje bevinden zich vaak op mooie plekken zodat rust en privacy gegarandeerd zijn.

Geen uitstel, maar meteen werken aan herstel

Er zijn geen Nederlandse klinieken met een vestiging in Spanje, dus over het algemeen zal je naar een privékliniek gaan die niet vergoed wordt door de verzekering. Daar staat dan tegenover dat je vaak snel terecht kunt. Er zijn wel klinieken in het buitenland waar de behandeling wel vergoed wordt door de verzekering. Bel met het nummer in de blauwe box om meer te weten te komen over vergoedingen.

Een-op-een of behandeling in een groep

Elke verslavingskliniek heeft een eigen filosofie over herstellen van verslaving, maar er wordt over het algemeen veel tijd ingeruimd voor gesprekken. Bij sommige klinieken vinden er dagelijkse groepssessies plaats, waarbij je met lotgenoten over je verslaving praat. Het samenzijn met lotgenoten wordt door veel herstellenden als waardevol ervaren.

Niet iedereen is gecharmeerd van dergelijke groepssessies en het tijdelijk samenleven met anderen. Voor cliënten die meer privacy willen zijn er andere opties. Zo is er in Spanje ook de mogelijkheid tot een-op-een counseling, een soort privé-clinic. De behandeling is intensief, discreet en anoniem. Deze laatste optie wordt niet door de verzekeraar vergoed.

Geen Spaans nodig, Engels volstaat vaak

Er zijn niet echt afkickklinieken in Spanje die zich puur op Nederlanders richten. Meer gangbaar zijn klinieken waar mensen uit alle windstreken worden behandeld.

Vanwege het internationale karakter is Engels dan de voertaal. Dergelijke klinieken hebben soms wél Nederlandse hulpverleners in dienst, maar het is beter om er van uit te gaan dat je Engels moet spreken.


Is in Spanje afkicken iets voor mij?

Wie betaalt de behandeling?
Als je je eigen verslavingstraject financiert dan liggen in principe alle opties open. Ben je afhankelijk van je zorgverzekeraar dan ligt het iets anders. De kliniek in Spanje moet dan een connectie hebben met een Nederlandse instantie. Is dit het geval dan betaalt de zorgverzekeraar jouw volledige behandeling. Op het moment van schrijven (laatste update: november 2021) zijn er bij ons weten echter geen klinieken in Spanje die een connectie hebben met met een Nederlandse instelling. André Hazes, die naar verluidt werd opgenomen in een Spaanse instelling, zal dus zelf betaald hebben voor zijn verblijf.

En de reiskosten?
Bij een behandeling in het buitenland zijn de reiskosten in principe voor eigen rekening, ook wanneer de verzekering de behandeling vergoedt.


Wat kan ik verwachten van het afkicken in Spanje?

In principe verschilt de behandeling niet met opname in een Nederlandse kliniek. Het grote voordeel is de volledig nieuwe omgeving waarin je je begeeft. Dit geeft je een kick en helpt je met een frisse blik naar je eigen situatie in Nederland te kijken.

Rust en regelmaat

Je verblijf in een ontwenningskliniek moet je niet zien als straf. Er wordt goed voor je gezorgd en je leefomgeving is comfortabel. Over het algemeen eet je in groepsverband waarbij het eten van goede kwaliteit is. Regelmaat wordt belangrijk gevonden en je volgt een redelijk strakke planning waar ook ruimte wordt ingeruimd voor vrij besteedbare tijd.

Je slaapplek en andere faciliteiten

Dit verschilt per behandeling. Er zijn in Spanje privéklinieken waar je in een 5* hotel verblijft, met alle luxe van dien. Je mag dan ook gebruik maken van alle hotelfaciliteiten, zoals het zwembad. Je slaapt in je eigen hotelkamer.

In andere Spaanse klinieken is het niet vanzelfsprekend dat je je eigen kamer krijgt. Het kan zijn dat je een kamer deelt met een ander, soms zelfs met meerdere personen.


Aanmelden voor een verslavingskliniek in Spanje

Wil jij afkicken en heb je Spanje op het oog? Neem contact op met met telefoonnummer in de blauwe box op deze pagina, zodat je antwoorden krijgt op de vragen die wellicht in je opgekomen zijn na het lezen van dit artikel.

Bespreek je verslavingsprobleem ook met de huisarts zodat er een begin kan worden gemaakt met het afkickproces. De meeste huisartsen zijn niet goed op de hoogte van behandelmogelijkheden in het buitenland, dus je zult hierin zelf proactief moeten zijn.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies