Alcoholverslaving

Alcoholverslaving: Hoe herken ik het en hoe tackle ik mijn probleem?

Alcoholverslaving, een stil gevaar

Het nuttigen van alcohol wordt in onze maatschappij als volkomen normaal beschouwd. Vele Nederlanders drinken een biertje of een glas wijn na een lange dag werken, tijdens feesten en partijen of gewoon thuis.

Soms drinken we ook wel eens een glas teveel. Zolang dit geen gewoonte wordt is er echter weinig aan de hand en is opname in een kliniek niet nodig. Maar het gevaar van een alcoholverslaving ligt op de loer.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

020 - 225 1205
Bereikbaar tot 17:00 uurAls alcohol echter langzaam je leven begint over te nemen is het een ander verhaal. We spreken van een alcoholverslaving als het nuttigen van alcohol belangrijker voor je is dan familie, relaties of werk.

Een alcoholverslaving komt nooit ineens opzetten. Het is een langzaam proces dat bestaat uit verschillende fases.

Lees hier meer over een blackout door alcohol

Uitgelicht:

Pak je alcoholverslaving aan

Op weg naar een oplossing: Het eerste wat je moet doen

De eerste en belangrijkste stap op weg naar 'genezing' is erkennen van het alcoholprobleem. Misschien hebben mensen in je omgeving wel eens geprobeerd met je te praten over je alcoholgedrag, maar wilde je hier niets van weten. Als alcohol echter je leven begint over te nemen en je niet weet hoe je dit moet stoppen dan is het erkennen van het probleem stap 1.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

020 - 225 1205
Bereikbaar tot 17:00 uur

Doe de Quicktest

Hoeveel glazen alcohol per dag en per week drink jij? Doe de quicktest voor een eerste inschatting. Bij de qucktest gelden andere regels voor mannen dan voor vrouwen.

Je hebt een alcoholprobleem als je:
Minimaal 3 glazen per dag nuttigt of
Meer dan 21 glazen per week.

Je hebt een alcoholprobleem als je:
Minimaal 2 glazen per dag nuttigt of
Meer dan 14 glazen per week.


De eerste en belangrijkste stap op
weg naar 'genezing' is erkennen van het
alcoholprobleem.

Ben ik verslaafd?

Wanneer is er sprake van alcoholverslaving? Doe de check hieronder. Indien je bij twee van de drie punten 'JA' antwoord, moet je hulp serieus overwegen.

1Je hebt een probleem als alcohol belangrijker wordt dan familie, werk en relaties.

2Het tijdstip van de dag niet meer uit maakt wanneer alcohol genuttigd wordt.

3Als alcohol gedronken wordt om ontwenningsverschijnselen, angsten en/of depressies tegen te gaan. Of omdat je naar de alcohol grijpt omdat je je lekkerder wilt voelen.

Fases van alcoholverslaving

De sociale drinker
Een feestje zonder alcohol is voor veel mensen geen gezellig feestje. Toch voert alcohol niet de boventoon bij de sociale drinker. De gezelligheid en conversaties zijn belangrijker dan het nuttigen van alcohol.

Soms kan de sociale drinker toch meer drinken dan hij of zij zich vooraf had voorgenomen. Sporadisch kan dit een keer gebeuren, meestal wordt het geen gewoonte bij de sociale drinker.


1ste stadium van alcoholisme
De meeste mensen die alcohol drinken blijven altijd in fase 1. Bij sommige mensen wordt alcohol echter iets belangrijker dan de gezelligheid en conversaties. Men gaat vaker drinken en niet meer alleen in gezelschap. Een gedeelte komt dan in fase 2 terecht.

Stiekem drinken komt voor en vaker gaat men over het randje, zoals het geval is bij comazuipen. Men gaat meer en meer drinken om het effect van alcohol te blijven voelen. Ervaar je wel eens een black-out? Dit kan het teken van een beginnende alcoholverslaving zijn.

Het dagelijks functioneren kan in dit stadium ontregeld raken. Het werk kan er onder gaan lijden, net als relaties met familie of geliefden. In dit stadium kun je angsten, spanningen en ontwenningsverschijnselen krijgen die pas weggaan na het nuttigen van alcohol.
Middenstadium
In deze fase beheerst alcohol je leven. Toch blijven veel mensen ontkennen dat ze problemen hebben. Angst, schuldgevoel en depressie komen voor. Hierdoor gaat het alcoholgebruik alleen nog maar meer toenemen om deze verschijnselen te onderdrukken.

Alcohol is zo belangrijk in het leven dat je je baan kan verliezen, medische problemen krijgt of heftige ruzie met mensen in je omgeving.

Gevorderd stadium van alcoholisme
Alcohol is zo belangrijk dat het dagelijkse leven geheel ontregeld is geraakt. Medische problemen (o.a. lever, alvleesklier, hoge bloeddruk) en psychische klachten (angst, depressie en zelfs psychoses) komen veelvuldig voor.

De medische klachten kunnen zorgen voor blijvende schade aan het lichaam. De psychische klachten kunnen weer verdwijnen als men is afgekickt. De alcoholist kan op elk moment van de dag drinken, zelfs 's nachts.

Doordat de alcoholist hoogstwaarschijnlijk niet meer werkt komen veel mensen op straat terecht. Verwaarloosd, dronken en verward, dat is hoe de buitenwereld veelal tegen mensen met een alcoholverslaving in dit stadium aankijken.

Een kleine groep mensen blijkt ook in deze fase nog steeds in staat om "mooi weer" met de buitenwereld te spelen. Toch is van ontkenning vaak geen sprake meer in deze fase. Men komt echter niet meer zelf van de alcoholverslaving af. Niet afkicken zal op termijn onvermijdelijk leiden tot de dood. Hulp zoeken is noodzakelijk.

Ja, ik heb een probleem en ik wil het oplossen

Houd het alcoholprobleem niet voor jezelf, maar praat erover met je huisarts. De huisarts kan jou vervolgens doorverwijzen naar een afkickkliniek, waar je vaak zult beginnen met een alcohol detox.

Je vindt een overzicht van afkickklinieken op het gebied van een alcoholverslaving op deze website. De kosten van een behandeling in een afkickkliniek worden voor het grootste deel door de zorgverzekeraar vergoed.

De afkickkliniek zal op professionele wijze de alcoholproblemen aanpakken om je leven weer op orde te krijgen zonder alcohol. Lees ook het artikel over afkickverschijnselen van alcohol.
 

IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die alcoholverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

1 reactie
  • Michael
    6 november 2018 19:22
    01

    Zojuist bij mijn huisarts geweest welke me attent maakte op deze website. Ik drink alleen ‘s avonds, maar wel vrij stevig om een fijn roesje te krijgen voor de slaap en voor een ervaring van warmte. Een halve liter bier en een fles rode wijn. Dit is constant de laatste jaren zonder behoefte naar meer maar ik zou graag stukken minder drinken.

    Doe mee met de discussie en plaats een reactie