Cannabis

Cannabisverslaving: De risico's en gevaren

Nederland staat in de wereld bekend als nummer 1 op het gebied van cannabis. Via de coffeeshops kan nagenoeg iedereen van 18 jaar en ouder wel een keer een ‘blowtje’ roken.

Het Nederlandse cannabisbeleid is zeer vooruitstrevend, alhoewel er geen sprake is van legalisering. Verschillende landen prijzen Nederland om onze tolerantie, alhoewel er ook veel afkeer is van ons drugsbeleid. Deze afkeer is niet helemaal ongefundeerd.

Doordat cannabis zo vrij verkrijgbaar is neemt de kans op een cannabisverslaving ook toe.

Meer de verdieping in? Lees: Spacecake effect en werking


Effecten van cannabisgebruik

Het grootste effect van cannabisgebruik is het versterken van het gevoel en de stemming van dat moment. Ben je vrolijk voordat je gebruik? Dan word je vaak nog vrolijker.

Ben je van tevoren al een beetje ‘down’ of angstig? Grote kans dat dan dit gevoel juist versterkt wordt. Andere effecten zijn hevige honger, lichtgevoeligheid en een snellere hartslag. Het ‘stoned’ gevoel kan een zwaar gevoel geven, eventueel in combinatie met een klamme huid.

Bij een hoge dosis THC kan ook de werkelijkheid vervormd raken. De fantasie kan op hol slaan, meestal op een positieve manier.


Wat zijn de risico’s van cannabisgebruik?

Een groot risico is het versterken van het gevoel, en dan met name als men zich slecht voelt. Dit kan angst, paniek, verwarring en zelfs depressiviteit veroorzaken. Concentratieproblemen komen ook veelvuldig voor, met name op de lange termijn. Werken of schoolprestaties beginnen er dan onder te leiden.

Mensen die psychische problemen hebben raken vaak nog dieper in de put bij het gebruik van cannabis. Depressies worden versterkt en ook de kans op een psychose neemt toe. Een hoge dosis THC kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot flauwvallen. Zorg dat je altijd weet hoeveel THC je cannabis bevat door het voor gebruik te laten testen.

Niet lichamelijk, wel geestelijk verslaafd
Veelvuldig blowen kan leiden tot afhankelijkheid. Men raakt verslaafd aan cannabis. Het gaat om geestelijke verslaving. Je hebt het nodig en je voelt dat je niet zonder kan.

Lichamelijk ben je niet verslaafd aan cannabis, echter kan het wel lichamelijke problemen geven als paniekaanvallen, prikkelbaarheid en problemen met slapen. Veelvuldig cannabis gebruiken heeft effect op de hersenen, die hiervan aangetast kunnen raken. Vanwege het roken van cannabis zijn er ook gezondheidsrisico’s voor de longen.


Ben ik verslaafd aan cannabis?

Je bent verslaafd aan cannabis als je de volgende punten met ‘ja’ kunt beantwoorden:

  1. Cannabis is belangrijker dan familie en relaties, werk, school en/of sociale contacten
  2. Als je uit de realiteit wilt stappen door cannabis te gebruiken, bijvoorbeeld om stress te verminderen of om rustig te worden.
  3. Als het tijdstip van blowen niet meer uitmaakt, ook ’s nachts niet.
  4. Als je deze punten met ‘ja’ hebt beantwoordt doe je er verstandig aan om een huisarts te bezoeken en je problemen voor te leggen. Een cannabisverslaving kan verregaande vervolgen hebben in je leven.

Hoe kom ik van mijn cannabisverslaving af?

Een groot deel van de Nederlanders heeft wel een keer cannabis gebruikt. Met name jonge mensen willen nog wel eens een keer experimenteren. Waar je wel voor op moet passen is een verslaving.

De eerste paar keer kunnen onschuldig lijken, maar bij veelvuldig gebruik is de kans op een verslaving sterk aanwezig. Cannabis wordt dan het belangrijkste in je leven. Je hebt het idee dat je cannabis nodig hebt om nog te kunnen functioneren.

Belangrijk is dat je het probleem leert te erkennen. Alleen op deze manier kun je de volgende stap zetten om hulp te zoeken. Een afkickkliniek biedt vaak verschillende manieren om af te kicken van je cannabisverslaving.

Bekijk het aanbod aan afkickklinieken op onze website. Regel een verwijzing via je huisarts om bij een afkickkliniek te kunnen komen. Je kunt ook eerst zelf contact opnemen met een kliniek om informatie in te winnen. Ze zijn discreet en helpen je graag.

Lees hier meer over stoppen met blowen


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

Zowel hasj als wiet komen van de cannabisplant, om precies te zijn de “Cannabis Sativa”. Gedroogde toppen van de plant, die worden verkruimeld, noemen we wiet (of marihuana).

De hars van de cannabisplant kan tot blokken geperst worden. Dit wordt hasj genoemd.

Overigens zijn er nog veel meer varianten op cannabis en hasj. De meest bekende gebruikersvorm is de cannabis te mengen met tabak en hier een vloeitje omheen te draaien; een jointje.

Het meest actieve bestandsdeel is THC. Het exacte effect van cannabis hangt naast THC ook af van andere stoffen, die respectievelijk voor een “high” effect of een “stoned” effect kunnen zorgen.

17 reacties
  • Chay
    10 januari 2018 07:56
    01

    Mij vriend is verslaafd aan wiet en ik weet niet hoe ik hier mee om moet gaan. Wie kan me helpen. Hij is nu aan het afkicken, maar dit is zo zwaar.

  • Mari
    22 augustus 2018 15:14
    02

    Mijn neef is verslaafd aan wiet en kan nergens terecht voor hulp. Hij wordt steeds agressiever en lichamelijker, maar zelfs dat is niet voldoende om hem op te laten nemen. Als familie weten wij ook niet hoe we hiermee kunnen omgaan of wat we kunnen doen. Ik kan mij voorstellen dat eenmaal aan het afkicken het ook een immense wissel trekt op de directe omgeving.

  • Maike
    12 november 2018 15:58
    03

    Ik zelf ben heel erg verslaafd geweest aan de wiet. Heeft mij meerdere opname’s gekost om er vanaf te komen. Ik ben er jaren erg afhankelijk van geweest. Alle symptomen zoals prikkelbaar, een kort lontje, naar gaan dromen, angstig zweten misselijk enz, horen er allemaal bij. Dit zijn de lichamelijk klachten. Die een week à twee weken kunnen duren. Geestelijk afkicken is het zwaarst. Maar echt je kan er vanaf komen. Ikzelf had niet gedacht er ooit van af te komen, na 22 jaar gebruikt te hebben! Het is een zware strijd maar het kan echt. Ik ben zelf nu drie jaar clean. Je moet doorzettingsvermogen en wilskracht hebben. En schaam je niet. Je bent niet de enige. Heb je vragen stel ze gerust aan mij. Ik hoop dat mijn verhaal jullie een positieve wil geeft om er mee te stoppen. Lieve groetjes, Maike.

    • Stephanie
      13 november 2018 22:02
      04

      Dag Maike, leuk om te weten dat je 3 jaar clean bent. Ik denk dat dit een echte strijd is met jezelf, mijn vriend is verslaafd aan wiet, hij rookt dagelijks wiet en krijgt dezelfde symptomen als jou als hij even niet rookt. Ik probeer hem te helpen om ermee te stoppen maar ik weet van geen aanpak. Ben je van de ene dag op de andere gestopt of heb jij dit afgebouwd? Ik hoop van jou iets te kunnen leren zodat ik hem kan helpen. Groetjes, Stephanie

    • Rachel
      30 november 2018 16:28
      05

      Hoi Maike, wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben. Ik ben nu zelf zwaar verslaafd en ik heb het idee dat ik hier nooit uit zal komen. Het hoort bij mijn leven, zeg maar. En toch wil ik er heel graag vanaf, hoe heb jij dat gedaan? Ik hoor heel graag van je. Groetjes, Rachel.

    • Jan
      15 januari 2019 11:38
      06

      Beste Maike, ik rook af en toe hasj, ik begrijp de gevolgen en wil er graag mee stoppen, het enige probleem is dat ik vervangende activiteiten moet vinden om de tijd de doden en me op andere gedachten te brengen. Heb jij enige tips voor mij die jouw vooruit hebben geholpen? Mvg Jan

    • Katje
      10 november 2019 19:41
      07

      Hoi Maaike, bij welke hulp heb je het meeste baat gehad? Groetjes, Katje

  • René
    5 januari 2019 21:31
    08

    Ermee stoppen is niet zo moeilijk. Even 1 of 2 weken wazige dromen en zweten in je slaap en dan is het klaar. Dat is mijn ervaring. Maar sommige mensen hebben een zwak voor verslavende dingen. Het ligt meer aan de persoon dan aan de wiet.

  • Lisa
    24 maart 2019 15:59
    09

    Ik ben ook zwaar verslaafd en wil er zo graag vanaf, maar kom zelfs niet meer buiten. Wandelen met de hond moet eraan geloven, ik voel me ook niet lekker. Ben zo onzeker als de pest. Ik wil er wel alles aan doen om te stoppen. Iemand tips en/of steun?!?

    • dave
      29 april 2019 21:44
      10

      Ga op vakantie om te stoppen

  • Eva
    1 april 2022 17:17
    11

    Mijn vriend heeft in het verleden een wietverslaving gehad, maar is ermee gestopt toen hij een relatie met mij kreeg. Vervolgens wilde hij gaan stoppen met roken. Hierin is hij ver gekomen, al valt hij regelmatig terug bij sociale activiteiten. Ik had hem aangegeven geen issue te hebben met het feit dat hij incidenteel een joint rookt en meer last te hebben van zijn roken. Achteraf gezien was dat niet zo slim.

    Vervolgens is hij af en toe gaan blowen, veelal in overleg met mij. Echter, ik merkte dat hij iedere dag alleen boodschappen wil gaan doen of wil wandelen. Ik mocht dan niet mee. Zijn oogleden zijn bruin en hij ziet er tegenwoordig grauw uit.

    Onlangs heb ik hem geconfronteerd door direct te vragen naar hoe vaak hij blowt. Hij heeft opgebiecht dit veel vaker te doen dan ik denk. Ik heb hem gezegd dat als hij een relatie met mij wil, hij dit niet voor me moet verzwijgen en hiermee moet stoppen. Dat ik graag zou zien dat hij gaat onderzoeken wat ervoor zorgt dat hij dit doet en hier dan aan gaat werken. Ook dat ik hem wil steunen hierin, maar niet als hij geen open kaart met me speelt. Ook dat het slim is hierin professionele hulp te zoeken.

    Ik heb zelf de indruk dat hij het probleem nog niet ziet, afgezien van zijn relatie met mij (degene die hier een punt van maakt). Hij baalt van de situatie en dat hij mijn vertrouwen heeft misbruikt. Daaruit haal ik dat hij liever door had willen gaan met blowen en zich met zijn rug tegen de muur gezet voelt.

    Ik vraag me af nu hoe ik tot hem door dring. Ik besef me dat hij moet willen, anders gaat het niet werken. Pushen heeft geen zin, dus loslaten maar? En hoe gedraag ik me het best naar hem wanneer ik hem alsnog ga betrappen op blowen?

    Wie heeft tips voor mij hoe hiermee om te gaan als partner? Ik hou van hem en heb een fijne relatie, maar een relatie met een verslaafde of iemand die niet eerlijk is zie ik niet zitten.

  • Patrick
    2 mei 2022 12:01
    12

    Mensen allereerst: je kan een ander niet helpen om te stoppen! Dit moeten ze zelf doen/willen. Ikzelf ben al 15 jaar verslaafd aan wiet. En wil er ook mee stoppen. Enkel mijn wil wint het niet van mijn zucht. Zelfdiscipline is een probleem. Afspraken maken met mijzelf is een probleem. Willen is niet mijn probleem maar standvastig blijven. Er niet aan toe geven. Iemand tips of trucs hiervoor ?

    • BearBoeloe
      4 april 2023 23:26
      13

      Probeer het eerst met kleinere acties en blijf deze consequent doen. Al lijkt het voor je gevoel onbenullig, gewoon ermee doorzetten. Elke dag dat je die kleinere actie(s) volhoudt is een overwinning en bewijs dat je wel degelijk discipline hebt en kunt opbouwen. Mocht het even niet willen, vergeet dan niet dat proberen, falen en opstaan bewijs is dat je wilt veranderen.

      Het belangrijkste is dat je door blijft gaan en dat je in je achterhoofd houdt dat het feit dat je ermee bezig bent bewijs is dat je wilt veranderen. Wees ook niet bang om hulp te zoeken als je vastloopt! Succes!

      Reactie ingekort door de redactie

      • J
        8 oktober 2023 12:57
        14

        Dit is een goeie tip! Ik heb mijn relatie moeten verbreken met mijn vriend. Ik hou zielsveel van hem, maar zijn wiet/hasj verslaving scheurde ons apart. Hij heeft een heel kort lontje en heeft vaker gezegd dat hij gaat stoppen, maar dan vond ik elke keer weer joints op tafel, wat elke keer weer een teleurstelling was en uitliep op heftige pijnlijke discussies. Hij was agressief tegen mij en tegen mensen op straat.

        Ik hoop dat hij ooit jouw tip kan lezen over standvastig blijven, want hij probeerde het (denk ik) maar viel toch weer terug. Ik heb het 8 jaar volgehouden met hem, maar zijn stemmingswisselingen kon ik niet meer aan. Ik leed er zelf heel erg onder. Hij dacht dat ik overdreef.

  • Attenotna
    20 november 2022 18:44
    15

    Ik blowde sinds mijn 19e af en toe ‘voor de lol’. Toen ik 21 was, ging ik dagelijks gebruiken voor het slapen gaan. Voor ik het wist, kon ik niet meer van dat ‘onschuldige jointje voor het slapen gaan’ afblijven. Ik rookte alleen ’s avonds en bleef dus nachten wakker. Ik begon om 11:45 ’s avonds met blowen tot 4 uur, tot ik verlamd in bed lag. Ik werd helemaal para en had elke nacht angstaanvallen en zelfs stuiptrekkingen in mijn benen.

    Ik ben nu 7 dagen clean. Ik voel me een ander mens. Ik mis de wiet, maar ik ben fit en vrolijker. Mijn depressieve klachten zijn weg. Ik en mijn vriend hebben weer gesprekken met elkaar. We lachen weer samen. Al mijn zorgen en angsten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Als ik zin heb in een joint, ga ik lekker vroeg naar bed of met mijn katje knuffelen.

  • Lucius
    11 mei 2023 13:45
    16

    De grootste tip die ik als ex-gebruiker (20 jaar intensief gebruik 1-2 gram per dag) kan geven, is om aan jezelf toe te geven dat je verslaafd bent. Erken dit gedrag ook naar je naaste, en je zult zien dat er een wereld van hulp en begrip voor je open gaat.

    Het is inderdaad een aantal weken afkicken, dit ging bij mij gepaard met huilbuien en opvliegend gedrag. En na deze uitputtingsslag begint de echte strijd pas. Ik kreeg vooral moeite met het zin krijgen om andere dingen te doen, deze dingen waren immers alleen leuk als ik gebruikt had. Gamen, tv kijken, etc. Je moet dus alles wat je jaren onder invloed hebt ervaren, nu nuchter opnieuw gaan ervaren en daar plezier uit gaan halen. Dit was voor mij persoonlijk een grotere strijd dan het stoppen met blowen.

    Ik ben nu zelf 7 maanden clean, maar het is nog steeds een moeizame strijd. De gevechten worden met de tijd wel minder intens en niet meer dagelijks. Ik hoop dat het rond de 12 maanden clean zijn allemaal bijna zo goed als over zal zijn. Stay strong medestoppers, en als je nog gebruikt en wilt ermee stoppen, doe het! Hoe langer je wacht, des te moeilijker het zal zijn.

    Reactie ingekort door de redactie

  • Jolien
    25 december 2023 20:50
    17

    Ik heb 15 jaar lang cannabis gerookt en ben nu 2 maanden clean. Mentaal is het zo’n ongelooflijke strijd. Ik ga niet opgeven maar het is niet gemakkelijk. Ik ben ook gestopt met sigaretten 3 maanden geleden en heb een voedingscoach voor aangepast eten zodat ik bijkom (want ben vrij mager geraakt). Dagelijks begint de strijd weer opnieuw om tegen m’n verlangens te vechten.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies