Methadon wordt gebruikt om afkickverschijnselen van heroïne te verminderen
Wat is Methadon?
Methadon is een sterk pijnstillend medicijn. Het behoort tot de categorie medicijnen die opioïden worden genoemd, net als andere sterke pijnstillers als oxycodon, tramadol, morfine en fentanyl.
Het middel wordt voorgeschreven aan mensen met (zeer) hevige pijn, bij wie andere opioïde pijnstillers niet goed werken. Dit komt voor bij mensen die al langere tijd andere opioïden gebruiken of verslaafd zijn aan heroïne.
Meer de verdieping in? Lees hier alles over: Heroïne verslaving
Opioïden zijn stoffen die op natuurlijke wijze gewonnen kunnen worden uit opium: het sap van de papaverplant. Deze stoffen kunnen vervolgens chemisch verwerkt worden tot pijnstillende medicijnen, maar ook tot de harddrug heroïne.
Methadon als hulpmiddel bij heroïneverslaving
Methadon is vooral bekend als hulpmiddel bij het afbouwen van heroïneverslavingen in de drughulpverlening en verslavingszorg. Omdat methadon en heroïne chemisch gezien sterk op elkaar lijken, hebben deze twee stoffen grotendeels vergelijkbare effecten.
Heroïne geeft een sterk verdovend effect, maar ook een euforische en aangename roes: de flash. Dit is het gevoel waar heroïneverslaafden steeds weer naar op zoek zijn. Wanneer je stop met het gebruik van heroïne, krijg je te maken met intense lichamelijke én geestelijke afkickverschijnselen zoals depressies, angst en onrust: de crash. Deze ontwenningsverschijnselen zijn zo heftig dat de verleiding om toch weer te gebruiken zo goed als onweerstaanbaar is.
Verschil tussen methadon en heroïne
Methadon wordt gebruikt om de ontwenningsverschijnselen van heroïne weg te nemen en zo makkelijker te kunnen afkicken. Door methadon te gebruiken, hoeven verslaafden langdurig geen heroïne te gebruiken. Methadon geeft wel het verdovende van heroïne, maar niet de flash. Geen euforische roes, dus. Hierdoor kan de verslaafde afkicken van dat specifieke effect van heroïne.
Methadon activeert dezelfde receptoren in het lichaam als heroïne, waardoor er geen afkickverschijnselen optreden wanneer je stopt met heroïne. Wel is het zo dat methadon, door het activeren en stimuleren van dezelfde receptoren, dezelfde lichamelijk verslavende werking heeft als heroïne.
Is methadon verslavend?
Ja: methadon zorgt, net als heroïne, snel voor fysieke gewenning, lichamelijke afhankelijkheid en dus verslaving. Hierdoor zal een heroïneverslaafde na het afkicken met behulp van methadon, op een gegeven moment ook moeten afkicken van methadon. Het afbouwen van methadon geeft ook ontwenningsverschijnselen, al zijn deze minder heftig dan bij afkicken van heroïne.
Methadon afbouwen / stoppen
Het is bij zowel kort als langdurig gebruik van methadon essentieel om een afbouwschema te volgen en niet van het ene op het andere moment te stoppen met het gebruik. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot, met als gevolg een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein. Dit resulteert in heftige afkickverschijnselen en een grote kans op een terugval (relapse).
Het is in alle gevallen noodzakelijk om methadon af te bouwen onder intensieve begeleiding van medische experts.
Hulp bij een methadon verslaving
Professionele hulp is vrijwel altijd nodig om een methadonverslaving succesvol aan te pakken. Afkicken van methadon is in bijna alle gevallen zwaar. Afkicken is lichamelijk zeer onprettig en kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Een opname en behandeling in een afkickkliniek, waar je onder specialistische medische begeleiding kunt afkicken, is daarom verreweg de beste optie.
Er zijn meerdere klinieken gespecialiseerd in het behandelen van dit type lichamelijke verslavingen. Via ons overzicht van klinieken vind je snel de meest geschikte optie in jouw regio.