Afkickkliniek in Spanje

Afkickkliniek Spanje: Informatie, kosten en aanmelding

Afkicken in Spanje is een interessante optie wanneer je op zoek bent naar kwaliteitszorg in een warme, prachtige omgeving, ver weg van de triggers in je thuissituatie. Veel klinieken bieden Engelstalige behandelprogramma’s aan, waarmee je toegang krijgt tot uitstekende verslavingszorg in een nieuwe omgeving. Een behandeling kan bovendien vaak vergoed worden door je Nederlandse zorgverzekeraar. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over afkicken in Spanje, van de kosten en mogelijke vergoeding tot de toegepaste behandelmethodes.


Update April 2024

 1. Het is weer mogelijk om van en naar de meeste landen te reizen zonder restricties. In sommige landen (waaronder Nederland) zijn de wachttijden door corona wel flink opgelopen. Bel het nummer in de blauwe box voor actuele wachttijden en andere vragen.


Bel voor advies
020 - 225 1205
(bereikbaar van ma. t/m vrij tussen 07:00 - 22:00)


Waarom afkicken in Spanje?

Afkicken in Spanje is een effectieve en vaak goedkope manier om in het buitenland je verslaving te overwinnen. Een afkickkliniek in Spanje biedt verschillende voordelen die je in Nederland niet of nauwelijks kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan de rustgevende mediterrane omgeving, moderne en gepersonaliseerde zorg tegen een lage prijs en minder lange wachttijden. Het aangename weer en de serene omgeving van het land helpen je volledig te focussen op herstel. Om deze redenen kiezen steeds meer mensen voor een behandeling in Spanje, waaronder BN’ers zoals André Hazes.


Wat zijn de voordelen van afkicken in Spanje?

De voordelen van afkicken in Spanje zijn gevarieerd en omvatten de warme, ondersteunende omgeving, de gespecialiseerde behandelingen die worden aangeboden, en de positieve effecten van een behandeling buiten je vertrouwde omgeving. De verslavingszorg in Spanje heeft daarnaast meestal meer aandacht voor je persoonlijke behoeften. Zo biedt het een breed scala aan complementaire therapieën voor een volledig herstel van je verslaving. Hierdoor worden onderliggende psychische problemen beter geïdentificeerd en behandeld. Dit beperkt de kans dat je te maken krijgt met een terugval na behandeling.

Enkele voordelen van afkicken in Spanje zijn:

 • De omgeving, met prachtige, natuurlijke schoonheid
 • Snelle start met relatief korte wachttijden
 • Holistische benadering met aandacht voor zowel je fysieke als mentale gezondheid
 • Persoonlijke verslavingszorg gericht op je individuele behoeften
 • Ervaren professionals en voortdurende ondersteuning
 • Engelstalige behandelprogramma’s (geen kennis van Spaans noodzakelijk)

Voor welke verslavingen kun je worden behandeld in Spanje?

Je kunt in Spanje voor vrijwel alle verslavingen worden behandeld, waaronder voor alcohol, medicatie en designerdrugs. Wel kan de beschikbare expertise per Spaanse afkickkliniek variëren. Sommige klinieken specialiseren zich in het behandelen van alcoholisme en verslavende middelen zoals opioïden, cocaïne en cannabis. Andere afkickklinieken kunnen zich vooral richten op gedragsmatige verslavingen, zoals gokken. Kies altijd een kliniek die aansluit bij jouw specifieke behoeften.

Veel voorkomende verslavingen waarvoor je kunt worden behandeld in Spanje zijn:

 • Alcoholverslaving
 • Cannabisverslaving
 • Medicijnverslaving
 • Cocaïneverslaving
 • Rookverslaving
 • Gokverslaving
 • Opioïdenverslaving

Welke behandelmethoden worden toegepast in Spanje?

In Spanje worden verschillende behandelmethoden toegepast in de behandeling van verslaving. De focus lag in het verleden vooral op het bieden van een snelle detox en het bestrijden van de symptomen van verslaving. Tegenwoordig is er ook veel aandacht voor de onderliggende oorzaken van verslaving, net zoals in andere klinieken in het buitenland. Dit bevordert een volledig herstel.

Via therapie en counseling kun je beter begrijpen waarom je verslaafd bent en leer je copingmechanismen aan om een terugval te voorkomen. Ook wordt hierbij gekeken naar je geestelijke gezondheid en psychische aandoeningen die een rol spelen in je verslaving, zoals depressie en bipolaire stoornis.

Enkele behandelmethoden die worden toegepast in Spanje zijn:

Wat zijn de kosten van een afkickkliniek in Spanje?

De kosten van een afkickkliniek in Spanje zijn erg afhankelijk van de gekozen kliniek en duur van de behandeling. In Spanje zijn er verschillende soorten afkickklinieken, van luxe privéklinieken op prachtlocaties waar je niets tekort komt tot sobere instellingen waar je de faciliteiten vaak moet delen met andere bewoners. De kosten van een luxe afkickkliniek kunnen al snel oplopen tot vele duizenden euro’s per maand, wanneer je een behandeling uit eigen zak betaalt. De Europese prijzen van afkicken in het buitenland liggen dan ook een stuk hoger vergeleken met een afkickkliniek in Zuid-Afrika of opname in Thailand.


Wordt een behandeling in Spanje vergoed?

Een behandeling in Spanje wordt vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars op basis van je persoonlijke situatie, de gekozen kliniek en je behandelplan. Een verslavingsbehandeling in een Spaanse kliniek wordt normaal gesproken vergoed vanuit je basisverzekering. Je moet dan een aanbeveling hebben voor klinische opname om je verslaving succesvol te behandelen. Zo’n aanbeveling wordt meestal pas gegeven wanneer je eerder (onsuccesvol) een ambulant behandeltraject hebt gevolgd. Je Nederlandse verzekeraar wil daarnaast vaak een gedetailleerd behandelplan zien om de vergoeding hiervan te kunnen verantwoorden.

Hoewel je behandeling in Spanje volledig vergoed kan worden, zijn er vaak ook wat eigen kosten. Zo moet je je eigen risico aanspreken, voordat de verzekeraar de kosten overneemt. Ook moet je zelf betalen voor je vlucht of reis naar Spanje. Of je kosten voor het levensonderhoud en verblijf in de kliniek worden vergoed, wordt vaak per geval beoordeeld door de verzekeraar. Overleg daarom altijd vooraf met je verzekeraar om onverwachte kosten te voorkomen.


Wat kan ik verwachten van een behandeling in Spanje?

Je kunt van een behandeling in Spanje verwachten dat je in een compleet nieuwe omgeving terecht komt waarin je je volledig kunt richten op herstellen. Meerdere afkickklinieken in Spanje bieden een Engelstalig programma aan. Je komt dan vaak terecht in een zeer internationaal gezelschap. Dit biedt de kans om veel nieuwe en verschillende perspectieven te verwerken tijdens je persoonlijke reis naar herstel.

Tijdens je behandeling in een Spaanse kliniek staan rust en regelmaat centraal. Je dagelijks leven bestaat uit een vast ritme waarin je vroeg opstaat, in groepsverband eet en een wekelijkse planning volgt van individuele therapie, groepstherapie en andere ondersteunende behandelmethoden. Ook zijn er periodes van vrije tijd om even op jezelf te zijn, te socializen met andere patiënten of mogelijk bezoek te ontvangen.

De faciliteiten voor deze activiteiten zijn per kliniek verschillend. In sommige luxe privéklinieken waan je je in een 5-sterrenhotel met een kamer voor jezelf, terwijl andere klinieken meer sobere accommodaties bieden waar je de slaapplek moet delen met anderen.


Aanmelden voor een verslavingskliniek in Spanje

Wil je afkicken in het buitenland en heb je Spanje op het oog? Bel naar 020 – 532 0030 voor al je vragen en zorgen over behandelingen, afkickklinieken en mogelijke kosten. Wij helpen je om je snel aan te melden voor de juiste verslavingskliniek in Spanje. Ook kunnen we je informeren over de actuele wachttijden voor klinieken in Spanje.


Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een gemiddelde behandeling in Spanje

In Spanje duurt een behandeling voor verslaving vaak zo’n 30 tot 90 dagen lang. Hoelang een opname duurt hangt onder meer af van de behandeldoelen, de ernst van de verslaving, en of je eerder al een klinisch behandeltraject hebt gevolgd.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00