Set en setting

Set en setting: zo voorkom je een bad trip

Drugs zijn nooit 100% veilig. Omdat je een chemische stof inneemt die je lichaam niet herkent, en in veel gevallen zelfs als giftig beschouwt, bestaat er altijd een kans op fysieke of mentale klachten of problemen.

Voor degene die, ondanks dit risico, toch besluit om drugs te gebruiken, zijn er een aantal handvatten waarmee het gebruik enigszins gecontroleerd kan worden.


Wat is de ‘set en setting’?

Drugs veranderen je bewustzijn en je perceptie van de wereld om je heen. Je gedachtegangen veranderen, wat ervoor kan zorgen dat je je euforisch, extatisch en dolgelukkig voelt. Het kwartje kan echter ook de andere kant op vallen: angstige gevoelens, verlies van controle over je gedachten en niet meer goed kunnen inschatten wat echt en wat niet is.

De set en setting waarin je drugs gebruikt hebben een grote invloed op de uitwerking van een geestverruimend middel. De set omvat jouw emotionele toestand, de verwachtingen die je van het drugsgebruik hebt en de intentie waarmee je de drug gebruik. Hoe jij je voelt, stuurt voor een groot deel de ervaring die je gaat hebben.

De omgeving waarin je een drug gebruikt en de mensen met wie je dat doet, vormen samen de setting. Een drug gebruiken in een thuissituatie levert vaak een compleet andere ervaring op dan op bijvoorbeeld een festival. Ook de mensen om je heen hebben een grote invloed op hoe je je gaat voelen. Ken je hen? Vertrouw je hen? Voel je jezelf bij hen veilig en op je gemak?

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Psychedelica

De set en setting hebben bij vrijwel alle soorten drugs een bepaalde invloed op je ervaring, maar spelen vooral bij psychedelische middelen een grote rol. Timothy Leary, een bekende onderzoeker van psychedelische drugs in de jaren ‘60, geloofde zelfs dat 99% van de reactie die je op psychedelische middelen hebt, gevormd en bepaald wordt door de set en setting.

Psychedelica set en setting

Psychedelische middelen, zoals paddo’s, LSD, mescalineDMT en 2C-B , veranderen je belevingswereld op een intense manier: je zintuigen geven informatie op een andere manier door aan je hersenen, waardoor je hallucinaties kunt krijgen en dingen anders kunt gaan zien, horen, ruiken en voelen dan je normaal gewend bent.

Daarnaast zorgen psychedelica ervoor dat bepaalde gebieden in je hersenen op andere, a- typische manieren met elkaar communiceren, waardoor je mentale denkprocessen anders gaan verlopen. Dit kan ‘goed vallen’, waardoor je tot nieuwe inzichten, ideeën of zelfs spirituele ervaringen kunt komen, of ‘verkeerd vallen’, wat kan resulteren in angst, paniek en zelfs psychoses. 

Een psychedelische ervaring wordt ook wel ‘trippen’ genoemd.


Dosis

Los van de set en setting, waar we zometeen dieper op ingaan, is de drug zelf de eerste voorwaarde voor een veilige en positieve ervaring.

Weet altijd wat je gebruikt! Laat je drugs altijd testen, om er zeker van te zijn dat je geen vervuilde pil, poeder of vloeistof in je lichaam stopt. Niet alle drugs zijn ‘schoon’: soms worden middelen vermengd met andere psychoactieve stoffen, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Kijk op onze pagina over drugs testen voor een drugs-test-punt bij jou in de buurt. Hier kun je je drugs altijd veilig, kosteloos en anoniem laten testen.

Combineer de drug die je neemt nooit met alcohol, andere geestverruimende middelen of medicijnen. Dit kan ernstige gevolgen hebben en tot gevaarlijke situaties leiden. Gebruik je medicijnen en wil je een drug gebruiken? Raadpleeg altijd een arts om uit te vinden of de combinatie tussen jouw medicijn en de drug gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Zorg altijd dat je weet hoeveel je van een bepaald middel gebruikt. Wees niet overmoedig en houd je aan de aangeraden hoeveelheid. Vooral bij psychedelische middelen zorgt de dosering al snel voor het verschil tussen een prettige ervaring en een veel te krachtige, overweldigende trip. Gebruik je een middel voor het eerst? Begin met een lage dosering: ieder mens reageert anders op verschillende middelen. Houd ook rekening met je lichaamsgewicht: hoe lichter je bent, hoe minder je nodig hebt.


Set: controleer je emoties, verwachtingen en intenties

Een goede set houdt in dat je de ervaring ontspannen en met een open blik ingaat. Spelen er moeilijke zaken in je leven, die je emotioneel bezig houden? Ben je angstig of gespannen? Dan is je set niet ideaal om te gaan trippen en bestaat de kans dat er pijnlijke of moeilijke emoties aan de oppervlakte komen tijdens een psychedelische ervaring.

Mocht dit je overkomen, probeer dan om de ervaring niet tegen te werken en juist open te staan en dankbaar te zijn voor deze emoties. Je verzetten tegen de ervaring werkt vaak averechts; de trip wordt hierdoor mogelijk zwaarder en intenser.

Heb je last van psychische problemen, heb je aanleg voor bijvoorbeeld schizofrenie of psychoses, of spelen er zware, emotionele zaken in je leven waardoor je je down en negatief voelt? Gebruik dan geen psychedelische middelen.

Een ander belangrijk aspect van de juiste set is om de psychedelische ervaring zonder concrete verwachtingen in te gaan. Wanneer je een bepaalde verwachting van de trip hebt en je ervaring anders uitpakt dan verwacht, levert dit normaal gesproken een bepaalde weerstand op. De kans is groot dat je gaat proberen om de ervaring te stoppen of te controleren.

In veel gevallen resulteert dit in een bad trip: je raakt de controle over je gedachten kwijt, kunt het idee hebben dat je gek wordt en je nooit meer normaal zult voelen, en zelfs in een psychose belanden.

Lees hier: Wat is een bad trip?


Intentie: de rode draad van de trip

Een betere benadering is om, in plaats van een concrete verwachting van de trip te hebben, je trip te starten met een heldere en open intentie. Het zetten van een intentie is een goede manier om je verwachtingen los te laten. Voorbeelden van het zetten van een intentie kunnen zijn:

  • ‘Ik sta open voor alle inzichten en lessen die deze trip me gaan geven en heb vertrouwen in het proces’.
  • ‘Ik hoop tijdens deze trip in te kunnen zien wat mij tegenhoudt in mijn leven’.
  • ‘Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid om erachter te komen wat ik nu nog niet weet’.

Je intentie kan dus vrij open en algemeen zijn, maar het is ook mogelijk om via je intentie een concretere vraag te stellen. Hierbij is het wel belangrijk om open te staan voor elk denkbaar antwoord, en niet zelf al te sturen naar een bepaalde uitkomst. ‘Wat is de oorzaak van mijn negatieve gevoelens?’, ‘Hoe kan ik een betere partner of vriend zijn?’ en ‘Hoe kan ik mijn slechte eigenschappen en gewoontes overkomen?’ zijn voorbeelden van dit type vragen.

Tijdens een psychedelische trip zul je merken dat wat vooraf je intentie was, steeds terug zal keren in je gedachten. Omdat psychedelische middelen verschillende hersengebieden op ongebruikelijke manieren met elkaar laat communiceren, is de kans groot dat je tot nieuwe inzichten komt en a-typische verbanden gaat leggen. De gebaande paden in je gedachtegangen vervagen en oude, vastgeroeste overtuigingen kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je intentie helpt je om de nieuwe, open stroom van inzichten en verbanden te gidsen.

Voel je je positief, ontspannen, nieuwsgierig en open? Zit je lekker in je vel en heb je geen zorgen of problemen in je achterhoofd zitten? Kun je je verwachtingen loslaten en vertrouwen op je eigen intentie? Dan heb je de juiste set te pakken. 


Setting: controleer je fysieke en sociale omgeving

De setting, oftewel de fysieke locatie waar je gaat trippen, heeft net als je innerlijke wereld een grote invloed op de ervaring. Omdat psychedelische middelen ervoor kunnen zorgen dat je je omgeving volledig anders beleeft, is het belangrijk om te zorgen dat je je tijdens de trip in een vertrouwde en veilige ruimte bevindt. Een ruimte die je goed kent, wordt sterk aangeraden.

Zorg ervoor dat er een fijne sfeer heerst door bijvoorbeeld voor prettige lichten te zorgen of een hoekje te maken met zachte kussens waar je comfortabel kunt zitten of liggen. Ook de keuze van muziek is een belangrijk onderdeel van de setting. Muziek kan je trip flink sturen. Het is daarom een goed idee om, voor je trip, aandacht te besteden aan een fijne lijst van muziek waar je je goed en positief bij voelt.

Trippen op een onbekende locatie, waar je niet zeker weet of je helemaal veilig bent of misschien onverwacht gestoord wordt, is niet per sé een afrader, maar geen goed idee wanneer je nog niet ervaren bent met de psychedelische ervaring. Veel mensen kiezen ervoor om te trippen in de open natuur, omdat een psychedelische ervaring je al snel een enorme verbondenheid met de natuur laat ervaren. Ben je van plan te gaan trippen op een locatie in de buitenlucht? Een tripsitter is een goede uitkomst om toch te zorgen voor een veilige omgeving.

Tot slot bestaat de setting ook uit je sociale omgeving. Voel je je comfortabel met de mensen met wie je gaat trippen? Vertrouw je hen volledig? Omdat er tijdens een trip sterke emoties naar boven kunnen komen, is het erg belangrijk dat je je helemaal prettig en vertrouwd voelt met alle mensen in de ruimte.

De sociale omgeving tijdens de set en setting

De tripsitter: je veilige thuishaven

Zorg ook altijd voor een betrouwbare tripsitter, zeker de eerste paar keren dat je een psychedelisch middel gebruikt. Een tripsitter is iemand die ervaring heeft met het middel wat gebruikt wordt en zelf nuchter blijft tijdens jouw trip. Wanneer je overmant wordt door bepaalde emoties, angst of paniek, is de tripsitter er om je te kalmeren en gerust te stellen.

Bij voorkeur is de tripsitter iemand die je goed kent en volledig vertrouwd. De tripsitter zorgt ervoor dat de sfeer positief blijft en je trip veilig verloopt, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken en je volledig kunt concentreren op jouw ervaring.


Tot slot

AfkickkliniekWijzer.nl raadt het gebruik van drugs af. Drugsgebruik leidt bij sommige mensen tot een problematische afhankelijkheid van het middel, wat zich kan doorontwikkelen tot een serieuze verslaving. Verslavingen zijn ernstige en chronische psychiatrische stoornissen: een verslaafde staat machteloos tegenover de verslaving en heeft professionele en medische hulp nodig om te herstellen.

Besluit je om toch een drugservaring te ondergaan, wees dan verantwoord in je gebruik. Besef wat de risico’s zijn, zorg dat je drug altijd getest is en vrij van schadelijke stoffen is. Gebruik nooit meerdere middelen door elkaar. Breng jezelf en anderen niet in gevaar, door bijvoorbeeld deel te nemen aan het verkeer wanneer je onder invloed bent. Heb je last van fysieke of psychische klachten of gebruik je medicijnen? Gebruik dan geen drugs zonder eerst een arts te raadplegen: de kans op serieuze gevolgen is enorm en in sommige gevallen onomkeerbaar.

Wil je toch experimenteren met psychedelica? Een goede set en setting, een betrouwbare en ervaren tripsitter en een juiste dosis zijn de essentiële ingrediënten voor een veilige en positieve psychedelische ervaring.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00