12 Stappen programma (Minnesota-Model)

12 Stappenprogramma: Een Uitgebreide Gids voor Herstel en Zelfverbetering

Een populair behandelingsplan waar zowel nationaal als internationaal veel mee gewerkt wordt in klinieken is het 12 stappen programma. Het 12 stappen programma is ook wel bekend als het Minnesota model en werd al in de jaren 30 van de vorige eeuw gebruikt door de Anonieme Alcoholisten in de Verenigde Staten.

Het plan staat dan ook wel bekend als de twaalf stappen van de AA of het AA stappenplan.


Wat is het 12 stappen programma?

Het 12 stappen programma is een methode die stapsgewijs leidt naar herstel van een verslaving, vanaf het moment waarop je erkent dat je een probleem hebt tot aan het einde van de behandeling waarbij je zelf hersteld bent en je ervaringen deelt met andere verslaafden.

Het doel is om deze mensen ook te helpen bij hun herstel. Hoewel het 12 stappen programma in het leven is geroepen door de AA (Anonieme Alcoholisten), is het ook zeer geschikt voor andere soorten verslavingen.

Lees hier meer over een AA meeting


De 12 stappen programma van het Minnesota Model

De 12 stappen van het Minnesota Model zijn al meer dan 80 jaren oud. Het taalgebruik is dan ook niet meer helemaal van deze tijd. Daarnaast bevatten de oorspronkelijk stappen ook een religieuze insteek, waarbij de hulp van een hogere macht wordt aangeroepen.

Ben je niet gelovig? Dat is uiteraard geen probleem. In de loop van de jaren zijn de twaalf stappen gemoderniseerd, zodat ze ook zonder religieuze insteek goed gebruikt kunnen worden.

Huidige 12 stappenplan

 1. Erken het probleem
 2. Geef toe dat je hulp nodig hebt
 3. Aanvaard de hulp
 4. Maak een balans op van je leven
 5. Beken je eigen misstappen en de misstappen tegenover anderen
 6. Ontdek je eigen zwakheden en tekortkomingen
 7. Werk aan je eigen zwakheden en tekortkomingen
 8. Maak een lijst van mensen die je schade hebt berokkend
 9. Zoek contact met deze mensen en probeer het goed te maken
 10. Kijk voortaan kritisch naar jezelf en erken direct je eigen fouten
 11. Vind een manier om rust te vinden in je leven, bijvoorbeeld door meditatie of door gebed
 12. Help anderen en geef je eigen ervaringen door

Minnesota model kritiek

Alhoewel het 12 stappenplan ook in Nederland veel wordt gebruikt in de strijd tegen een verslaving, is er ook kritiek³ op het Minnesota model.

Omdat een deel van de verslaafden zich niet verbonden voelt met een hogere macht, staan ze niet achter het stappenplan. Wel is het zo dat godsdienst en levensovertuiging in de moderne variant minder van toepassing is.

Daarnaast biedt het stappenplan weinig ruimte aan context. Een verslaving verschilt per individu en volgens veel specialisten is een individuele aanpak nodig. De oorzaak van de verslaving is namelijk per individu anders. Dat is iets waar in het Minnesota model weinig speelruimte voor is.

Het oorspronkelijke model benadrukt daarnaast dat een verslaving een sociaalpsychologisch probleem is dat kan worden opgelost door verslaafden steun te bieden. Het gaat voorbij aan het feit dat verslaving een ziekte is.

Toch moet hierbij gezegd worden dat het 12 stappenplan inmiddels flink is aangepast aan de moderne tijd, waardoor er meer ruimte is voor context en een individuele aanpak. Klinieken gaan hier allen op een eigen wijze mee om.


12 stappen programma werkboek AA

Dit heb je nodig voor je behandeling: het werkboek AA.
In het 12 stappen werkboek AA staan alle twaalf de stappen beschreven inclusief een uitleg van iedere stap van het behandelplan. Daarom wordt het boek ook wel als werkboek beschouwd.

Het is in feite jouw gids vanaf het erkennen van het probleem tot aan de laatste stap. Dit boek is te koop in de boekhandel, maar kun je ook verkrijgen bij de instelling of kliniek die werkt volgens het 12 stappenplan.

1 reactie
 • Faasie
  23 januari 2024 06:00
  01

  Ik was aanvankelijk sceptisch over de behandeling. Ben er twee keer aan begonnen, maar achteraf (na een aantal jaren) ben ik in gaan zien dat het een super goed programma is en ik zou het elke drank- of drugsgebruiker aanraden.

  Mijn grootste bezwaar is dat men wel sigaretten mag roken tijdens de behandeling. Ik ging van een niet-roker, enkel wiet, in negen weken naar een stevige roker dat door één pakje per twee/drie dagen heen ging.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies