GHB

GHB verslaving wordt door gebruikers ervaren als een relatief onschuldige drug voor feestjes. Verslaving ligt echter op de loer.

Eén milliliter te veel en je hebt een overdosis." - Femke Gresnigt - Arts in het OLVG-ziekenhuis in NRC

GHB: een kleurloze vloeistof met krachtige effecten

Het gebruik van GHB neemt de laatste jaren sterk toe in ons land. Het is een kleurloze vloeistof met een beetje een zoute smaak. Het valt daardoor niet op en is goedkoop te krijgen. Dit verklaart onder meer de populariteit.

GHB gemixt met een drankje is nagenoeg smaakloos, omdat de smaak van het drankje dan veruit overheerst.

GGZ Nederland, de koepel van onder meer verslavingsbehandelaars, waarschuwt dat afkicken van GHB heel lastig is. Thuis afkicken blijkt te moeilijk. Verslaafden moeten daarom vaak anderhalve maand in een kliniek blijven. In 2014 ging het om 600 behandelingen per jaar.

GHB verslaving tijdens Tygo in de GHB

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 16:00

Tygo in de GHB - 4delige serie

Tygo in de GHB is een ontdekkingsreis over GHB uitgezonden door de EO. Tygo Gernandt duikt voor dit programma in de wereld van drugsgebruik op het platteland voornamelijk in het zuiden van Nederland. Tygo probeert er achter te komen hoe het kan dat jongeren massaal GHB gebruiken en er niet of nauwelijks in slagen om af te kicken van deze vernietigende drug. In deze 4delige serie kom je veel te weten over de gevaren en gevolgen van een GHB verslaving.


Bekijk hier aflevering 1 van Tygo in de GHB

Regelmatig GHB gebruik


Als je GHB gebruikt zijn de eerste effecten merkbaar na ongeveer 15 minuten na inname en houden enkele uren aan. Gebruikers van GHB worden vrolijk en ontspannen.

Somberheid en angsten verdwijnen en er is sprake van ongeremdheid. Vaak geeft het een warm en gelukkig gevoel van binnen. Men kan ook seksueel opgewonden raken van GHB en een sterker orgasme krijgen.

Een GHB verslaving ligt al gauw op de loer. GHB is een van de meest verslavende drugs.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 16:00

Een te hoge dosis zal leiden tot lichamelijke klachten als hoofdpijn en misselijkheid, een slap gevoel, trillen en vermoeidheid. Bij een veel te hoge dosis kan zelfs bewusteloosheid optreden.

Als de GHB is uitgewerkt voelt men zich erg vermoeid, toch blijkt slapen vaak een hele opgave te zijn. Deze slapeloosheid kan zelfs enkele dagen aanhouden. Angsten kunnen optreden, net als trillen en zweten. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen een reden voor sommige mensen zijn om opnieuw een dosis GHB in te nemen.

Hierdoor verdwijnen deze ontwenningsverschijnselen vrijwel meteen, waardoor een verslaving erg dichtbij is.

GHB kan al bij één keer gebruiken zeer gevaarlijk zijn. Je dient het altijd te testen op de hoeveelheid GHB in de vloeistof. Volwassenen gebruiken meestal een dosis tussen de 0,5 en 1,5 gram. Een hogere dosis kan de gebruiker in slaap laten vallen of, in een nog hogere dosis, zelfs bewusteloos laten raken met soms zelfs de dood tot gevolg. Ongeteste GHB is daarom levensgevaarlijk.


Ongeteste GHB is levensgevaarlijk!

De laatste jaren is GHB veelvuldig in het nieuws vanwege het misbruik van deze vloeistof. Doordat de vloeistof niet opvalt in een drankje wordt het soms ongezien in andermans drankje gestopt.

Bij hoge dosissen treedt verwardheid, vermoeidheid en zelfs bewusteloosheid op waardoor er misbruik van deze mensen gemaakt kan worden. Dit heeft GHB ook wel de benaming "rape-drug" gegeven.


Omdat GHB tot geheugenverlies leidt, kan een slachtoffer vaak weinig herinneren

GHB Verslaving - Hoe verslavend is GHB?

De meningen over verslaafd raken aan GHB zijn in eerste instantie nog verdeeld, maar één gesprek met ex-verslaafden maakt al duidelijk dat GHB wel degelijk - en zeer verslavend -  kan zijn. Het gebruik van deze vloeistof is in opkomst, bij veel mensen bestaat er nog onduidelijkheid over dit type drugs.

Het gebruik van één dosis kan al grote gevolgen met zich mee brengen, met name voor mensen die weinig weten over de werking en dosering van GHB.

Na het gebruik van GHB kan je te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen zo heftig zijn, dat men een nieuwe dosis neemt om er vanaf te komen. Hierdoor neemt de kans op een verslaving alleen maar toe.

Zware GHB verslaafden gebruiken soms om de paar uur om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Stel jezelf de vraag: Heb ik GHB nodig om nog te kunnen functioneren? Als je deze vraag met 'ja' kunt beantwoorden is de kans groot dat  je verslaafd bent aan GHB.

Heb je geprobeerd te stoppen en lukt het niet? Het is niet vreemd. GHB is één van de moeilijkste drugs om van af te kicken. Lees verder om je probleem op te lossen.

Eénmalig gebruik hoeft zeker niet direct te leiden tot verslaving. Er is een grote groep mensen in met name de uitgaanswereld die GHB gebruiken. Lang niet iedereen is verslaafd.

Geestelijke afhankelijkheid kan op den duur wel optreden. Hoe vaker je GHB neemt, hoe hoger de tolerantie voor de effecten. Hierdoor nemen sommige mensen steeds vaker, en soms ook in een hogere dosis GHB.

 • Lees hier wat de risico's zijn voor GHB-gebruikers

  Het grootste risico is de kans op verslaving, grotendeels door de ontwenningsverschijnselen, maar ook door de geestelijke afhankelijkheid en de toenemende tolerantie. De risico's van het gebruik zijn onder te verdelen in korte termijn risico's en lange termijn risico's. Risico's op de korte termijn kunnen al bij de eerste keer optreden.

  Korte termijn
  Een te hoge dosis kan leiden tot een vervelende ervaring. Hoe hoger de dosis, hoe zwaarder ook de ontwenningsverschijnselen. Een ander risico is het ongemerkt toegediend krijgen van een dosis GHB. Op de langere termijn bestaat de kans op verslaving. Niet alleen word je afhankelijk van GHB, ook bestaat de kans op schade aan je lichaam. Je zal niet de eerste zijn die door GHB gebruik op de intensive care komt te liggen. Ook éénmalige gebruikers kunnen daar terecht komen.

  Lange termijn
  Een andere risico op de langere termijn is hersenschade, doordat veel gebruikers bewusteloos kunnen raken. Op regelmatige basis helemaal "out" gaan is voor niemand gezond. Veel lange termijn effecten bij GHB gebruik zijn ook nog niet bekend, mede doordat het een vrij nieuwe soort drugs is. Het mag wel duidelijk zijn dat een GHB verslaving voor niemand goed is.

Afkicken van GHB - Hoe kom ik van mijn GHB verslaving af?

Zelf van de GHB afkomen is erg moeilijk en ook gevaarlijk. Een GHB verslaving is een van de meest heftige verslavingen die er is. De afkickverschijnselen zijn zeer heftig, met grote waarschijnlijkheid zelfs heftiger dan bij andere soorten drugs. Professionele hulp om van de GHB af te komen is dan ook aan te raden.

Specialisten bij een afkickkliniek kunnen je in een gecontroleerde omgeving helpen om van je verslaving af te komen. Bekijk het aanbod aan afkickklinieken via onze website. Via de huisarts kun je een verwijzing krijgen naar een afkickkliniek. Vanuit je zorgverzekering bestaat er een vergoeding voor het afkicken.

Blijf niet met je GHB verslaving rondlopen, maar zoek professionele hulp om je leven weer op orde te krijgen.


5 reacties
 • Hans Rijneveld
  27 juli 2015 11:58
  01

  Hier in de Auvergne, Frankrijk bieden wij verslaafden in herstel de mogelijkheid hun herstel te verdiepen, verduurzamen of te hervinden. Meestal betreft dit alcohol en/of cocaïne gebruikers. Er is nu iemand die tot afgelopen zaterdag GHB gebruikte en hier wil afkicken. Vanmiddag ga ik uitvissen hoeveel en hoe vaak hij gebruikte. Ik weet weinig van dit middel, wat is veel en wat is matig bijvoorbeeld en verder doe ik er wel verstandig aan dit te willen proberen. Ken de persoon al 13 jaar en dat vertroebelt misschien wel mijn blik.
  Alle suggestiees welkom

 • onbekend blijven
  25 juli 2017 11:47
  02

  Mijn dochter is al jaren verslaafd aan GHB en is al jaren onder behandeling met gesprekken bij Tactus verslavingszorg die haar elke keer naar een ontgiftigingskliniek sturen en naar een week staat ze weer op straat. Het gaat niet helpen. GHB verslaafden liegen en ontkennen. Enige hulp is een half jaar naar een goeie verslavingskliniek, en dan zal het nog heel moeilijk blijven. Het is de moeilijkste verslaving om van af te komen.

 • Marg
  22 november 2018 10:09
  03

  Ook mijn 21 jarige dochter gebruikt GHB, rookt joints en gebruikt speed. Ze heeft ook een antisociale persoonlijkheidstoornis of een aanverwante ervan, wat het geheel er niet gemakkelijker op maakt. Na een jaar op zich zelf te hebben gewoond is ze weer thuis. Ik kan over haar terugkomst niet echt enthousiast zijn. Haar vader gedraagt zich als een struisvogel en praat er niet graag, of helemaal niet over. Hij is al lang blij dat ze weer thuis is.

  We hebben regels opgesteld, maar deze overtreed ze van alle kanten. Een regel is, dat ik in ons huis geen drugs wil. Geregeld vind ik stukken joints liggen en er staan gevulde flessen GHB in haar kamer. De joints gooi ik weg, de inhoud GHB heb ik voorlopig nog op haar kamer laten staan, omdat ik begrepen heb dat het ook gevaarlijk kan zijn om ineens verschoont te zijn van dit middel en dat er eerst een soort van detox programma moet.

  Door haar psychische toestand is ook een gesprek met haar zeer moeilijk, want ze mankeert niets en heeft alles onder controle. Nu zou ik graag zien dat ze naar een goede kliniek gaat, maar weet ook dat dat mijn wens is en niet de hare. Als ze zelf niet wil, heb ik geen poot om op te staan. Ik voel me een soort van Remi en weet niet of ik dit zelf nog lang ga volhouden.

  Ik sta open voor wijze raad! En geef me niet het advies om eens goed met haar te praten…

  Ingekort door de redactie

  • Carla
   21 oktober 2019 05:56
   04

   Mijn zoon is ook verslaafd aan ghb en speed. Hij is al een keer zelf afgekickt van ghb en coke, maar is toch weer begonnen. Vandaag gaat hij weer proberen af te kicken. Ik vind het doodeng, want overal lees je dat je dat onder begeleiding moet doen. Dat gaat hij zeker niet doen. Hij moet en wil blijven werken. Hij gebruikt nu een poeder en diazepam en mindert langzaam met ghb en speed. Heeft iemand tips om hem (en mij) te helpen?

 • martijn
  4 maart 2020 23:24
  05

  Er zijn heel erg weinig klinieken, die GHB nog behandelen.
  Het zou erg prettig zijn, als er een lijst of overzicht zou zijn van klinieken die deze verslaving nog wel behandelen.
  Kan iemand ze opnoemen of een verwijzing geven van een overzicht?

Doe mee met de discussie en plaats een reactie