Cannabis

Cannabisverslaving: De risico's en gevaren

Nederland staat in de wereld bekend als nummer 1 op het gebied van cannabis. Via de coffeeshops kan nagenoeg iedereen van 18 jaar en ouder wel een keer een ‘blowtje’ roken.

Het Nederlandse cannabisbeleid is zeer vooruitstrevend, alhoewel er geen sprake is van legalisering. Verschillende landen prijzen Nederland om onze tolerantie, alhoewel er ook veel afkeer is van ons drugsbeleid. Deze afkeer is niet helemaal ongefundeerd.

Doordat cannabis zo vrij verkrijgbaar is neemt de kans op een cannabisverslaving ook toe.

Meer de verdieping in? Lees: Spacecake effect en werking


Effecten van cannabisgebruik

Het grootste effect van cannabisgebruik is het versterken van het gevoel en de stemming van dat moment. Ben je vrolijk voordat je gebruik? Dan word je vaak nog vrolijker.

Ben je van tevoren al een beetje ‘down’ of angstig? Grote kans dat dan dit gevoel juist versterkt wordt. Andere effecten zijn hevige honger, lichtgevoeligheid en een snellere hartslag. Het ‘stoned’ gevoel kan een zwaar gevoel geven, eventueel in combinatie met een klamme huid.

Bij een hoge dosis THC kan ook de werkelijkheid vervormd raken. De fantasie kan op hol slaan, meestal op een positieve manier.


Wat zijn de risico’s van cannabisgebruik?

Een groot risico is het versterken van het gevoel, en dan met name als men zich slecht voelt. Dit kan angst, paniek, verwarring en zelfs depressiviteit veroorzaken. Concentratieproblemen komen ook veelvuldig voor, met name op de lange termijn. Werken of schoolprestaties beginnen er dan onder te leiden.

Mensen die psychische problemen hebben raken vaak nog dieper in de put bij het gebruik van cannabis. Depressies worden versterkt en ook de kans op een psychose neemt toe. Een hoge dosis THC kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot flauwvallen. Zorg dat je altijd weet hoeveel THC je cannabis bevat door het voor gebruik te laten testen.

Niet lichamelijk, wel geestelijk verslaafd
Veelvuldig blowen kan leiden tot afhankelijkheid. Men raakt verslaafd aan cannabis. Het gaat om geestelijke verslaving. Je hebt het nodig en je voelt dat je niet zonder kan.

Lichamelijk ben je niet verslaafd aan cannabis, echter kan het wel lichamelijke problemen geven als paniekaanvallen, prikkelbaarheid en problemen met slapen. Veelvuldig cannabis gebruiken heeft effect op de hersenen, die hiervan aangetast kunnen raken. Vanwege het roken van cannabis zijn er ook gezondheidsrisico’s voor de longen.


Ben ik verslaafd aan cannabis?

Je bent verslaafd aan cannabis als je de volgende punten met ‘ja’ kunt beantwoorden:

 1. Cannabis is belangrijker dan familie en relaties, werk, school en/of sociale contacten
 2. Als je uit de realiteit wilt stappen door cannabis te gebruiken, bijvoorbeeld om stress te verminderen of om rustig te worden.
 3. Als het tijdstip van blowen niet meer uitmaakt, ook ’s nachts niet.
 4. Als je deze punten met ‘ja’ hebt beantwoordt doe je er verstandig aan om een huisarts te bezoeken en je problemen voor te leggen. Een cannabisverslaving kan verregaande vervolgen hebben in je leven.

Hoe kom ik van mijn cannabisverslaving af?

Een groot deel van de Nederlanders heeft wel een keer cannabis gebruikt. Met name jonge mensen willen nog wel eens een keer experimenteren. Waar je wel voor op moet passen is een verslaving.

De eerste paar keer kunnen onschuldig lijken, maar bij veelvuldig gebruik is de kans op een verslaving sterk aanwezig. Cannabis wordt dan het belangrijkste in je leven. Je hebt het idee dat je cannabis nodig hebt om nog te kunnen functioneren.

Belangrijk is dat je het probleem leert te erkennen. Alleen op deze manier kun je de volgende stap zetten om hulp te zoeken. Een afkickkliniek biedt vaak verschillende manieren om af te kicken van je cannabisverslaving.

Bekijk het aanbod aan afkickklinieken op onze website. Regel een verwijzing via je huisarts om bij een afkickkliniek te kunnen komen. Je kunt ook eerst zelf contact opnemen met een kliniek om informatie in te winnen. Ze zijn discreet en helpen je graag.

Lees hier meer over stoppen met blowen


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

Zowel hasj als wiet komen van de cannabisplant, om precies te zijn de “Cannabis Sativa”. Gedroogde toppen van de plant, die worden verkruimeld, noemen we wiet (of marihuana).

De hars van de cannabisplant kan tot blokken geperst worden. Dit wordt hasj genoemd.

Overigens zijn er nog veel meer varianten op cannabis en hasj. De meest bekende gebruikersvorm is de cannabis te mengen met tabak en hier een vloeitje omheen te draaien; een jointje.

Het meest actieve bestandsdeel is THC. Het exacte effect van cannabis hangt naast THC ook af van andere stoffen, die respectievelijk voor een “high” effect of een “stoned” effect kunnen zorgen.

11 reacties
 • Chay
  10 januari 2018 07:56
  01

  Mij vriend is verslaafd aan wiet en ik weet niet hoe ik hier mee om moet gaan. Wie kan me helpen. Hij is nu aan het afkicken, maar dit is zo zwaar.

 • Mari
  22 augustus 2018 15:14
  02

  Mijn neef is verslaafd aan wiet en kan nergens terecht voor hulp. Hij wordt steeds agressiever en lichamelijker, maar zelfs dat is niet voldoende om hem op te laten nemen. Als familie weten wij ook niet hoe we hiermee kunnen omgaan of wat we kunnen doen. Ik kan mij voorstellen dat eenmaal aan het afkicken het ook een immense wissel trekt op de directe omgeving.

 • Maike
  12 november 2018 15:58
  03

  Ik zelf ben heel erg verslaafd geweest aan de wiet. Heeft mij meerdere opname’s gekost om er vanaf te komen. Ik ben er jaren erg afhankelijk van geweest. Alle symptomen zoals prikkelbaar, een kort lontje, naar gaan dromen, angstig zweten misselijk enz, horen er allemaal bij. Dit zijn de lichamelijk klachten. Die een week à twee weken kunnen duren. Geestelijk afkicken is het zwaarst. Maar echt je kan er vanaf komen. Ikzelf had niet gedacht er ooit van af te komen, na 22 jaar gebruikt te hebben! Het is een zware strijd maar het kan echt. Ik ben zelf nu drie jaar clean. Je moet doorzettingsvermogen en wilskracht hebben. En schaam je niet. Je bent niet de enige. Heb je vragen stel ze gerust aan mij. Ik hoop dat mijn verhaal jullie een positieve wil geeft om er mee te stoppen. Lieve groetjes, Maike.

  • Stephanie
   13 november 2018 22:02
   04

   Dag Maike, leuk om te weten dat je 3 jaar clean bent. Ik denk dat dit een echte strijd is met jezelf, mijn vriend is verslaafd aan wiet, hij rookt dagelijks wiet en krijgt dezelfde symptomen als jou als hij even niet rookt. Ik probeer hem te helpen om ermee te stoppen maar ik weet van geen aanpak. Ben je van de ene dag op de andere gestopt of heb jij dit afgebouwd? Ik hoop van jou iets te kunnen leren zodat ik hem kan helpen. Groetjes, Stephanie

  • Rachel
   30 november 2018 16:28
   05

   Hoi Maike, wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben. Ik ben nu zelf zwaar verslaafd en ik heb het idee dat ik hier nooit uit zal komen. Het hoort bij mijn leven, zeg maar. En toch wil ik er heel graag vanaf, hoe heb jij dat gedaan? Ik hoor heel graag van je. Groetjes, Rachel.

  • Jan
   15 januari 2019 11:38
   06

   Beste Maike, ik rook af en toe hasj, ik begrijp de gevolgen en wil er graag mee stoppen, het enige probleem is dat ik vervangende activiteiten moet vinden om de tijd de doden en me op andere gedachten te brengen. Heb jij enige tips voor mij die jouw vooruit hebben geholpen? Mvg Jan

  • Katje
   10 november 2019 19:41
   07

   Hoi Maaike, bij welke hulp heb je het meeste baat gehad? Groetjes, Katje

 • René
  5 januari 2019 21:31
  08

  Ermee stoppen is niet zo moeilijk. Even 1 of 2 weken wazige dromen en zweten in je slaap en dan is het klaar. Dat is mijn ervaring. Maar sommige mensen hebben een zwak voor verslavende dingen. Het ligt meer aan de persoon dan aan de wiet.

 • Lisa
  24 maart 2019 15:59
  09

  Ik ben ook zwaar verslaafd en wil er zo graag vanaf, maar kom zelfs niet meer buiten. Wandelen met de hond moet eraan geloven, ik voel me ook niet lekker. Ben zo onzeker als de pest. Ik wil er wel alles aan doen om te stoppen. Iemand tips en/of steun?!?

  • dave
   29 april 2019 21:44
   10

   Ga op vakantie om te stoppen

 • Patrick
  2 mei 2022 12:01
  11

  Mensen allereerst: je kan een ander niet helpen om te stoppen! Dit moeten ze zelf doen/willen. Ikzelf ben al 15 jaar verslaafd aan wiet. En wil er ook mee stoppen. Enkel mijn wil wint het niet van mijn zucht. Zelfdiscipline is een probleem. Afspraken maken met mijzelf is een probleem. Willen is niet mijn probleem maar standvastig blijven. Er niet aan toe geven. Iemand tips of trucs hiervoor ?

Doe mee met de discussie en plaats een reactie