Afkickkliniek in België

Naar een afkickkliniek in België: Dichtbij maar toch van huis

Afkickkliniek in België

Een verslaving aanpakken is een zonder meer een lastige opgave. Maar gelukkig hoef je het niet alleen te doen. De meest effectieve aanpak om af te kicken van je verslaving is door je op te laten nemen in een afkickkliniek.

Hier staan professionele hulpverleners voor je klaar om je te helpen de controle over je leven weer terug te krijgen. Je kunt in Nederland terecht maar ook over de grens, zoals in België.

Veel klinieken in Nederland werken samen met afkickklinieken in het buitenland. Een behandeling in België behoort ook tot de mogelijkheden. Je volgt een intensief traject om je verslaving aan te pakken. Wellicht is een afkickkliniek in België wel iets voor jou?

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Voor snelle opname
in Zuid-Afrika

bel Via Whatsapp
In samenwerking met Cherrywood House

Update oktober 2021

  1. Door corona kan de situatie gewijzigd zijn voor afkickklinieken in België.
  2. Houd rekening met een langere wachttijd.

Waarom afkicken in België?


Afkicken in het buitenland heeft meerdere voordelen. Weg van je vertrouwde omgeving kun je je in alle rust concentreren op je herstel. Ongewenste afleiding uit je eigen omgeving maakt het afkicken namelijk een stuk lastiger. Doordat je je letterlijk in een andere omgeving bevindt is het makkelijker je af te sluiten van alle verleidingen die niet bijdragen aan je behandeling.

Afkickkliniek België

Ook al is België niet heel ver weg van huis, de fysieke afstand tot je eigen omgeving kan een positieve uitwerking hebben op je behandeling. Sommigen kunnen zo makkelijker wennen aan een nieuwe levensstijl, die vorm wordt geven tijdens je verblijf in de afkickkliniek.

Hoe verloopt een opnametraject in België?
Een behandeling in een Belgische afkickkliniek is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met die in klinieken in Nederland. Je zult zowel groeps- als individuele therapieën volgen en daarnaast is ook tijd voor ontspanning en zelfreflectie.

Tijdens groepsmomenten zal je ervaringen met andere verslaafden kunnen delen. In de één-op-één sessies met je begeleiders zal je werken aan het ontdekken van de oorzaak van je verslaving. Je gaat vaardigheden leren om je verslaving onder controle te krijgen én houden. Het feit dat je je in België bevindt geeft daarnaast nog een extra lading aan je behandeltraject.

Slaapplek
De meeste Belgische verslavingsklinieken bieden privékamers aan, maar we raden je aan dit te bespreken met de kliniek waar je je wilt laten opnemen. Het is ook de plek waar je tot rust kunt komen na een intensieve therapiesessie.

Voertaal
Een voordeel van een Belgische (Vlaamse) verslavingskliniek is dat de meeste van deze klinieken een behandeling bieden in het Nederlands. Het is prettig om je uit te kunnen drukken in je eigen taal met je begeleiders en groepsgenoten. Zo kun je je gevoelens beter verwoorden. Dat is uiteindelijk essentieel om verder te komen met je behandeling.

Wat kost een behandeling in België?

In België zijn meerdere afkickklinieken te vinden die nauw samenwerken met Nederlandse instellingen. Als de kliniek een samenwerkingsverband kent met een erkende Nederlandse verslavingskliniek, dan zal de behandeling volledig vergoed worden door je zorgverzekeraar.

Bijkomende kosten waar je dan wel rekening mee moet houden zijn de kosten van je eigen risico bij je zorgverzekeraar en eventuele reiskosten. Sommige zorgverzekeraar vergoeden namelijk alleen de kosten vanaf het moment dat je de kliniek binnenstapt en de behandeling van start gaat.

Lees meer over de kosten van een behandeling.

Hoe meld ik me aan voor een afkickkliniek in België?

Ben jij er klaar voor om je verslaving aan te pakken? En denk je dat een afkickkliniek in België een goede behandelplek voor jou zou kunnen zijn? Dan kun je direct contact opnemen met de verslavingskliniek die jou aanspreekt. Het verschilt per kliniek of acute opname mogelijk is.

Wil je graag hulp ontvangen bij het vinden van de juiste afkickkliniek voor jou? Dan kun je contact opnemen met je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Je huisarts kan je ook vertellen welke afkickkliniek plaats voor jou heeft en een intakegesprek regelen.

Tijdens het intakegesprek wordt jouw verslavingsproblematiek in kaart gebracht en kan ook beoordeeld worden of de desbetreffende kliniek een goede match is voor jou.Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie