Afkickkliniek in België

Naar een afkickkliniek in België: Dichtbij maar toch van huis

Een verslaving aanpakken is een zonder meer een lastige opgave. Maar gelukkig hoef je het niet alleen te doen. De meest effectieve aanpak om af te kicken van je verslaving is door je op te laten nemen in een afkickkliniek.

Hier staan professionele hulpverleners voor je klaar om je te helpen de controle over je leven weer terug te krijgen. Je kunt in Nederland terecht maar ook over de grens, zoals in België.

Er zijn veel afkickklinieken in het buitenland; in België is het aanbod aan afkickklinieken echter relatief beperkt.


Bent u een Belg?

  1. In België zijn er weinig opties wat betreft afkickklinieken. Veel Belgen zoeken daarom in Nederland naar een kliniek.
  2. Helaas wordt de behandeling in Nederland meestal niet vergoed en kan het voordeliger zijn om een traject te volgen in ander land. Ook kunnen de wachttijden in Nederland op het moment oplopen tot 3-4 maanden (laatste update april 2024).


Bel voor advies
020 - 225 1205
(bereikbaar van ma. t/m vrij tussen 07:00 - 22:00)


Waarom afkicken in België?

Afkicken in het buitenland heeft meerdere voordelen. Weg van je vertrouwde omgeving kun je je in alle rust concentreren op je herstel. Ongewenste afleiding uit je eigen omgeving maakt het afkicken namelijk een stuk lastiger. Doordat je je letterlijk in een andere omgeving bevindt is het makkelijker je af te sluiten van alle verleidingen die niet bijdragen aan je behandeling.

Ook al is België niet heel ver weg van huis, de fysieke afstand tot je eigen omgeving kan een positieve uitwerking hebben op je behandeling. Sommigen kunnen zo makkelijker wennen aan een nieuwe levensstijl, die vorm wordt geven tijdens je verblijf in de afkickkliniek.

afkickkliniek belgie

Wat kan ik verwachten?

Hoe verloopt een opnametraject in België?
Een behandeling in een Belgische afkickkliniek is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met die in klinieken in Nederland. Je zult zowel groeps- als individuele therapieën volgen en daarnaast is ook tijd voor ontspanning en zelfreflectie.

Tijdens groepsmomenten zal je ervaringen met andere verslaafden kunnen delen. In de één-op-één sessies met je begeleiders zal je werken aan het ontdekken van de oorzaak van je verslaving. Je gaat vaardigheden leren om je verslaving onder controle te krijgen én houden. Het feit dat je je in België bevindt geeft daarnaast nog een extra lading aan je behandeltraject.

Slaapplek
De meeste Belgische verslavingsklinieken bieden privékamers aan, maar we raden je aan dit te bespreken met de kliniek waar je je wilt laten opnemen. Het is ook de plek waar je tot rust kunt komen na een intensieve therapiesessie.

Voertaal
Een voordeel van een Belgische (Vlaamse) verslavingskliniek is dat de meeste van deze klinieken een behandeling bieden in het Nederlands. Het is prettig om je uit te kunnen drukken in je eigen taal met je begeleiders en groepsgenoten. Zo kun je je gevoelens beter verwoorden. Dat is uiteindelijk essentieel om verder te komen met je behandeling.


Wat kost een behandeling in België?

In de meeste gevallen zal een afkickkliniek in België niet vergoed worden. Voor sommige mensen is dit geen probleem en kunnen zij dit zelf bekostigen. Voor mensen die hun opname via de verzekering willen regelen, is er meer kans van slagen in een Zuid-Afrikaanse afkickkliniek.

Houd er bij een afkicktraject via de verzekering wel rekening mee dat je de juiste verzekering hebt. Niet elke verzekeraar vergoed de behandeling in een kliniek naar eigen keuze. Bel het nummer op de site als je wilt weten of je bij de ‘juiste’ verzekeraar bent aangesloten.

Lees meer over de kosten van een behandeling.


Hoe meld ik me aan voor een afkickkliniek in België?

Ben jij er klaar voor om je verslaving aan te pakken? En denk je dat een afkickkliniek in België een goede behandelplek voor jou zou kunnen zijn? Dan kun je direct contact opnemen met de verslavingskliniek die jou aanspreekt. Het verschilt per kliniek of directe opname mogelijk is.

Wil je graag hulp ontvangen bij het vinden van de juiste afkickkliniek voor jou? Dan kun je contact opnemen met je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Het moet wel worden gezegd dat veel huisartsen niet goed op de hoogte zijn van alle mogelijkheden. We zien dat bij Afkickkliniekwijzer veel terug aan de vragen die wij krijgen.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00