Methadon

Methadon wordt gebruikt om afkickverschijnselen van heroïne te verminderen

Methadon is een synthetisch opiaat medicijn dat vaak wordt gebruikt om afhankelijkheid van andere opiaten zoals heroïne te behandelen. Het wordt gebruikt als substitutietherapie, een vorm van therapie waarbij de patiënt afkickt van hun harddrugverslaving door het innemen van een verdovend middel dat minder verslavend is.

Bij methadon therapie controleert de arts de dosering en monitoring en vermindert dit geleidelijk aan zodat patiënten kunnen afkicken zonder ernstige terugval of ontwenningsverschijnselen te ervaren.

Wat is Methadon?

Methadon is een sterk pijnstillend medicijn. Het behoort tot de categorie medicijnen die opioïden worden genoemd, net als andere sterke pijnstillers als oxycodontramadolmorfine en fentanyl.

Het middel wordt voorgeschreven aan mensen met (zeer) hevige pijn, bij wie andere opioïde pijnstillers niet goed werken. Dit komt voor bij mensen die al langere tijd andere opioïden gebruiken of verslaafd zijn aan heroïne.

Meer de verdieping in? Lees hier alles over: Heroïne verslaving

Opioïden zijn stoffen die op natuurlijke wijze gewonnen kunnen worden uit opium: het sap van de papaverplant. Deze stoffen kunnen vervolgens chemisch verwerkt worden tot pijnstillende medicijnen, maar ook tot de harddrug heroïne.

Wat is Methadon?

Methadon als hulpmiddel bij heroïneverslaving

Methadon is vooral bekend als hulpmiddel bij het afbouwen van heroïneverslavingen in de drughulpverlening en verslavingszorg. Omdat methadon en heroïne chemisch gezien sterk op elkaar lijken, hebben deze twee stoffen grotendeels vergelijkbare effecten.

Heroïne geeft een sterk verdovend effect, maar ook een euforische en aangename roes: de flash. Dit is het gevoel waar heroïneverslaafden steeds weer naar op zoek zijn. Wanneer je stop met het gebruik van heroïne, krijg je te maken met intense lichamelijke én geestelijke afkickverschijnselen zoals depressies, angst en onrust: de crash. Deze ontwenningsverschijnselen zijn zo heftig dat de verleiding om toch weer te gebruiken zo goed als onweerstaanbaar is.


Verschil tussen methadon en heroïne

Methadon wordt gebruikt om de ontwenningsverschijnselen van heroïne weg te nemen en zo makkelijker te kunnen afkicken. Door methadon te gebruiken, hoeven verslaafden langdurig geen heroïne te gebruiken. Methadon geeft wel het verdovende van heroïne, maar niet de flash. Geen euforische roes, dus. Hierdoor kan de verslaafde afkicken van dat specifieke effect van heroïne.

Methadon activeert dezelfde receptoren in het lichaam als heroïne, waardoor er geen afkickverschijnselen optreden wanneer je stopt met heroïne. Wel is het zo dat methadon, door het activeren en stimuleren van dezelfde receptoren, dezelfde lichamelijk verslavende werking heeft als heroïne.


Waarom methadon in plaats van heroïne?

Waarom zouden verslaafden het ene verslavende middel, heroïne, eigenlijk vervangen door het andere verslavende middel, methadon? Kort gezegd, vijf belangrijke redenen:

 • Methadon vermindert de trek (cravings) naar andere opioïden zoals heroïne.
 • Methadon werkt 24 tot 36 uur, waardoor het maar eens per dag toegediend hoeft te worden. Hierdoor hoeft een opioïdeverslaafde niet de hele dag bezig te zijn met het volgende shot en kan er een normaler dagritme aangeleerd worden.
 • Methadon blokkeert (tot op zekere hoogte) de werking van andere opioïde-achtige stoffen. Dit verminderd de motivatie van verslaafden om toch op zoek te gaan naar de flash van heroïne.
 • Methadon is een zuivere chemische stof, geproduceerd door farmaceutische industrie. Het is niet versneden met andere (schadelijke) stoffen. Hierdoor is methadon een stuk veiliger dan straatheroïne, wat vaak vervuild is.
 • Methadon wordt voorgeschreven en toegediend door medische professionals, waardoor de dosering gecontroleerd. Hiermee is het risico op een fatale of niet-fatale overdosis een stuk lager dan bij mensen die heroïne recreatief blijven gebruiken.

Bijwerkingen methadon

Methadon heeft een sterke werking op het lichaam.

De meest voorkomende bijwerkingen van methadon zijn:

 • Sufheid en vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Verdovende effecten
 • Misselijkheid en braken
 • Obstipatie (verstoppingen van de darmen)
 • Droge mond
 • Jeukende huid
 • Hoofdpijn

Is methadon verslavend?

Ja: methadon zorgt, net als heroïne, snel voor fysieke gewenning, lichamelijke afhankelijkheid en dus verslaving. Hierdoor zal een heroïneverslaafde na het afkicken met behulp van methadon, op een gegeven moment ook moeten afkicken van methadon. Het afbouwen van methadon geeft ook ontwenningsverschijnselen, al zijn deze minder heftig dan bij afkicken van heroïne.


Methadon afbouwen / stoppen

Het is bij zowel kort als langdurig gebruik van methadon essentieel om een afbouwschema te volgen en niet van het ene op het andere moment te stoppen met het gebruik. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot, met als gevolg een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein. Dit resulteert in heftige afkickverschijnselen en een grote kans op een terugval (relapse).

Het is in alle gevallen noodzakelijk om methadon af te bouwen onder intensieve begeleiding van medische experts.


Hulp bij een methadon verslaving

Professionele hulp is vrijwel altijd nodig om een methadonverslaving succesvol aan te pakken. Afkicken van methadon is in bijna alle gevallen zwaar. Afkicken is lichamelijk zeer onprettig en kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Een opname en behandeling in een afkickkliniek, waar je onder specialistische medische begeleiding kunt afkicken, is daarom verreweg de beste optie.

Er zijn meerdere klinieken gespecialiseerd in het behandelen van dit type lichamelijke verslavingen. Via ons overzicht van klinieken vind je snel de meest geschikte optie in jouw regio.