Flakka

Wat is Flakka? Risico's, bijwerkingen en behandeling van de zombiedrug

De stimulerende drug flakka heeft veel bekendheid verworven door de negatieve bijwerkingen op gebruikers, die door inname van flakka zombieachtig gedrag kunnen vertonen met symptomen van (extreme) agressie, manisch gedrag en langdurige hallucinaties. De zogenaamde “zombie drugs” zijn vanwege de hoge kans op overdoseringen en levensbedreigende risico’s in Nederland streng verboden. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe flakka werkt en wat de risico’s van gebruik zijn. Ook wordt besproken welke behandelingen mogelijk zijn bij een verslaving.


Wat is flakka?

Flakka, ook bekend als de ‘zombie drug’, is een synthetische drug met hallucinerende en stimulerende effecten. Flakka werd halverwege de vorige eeuw door een farmaceutisch bedrijf op de markt gebracht, destijds onder de noemer α-Pyrrolidinovalerofenon, maar vergaarde pas populariteit vanaf 2014. Volgens J. Patocka et al. in International Journal of Molecular Sciences belemmert de relatief nieuwe drug de reguliere doorstroming van belangrijke neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline, waardoor een tijdelijk hoge concentratie ontstaat die onder meer een gevoel van euforie en een stimulerende werking veroorzaakt.

De flakka drug is echter vooral bekend vanwege de negatieve bijwerkingen die flakka gebruikers kunnen ervaren, waaronder manie, (extreme) agressie richting anderen, hartkloppingen en hallucinaties. Hoewel de kans op deze zombie-achtige effecten groter wordt wanneer de ingenomen dosis hoger is, valt de juiste dosering van flakka drugs als gevolg van onbekende en wisselende ingrediëntenverhoudingen vaak lastig te controleren. Volgens een studie uit 2018 door L. Pereira et al. speelt ook de manier van inname een rol hierbij, waarbij het roken van de zombie drugs eerder leidt tot een overdosering door de snellere opname in de bloedstroom.

Zombie gedrag door de drugs flakka

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe wordt Flakka gebruikt?

Flakka kan worden gerookt, geslikt of gesnoven. Roken geeft de meest krachtige en snelle werking, al kiezen de meeste gebruikers er voor om alpha-PVP te snuiven in de vorm van vermalen kristallen. De effecten houden bij snuiven een stuk langer aan: zo’n 1,5 tot 2 uur.

De dosis bepaalt in grote mate hoe het middel werkt. In lage tot gemiddelde doseringen zijn de effecten prettig: euforisch, opwekkend en libido verhogend.


Extreme escalaties door flakka

Het verschil met een (te) hoge dosis is echter bijzonder klein, waardoor gebruikers al snel last kunnen krijgen van waanideeën, paranoia en extreme verwardheid en agressie. Heftige escalaties komen hierdoor regelmatig voor.

Gebruikers kunnen alle zelfcontrole kwijtraken en volledig van de wereld zijn. Zo zijn er gevallen bekend waarin gebruikers naakt over straat lopen, van daken of balkons springen, zichzelf voor rijdende auto’s werpen of alles en iedereen in hun omgeving willen aanvallen. Dit levert levensgevaarlijke situaties op, zowel voor gebruikers als omstanders.


Wat is de werking van Flakka?

Flakka behoort tot de groep chemische stoffen die synthetische cathinonen worden genoemd. Naast alpha-PVP behoren ook de veelgebruikte designerdrugs 3MMC2MMC en 4-MMC tot deze groep chemische stoffen.

Synthetische cathinonen zijn in een laboratorium geproduceerde stoffen die zijn afgeleid van cathinon; de werkzame stof in de Qat plant. Al eeuwenlang kauwen sommige inwoners van Oost-Afrika op de bladeren van deze plant vanwege de stimulerende, oppeppende werking. Cathinonen zijn nauw verwant aan amfetamine (speed).

Lees hier meer over een speed verslaving

Flakka zorgt voor een toename van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Cathinonen bevorderen de aanmaak van deze stofjes en zorgen er daarnaast voor dat ze minder snel afgebroken worden. De extra aanwezigheid van deze neurotransmitters in je brein geven een stimulerend effect: gevoelens van extra energie, alertheid en opgewektheid.


Wat zijn de risico’s van flakka gebruik?

Naast de enorme kans op het ontwikkelen van een geestelijke verslaving, heeft het gebruik van flakka nog een aantal bekende risico’s:

Tijdens gebruik

Dit zijn risico’s van Flakka tijdens gebruik:

  • Opwindingsdelier: ernstige acute verwardheid en extreme agressie
  • Psychose
  • Paniekaanvallen
  • Epileptische aanvallen
  • Serotoninesyndroom
  • Zelfoverschatting en controleverlies
  • Rusteloze en geïrriteerde gevoelens
  • Angst en paranoia
  • Verwardheid
  • Hallucinaties en waanbeelden
  • Uitdroging
  • Oververhitting
  • Gevaarlijk hoge bloeddruk
  • Hartkloppingen of hartstilstand
  • Watervergiftiging door te snel teveel te drinken

Lange termijn risico’s

Dit zijn lange termijn risico’s van Flakka

  • Ernstige hartproblemen, waaronder hartinfarcten, hartritmestoornissen en chronisch hoge bloeddruk
  • Leverschade
  • Hersenschade en herseninfarcten

Afkicken en behandeling van een flakka verslaving

Praten is de eerste stap naar een leven waarin jij de controle hebt. Praten over je verslaving doet veel mensen goed. Durf je het niet aan om met een vriend of familielid over dit onderwerp te praten? Je kunt altijd terecht bij je huisarts. Door het beroepsgeheim van een arts, kun je je huisarts beschouwen als een vertrouwenspersoon. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt richting professionele hulp en kan je doorverwijzen naar verslavingszorg of een afkickkliniek.

Professionele hulp is vrijwel altijd nodig om een serieuze verslaving succesvol aan te pakken. Afkicken van flakka is behoorlijk zwaar en uitdagend. Een opname in een afkickkliniek, waar je onder medische begeleiding kunt afkicken, is daarom verreweg de beste optie.

Een behandeling in een kliniek is een grote stap, maar geeft vaak wel de grootste kans op een succesvol herstel. Gebruik de knop klinieken bovenaan deze pagina om in contact te komen met een kliniek in jouw regio.


Veelgestelde vragen over flakka

Is flakka verslavend?

Ja; flakka is een zwaar verslavend middel. Het middel geeft tijdelijk een enorme boost aan je uithoudingsvermogen en energieniveau. Ook voel je je tijdens het gebruik (bij gemiddelde doseringen) opgewekt en euforisch. Zodra de stof begint uit te werken, verdwijnen deze fijne gevoelens en maken ze plaats voor een neerslachtig, uitgeput en depressief gevoel.

Hoe wordt flakka behandeld?

Behandelingsopties voor Flakka-verslaving varieert afhankelijk van de persoon. Sommige personen reageren goed op medicatie terwijl anderen buddysystemes vinden waardevol om terugval te voorkomen. Ook kan counseling helpen om nabije psychiatrische aandoening te identificeren en behandelen die misschien bijdraagt aan het misbruik en afhankelijkheid van flakka door iemand daterend.

Is Flakka legaal?

Nee, flakka is in Nederland niet legaal. Het is een verdovend middel dat als drugs wordt beschouwd en op lijst I van de Opiumwet staat. Dit betekent dat het gebruik, verkoop en bezit van Flakka strafbaar is.

bel Bel ons voor advies