Flakka

Wat is Flakka? De legale maar verwoestende zombiedrug.

‘Ik ben in drie maanden 26 kilo afgevallen, van 85 naar 59 kilo.’

‘Ik nam één trekje en was in één klap een junk. Als je één keer flakka gepakt hebt, kun je niet meer zonder.’

‘Je stoot iedereen af en wordt zo eenzaam... flakka is de duivels­drug.’


Deze uitspraken van Nederlandse gebruikers van de drug flakka domineerden eind 2020 de krantenkoppen. Het zwaar verslavende en verwoestende middel is in Nederland in opkomst. Vooral in het westen en zuiden van het land neemt het aantal incidenten en verslavingen sterk toe.

Professionals in de verslavingszorg waarschuwen voor een mogelijke flakka-crisis.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00
Weekend 11:00 - 19:00

Zijn deze berichten nieuw? Niet bepaald: in 2012 ging de Verenigde Staten ons voor. De media en het internet werden destijds overspoeld met video’s van flakka gebruikers die volledig door het lint gaan, omstanders aanvallen en zichzelf verwonden, regelmatig met dodelijke afloop.

Wereldbekend werd het bericht van een flakka gebruiker die, zwaar onder invloed, het gezicht van een (levende) man op at. Het middel raakte hierdoor bekend als de ‘zombiedrug’

Zombie gedrag door de drugs flakka

Wat is flakka?

Alpha-PVP is een relatief nieuwe drug met sterk oppeppende en stimulerende effecten. De stof werd in de jaren 60 ontwikkeld door een farmaceutisch bedrijf, maar is nooit daadwerkelijk op de markt gebracht.

Rond 2010 verschenen de eerste berichten dat a-PVP, onder de straatnamen flakka en gravel, werd verhandeld en gebruikt als harddrug. Het middel wordt sindsdien regelmatig gelinkt aan ziekenhuisopnames, sterfgevallen door overdoseringen en heftige verslavingen.

Flakka geeft een zeer krachtige, maar relatief korte high, waarvan de stimulerende werking vergelijkbaar is met crystal meth en cocaïne. De effecten verschillen sterk naarmate de dosis hoger wordt, waarover later meer.

De landelijke media schrijft dat flakka nog steeds legaal te bestellen is via internet. Dit is niet correct: a-PVP staat sinds 2017 op lijst I van de Opiumwet en is dus streng verboden in Nederland.

Het roken van de drugs flakka

Gebruik van flakka

Flakka kan worden gerookt, geslikt of gesnoven. Roken geeft de meest krachtige en snelle werking, al kiezen de meeste gebruikers er voor om alpha-PVP te snuiven in de vorm van vermalen kristallen. De effecten houden bij snuiven een stuk langer aan: zo’n 1,5 tot 2 uur.

De dosis bepaalt in grote mate hoe het middel werkt. In lage tot gemiddelde doseringen zijn de effecten prettig: euforisch, opwekkend en libido verhogend.

Extreme escalaties door flakka

Het verschil met een (te) hoge dosis is echter bijzonder klein, waardoor gebruikers al snel last kunnen krijgen van waanideeën, paranoia en extreme verwardheid en agressie. Heftige escalaties komen hierdoor regelmatig voor.

Gebruikers kunnen alle zelfcontrole kwijtraken en volledig van de wereld zijn. Zo zijn er gevallen bekend waarin gebruikers naakt over straat lopen, van daken of balkons springen, zichzelf voor rijdende auto’s werpen of alles en iedereen in hun omgeving willen aanvallen. Dit levert levensgevaarlijke situaties op, zowel voor gebruikers als omstanders.

Werking van flakka

Flakka behoort tot de groep chemische stoffen die synthetische cathinonen worden genoemd. Naast alpha-PVP behoren ook de veelgebruikte designerdrugs 3MMC, 2MMC en 4-MMC tot deze groep chemische stoffen.

Synthetische cathinonen zijn in een laboratorium geproduceerde stoffen die zijn afgeleid van cathinon; de werkzame stof in de Qat plant. Al eeuwenlang kauwen sommige inwoners van Oost-Afrika op de bladeren van deze plant vanwege de stimulerende, oppeppende werking. Cathinonen zijn nauw verwant aan amfetamine (speed).

Lees hier meer over een speed verslaving

Flakka zorgt voor een toename van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Cathinonen bevorderen de aanmaak van deze stofjes en zorgen er daarnaast voor dat ze minder snel afgebroken worden. De extra aanwezigheid van deze neurotransmitters in je brein geven een stimulerend effect: gevoelens van extra energie, alertheid en opgewektheid.

Is flakka verslavend?

Ja; flakka is een zwaar verslavend middel. Het middel geeft tijdelijk een enorme boost aan je uithoudingsvermogen en energieniveau. Ook voel je je tijdens het gebruik (bij gemiddelde doseringen) opgewekt en euforisch. Zodra de stof begint uit te werken, verdwijnen deze fijne gevoelens en maken ze plaats voor een neerslachtig, uitgeput en depressief gevoel.

De verleiding om ‘bij te nemen’ wordt hierdoor erg groot. Deze geestelijke verslaving neemt bij flakka snel serieuze vormen aan: de drang om te blijven gebruiken is opvallend hoog. Zelfs mensen met veel zelfbeheersing kunnen deze cravings niet weerstaan en bezwijken toch onder de verleiding.

EditieNL bespreekt incidenten in Nederland na het gebruik van flakka (2016).

Risico’s van flakka gebruik

Naast de enorme kans op het ontwikkelen van een geestelijke verslaving, heeft het gebruik van flakka nog een aantal bekende risico’s:

 • Opwindingsdelier: ernstige acute verwardheid en extreme agressie
 • Psychose
 • Paniekaanvallen
 • Epileptische aanvallen
 • Serotoninesyndroom

 • Zelfoverschatting en controleverlies
 • Rusteloze en geïrriteerde gevoelens
 • Angst en paranoia
 • Verwardheid
 • Hallucinaties en waanbeelden

 • Uitdroging
 • Oververhitting
 • Gevaarlijk hoge bloeddruk
 • Hartkloppingen of hartstilstand
 • Watervergiftiging door te snel teveel te drinken
 • Ernstige hartproblemen, waaronder hartinfarcten, hartritmestoornissen en chronisch hoge bloeddruk
 • Leverschade
 • Hersenschade en herseninfarcten

Omdat het om een relatief nieuwe drug gaat en er daarom nog weinig onderzoek is gedaan naar de bijwerkingen en risico’s op de lange termijn, zijn deze gevaren en risico’s niet compleet. De kans is aanwezig dat de drug op de lange termijn andere ernstige bijwerkingen geeft.

Afkicken en behandeling van een flakka verslaving

hulp nodig hebt is echter wel de eerste stap naar een leven waarin jij de controle hebt. Praten over je verslaving doet veel mensen goed. Durf je het niet aan om met een vriend of familielid over dit onderwerp te praten? Je kunt altijd terecht bij je huisarts. Door het beroepsgeheim van een arts, kun je je huisarts beschouwen als een vertrouwenspersoon. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt richting professionele hulp en kan je doorverwijzen naar verslavingszorg of een afkickkliniek.

Professionele hulp is vrijwel altijd nodig om een serieuze verslaving succesvol aan te pakken. Afkicken van flakka is behoorlijk zwaar en uitdagend. Een opname in een afkickkliniek, waar je onder medische begeleiding kunt afkicken, is daarom verreweg de beste optie.

Een behandeling in een kliniek is een grote stap, maar geeft vaak wel de grootste kans op een succesvol herstel. Gebruik de knop klinieken bovenaan deze pagina om in contact te komen met een kliniek in jouw regio.