GHB

GHB: Wat is het? Risico's, bijwerkingen en verslaving

Het gebruik van GHB neemt de laatste jaren sterk toe in ons land. Het is een kleurloze vloeistof met een beetje een zoute smaak. Het valt daardoor niet op en is goedkoop te krijgen. Dit verklaart onder meer de populariteit.

GHB gemixt met een drankje is nagenoeg smaakloos, omdat de smaak van het drankje dan veruit overheerst.

GGZ Nederland, de koepel van onder meer verslavingsbehandelaars, waarschuwt dat afkicken van GHB heel lastig is. Thuis afkicken blijkt te moeilijk. Verslaafden moeten daarom vaak anderhalve maand in een kliniek blijven. In 2014 ging het om 600 behandelingen per jaar.


Wat is GHB

De afkorting GHB staat voor Gamma-Hydroxybutyraat. Het is een synthetisch psychoactief middel dat wordt gebruikt als recreatief drug, date-rape drug en als slaapmiddel. Het kan euforie, vermindering van angst en verhoogde seksuele begeerte veroorzaken, maar kan ook leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals verwarring, desoriëntatie, verlies van bewustzijn en zelfs coma of overlijden bij overdosering.


Tygo in de GHB – 4delige serie

Tygo in de GHB is een ontdekkingsreis over GHB uitgezonden door de EO. Tygo Gernandt duikt voor dit programma in de wereld van drugsgebruik op het platteland voornamelijk in het zuiden van Nederland. Tygo probeert er achter te komen hoe het kan dat jongeren massaal GHB gebruiken en er niet of nauwelijks in slagen om af te kicken van deze vernietigende drug. In deze 4delige serie kom je veel te weten over de gevaren en gevolgen van een GHB verslaving.


GHB werking

GHB werkt als een centrale zenuwstelsel depressant. Het bindt zich aan receptoren in de hersenen die betrokken zijn bij het reguleren van stemming, slaap, angst en pijn. Dit kan leiden tot een vermindering van angst en een toename van euforie. Het kan ook de hoeveelheid dopamine in de hersenen verhogen, wat kan leiden tot verhoogde seksuele begeerte. GHB kan ook de slaap bevorderen, waardoor het wordt gebruikt als slaapmiddel.

GHB wordt vaak gebruikt als een recreatieve drug, maar kan ook worden misbruikt als date-rape drug omdat het in grote hoeveelheden een verlies van bewustzijn kan veroorzaken en mensen kwetsbaar kan maken voor misbruik.


Effecten van GHB

De effecten van GHB kunnen variëren afhankelijk van de dosis en de gevoeligheid van de individuele persoon, maar kunnen onder andere omvatten:

 • Euforie en vermindering van angst
 • Verhoogde seksuele begeerte
 • Vermindering van remmingen
 • Slaapbevordering
 • Verlies van bewustzijn
 • Verwarring, desoriëntatie
 • Misselijkheid, braken
 • Vermindering van hartslag en bloeddruk
 • Verlies van coördinatie en concentratie
 • Coma, overlijden (bij overdosering)

Risico’s van GHB

De risico’s van GHB kunnen variëren afhankelijk van de dosis en de gevoeligheid van de individuele persoon, maar kunnen onder andere omvatten:

 • Overdosis, waarbij de persoon in coma kan raken of zelfs kan overlijden.
 • Verlies van bewustzijn, waardoor mensen kwetsbaar zijn voor misbruik of mishandeling.
 • Vermindering van coördinatie en concentratie, waardoor het gevaarlijk is om te rijden of machines te bedienen.
 • Vermindering van hartslag en bloeddruk, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor mensen met hart- en vaatziekten.
 • Verslaving, waarbij mensen steeds grotere doses nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken.
 • Neurologische aandoeningen zoals verwardheid en geheugenverlies.
 • Fysieke afhankelijkheid, waarbij mensen last hebben van symptomen zoals angst, slapeloosheid en trillen als ze stoppen met het gebruik.
 • Interacties met andere medicijnen of drugs, waardoor het effect van deze medicijnen of drugs kan versterken of verzwakken.

GHB Verslaving – Hoe verslavend is GHB?

De meningen over verslaafd raken aan GHB zijn in eerste instantie nog verdeeld, maar één gesprek met ex-verslaafden maakt al duidelijk dat GHB wel degelijk – en zeer verslavend –  kan zijn. Het gebruik van deze vloeistof is in opkomst, bij veel mensen bestaat er nog onduidelijkheid over dit type drugs.

Het gebruik van één dosis kan al grote gevolgen met zich mee brengen, met name voor mensen die weinig weten over de werking en dosering van GHB.

Na het gebruik van GHB kan je te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen zo heftig zijn, dat men een nieuwe dosis neemt om er vanaf te komen. Hierdoor neemt de kans op een verslaving alleen maar toe.

Zware GHB verslaafden gebruiken soms om de paar uur om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Stel jezelf de vraag: Heb ik GHB nodig om nog te kunnen functioneren? Als je deze vraag met ‘ja’ kunt beantwoorden is de kans groot dat  je verslaafd bent aan GHB.

Heb je geprobeerd te stoppen en lukt het niet? Het is niet vreemd. GHB is één van de moeilijkste drugs om van af te kicken. Lees verder om je probleem op te lossen.


Laat GHB altijd testen

GHB kan al bij één keer gebruiken zeer gevaarlijk zijn. Je dient het altijd te testen op de hoeveelheid GHB in de vloeistof. Volwassenen gebruiken meestal een dosis tussen de 0,5 en 1,5 gram. Een hogere dosis kan de gebruiker in slaap laten vallen of, in een nog hogere dosis, zelfs bewusteloos laten raken met soms zelfs de dood tot gevolg. Ongeteste GHB is daarom levensgevaarlijk.


Afkicken van GHB

Zelf van de GHB afkomen is erg moeilijk en ook gevaarlijk. Een GHB verslaving is een van de meest heftige verslavingen die er is. De afkickverschijnselen zijn zeer heftig, met grote waarschijnlijkheid zelfs heftiger dan bij andere soorten drugs. Professionele hulp om van de GHB af te komen is dan ook aan te raden.

Specialisten bij een afkickkliniek kunnen je in een gecontroleerde omgeving helpen om van je verslaving af te komen. Bekijk het aanbod aan afkickklinieken via onze website. Via de huisarts kun je een verwijzing krijgen naar een afkickkliniek. Vanuit je zorgverzekering bestaat er een vergoeding voor het afkicken.

Blijf niet met je GHB verslaving rondlopen, maar zoek professionele hulp om je leven weer op orde te krijgen.


Veelgestelde vragen

Wat is de prijs van GHB?

GHB wordt meestal verkocht in buisjes van 5 milliliter. De prijs van een buisje is ongeveer 4 euro.

Wat is de juiste GHB dosering?

Er is geen algemeen aanvaarde veilige of juiste dosering voor GHB (Gamma-Hydroxybutyraat) omdat het afhankelijk is van de individuele gevoeligheid van de persoon en omdat de doseringen van GHB vaak moeilijk te bepalen zijn.

Het is ook belangrijk te weten dat GHB kan worden verkocht onder verschillende namen, in verschillende concentraties en in verschillende vormen, wat de dosering moeilijk te controleren maakt.

De doseringen van GHB die vaak worden genoemd als recreatief gebruik zijn vaak ongeveer 1-2 gram. Dit is een kleine hoeveelheid die in een kleine hoeveelheid water kan worden opgelost. Maar, het is belangrijk om te weten dat zelfs kleine doses GHB kunnen leiden tot ongewenste bijwerkingen, zoals verlies van bewustzijn, verwarring, desoriëntatie, en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot coma of overlijden.

Het is zeer onverstandig om GHB zonder medische begeleiding te gebruiken, omdat de risico’s en bijwerkingen zeer hoog zijn.

Wat zit er in GHB?

GHB is gemaakt van een combinatie van gamma-butyrolacton (GBL) en natriumhydroxide of kaliumhydroxide. Deze stoffen worden vaker gebruikt als oplosmiddelen voor het strippen van vloeren en ontstoppers.

Is GHB legaal?

Is GHB legaal? In Nederland staat GHB op Lijst I van de Opiumwet, wat betekent dat GHB een harddrug is. Harddrugs worden door de wet beschouwd als hebben een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Het is daarom verboden om GHB te hebben, te maken of te verhandelen.

5 reacties
 • Hans Rijneveld
  27 juli 2015 11:58
  01

  Hier in de Auvergne, Frankrijk bieden wij verslaafden in herstel de mogelijkheid hun herstel te verdiepen, verduurzamen of te hervinden. Meestal betreft dit alcohol en/of cocaïne gebruikers. Er is nu iemand die tot afgelopen zaterdag GHB gebruikte en hier wil afkicken. Vanmiddag ga ik uitvissen hoeveel en hoe vaak hij gebruikte. Ik weet weinig van dit middel, wat is veel en wat is matig bijvoorbeeld en verder doe ik er wel verstandig aan dit te willen proberen. Ken de persoon al 13 jaar en dat vertroebelt misschien wel mijn blik.
  Alle suggestiees welkom

 • onbekend blijven
  25 juli 2017 11:47
  02

  Mijn dochter is al jaren verslaafd aan GHB en is al jaren onder behandeling met gesprekken bij Tactus verslavingszorg die haar elke keer naar een ontgiftigingskliniek sturen en naar een week staat ze weer op straat. Het gaat niet helpen. GHB verslaafden liegen en ontkennen. Enige hulp is een half jaar naar een goeie verslavingskliniek, en dan zal het nog heel moeilijk blijven. Het is de moeilijkste verslaving om van af te komen.

 • Marg
  22 november 2018 10:09
  03

  Ook mijn 21 jarige dochter gebruikt GHB, rookt joints en gebruikt speed. Ze heeft ook een antisociale persoonlijkheidstoornis of een aanverwante ervan, wat het geheel er niet gemakkelijker op maakt. Na een jaar op zich zelf te hebben gewoond is ze weer thuis. Ik kan over haar terugkomst niet echt enthousiast zijn. Haar vader gedraagt zich als een struisvogel en praat er niet graag, of helemaal niet over. Hij is al lang blij dat ze weer thuis is.

  We hebben regels opgesteld, maar deze overtreed ze van alle kanten. Een regel is, dat ik in ons huis geen drugs wil. Geregeld vind ik stukken joints liggen en er staan gevulde flessen GHB in haar kamer. De joints gooi ik weg, de inhoud GHB heb ik voorlopig nog op haar kamer laten staan, omdat ik begrepen heb dat het ook gevaarlijk kan zijn om ineens verschoont te zijn van dit middel en dat er eerst een soort van detox programma moet.

  Door haar psychische toestand is ook een gesprek met haar zeer moeilijk, want ze mankeert niets en heeft alles onder controle. Nu zou ik graag zien dat ze naar een goede kliniek gaat, maar weet ook dat dat mijn wens is en niet de hare. Als ze zelf niet wil, heb ik geen poot om op te staan. Ik voel me een soort van Remi en weet niet of ik dit zelf nog lang ga volhouden.

  Ik sta open voor wijze raad! En geef me niet het advies om eens goed met haar te praten…

  Ingekort door de redactie

  • Carla
   21 oktober 2019 05:56
   04

   Mijn zoon is ook verslaafd aan ghb en speed. Hij is al een keer zelf afgekickt van ghb en coke, maar is toch weer begonnen. Vandaag gaat hij weer proberen af te kicken. Ik vind het doodeng, want overal lees je dat je dat onder begeleiding moet doen. Dat gaat hij zeker niet doen. Hij moet en wil blijven werken. Hij gebruikt nu een poeder en diazepam en mindert langzaam met ghb en speed. Heeft iemand tips om hem (en mij) te helpen?

 • martijn
  4 maart 2020 23:24
  05

  Er zijn heel erg weinig klinieken, die GHB nog behandelen.
  Het zou erg prettig zijn, als er een lijst of overzicht zou zijn van klinieken die deze verslaving nog wel behandelen.
  Kan iemand ze opnoemen of een verwijzing geven van een overzicht?

Doe mee met de discussie en plaats een reactie