GHB

GHB verslaving: Wat is het? Risico's, bijwerkingen en afkicken

GHB is een synthetische drug die bij een kleine dosis een ontspannend en slap gevoel geeft aan gebruikers, een effect dat soms wordt vergeleken met de roes die alcohol kan geven. Gebruik van GHB is echter zeer risicovol doordat gebruikers er snel aan verslaafd raken en de drug verschillende negatieve effecten kan hebben, zoals het verlies van bewustzijn en een verstoorde ademhaling.

Hoewel een relatief klein aantal mensen in Nederland GHB gebruikt, is het aandeel van GHB in geregistreerde gezondheidsincidenten daarom opvallend hoog volgens de Nationale Drug Monitor. Op deze pagina wordt onder meer uitgelegd hoe GHB precies werkt, de risico’s van gebruik en hoe je van een GHB-verslaving af kunt komen.


Wat is GHB?

GHB is een synthetisch psychoactief middel dat wordt gebruikt als recreatieve drug en slaapmiddel, en ook door kwaadwillenden als date-rape drug kan worden ingezet. De afkorting GHB staat voor gammahydroxyboterzuur, een neurotransmitter met verschillende effecten op het centrale zenuwstelsel. GHB geeft aan een gebruiker gevoelens van euforie en neemt tegelijkertijd angstgevoelens weg. Wie GHB gebruikt, zal vaak ook meer drang voelen om seks te hebben door een verhoogd libido en verlaagde aantrekkelijkheidsstandaarden voor seksuele partners, volgens O.G. Bosch et al. in European Neuropsychopharmacology.

GHB heeft verschillende mogelijke bijwerkingen. Gedesoriënteerd of verward zijn, of bewusteloos raken, zijn de meest voorkomende negatieve effecten van GHB. Iemand die aan GHB begint en geen of weinig ervaring heeft met verdovende middelen, zal volgens een studie uit 2010 in Behavioural Pharmacology eerder last krijgen van dergelijke bijwerkingen.

Wie teveel GHB gebruikt, loopt daarnaast ook grote lichamelijke gezondheidsrisico’s. Zo kan je ademhaling stoppen door GHB, stikken in eigen braaksel wanneer je bewusteloos raakt, of in een coma raken.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe werkt GHB?

GHB werkt als een centrale zenuwstelsel depressant. Het bindt zich aan receptoren in de hersenen die betrokken zijn bij het reguleren van stemming, slaap, angst en pijn, volgens M. A. Smith et al. in European Journal of Pharmacology. Dit kan leiden tot een vermindering van angst en een toename van euforie. Het kan ook de hoeveelheid dopamine in de hersenen verhogen, wat kan leiden tot verhoogde seksuele begeerte. GHB kan ook de slaap bevorderen, waardoor het vaak wordt gebruikt als slaapmiddel.

Wat doet GHB wanneer je je niet bewust bent van inname?

GHB kan onder meer verlies van bewustzijn of een verwarde en verdoofde geestelijke toestand veroorzaken wanneer het onbewust wordt ingenomen, vaak als poging tot drogeren waarbij iemand bijvoorbeeld GHB in je drankje doet zonder dat je dit doorhebt.

Zowel bewust als onbewust gebruik van GHB maakt mensen kwetsbaar voor misbruik, omdat het vermogen om de juiste beslissingen te maken onder meer wordt aangetast. Hoewel volgens Z. Németh et al. in Journal of Psychopharmacology de aantoonbare rol van GHB in misbruik- en verkrachtingszaken relatief klein is, kan dit ook liggen aan het feit dat het middel al snel uit het lichaam verdwijnt en bewijs ervoor al gauw letterlijk ontbreekt.


Wat zijn de bijwerkingen van GHB?

Dit zijn enkele bijwerkingen van GHB:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Slaperigheid en verlies van bewustzijn
  • Verwarring en desoriëntatie
  • Geheugenverlies
  • Stemmingsschommelingen, zoals depressie en angst
  • Versnelde hartslag
  • Ademhalingsproblemen
  • Trillingen en spiertrekkingen
  • Verlies van coördinatie en balans
  • Hoofdpijn
  • Zweten
  • Seksuele disfunctie

Wat zijn de effecten van GHB?

De effecten van GHB kunnen variëren afhankelijk van de dosis en de gevoeligheid van de individuele persoon.

Dit zijn enkele effecten van GHB:

  • Euforie en vermindering van angst
  • Verhoogde seksuele begeerte
  • Vermindering van remmingen
  • Verhoogde zintuiglijke waarneming
  • Bevorderde slaap

Wat zijn de risico’s van GHB?

De risico’s van GHB kunnen variëren afhankelijk van de dosis en de gevoeligheid van de individuele persoon.

Dit zijn de risico’s van GHB:

  • Overdosis, waarbij de persoon in coma kan raken of zelfs kan overlijden.
  • Verlies van bewustzijn, waardoor mensen kwetsbaar zijn voor misbruik of mishandeling.
  • Vermindering van coördinatie en concentratie, waardoor het gevaarlijk is om te rijden of machines te bedienen.
  • Vermindering van hartslag en bloeddruk, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor mensen met hart- en vaatziekten.
  • Verslaving, waarbij mensen steeds grotere doses nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken.
  • Neurologische aandoeningen zoals verwardheid en geheugenverlies.
  • Fysieke afhankelijkheid, waarbij mensen last hebben van symptomen zoals angst, slapeloosheid en trillen als ze stoppen met het gebruik.
  • Interacties met andere medicijnen of drugs, waardoor het effect van deze medicijnen of drugs kan versterken of verzwakken.

Hoe kun je afkicken van GHB?

Iemand kan relatief makkelijk verslaafd raken aan GHB, maar afkicken is meestal een moeizaam proces met zelfs mogelijke gezondheidsrisico’s vanwege de heftige afkickverschijnselen (zie hieronder). Het wordt daarom aangeraden voor mensen met een afhankelijkheid aan GHB om professionele hulp in te schakelen wanneer iemand wilt stoppen met GHB.

Volgens een Nederlands onderzoek uit 2017 in Drug and Alcohol Dependence kan een GHB-verslaving zeer hardnekkig zijn, met een aanzienlijke kans op terugval. Zelfs onder mensen die een langdurig behandelplan in een afkickkliniek volgen. Het is daarom belangrijk dat een behandeltraject wordt gekozen dat mogelijke onderliggende oorzaken van de afhankelijkheid en andere, comorbide, aandoeningen ook meeneemt in de behandeling. Bel 020 – 532 0030 voor een telefonisch consult over een behandeling die aan zou sluiten bij jouw situatie.


Wat zijn de afkickverschijnselen van GHB?

Stoppen met GHB kan verschillende (ernstige) afkickverschijnselen tot gevolg hebben. Volgens een studie uit 2017 in Journal of Addiction Medicine kunnen heftige afkickverschijnselen het beste worden voorkomen door een dosering geleidelijk af te bouwen, onder medisch toezicht, waarbij elke nieuwe dosis GHB een lagere hoeveelheid GHB bevat. Afhankelijk van de verslaving zelf en individuele omstandigheden, zijn ontwenningsverschijnselen echter nog steeds mogelijk.

Mogelijke afkickverschijnselen van GHB zijn:

  • Angsten (of een verergering van bestaande angstgevoelens) en paniekklachten
  • Slaapproblemen
  • Somberheid en depressieve klachten
  • Hallucinaties en in een delirium raken
  • Zweten
  • Trillen en beven
  • Nerveus en verward zijn
  • Misselijkheid en braken

Veelgestelde vragen over GHB

Wat is de prijs van GHB?

GHB wordt meestal verkocht als een doorzichtige vloeistof in buisjes van 5 milliliter. De prijs van een plastic buisje is ongeveer 4 euro.

Wat is de juiste GHB dosering?

Een ‘juiste’ dosering GHB zal per persoon sterk verschillen en is onder meer afhankelijk van mogelijke lichamelijke tolerantie voor verdovende middelen, gewicht en andere lichamelijke omstandigheden. Gebruikers rapporteren meestal een inname van 1-2 gram voor recreatief gebruik. Hiervoor moet je wel weten hoeveel gram GHB in de vloeistof zit.

Wat zit er in GHB?

GHB is gemaakt van een combinatie van gamma-butyrolacton (GBL) en natriumhydroxide of kaliumhydroxide. Deze stoffen worden vaker gebruikt als oplosmiddelen voor het strippen van vloeren en ontstoppers.

Is GHB legaal?

Is GHB legaal? In Nederland staat GHB op Lijst I van de Opiumwet, wat betekent dat GHB een harddrug is. Harddrugs worden door de wet beschouwd als hebben een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Het is daarom verboden om GHB te hebben, te maken of te verhandelen.

Hoe kan ik GHB gebruik herkennen?

Je kunt gebruik van GHB bij mensen onder meer herkennen aan plotselinge concentratieproblemen, opmerkelijk geheugenverlies en abnormale gevoelens van (sociale) angst. Gebruik van GHB kan ook te herkennen zijn aan directe lichamelijke effecten die optreden in de eerste uren na inname, waaronder duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen van spieren in het gezicht, benen en armen.

Is GHB verslavend?

GHB is een drug met een zeer hoog verslavingsrisico wanneer het enkele keren per week of vaker wordt ingenomen. Een verslaving aan GHB is meestal ontzettend moeilijk vanaf te komen, ook omdat de lichamelijke afhankelijkheid vaak niet snel wordt opgemerkt.

Tygo in de GHB – 4-delige serie

Tygo in de GHB is een ontdekkingsreis over GHB uitgezonden door de EO. Tygo Gernandt duikt voor dit programma in de wereld van drugsgebruik op het platteland voornamelijk in het zuiden van Nederland. Tygo probeert er achter te komen hoe het kan dat jongeren massaal GHB gebruiken en er niet of nauwelijks in slagen om af te kicken van deze vernietigende drug. In deze 4-delige serie kom je veel te weten over de gevaren en gevolgen van een GHB verslaving.

5 reacties
  • Hans Rijneveld
    27 juli 2015 11:58
    01

    Hier in de Auvergne, Frankrijk bieden wij verslaafden in herstel de mogelijkheid hun herstel te verdiepen, verduurzamen of te hervinden. Meestal betreft dit alcohol en/of cocaïne gebruikers. Er is nu iemand die tot afgelopen zaterdag GHB gebruikte en hier wil afkicken. Vanmiddag ga ik uitvissen hoeveel en hoe vaak hij gebruikte. Ik weet weinig van dit middel, wat is veel en wat is matig bijvoorbeeld en verder doe ik er wel verstandig aan dit te willen proberen. Ken de persoon al 13 jaar en dat vertroebelt misschien wel mijn blik.
    Alle suggestiees welkom

  • onbekend blijven
    25 juli 2017 11:47
    02

    Mijn dochter is al jaren verslaafd aan GHB en is al jaren onder behandeling met gesprekken bij Tactus verslavingszorg die haar elke keer naar een ontgiftigingskliniek sturen en naar een week staat ze weer op straat. Het gaat niet helpen. GHB verslaafden liegen en ontkennen. Enige hulp is een half jaar naar een goeie verslavingskliniek, en dan zal het nog heel moeilijk blijven. Het is de moeilijkste verslaving om van af te komen.

  • Marg
    22 november 2018 10:09
    03

    Ook mijn 21 jarige dochter gebruikt GHB, rookt joints en gebruikt speed. Ze heeft ook een antisociale persoonlijkheidstoornis of een aanverwante ervan, wat het geheel er niet gemakkelijker op maakt. Na een jaar op zich zelf te hebben gewoond is ze weer thuis. Ik kan over haar terugkomst niet echt enthousiast zijn. Haar vader gedraagt zich als een struisvogel en praat er niet graag, of helemaal niet over. Hij is al lang blij dat ze weer thuis is.

    We hebben regels opgesteld, maar deze overtreed ze van alle kanten. Een regel is, dat ik in ons huis geen drugs wil. Geregeld vind ik stukken joints liggen en er staan gevulde flessen GHB in haar kamer. De joints gooi ik weg, de inhoud GHB heb ik voorlopig nog op haar kamer laten staan, omdat ik begrepen heb dat het ook gevaarlijk kan zijn om ineens verschoont te zijn van dit middel en dat er eerst een soort van detox programma moet.

    Door haar psychische toestand is ook een gesprek met haar zeer moeilijk, want ze mankeert niets en heeft alles onder controle. Nu zou ik graag zien dat ze naar een goede kliniek gaat, maar weet ook dat dat mijn wens is en niet de hare. Als ze zelf niet wil, heb ik geen poot om op te staan. Ik voel me een soort van Remi en weet niet of ik dit zelf nog lang ga volhouden.

    Ik sta open voor wijze raad! En geef me niet het advies om eens goed met haar te praten…

    Ingekort door de redactie

    • Carla
      21 oktober 2019 05:56
      04

      Mijn zoon is ook verslaafd aan ghb en speed. Hij is al een keer zelf afgekickt van ghb en coke, maar is toch weer begonnen. Vandaag gaat hij weer proberen af te kicken. Ik vind het doodeng, want overal lees je dat je dat onder begeleiding moet doen. Dat gaat hij zeker niet doen. Hij moet en wil blijven werken. Hij gebruikt nu een poeder en diazepam en mindert langzaam met ghb en speed. Heeft iemand tips om hem (en mij) te helpen?

  • martijn
    4 maart 2020 23:24
    05

    Er zijn heel erg weinig klinieken, die GHB nog behandelen.
    Het zou erg prettig zijn, als er een lijst of overzicht zou zijn van klinieken die deze verslaving nog wel behandelen.
    Kan iemand ze opnoemen of een verwijzing geven van een overzicht?

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies