Drugsverslaving

Afkicken van een drugsverslaving? Eerste stap bij stoppen met drugs

Ben ik verslaafd aan drugs?

Wanneer je verslaafd bent aan drugs ben je afhankelijk van het prettige gevoel dat de drugs je geven. De enige manier om nog te kunnen functioneren is door opnieuw een dosis te nemen.

Vaak weet je wel dat drugs slecht zijn, maar de lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid, in combinatie met de ontwenningsverschijnselen wanneer je niet gebruikt, is dermate groot dat zelf stoppen vaak niet lukt. Bovendien worden sombere en depressieve gevoelens onderdrukt door een nieuwe dosis in te nemen.

Drugsverslaving komt vaak voor in combinatie met een verslaving aan alcohol.

Klinkt bekend? Lees verder..

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

020 - 225 1205
Bereikbaar tot 17:00 uur

Wie gebruiken er drugs?

Vaak wordt gedacht dat alleen jongeren uit een lagere sociale klasse drugs gebruiken. Deze gedachte is echter niet helemaal terecht. Jongeren gebruiken vaker drugs als cannabis of XTC. Volwassenen gebruiken weer vaker heroïne. Cocaïne wordt vaak juist gebruikt door de hogere sociale klasse, dit met name om prestaties te kunnen verbeteren.

In feite komt drugsgebruik in alle lagen van de bevolking voor. Voor sommige gebruikers vormt dit een hardnekkig probleem, en de oplossing komt vaak niet vanzelf om de hoek zetten.

Heb jij het gevoel dat je hulp nodig hebt? Lees hieronder hoe je drugsverslaving kan aanpakken.

Drugs kunnen plantaardig of synthetisch zijn. Plantaardige drugs zijn bijvoorbeeld cannabis, van de "Cannabis Sativa" plant. XTC is daarentegen synthetisch.

Synthetische drugs zijn nagemaakte plantaardige drugs, die in illegale laboratoriums zijn gemaakt. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen de twee soorten. Wel kan de dosis van de werkzame stof veel nauwkeuriger worden gemeten bij synthetische drugs. Bij plantaardige drugs kan dit per plant erg verschillen.

Welke drugs gebruik jij?

Er zijn heel veel verschillende soorten drugs. Lang niet alle soorten worden veelvuldig gebruikt in ons land. In Amerika is 'crystal meth', behorend tot de amfetamines, een veelgebruikte soort. Het wordt in ons land echter nauwelijks gebruikt. De volgende soorten worden wel veel gebruikt in ons land.

Klik op onderstaande drugs voor info, hulp bij het afkicken, en gespecialiseerde klinieken

1 Cannabis

2 Cocaïne

3 Heroïne

4 XTC

5 GHB

6 Speed

Drugs zijn er in verschillende soorten en maten. Men kan het spuiten, slikken, snuiven, inhaleren of roken. Het komt voor als tablet, capsule, pil, vloeistof, in poedervorm, en nog veel meer. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Wat alle soorten echter gemeen hebben is dat het van invloed is op onze hersenen. Via de bloedsomloop bereiken de werkzame stoffen de hersenen. De communicatie tussen de neuronen in de hersenen wordt hierdoor aangetast. Dit geeft ons het effect van de drugs. De 'rush' die je ervaart tijdens het gebruik wordt hier in gang gezet.

Wat zijn de gevolgen van je drugsgebruik?

De gevolgen van het drugsgebruik hangen af van de mate waarin je drugs gebruikt. De gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn ook verschillend per drugssoort. Geen enkele soort is goed voor het lichaam en zal, zeker op termijn, altijd schade aan het lichaam veroorzaken.

De gevolgen en de risico's van drugsgebruik zijn altijd onder te verdelen in risico's voor de korte termijn en risico's voor de lange termijn. Tot kortetermijnrisico's behoren bijvoorbeeld een overdosis, oververhitting, het onwel worden of het bewusteloos raken.

Langetermijnrisico's hebben te maken met schade van het lichaam waarbij hart- en vaatziekten, hersenbeschadiging, of leverproblemen veelvuldig voor komen.

Drugsverslaafden zijn afhankelijk van drugs. Deze afhankelijkheid zit niet alleen in de lichamelijke afhankelijkheid, maar ook in de geestelijke afhankelijkheid. Drugs worden vaak gebruikt om gevoelens van somberheid, depressies of angsten te verdoezelen.

Op den duur kan een verslaafde helemaal niet meer functioneren zonder een nieuwe dosis. Drugs kunnen dan de prioriteit in het leven van de gebruiker worden.

Naast de lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid heeft het drugsgebruik vaak ook grote gevolgen voor de sociale omgeving van de verslaafde. Relaties met familie, vrienden en geliefdes komen vaak onder druk te staan.

Daarnaast komen problemen met werk en studie ook veelvuldig voor. De gebruikers weten vaak wel wat de gevolgen van het drugsgebruik zijn, maar door zowel de lichamelijke- als geestelijke afkickverschijnselen en de afhankelijkheid voor het functioneren lukt stoppen vaak niet zonder de juiste professionele hulp.

Afkicken van drugs

Er zijn maar weinig mensen die in een keer geheel kunnen stoppen met drugs. Afhankelijk van het type drugs kunnen de afkickverschijnselen diverse weken aanhouden. Vaak is de 'cold-turkey' methode ook niet aan te raden en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk voor het lichaam.

Ben je eenmaal gestopt? Dan is het vaak erg moeilijk om niet weer terug te vallen in oude gewoontes. Drugsgebruik ontstaat vaak door achterliggende problemen. Deze problemen zijn nog niet opgelost door te stoppen met drugs.

Professionele aanpak bij drugsverslaving


Professionals kunnen zowel hulp bieden voor het stoppen met drugs, alsmede de achterliggende problemen en oorzaken aan te pakken. Via onze website vind je de geschikte afkickkliniek voor drugs verslavingen. Vanuit de zorgverzekering bestaat er een vergoeding voor dergelijke hulp bij een afkickkliniek. Je hebt voor vergoeding een verwijzing nodig van de huisarts. Als je wilt, kun je eerst zelf een kliniek benaderen.

Om te stoppen is het belangrijk dat je je eigen problemen erkent en actief op zoek wilt gaan naar manieren om te stoppen. Ieder persoon is anders, en daarom krijg je bij een afkickkliniek hulp op maat aangeboden.

Het zal niet gemakkelijk worden, maar met de juist hulp en instelling kan jij je eigen leven weer helemaal op orde krijgen.

Afkickverschijnselen drugs


Afkickverschijnselen zijn negatieve verschijnselen die zich voordoen bij het stoppen of verminderen van drugsgebruik.

Afkickverschijnselen van lichamelijke verslaving komen vaak voor bij drugs als heroïne en methadon. Je lichaam heeft zich zodanig ingesteld op een regelmatige dosis dat dit ervoor kan zorgen dat de verslaafde zich ziek gaat voelen wanneer het middel niet wordt toegediend. Symptomen hiervan zijn misselijkheid, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk en spierkrampen.

Afkickverschijnselen van geestelijke verslaving worden veroorzaakt door de drang de drug te gebruiken. Dit gevoel wordt vaak versterkt door stress. Het doorbreken van de geestelijke verslaving is vaak het zwaarste deel van het afkicken, en duurt vaak langer dan het lichamelijk afkicken. De symptomen hiervan zijn prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.

De precieze afkickverschijnselen en de duur hiervan verschillen per verslaving en per persoon, en zullen naarmate van tijd afnemen.

Wanneer je probeert af te kicken is het aan te raden contact op te nemen met een dokter, die je advies kan geven hoe om te gaan met de afkickverschijnselen


IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die drugsverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

13 reacties
 • W.
  4 januari 2016 01:22
  01

  Hoi ik ben W.
  En ik heb een groot probleem.. Ik ben verslaafd aan speed
  In een hele erge vorm. Met name als ik onder in vloed ben dan dan kan ik de raarste dingen zeggen later heb ik er spijt van, en ik wordt aggresief.. En t verkloot mn. Relatie.

  • Redactie (Emile)
   4 januari 2016 12:18
   02

   Beste W.
   Goed dat je erkent dat je een probleem hebt. Je kunt je verslaving aanpakken. Op onze overzichtspagina met klinieken kun je een kliniek bij jou in de buurt vinden die je verder kan helpen. We hebben je net een e-mail gestuurd met meer informatie, zodat je deze verslaving kan tackelen. Succes!

   • d.
    9 oktober 2016 15:05
    03

    goed dat jullie W. willen helpen

 • Miep
  23 november 2016 10:05
  04

  Mijn zoon van 17 is verslaafd aan cannabis en xtc maar ontkent dit. Wat kan ik als moeder zijnde er aan doen?

 • H
  27 juni 2017 04:14
  06

  Mijn man gebruikt Crystal meth, ontkent het ook. Ik en mijn kinderen zitten door zijn agressieve gebruik in een opvang. Ik heb aangegeven alleen contact te willen als hij zich laat opnemen, is dit wijsheid? En gaat dit dan ook werken?

 • jo
  19 augustus 2017 13:47
  07

  Mijn zoon erkent zijn coke wiet en ander soorten drugsverslaving en zoekt en schreeuwt voor hulp.
  Helaas wonen we in Limburg en is de kliniek in Epen niet te betalen voor ons.
  Is afkicken alleen wat voor de rijken onder ons?

 • Zahra
  11 december 2017 19:34
  08

  Mijn beste vriendin van 14 jaar kan echt niet meer zonder blowen en roken opzich is dat niet het ergste. Ze is nu ook cocaine gaan gebruiken. Ze heeft dit nu vaker dan 1x gedaan. Ik ben bang dat als ze zich slecht voelt, ze het te vaak gaat gebruiken en dat het fout gaat aflopen. Wat kan ik het beste doen?

 • Ikke
  8 januari 2018 13:47
  09

  Helaas ben ik ook al jaren verslaafd aan Speed. Tussendoor gestopt. Maar nu zo n twee drie jaar pak ik elke dag wel wat om te kunnen werken en op te staan. Ik houd de dag anders niet vol. Daarnaast eet en slaap ik gewoon. Geen rare ideeën waanideeën, et cetera.
  Gebruik per bommetje een klein beetje, maar groot genoeg om me even weer te kunnen laten opstaan en werken. Heel erg dus eigenlijk. Wil dit leven zo niet meer. Ik ben bang om de huisarts te bellen. Bang dat ze mijn kinderen dan aan gaan melden bij jeugdzorg. Wat moet ik doen?

 • A.
  13 juni 2018 18:30
  10

  Ik ben zelf 5 jaar verslaafd geweest aan mephedrone een kristalpoeder. Ik dacht zelf dat ik nooit zou kunnen stoppen. Heb uit men vorige relatie een kindje en die relatie is stukgelopen. Ik heb een andere relatie gekregen en heb toen mijn vriendin “bedrogen” (enkel gekust). Ik ben toen tot het besef gekomen dat dit zo niet verder meer kon.. en ben van de ene op de andere dag gestopt!!

  Ik ben nu 1 jaar en 4 maand clean en heb er nog steeds geen seconde spijt van. Wel heb ik het soms nog moeilijk en denk ik eraan, maar het leven dat ik nu heb is veel beter en voel me veel gelukkiger! Ik hoop dat ik hier mensen mee kan helpen! Drugs maakt alles kapot, en maakt je zeker niet gelukkiger!

  Veel succes voor de mensen die willen afkicken! Mijn steun hebben jullie!!

 • P
  25 oktober 2018 07:36
  11

  Mijn zoon is gister 23 jaar geworden en hij is verslaafd aan zijn wiet. Het brengt een mega spanning met zich mee. Als hij zonder zit dan wordt hij agresief. Wij helpen hem al 5 jaar maar het lukt niet.

 • Sarah
  23 december 2018 00:37
  12

  Ik ben al jaren verslaafd aan de speed. Ik hou het een week vol en dan begint het weer van voren af aan. Ik gebruik wel veel minder als vroeger toen gebruikte ik 5 tot 10 gram per dag. Alsof ik dood wilde. Ik heb ook hele rare dingen gedaan. Dat weet ikzelf niet, maar hoor het wel. Ik ben absoluut niet tevreden met mijn leven en ik voel mij ook eenzaam, nutteloos en heb spijt van alles.

 • Anoniem
  30 oktober 2020 23:34
  13

  Waarom zijn er geen klinische hulpmethodes voor lachgasverslaving?

  Doe mee met de discussie en plaats een reactie