Werken in de verslavingszorg

Voor mensen die van uitdagingen houden. Je kunt aan de slag met verschillende opleidingsachtergronden.

Werken in de verslavingszorg

Werken in de verslavingszorg kan veel voldoening geven, maar je moet er wel voor uit het juiste hout gesneden zijn. In de basis moet je gedreven zijn om mensen te willen helpen om hun verslavingsproblematiek te boven te komen, maar je moet ook stevig in je schoenen staan.

De problematiek is vaak zeer complex en verschilt erg per cliënt. Heftige emoties en conflictsituaties komen dan ook zeker voor. Goede communicatieve skills zijn daarom ook een vereiste. Natuurlijk kun je niet zomaar terecht in de verslavingszorg. De juiste opleiding is erg belangrijk.

Vacature: Verslavingscounselor in Kaapstad, Zuid-Afrika


Anker Huis
is op zoek naar een:

Addiction Counselor

(fulltime)


Je werkt in een prachtige omgeving in Kaapstad, Zuid-Afrika en helpt mensen een nieuwe start te maken.

Bekijk hier de volledige vacturetekst

Vacature: Medewerker Telefonisch Hulpteam


Afkickkliniekwijzer
is op zoek naar een:

Medewerker telefonisch hulpteam

(parttime / fulltime)


Je neemt de telefoon aan en helpt mensen met een hulpvraag zo goed mogelijk op weg.
Je werkt vanuit huis.

Bekijk hier de volledige vacturetekst

Opleiding voor werken in de verslavingszorg

Je kunt verschillende richtingen op binnen de verslavingszorg. Er zijn mensen nodig op WO niveau, maar ook op HBO en MBO niveau.

WO-niveau
Op WO niveau (universiteit, post-doc) kun je denken aan een opleiding tot arts of tot psychiater. Zij mogen medicatie voorschrijven.

HBO-niveau
Op HBO niveau heb je opleidingen voor psychologie, verpleegkunde of sociaal pedagogische hulpverlening (SPH).

MBO-niveau
Ook met een MBO opleiding als sociaal pedagogisch medewerker of een zorgopleiding kun je terecht in de verslavingszorg.

Overigens is er veel vraag naar gespecialiseerde medewerkers. Hierdoor kun je soms ook terecht bij instellingen zonder dat je over de juiste papieren beschikt. Je wordt dan intern opgeleid en kunt daarnaast diverse specialisaties volgen op kosten van de instelling.

Wat ga je doen?

Verslavingszorg vacaturesGeen dag in de verslavingszorg is hetzelfde. Welke baan je ook ambieert, de problematiek waar de cliënten tegenaan lopen is voor iedereen verschillend. In tegenstelling tot bij een psychiatrische inrichting kun je in de verslavingszorg normale gesprekken met de cliënten voeren.

Ze functioneren in de meeste gevallen normaal, afgezien van de verslavingsproblematiek. De oorzaak en het gevolg is voor iedere cliënt anders. Dit betekent dat iedere cliënt ook een andere behandelmethode zal volgen, die persoonlijk zijn afgestemd op de problemen, wensen en behoeftes.

Wat werkt voor de ene cliënt kan namelijk bij een ander helemaal niet werken. Daarom moet je zorgen voor een geschikt behandelplan, waar je vervolgens samen met je collega's mee aan de slag gaat.

Voor het werken in de verslavingszorg zijn goede communicatie vaardigheden erg belangrijk. Je moet goed uit je woorden kunnen komen, tactvol zijn en inlevingsvermogen hebben. Ook luisteren en doorvragen is erg belangrijk, niet alleen voor de communicatie met de cliënt, maar ook met de partner, familie, vrienden en collega's van de cliënt.

Je moet boodschappen duidelijk over kunnen brengen, zodat iedereen op elk moment weet waar die aan toe is. Naast goede communicatieve vaardigheden zijn ook de volgende competenties belangrijk:

  Stressbestendig
Het werk kan gepaard gaan met grote emoties, waardoor je altijd stevig in je schoenen zult moeten staan. Je moet ten alle tijde het hoofd koel kunnen houden, ingrijpen waar nodig en heftige situaties direct kunnen aanpakken. Dit vraagt ook een grote mate van flexibiliteit. Hoe ga je om met bepaalde reacties of onverwachte situaties? Wat doe je als een behandelmethode niet aanslaat? Snel kunnen schakelen is een vereiste.


  Teamplayer
Een behandelmethode volg je vaak niet alleen. Een arts, psycholoog en/of psychiater of bijvoorbeeld een sociaal werker of verpleegkundige moeten allemaal samen kunnen werken om het behandelplan succesvol toe te kunnen passen.


  Zelfstandigheid
Naast goed kunnen samenwerken zul je ook zelfstandig moeten kunnen werken. Bij 1-op-1 sessies werk je nu eenmaal niet met een directe collega samen. Je zult situaties snel moeten kunnen analyseren en direct kunnen reageren indien nodig. Je eigen vaardigheden moeten zo goed zijn dat je, als de situatie het vereist, direct het juiste kunt doen.

  Professionaliteit
Een professionele houding is erg belangrijk. Er komen heftige emoties boven en daarom is het belangrijk dat je hier professioneel mee om gaat. Niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten.

Ben je te emotioneel aangelegd? Het is niet de bedoeling dat je jouw werk mee naar huis neemt. Je moet niet alles persoonlijk aantrekken en binnen de kortste keren overspannen thuis zitten. Wees professioneel op het werk, maar laat het werk op het werk achter als je de deur achter je dicht trekt na een lange werkdag.

Waar vind ik verslavingszorg vacatures?

Lijkt het je leuk om te werken in de verslavingszorg en beschik je over de juiste opleidingen? Er is veel vraag naar goede werknemers in de verslavingszorg. Daarom vind je veel vacatures op bekende websites als Indeed, Nationale Vacaturebank of Monsterboard. Ook voor de zorg zijn er specifieke vacaturewebsites zoals ZorgpleinNoord of Zorgbanen.nl

Niet elke instelling plaatst echter vacatures op deze vacaturewebsites. Houdt daarom ook goed de websites van verslavingszorginstellingen in de gaten. Aangezien er veel vraag naar goed zorgpersoneel is, heb je soms niet eens de juiste opleiding nodig.

Kom je door de selectie, dan word je intern verder opgeleid. Kijk daarom ook altijd naar de websites van verslavingszorginstellingen bij jou in de buurt voor vacatures en opleidingen.

8 reacties
  • Lenny Rouss
    10 augustus 2019 17:14
    01

    Ik ben een vrouw van 59 jaar, werk nu 20 jaar in de gehandicaptenzorg, en wil iets anders gaan doen. De zorg zit wel in mij en dacht aan de verslavingszorg. Ik heb hier affiniteit mee, mijn broer is verslaafd geweest. Ik ben altijd achter hem blijven staan en uiteindelijk is het goed gekomen met hem.

    Ik vind het moeilijk om het proces te starten om ander werk te vinden. Daarbij spelen twijfels, gezien mijn leeftijd, ook een rol. Ik ben een persoon die goed nadenkt over dingen en heb veel levenservaring. Ik zou heel graag in contact komen met een persoon die mij zou willen helpen om de goede richting op te gaan.

    • Redactie (Emile)
      3 september 2019 16:13
      02

      Contactgegevens van Lenny bekend bij de redactie. Wie graag Lenny helpt kan ons mailen!

  • Angie
    30 juli 2020 10:42
    03

    hallo,
    Ik ben opzoek naar een opleiding waarmee ik uiteindelijk in de verslavingszorg kan gaan werken.
    Weet iemand welke opleiding ik dan zou moeten gaan volgen?

  • Michael Blindeling
    6 oktober 2020 22:48
    04

    Ik ben bezig met een sph opleiding als. Ik ben zelf verslaafd geweest en nu 17 vrij van drugs sigaretten en alcohol. Ik ben zelf asbestsaneerder maar ik wil met mensen werken. Laat me weten.

    • Redactie (Emile)
      7 oktober 2020 11:23
      05

      Contactgegevens bij de redactie bekend. Mail ons als u met Michael in contact wil komen.

  • Marleen
    29 november 2020 20:32
    06

    Na een zeer leerzaam jaar als stoppen-met-roken-coach te hebben gewerkt, zou ik me graag verder specialiseren. Het is moeilijk een goede route voor verdere ontwikkeling te vinden. Heeft iemand goede tips?

  • Bas Koks
    22 januari 2021 12:36
    07

    Hallo,

    Ik zal me even voorstellen,
    Ik ben Bas en ben 30 jaar.
    Momenteel woonachtig in Uden.
    Mijn ambitie ligt al geruime tijd op het gebied van voor mensen kunnen zorgen en helpen waar nodig. Dit heb ik 13 jaar in de horeca gedaan maar ik voel dat dat niet meer gene is waar ik me gelukkig in ga voelen.
    Waarom trekt de verslavingszorg mij zo…. ik ben zelf verslaafd en momenteel 3,5 jaar in herstel en clean. Ik wou al eerder een switch maken maar was zelf van mening dat ik eerst een stabiel leven moest hebben en sterk in me schoenen moest staan voordat ik mijn ervaring kracht en hoop echt door kon geven aan anderen. Ik ben geduldig in de omgang, en zie mensen als individu met een eigen hulpvraag. Ik vindt het fijn dat ik echt iets voor mensen kan betekenen. Ik ben empatisch ingesteld en heb een luisterend oor.
    Een baan in de verslavingszorg is daarom echt iets voor mij. Ik vind het een uitdaging om met mijn overeen komsten mensen te motiveren en een zo normaal mogelijk leven te leiden, en ze daarbij te begeleiden.

    Mocht er ergens een werk leertraject zijn zou ik graag in contact komen om mezelf voor te stellen.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Koks

    • Redactie (Emile)
      30 januari 2021 11:18
      08

      Dank voor je uitgebreide bericht Bas. Voor mensen die in contact willen komen met Bas, email ons voor de contactgegevens.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies