Alcoholverslaving

Alcoholverslaving: Hoe herken ik het en hoe tackle ik mijn probleem?

Alcoholverslaving, een stil gevaar

Het nuttigen van alcohol wordt in onze maatschappij als volkomen normaal beschouwd. Vele Nederlanders drinken een biertje of een glas wijn na een lange dag werken, tijdens feesten en partijen of gewoon thuis.

Soms drinken we ook wel eens een glas teveel. Zolang dit geen gewoonte wordt is er echter weinig aan de hand en is opname in een kliniek niet nodig. Maar het gevaar van een alcoholverslaving ligt op de loer.

Als alcohol echter langzaam je leven begint over te nemen is het een ander verhaal. We spreken van een alcoholverslaving als het nuttigen van alcohol belangrijker voor je is dan familie, relaties of werk.

Een alcoholverslaving komt nooit ineens opzetten. Het is een langzaam proces dat bestaat uit verschillende fases.

Lees hier meer over een blackout door alcohol

De gevaren van een alcoholverslaving

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 21:00
Za-Zo van 12:00 - 17:00

Uitgelicht:

Pak je alcoholverslaving aan

Gevaren van problematisch alcoholgebruik

Als je per dag een grote hoeveelheid alcohol drinkt, loop je het risico dat je geestelijk en lichamelijk afhankelijk wordt: een verslaving. Andere gevaren van bovenmatig alcoholgebruik zijn:

Psychische gevolgen

Alcohol heeft naast schadelijke lichamelijke effecten, allereerst vooral impact op je geestelijke gesteldheid. Langdurig veel drinken gaat langzaamaan steeds meer aan je vreten. Als je continu problemen verdrinkt, bestaat het risico dat je een depressie ontwikkelt. Alcoholisme en depressiviteit gaan regelmatig hand in hand.

Ook serieuze problemen als slapeloosheid, angstige gevoelens, geheugenstoornissen en agressieve uitspattingen zijn vaak voorkomende effecten van langdurig veel drinken.

Alcoholverslaving

Een alcoholverslaving ontstaat wanneer je de controle verliest over je drankgebruik. Het ontwikkelen van een geestelijke afhankelijkheid kan vrij ongemerkt gaan. Veel mensen herkennen de symptomen van een verslaving pas wanneer er al sprake is van serieus alcoholisme.

Ook wanneer alcoholisme in een later stadium wordt herkend, of samengaat met één of meerdere psychische problemen (een zogenaamde dubbele diagnose), bestaan er meerdere opties in de zorg om je effectief en veilig van je verslaving af te helpen.

Lichamelijke gevolgen

Alcohol is bijzonder giftig voor het menselijk lichaam. Vooral de lever van zware drinkers krijgt het zwaar te verduren, maar alcohol is ook zeer schadelijk voor je hart en bloedvaten. Bovenmatig alcoholgebruik verhoogt daarnaast het risico op verschillende soorten kanker.

Lichamelijke afhankelijkheid is bij langdurig gebruik een reëel probleem, zeker wanneer je wilt stoppen. Het kan gevaarlijk om ineens te stoppen met drinken. Zoek daarom altijd professionele hulp om je, niet alleen geestelijk, maar ook medisch te begeleiden.

Sociale gevolgen

Alle verslavingen hebben impact op je leven. Ook al denk je misschien nog goed te kunnen functioneren, toch is de kans groot dat je onbewust je leven gaat inrichten rondom je alcoholgebruik. De schadelijke effecten van langdurig alcoholisme bouwen langzaam op.

Een alcoholverslaving kan, soms vanuit het niets, bijdragen aan het ontstaan van serieuze financiële problemen en moeilijkheden met je sociale relaties en personen in je direct omgeving. Ook bestaat er een kans dat je minder gaat presteren op je werk of school, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Symptomen alcoholverslaving

Een regelmatige drinker is niet per definitie verslaafd. Of iemand een verslaving heeft, hangt vooral af van de beleving en het gebrek aan controle van het gebruik.

Wanneer je dwangmatig en obsessief bezig bent met alcohol drinken, de verdovende effecten van alcohol gebruikt om te ontsnappen aan je dagelijkse leven en/of problemen, of de controle over je gebruik en gedrag verloren bent, dan spreken we van een serieuze alcoholverslaving.

Ben ik afhankelijk van drank?

Deze beschrijving van de symptomen van een verslaving is vrij duidelijk, maar het kan lastig zijn om voor jezelf te erkennen in welke mate je voldoet aan deze beschrijving. Het kans soms pijnlijk zijn om te accepteren dat je een verslavingsprobleem hebt.

Op deze pagina vind je onder het kopje ‘verslavingscriteria’ elf stellingen die in de verslavingszorg worden gebruikt om te bepalen of er sprake is een alcoholverslaving. Beantwoord voor elk van deze stellingen eerlijk of ze op jouw van toepassing zijn.

De symptomen van een alcoholverslaving

Op weg naar een oplossing: het eerste wat je moet doen

De eerste en belangrijkste stap op weg naar 'genezing' is erkennen van het alcoholprobleem. Misschien hebben mensen in je omgeving wel eens geprobeerd met je te praten over je alcoholgedrag, maar wilde je hier niets van weten.

Als alcohol echter je leven begint over te nemen en je niet weet wat je moet doen, dan is het erkennen van het probleem stap één. Het kan lastig zijn om te accepteren dat je hulp nodig hebt. Het is geen schande om te maken te krijgen met een verslaving: honderdduizenden mensen zijn je voorgegaan, van wie velen met professionele hulp en behandeling de controle hebben weten terug te winnen.

Ja, ik heb een alcoholprobleem en ik heb hulp nodig

Hou een alcoholverslaving niet voor jezelf, maar praat erover met je huisarts. De huisarts kan jou vervolgens doorverwijzen naar de juiste gespecialiseerde zorg.

Je vindt een overzicht van afkickklinieken op het gebied van een alcoholverslaving op deze website. De kosten van een behandeling in een afkickkliniek worden voor het grootste deel door de zorgverzekeraar vergoed.

De afkickkliniek zal op professionele wijze de alcoholverslaving aanpakken om je leven weer op orde te krijgen zonder alcohol. Lees ook het artikel over afkickverschijnselen van alcohol

Ook het buitenland behoort tot de optie. Bekijk onze pagina: Afkicken Zuid Afrika bijvoorbeeld. Hulp bij alcoholverslaving

Ontwenningsverschijnselen

Omdat je lichaam na langdurig alcohol gebruik gewend is geraakt aan een constante hoeveelheid alcohol per dag, is het tijdens een behandeling in een kliniek eerst nodig om je lichaam te ontgiften. Het is belangrijk om dit onder medische begeleiding te doen: te snel stoppen met drinken kan gevaarlijke effecten hebben.

Ontwenningsverschijnselen zijn tijdens het proces van afkicken van een alcoholverslaving normaal om te ervaren. De symptomen kunnen uiteen lopen van slecht slapen tot een gespannen gevoel. Ook sombere of depressieve gevoelens en allerlei fysieke ongemakken zoals zweten, trillen en een hoge bloeddruk komen regelmatig voor.

Een alcoholverslaving overwin je zelf, maar nooit alleen.

IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die alcoholverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

2 reacties
 • Michael
  6 november 2018 19:22
  01

  Zojuist bij mijn huisarts geweest welke me attent maakte op deze website. Ik drink alleen ’s avonds, maar wel vrij stevig om een fijn roesje te krijgen voor de slaap en voor een ervaring van warmte. Een halve liter bier en een fles rode wijn. Dit is constant de laatste jaren zonder behoefte naar meer maar ik zou graag stukken minder drinken.

 • Annelies
  8 maart 2021 15:08
  02

  Mijn dochter van 20 is verslaafd aan alcohol. Meerdere malen heeft zij al een ongeluk gehad onder invloed, zelfs een keer een black-out gehad op de scooter. School niet afgemaakt, schulden, gedragsverandering. Ze maakt mij en haar vader helemaal gek met haar verslaving. Ik weet niet meer hoe hier mee om te gaan. Alle hulp heeft ze al gekregen en helaas heeft niets geholpen. Hoe pak ik dit aan.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie