Drugsverslaving

Drugsverslaving behoort tot een van de meest voorkomende verslavingen. Daarom zijn veel klinieken er in gespecialiseerd.

Ben ik verslaafd aan drugs?

Wanneer je verslaafd bent aan drugs ben je afhankelijk van het prettige gevoel dat de drugs je geven. De enige manier om nog te kunnen functioneren is om opnieuw een dosis te nemen.

Vaak weet je wel dat drugs slecht zijn, maar de lichamelijk en/of geestelijke afhankelijkheid, in combinatie met de ontwenningsverschijnselen als je niet gebruikt, is dermate groot dat zelf stoppen vaak niet lukt.

Bovendien worden de sombere en depressieve gevoelens weer onderdrukt door een nieuwe dosis in te nemen. Overigens komt een drugsverslaving vaak voor in combinatie met een verslaving aan alcohol.

Klinkt bekend? Lees verder

Wie gebruikt er drugs?

Vaak wordt gedacht dat alleen jongeren uit een lagere sociale klasse drugs gebruiken. Deze gedachte is echter niet helemaal terecht. Jongeren gebruiken vaker drugs als cannabis of XTC. Volwassenen gebruiken weer vaker heroïne. Cocaïne wordt vaak juist gebruikt door de hogere sociale klasse, dit met name om prestaties te kunnen verbeteren.

In feite komt drugsgebruik in alle lagen van de bevolking voor. Voor sommige gebruikers vormt dit een hardnekkig probleem en de oplossing komt vaak niet vanzelf om de hoek zetten.

Heb jij het gevoel dat je hulp nodig hebt. Lees hieronder hoe je drugsverslaving kan aanpakken. 

Drugs kunnen plantaardig of synthetisch zijn. Plantaardige drugs zijn bijvoorbeeld cannabis, van de "Cannabis Sativa" plant. XTC is daarentegen synthetisch.

Synthetische drugs worden nagemaakt van plantaardige drugs in illegale laboratoriums. Voor het lichaam maakt het onderscheid geen verschil. Wel kan de dosis van de werkzame stof veel nauwkeuriger worden gemaakt bij synthetische drugs. Bij plantaardige drugs kan dit per plant erg verschillen.


DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

06 5161 7794
In samenwerking met Peggy-Sue

Welke drugs gebruik jij?

Er zijn heel veel verschillende soorten drugs. Lang niet alle soorten worden veelvuldig gebruikt in ons land. In Amerika is 'crystal meth', behorend tot de amfetamines, een veelgebruikte soort. Het wordt in ons land echter nauwelijks gebruikt. De volgende soorten worden wel veel gebruikt in ons land.


Klik op onderstaande drugs voor info, hulp bij het afkicken, en gespecialiseerde klinieken

 

1 Cannabis

2 Cocaïne

3 Heroïne

4 XTC

5 GHB

6 Speed

Drugs zijn er in verschillende soorten en maten. Het kan worden gespoten of gesnoven. Men kan het slikken, inhaleren of roken. Het komt in poedervorm, tabletten, capsules, pillen, vloeistof en nog veel meer. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Wat alle soorten echter gemeen hebben is dat het van invloed is op onze hersenen. Via de bloedsomloop bereiken de werkzame stoffen de hersenen. De communicatie tussen de neuronen in de hersenen wordt hierdoor aangetast. Dit geeft ons het effect van de drugs. De 'rush' die je ervaart tijdens het gebruik wordt hier in gang gezet.

Wat zijn de gevolgen van je drugsgebruik?

 • Korte en lange termijn

  De gevolgen van het drugsgebruik hangen af van de mate waarin je drugs gebruikt. De gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn ook verschillend per drugssoort. Geen enkele soort is goed voor het lichaam en zal, zeker op termijn, altijd schade aan het lichaam berokkenen.

  De gevolgen en de risico's van drugsgebruik zijn altijd onder te verdelen in risico's voor de korte termijn en risico's voor de lange termijn. Korte termijn risico's kunnen bijvoorbeeld een overdosis zijn, oververhitting, onwel worden of bewusteloos raken.

  Lange termijn risico's hebben te maken met schade voor het lichaam waarbij hart- en vaatziekten, hersenbeschadiging of leverproblemen veelvuldig voor komen.

 • Afhankelijkheid

  Drugsverslaafden zijn afhankelijk van drugs. Deze afhankelijkheid zit niet alleen in de lichamelijke afhankelijkheid, maar ook in de geestelijke afhankelijkheid. Drugs worden vaak gebruikt om gevoelens van somberheid, depressies of angsten te verdoezelen.

  Op den duur kan een verslaafde helemaal niet meer functioneren zonder een nieuwe dosis. Drugs kunnen dan het allerbelangrijkste in het leven van de gebruiker worden.

 • De gevolgen voor je omgeving

  Naast de lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid heeft het drugsgebruik vaak ook grote gevolgen voor de sociale omgeving. Relaties met familie, vrienden en geliefdes komen onder druk te staan.

  Problemen met werken en studie komen ook veelvuldig voor. De gebruikers weten vaak wel wat de gevolgen van het drugsgebruik zijn, maar door zowel de lichamelijke- als geestelijke afkickverschijnselen en de afhankelijkheid voor het functioneren lukt stoppen vaak niet zonder de juiste professionele hulp.

Hoe kom ik van een drugsverslaving af?

Er zijn maar weinig mensen die ineens kunnen stoppen met drugs. Afhankelijk van het type drugs kunnen de afkickverschijnselen diverse weken aanhouden. Vaak is de 'cold-turkey' methode ook niet aan te raden en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk voor het lichaam.

Ben je eenmaal gestopt? Dan is het vaak erg moeilijk om niet weer in oude gewoontes te vallen. Drugsgebruik ontstaat vaak door achterliggende problemen. Deze problemen zijn nog niet opgelost door te stoppen met drugs.

Professionele aanpak
Professionals kunnen zowel hulp bieden voor het stoppen met drugs alsmede de achterliggende problemen en oorzaken aan te pakken. Via onze website kun je diverse afkickklinieken vinden. Vanuit de zorgverzekering bestaat er een vergoeding voor dergelijke hulp bij een afkickkliniek. Je hebt voor vergoeding een een verwijzing nodig van de huisarts. Als je wilt kun je eerst zelf een kliniek benaderen.

Om te stoppen is het belangrijk dat je je eigen problemen erkent en actief op zoek wilt gaan naar manieren om te stoppen. Ieder persoon is anders en daarom krijg je bij een afkickkliniek hulp op maat aangeboden.

Het zal niet gemakkelijk worden, maar met de juist hulp en instelling kan jij je eigen leven weer helemaal op orde krijgen.


IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die drugsverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

11 reacties
 • W.

  4 January 2016 01:22
  01

  Hoi ik ben W.
  En ik heb een groot probleem.. Ik ben verslaafd aan speed
  In een hele erge vorm. Met name als ik onder in vloed ben dan dan kan ik de raarste dingen zeggen later heb ik er spijt van, en ik wordt aggresief.. En t verkloot mn. Relatie.

  • Redactie (Emile)

   4 January 2016 12:18
   02

   Beste W.
   Goed dat je erkent dat je een probleem hebt. Je kunt je verslaving aanpakken. Op onze overzichtspagina met klinieken kun je een kliniek bij jou in de buurt vinden die je verder kan helpen. We hebben je net een e-mail gestuurd met meer informatie, zodat je deze verslaving kan tackelen. Succes!

   • d.

    9 October 2016 15:05
    03

    goed dat jullie W. willen helpen

 • Miep

  23 November 2016 10:05
  04

  Mijn zoon van 17 is verslaafd aan cannabis en xtc maar ontkent dit. Wat kan ik als moeder zijnde er aan doen?

 • H

  27 June 2017 04:14
  06

  Mijn man gebruikt Crystal meth, ontkent het ook. Ik en mijn kinderen zitten door zijn agressieve gebruik in een opvang. Ik heb aangegeven alleen contact te willen als hij zich laat opnemen, is dit wijsheid? En gaat dit dan ook werken?

 • jo

  19 August 2017 13:47
  07

  Mijn zoon erkent zijn coke wiet en ander soorten drugsverslaving en zoekt en schreeuwt voor hulp.
  Helaas wonen we in Limburg en is de kliniek in Epen niet te betalen voor ons.
  Is afkicken alleen wat voor de rijken onder ons?

 • Zahra

  11 December 2017 19:34
  08

  Mijn beste vriendin van 14 jaar kan echt niet meer zonder blowen en roken opzich is dat niet het ergste. Ze is nu ook cocaine gaan gebruiken. Ze heeft dit nu vaker dan 1x gedaan. Ik ben bang dat als ze zich slecht voelt, ze het te vaak gaat gebruiken en dat het fout gaat aflopen. Wat kan ik het beste doen?

 • Ikke

  8 January 2018 13:47
  09

  Helaas ben ik ook al jaren verslaafd aan Speed. Tussendoor gestopt. Maar nu zo n twee drie jaar pak ik elke dag wel wat om te kunnen werken en op te staan. Ik houd de dag anders niet vol. Daarnaast eet en slaap ik gewoon. Geen rare ideeën waanideeën, et cetera.
  Gebruik per bommetje een klein beetje, maar groot genoeg om me even weer te kunnen laten opstaan en werken. Heel erg dus eigenlijk. Wil dit leven zo niet meer. Ik ben bang om de huisarts te bellen. Bang dat ze mijn kinderen dan aan gaan melden bij jeugdzorg. Wat moet ik doen?

 • A.

  13 June 2018 18:30
  10

  Ik ben zelf 5 jaar verslaafd geweest aan mephedrone een kristalpoeder. Ik dacht zelf dat ik nooit zou kunnen stoppen. Heb uit men vorige relatie een kindje en die relatie is stukgelopen. Ik heb een andere relatie gekregen en heb toen mijn vriendin “bedrogen” (enkel gekust). Ik ben toen tot het besef gekomen dat dit zo niet verder meer kon.. en ben van de ene op de andere dag gestopt!!

  Ik ben nu 1 jaar en 4 maand clean en heb er nog steeds geen seconde spijt van. Wel heb ik het soms nog moeilijk en denk ik eraan, maar het leven dat ik nu heb is veel beter en voel me veel gelukkiger! Ik hoop dat ik hier mensen mee kan helpen! Drugs maakt alles kapot, en maakt je zeker niet gelukkiger!

  Veel succes voor de mensen die willen afkicken! Mijn steun hebben jullie!!

 • P

  25 October 2018 07:36
  11

  Mijn zoon is gister 23 jaar geworden en hij is verslaafd aan zijn wiet. Het brengt een mega spanning met zich mee. Als hij zonder zit dan wordt hij agresief. Wij helpen hem al 5 jaar maar het lukt niet.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie