Ben ik verslaafd?

Ben je verslaafd? AfkickkliniekWijzer helpt je met de eerste stap zetten naar een oplossing.

Als je deze pagina voor je hebt ben je mogelijk op zoek naar hulp voor je problemen.
Ben je bang dat je teveel alcohol drinkt? Gebruik je op regelmatige basis drugs? Speel je teveel games of ben je constant met seks bezig bijvoorbeeld?

Lees hier meer over een alcoholverslaving

Voor de duidelijkheid: je bent niet zomaar verslaafd. Verslavingen komen op verschillende terreinen voor en ontstaan onder verschillende omstandigheden. Op deze pagina leggen we aan je uit wanneer er echt sprake is van een verslaving.

Na het lezen van deze pagina, weet je of je verdere stappen moet ondernemen.


Wanneer ben je verslaafd?

Vele mensen drinken wel eens een biertje. Dit moet ook gewoon kunnen. Anderen roken een jointje of zijn veel bezig met computergames. Dit hoeft allemaal geen probleem te zijn. Zolang het dagelijks functioneren er niet onder gaat lijden en je geen nieuwe dosis nodig hebt om te kunnen blijven functioneren is er geen sprake van een verslaving.

De exacte criteria voor een verslaving verschilt per type verslaving. Er kan sprake zijn van een
1. Geestelijke verslaving (afhankelijkheid)
2. Lichamelijke verslaving
3. Een combinatie.

Wat valt op
In het eerste geval kan verwardheid, concentratieverlies, somberheid of angsten optreden als je niet gebruikt. In het tweede geval kunnen er lichamelijke klachten optreden.
De geestelijke en lichamelijke verslaving worden ook wel onthoudingsverschijnselen genoemd. Deze treden op als je niet gebruikt. Je hebt dan weer een nieuwe dosis nodig om deze verschijnselen te onderdrukken.

Tolerantie
Bij sommige soorten verslavingen treedt er een steeds hogere tolerantie op. Hierdoor heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Wat zijn de verslavingscriteria?

Waar ligt de grens tussen een gewoonte, een stoornis in het gebruik van een middel en een serieuze verslaving? Een verslaving kan het beste omschreven worden als ‘het onvrijwillig blijven voortzetten van dwangmatig gedrag, ondanks het feit dat dit gedrag negatieve consequenties heeft’. Best lastig, wat betekent dit nou eigenlijk?

Beoordeel van de volgende punten of ze op jou van toepassing zijn:

 • Je gebruikt vaker en/of meer dan je van plan was.
 • Je probeert je gebruik te stoppen of te minderen, maar het lukt je niet dit vol te houden.
 • Je voelt een sterk verlangen om te gebruiken. Zo sterk dat je er niets tegen kunt doen, ook al wil je eigenlijk niet gebruiken.
 • Je bent veel tijd kwijt aan gebruiken en onder invloed zijn.
 • Je presteert minder goed op school of op je werk, en/of je thuissituatie verslechterd.
 • Je blijft gebruiken, ondanks dat dit je sociale contacten en/of relaties beschadigd.
 • Je bent minder gemotiveerd, energiek en je verwaarloost je hobby’s, contacten of werk.
 • Je blijft gebruiken, ook al kom je hierdoor in de problemen of gevaarlijke situaties.
 • Je blijft gebruiken, ondanks dat je weet dat dit fysieke of psychische problemen erger maakt.
 • Na verloop van tijd moet je steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken.
 • Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met gebruiken.

Herken je je in twee of drie van deze punten? Dan is er sprake van een milde verslaving. Dit betekent niet dat er geen probleem is: een milde verslaving is óók een verslaving. Juist nu is het een goed idee om hulp te zoeken en het probleem aan te pakken. Een verslaving wordt vrijwel altijd langzaam maar zeker, steeds ernstiger. Hoe eerder je er bij bent, hoe makkelijker de verslaving te behandelen is.

Wanneer je aan vier of vijf punten voldoet, dan heb je last van een serieuze verslaving. Zijn zes of meer van deze punten op jou van toepassing, dan hebben we het over ernstige verslaving. In beide gevallen is het verstandig en nodig om professionele hulp in te schakelen. De kans dat je in deze fase je verslaving nog zelfstandig onder controle krijgt, is erg klein.


Erken je probleem!

Geen één verslaving is hetzelfde. Als jij je al herkent in een aantal van de criteria (zie hierboven) kan er al sprake zijn van verslavingsverschijnselen. In hoe meer criteria jij jezelf herkent, hoe heftiger de verslaving waarschijnlijk is.

Het goede nieuws is dat jij er nu achter bent gekomen of je een verslaving hebt of niet.

Wees kritisch en zorg dat je eerlijk bent naar jezelf.

Heb je echt problemen met verdovende middelen, gamen, gokken, seks, internet of iets anders? Erkennen dat je een probleem hebt is de eerste stap naar een leven zonder een verslaving.

Wees eerlijk en kritisch naar jezelf


Praat met een vertrouwenspersoon

Neem dit advies aan: Stoppen zal in veel gevallen niet zelf lukken. We raden het je ook niet aan. In één keer stoppen kan grote problemen met zich meebrengen en het neemt de oorzaak van de verslaving ook niet weg.

Er bestaat een kans dat je na verloop van tijd weer een terugval krijgt. Als jij je problemen hebt erkent doe je er goed aan om een vertrouwenspersoon in de arm te nemen. Dit kan een familielid zijn of een vriend om je problemen voor te leggen. Door er samen over te praten sta je er niet meer alleen voor.

Geheimhoudingsplicht

Heb je niemand die jij je problemen nog toevertrouwd? De huisarts is ook een vertrouwenspersoon met een geheimhoudingsplicht. De huisarts kan je verder helpen (doorverwijzen) naar de juiste kliniek om de verslaving te verhelpen en de achterliggende oorzaak te behandelen.


Neem contact op met hulpverlening

Op onze website vind je een overzicht van afkickklinieken die gespecialiseerd zijn in jouw verslavingsprobleem. Je kunt zelf contact opnemen met een kliniek en je problemen voorleggen. Je kan eerst ook langs je huisarts gaan.

Bij een intake-gesprek bij de kliniek kan er samen bekeken worden wat de juiste oplossing is voor jouw verslaving. De route naar een verslavingsvrij leven zal niet gemakkelijk worden, maar met de juiste instelling en behandeling kan jij van je problemen afkomen.

Wacht niet langer, kom in actie en zet de eerste stappen naar een leven zonder verslaving!

31 reacties
 • sander
  14 oktober 2015 13:46
  01

  ik be al verslaafd aan speed elke dag 5 gram speed snuif ik weg

  • Redactie (Emile)
   14 oktober 2015 13:59
   02

   Beste Sander, dan wordt het tijd om actie te ondernemen! We raden aan om via onze site naar de juiste afkickkliniek te zoeken en contact op te nemen. Succes!

  • Harald
   8 januari 2022 07:32
   03

   Sander, dat je zelf al weet dat je verslaafd bent en dit ook erkent, dat is een 1e stap om te overwegen om te stoppen. Speed is niet zo onschuldig als de meeste mensen denken. Het is net zo onschuldig als het extreem genoemde heroïne.

   Ik ben zelf een poli gebruiker geweest. 40 jaar was ik onder invloed. Ik heb er 20 jaar over gedaan om los te komen van de drugs en alles wat er bij hoort. Ik heb bijna al mijn vrienden naar de klote zien gaan. De meeste zijn overleden en niet ouder dan 50 geworden.

   Ik hoop dat je de verslaving wil doorbreken. Dat moet je zelf willen, niet omdat iemand anders dat wil. Jij moet er zelf achter staan. Misschien dat je de weg die ik heb bewandeld, dan bespaard gaat worden. Ik wens je veel succes en hoop dat je de juiste keuze kunt maken.

 • Astrid
  23 juni 2016 21:20
  04

  Ik kan toch maar weinig vinden over welke kliniek de meeste ervaring heeft met eet verslavingen.. Ik woon in Flevoland en zoek een kliniek die hier dus de meeste ervaring in heeft. Tips graag..

  • Redactie (Emile)
   27 juni 2016 14:23
   05

   Beste Astrid,

   Wanneer je in het menu op Verslavingen > Eetverslavingen klikt, dan staat er onderaan een groene knop (naast ‘Vind een kliniek die eetverslaving behandelt’). Als je hier op klikt krijg je een overzicht van alle klinieken gespecialiseerd in Eetverslavingen. Je kunt dan ook een een selectie maken naar regio. Succes!

 • Peter D.
  20 maart 2017 17:28
  06

  De afgelopen tijd loop ik achter met mijn schoolwerk. Dit heeft mij een hoop stress bezorgd en de enige manier om die stress tegen te gaan is heroïne. Nu ben ik verslaafd en ben ik niet meer bij met wie ik ben, ik herken mezelf niet meer en doe alles voor het gevoel. Ik heb zelfs mijn fiets verkocht afgelopen week. Wie kan mij helpen?

  • Ryckebosch Patrick
   30 december 2018 02:35
   07

   De beste manier is u laten opnemen.

   • dennis
    27 oktober 2019 19:28
    08

    Hoi, ik heb vaak, als ik veel drink, ook de behoefte om coke te snuiven. Ik ga nu proberen te stoppen met drinken, want ik heb wel het gevoel dat alcohol de boosdoener is. Zonder drank heb ik er namelijk geen behoefte aan. Wat raadt u aan?

 • Justin
  20 maart 2017 17:33
  09

  Hallo allemaal,

  Ik kom uit een goed milieu en woon in een goede buurt. Ondanks dat alles ben ik een paar maanden geleden verslaafd geraakt aan cocaïne, ik gebruik nu bijna elke dag. Dat ik genoeg geld heb, maakt het alleen maar erger, ik kan zonder problemen elke dag snuiven en dit verpest de relaties in mijn leven, mijn ouders en vrienden willen het liefst niets meer met me te maken hebben. Ik zoek een kliniek om af te kicken en de relaties opnieuw op te bouwen.

 • Natasja
  9 augustus 2018 08:37
  10

  Hoi ik ben moeder van een zoon 21 me zoon doet eigelijk niets anders dan game ziet zelf de verslaving niet in en ik wil daar hulp voor een interventie geloof ik dat zo heet gr. Natasja

  • Redactie (Emile)
   9 augustus 2018 10:57
   11

   Hoi Natasja, vervelend om te horen. Kijk eens op onze interventiepagina voor meer informatie hierover.

 • Janette
  27 oktober 2018 10:45
  12

  Mijn partner is vroeger verslaafd aan cocaïne geweest. Hij heeft afgelopen jaar een depressie gekregen door traumatische gebeurtenissen tijdens zijn jeugd. Heeft hier hulp voor gezocht en het gaat stukken beter. Hij is weer zichzelf, heeft een nieuwe baan en werkt veel.

  Nu heeft hij laatst door de werkdruk toch weer een zwak moment gehad. Hij geeft dit zelf toe. Wat moet ik doen. Hij vraagt voor begrip en hulp maar eens houdt het op. Zijn dagelijks leven leidt er niet onder, hij functioneert, hij heeft het ook niet dagelijks nodig. Niet eens wekelijks. Maar incidenteel is voor mij ook niet tolereerbaar. Het beheerst niet ons leven, maar toch…

  • Harald
   8 januari 2022 08:28
   13

   Janette hij is verslaafd, maar hij is wel gestopt. Een garantiebewijs dat krijg je nooit, en een misstap kan snel gebeuren. Maar juist dan heeft hij jou steun nodig. Tenminste als je dat zelf ook aankan. Misschien heb je er zelf zoveel energie in gestopt dat het niet meer lukt. Ik ben zelf ook een ex verslaafde. Heroïne/Cocaïne, 31 jaar lang, ik ben nu 6 jaar clean, maar ik heb er ook 21 jaar voor moeten knokken. En ook ik werkte ondanks dat ik zwaar verslaafd was. Je kunt het best lang geheim houden, maar ooit dan komt alles uit.

   Dat jouw vriend het al zelf tegen jou zegt is waarschijnlijk wel een teken dat hij geen echte terugval heeft maar een uitglijder. Ik zou het wel een beetje in de gaten houden, voordat een uitglijder een terugval wordt. Praten over het probleem kan al voldoende zijn. En hij zelf moet praten over zijn stress voor de uitglijder, niet wachten tot hij de kar niet meer trekt en Praten geen optie meer is.

   Ik weet waar ik over praat, ik heb ook uitglijders en terugvallen gehad. Ik heb de grootste trukendoos zelf uitgevonden om mijn verslaving te camoufleren. Ik zelf had ook een “normale” vriendin en die heeft mij ook altijd gesteund. Helaas heeft ze de dag dat ik echt totaal ben gestopt niet eens mogen meemaken, God hebben haar ziel. Dat is de prijs wat het mij gekost heeft. Het was de laatste belofte die ik haar heb gedaan, dat houdt mij op de been, dus ik hoop dat jullie het gewoon redden, maar het zal niet altijd makkelijk zijn.
   Veel sterkte en succes

 • Monique
  16 maart 2019 09:46
  14

  Mijn man is verslaafd aan homosites en pornosites. Als ik naar mijn werk ben, doet hij niks anders dan dat. Hoe kan ik hem daarmee het best confronteren? Ik heb al gezegd dat hij minder op de telefoon moet zitten. Maar toen werd hij kwaad en verweet mij dat ik heel vaak op mijn telefoon zit. Die leg ik nu bewust ver van me af.

  • Marie
   1 juni 2019 17:08
   15

   Lieve Monique,

   Jouw man is in ontkenning. Homosites geeft aan dat hij toch wel van mannen houd en hij heeft daar moeite mee. Minder op zijn telefoon gaat dit niet oplossen. Ik zou hulp zoeken voor jezelf en hoe jij hiermee om wilt gaan. Jouw man heeft zijn eigen weg te bewandelen dat is duidelijk. Heel veel sterkte.

 • carla
  26 juni 2019 21:26
  16

  Mijn zoon van 16 blowt al een tijdje, ik denk al sinds zijn 14e jaar. Hij geeft het wel toe, maar liegt over hoe vaak hij dit doet, en ik kom er ook niet helemaal achter. Hij heeft concentratieproblemen en die lijken alleen maar erger te worden. Een gesprek hierover verzand al snel in ‘ik moet niet zeiken’. Ik zou hem graag eens de consequenties laten zien als je echt verslaafd raakt en er geen makkelijke weg meer terug is. Is zoiets mogelijk, hopelijk gaan dan zijn ogen eens open. Of als dit geen goed idee is, misschien andere tips.

  • Harald
   8 januari 2022 08:44
   17

   Carla ik hoop dat het bij het blowen gaat blijven, niet iedereen die blowt gaat aan de heroïne of Iets anders natuurlijk. Ik zelf ben wel ooit zwaar verslaafd geraakt. Ik kom uit een familie waar het eerder uitzondering is dan normaal wanneer je geen drugs gebruikt. Voor mij was het dus al snel normaal om drugs te gebruiken. Ik zag niet anders, en als je 10 bent kan je niet eens een bewuste keuze maken. En voor ik dat wel kon was het al te laat om zo ff 123 te stoppen, want Heroïne en Cocaïne is een hele andere categorie. Maar goed na 31 jaar Heroïne enz. heb ik er 21 jaar over gedaan om ervan af te komen, en het is niet makkelijk geweest.

   De meeste vrienden van mij zijn overleden, ik heb ze in goed 5 jaar tijd allemaal zien gaan, tussen de 45 en 55 jaar ouder zijn ze niet geworden. Misschien dat dit voldoende confrontatie is, want ik vind ook dat de directe familie eigenlijk te weinig hulp kan krijgen en of betrokken worden bij een eventuele therapie. Ik hoop dat het allemaal wel goed komt, veel succes in elk geval.

 • apresmontagne1
  11 juli 2019 05:25
  18

  Oxycodon-verslaving is een ramp. Huisartsen denk alsjeblieft na voordat je dit middel voorschrijft. Informeer de patiënt dat het verslavend kan werken. Helemaal de kortdurende pillen, dat is gif. Ik ben nu zelf na drie maanden gebruik aan het afkicken, wat erg moeilijk is als er niemand (de artsen dus) met je mee denkt. Je mag het zelf opknappen.

  Vannacht maar 2 uur geslapen. De overige uren trillen op de bank wachten tot het licht wordt. Wat een ramp. Wat helpt is gaan sporten maar dat doe je ’s nachts niet. Sterkte allemaal en huisartsen, ook in Zoetermeer, denk na.

  • Elke
   28 juni 2023 18:59
   19

   Die oxycodon is écht rotzooi inderdaad. Ik heb het ook eens gehad na een operatie. Maar bij een operatie herstel je en kun je al snel gaan afbouwen. Ik heb nu 10 weken oxycodon gebruikt voor pijn bij een nekhernia. Doordat ik na 6 weken de acupunctuur had gevonden, werd de pijn al snel minder en kon ik gaan afbouwen.

   De hernia is nu voorbij, maar ik zit nog thuis door de ontwenningsverschijnselen van de oxycodon. Huisarts snapt mijn angst om te stoppen, omdat ik me bij het minderen al zo beroerd voel. Zij zegt ook dat er niet voor niets zoveel mensen verslaafd zijn aan oxycodon in Amerika. Gisteren heeft zij voor mij de keus gemaakt dat dat het moment was om te stoppen. Ik word ’s nacht wakker in het zweet en kom moeilijk weer in slaap.

   Huisarts zei ook: “probeer afleiding te zoeken.” In de tuin werken lukt me, maar als ik iets moet lezen (ook op de computer) dan lijkt het niet binnen te komen. Volhouden is volgens mij het enige wat ik kan doen. Volgende keer dat ze het voorschrijven vraag ik direct om iets anders. Bah, wat een rotzooi!

 • Jojo
  2 augustus 2019 22:23
  20

  Hoi, mijn man slikt al 3 jaar Oxicodon. Hij kreeg ze makkelijk voor geschreven. Nu slikt hij al 60 capsules per 3 dagen. Elke keer verzint hij weer iets om niet te hoeven te stopen. Vaak kom het erop neer dat ik de boosdoener ben, en dat hij door mij ongelukkig is. Zijn karakter is veranderd in een verslaafde junk.

  Hij werkt hard. Door de Oxicodon draait zijn lichaam en geest overuren. Om de dag is hij 24 uur van de wereld en slaapt hij in één keer dag en nacht door. We hebben al van alles geprobeerd, echter valt hij steeds weer terug in zijn oude ritme. Hij weet dat hij verslaafd is aan deze medicijnen, maar meer dan dat doet hij er niets aan.

 • Nikki
  17 augustus 2019 16:57
  21

  Ik denk dat ik last heb van zelfdestructief gedrag. Ik ben niet per se verslaafd aan één bepaalde soort drug, maar meer aan het gebruiken van drugs. Het maakt vaak niet uit wat het is (coke, ketamine, mephedrone, etc.) zolang er maar wat in de buurt is en ik met vrienden nachten lang kan gebruiken.

  Hierdoor ben ik veel afwezig op werk en lijden hobby’s en belangrijke zaken er onder. Ook gaat dit alles gepaard met alcohol. Ik heb echter geen flauw idee wat ik moet doen. Ik heb geprobeerd hier mee te stoppen maar het lukt niet. Is er een plek waar ik geholpen kan worden? Aangezien het geen verslaving is aan een bepaald soort drug weet ik niet goed waar ik terecht kan.

  Met vriendelijke groet,
  Nikki

 • Alice
  17 november 2019 00:13
  22

  Mijn dochter (18) heeft een relatieverslaving met een foute jongen (25) die verslaafd is aan alcohol en cocaïne. Ze verwijderd steeds verder van familie en vrienden en we weten niet meer wat te doen om haar terug te krijgen. Dit duurt al ruim 2 jaar. Wat kunnen wij als ouders doen?

 • floris
  12 november 2020 17:31
  23

  Goed artikel om te volgen. Mijn zoon had een game verslaving, maar met de juiste hulp had hij zijn leven kunnen veranderen. Ik raad veel ouders om deze blog te lezen, zodat ze een verslaving op tijd kunnen herkennen. Prima dat jullie deze informatie delen.

 • Veerle
  1 januari 2023 05:58
  24

  Ik ben nu 3 jaar met coke bezig. Op her begin was het alleen om de fun en de goede gesprekken met mijn partner. Nu doe ik stiekem s nachts. De 3e dag nadat ik gebruikt heb word ik echt supernerveus en lastig. Dus dan doe ik 1gr en ben ik even gerust.
  Ik wil het niet maar ik heb het precies nodig. Ik neem ook risico’s want mijn schoonmoeder logeerde hier en ik heb het toch gedaan.
  Ik voel me slecht hierover. En idd de vermoeidheid word groter en groter..

 • Jacqueline
  11 maart 2023 18:08
  25

  Sinds 11 dagen gestopt met tramadol. Eerste 7 dagen 1 eraf en toen de 2e (laatste) eraf. Nou, ik voel het echt wel. De meeste moeite om te werken omdat ik me moe en rot voel. Maar ik ga door, over paar dagen ben ik hopelijk klachtenvrij.

 • rob
  8 augustus 2023 14:31
  26

  Ik ben al jaren aan het vechten tegen m’n verslaving, maar ook vaak teruggevallen. Tegenwoordig is een interne opname in een afkickkliniek al helemaal geen optie meer. Er is geen geld voor verslaafden zonder geld in afkickklinieken. Als je geld genoeg hebt, is het misschien anders. Maar ik ben bang dat ik er alleen voor sta. Tegenwoordig wordt het geld voor verslavingszorg uitgegeven aan de hulpverleners en directie, maar voor de verslaafden zelf is daardoor geen geld meer voor klinieken waar verslaafden opgenomen worden (voor langere tijd, want alleen dat helpt voor de meeste verslaafden!).

  Ik hoop dat er door een minister van volksgezondheid die zelf te maken heeft met een verslaafde in de familie, misschien weer eens aandacht wordt besteed aan opvang van drugsverslaafden.

 • Monique
  29 oktober 2023 22:34
  27

  Ik gebruik al een hele tijd Zolpidem slaapmedicatie. Ik heb veel last van de bijwerkingen, maar ik kan er niet mee stoppen. Ik ga er juist steeds meer van gebruiken. Ik merkn dat ik veel kilo’s ben kwijtgeraakt en totaal geen eetlust heb. Het voelt alsof ik elk moment kan instorten, zo moe ben ik. Dus gebruik ik maar weer Zolpidem in de hoop te kunnen slapen.

  Ik wil graag uit deze neerwaartse spiraal komen. Pas geleden ben ik nog opgenomen geweest in een kliniek voor een time-out en psychische ondersteuning. Maar ik merk dat ik de houvast van hen nog steeds nodig heb. Vaak weet ik niet meer wat te doen.

 • Marinus
  27 december 2023 20:50
  28

  Ik heb 28 jaar dagelijks wiet gerookt, zeker vijf à zes jointjes per dag. Ik ben nu zonder hulp aan het stoppen en heb al acht dagen niet gerookt. Maar mijn lichaam blijft er nog steeds naar vragen. Voel me neerslachtig, vermoeid en verveel me mateloos. Heb nergens zin in en kan niks ondernemen. Slaap slecht en zweet als een otter. Daarnaast ben ik ook alleen en heb ik niemand om mij heen om het makkelijker te maken.

  Toch wil ik dit volhouden. Ik wil dit tot een goed einde brengen. Mijn wilskracht is groot. En waar een wil is, is een weg, hoop ik.

 • Joost
  8 januari 2024 09:11
  29

  Ik heb 35 jaar flink gebruikt. 3 jaar geleden is het me gelukt om 3 maanden lang clean te blijven. Daarna ging het mis: psychose, dwanghandelen, negativiteit en een heel scala aan ‘spirituele’ en ‘energetische’ uitvluchten.

  Ik zit nu thuis, machteloos om ook maar iets van een leven op te bouwen. Kettingroken en internetten vullen mijn dag. Steeds voel ik me in de war en gevoelloos.

  Vandaag belt een verslavingskliniek. Ik hoop dat ik de moed heb om er werk van te maken.

 • Nico
  15 januari 2024 16:41
  30

  Ik ben constant met 1 van mijn verslavingen bezig. Hetzij gokken, hetzij drinken, hetzij snuiven. Als ik niet de middelen heb om aan 1 van deze te voldoen, doe ik er werkelijk alles aan om dit toch voor elkaar te krijgen.

  Doordeweeks drink ik niet, maar ben ik bezig met gokken. In het weekend snuif ik het liefst terwijl ik drink.

  • Anna
   5 februari 2024 22:39
   31

   Dit is een goed moment om er werk van te maken! Ga naar je huisarts en laat je doorverwijzen naar een verslavingskliniek. Ik zeg uit ervaring: er ligt een veel fijner leven op je te wachten. Geen leven zonder problemen, maar een leven waarin je je problemen aan kan zonder drugs, alcohol of gokken, en waarin je weer tijd en energie hebt voor leuke andere dingen!

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies