Nazorg bij verslaving

Nazorg is vaak cruciaal, want de moeilijkste fase begint pas zodra je de kliniek hebt verlaten.

Nazorg bij verslaving

Na het detoxen en een intensief behandelingsplan in een afkickkliniek begin je vol frisse moed weer aan je nieuwe leven. Toch word je dan al snel geconfronteerd met de gevolgen van je verslaving. Je hebt misschien geen werk meer, mogelijk heb je je financiën nog niet op orde, en verleidingen liggen op de loer.

Vanuit de kliniek ben je klaargestoomd om terug te keren naar de maatschappij, maar eenmaal op eigen benen kan het toch moeilijker worden dan je misschien had verwacht.

Om niet terug te vallen in oude gewoontes is nazorg bij een verslaving een cruciale stap in het afkicktraject op weg naar verder herstel.


JE MAG NAAR HUIS, EN DAN..

Zodra je uit de verslavingskliniek bent ontslagen is het de bedoeling dat je weer op eigen benen komt te staan. De verslaving heb je op dat moment weliswaar overwonnen, maar dat wil niet zeggen dat alles vanaf dat moment weer goed gaat.

Tegen welke problemen kan je aanlopen?

Ben je wel veranderd?
Geliefden, vrienden en/of collega’s vinden het wellicht moeilijk om jou los te zien van de verslaving en hebben het beeld nog voor zich van de verslaafde. Wellicht heb je deze mensen pijn gedaan tijdens je verslaving.

Hoe overleef ik deze maand?
Een verslaving onderhouden is erg duur, dus mogelijk is er ook sprake van financiële problemen.

Val ik niet terug?
En wat doe je als mensen in je omgeving nog altijd verslaafd zijn. Je zult blootgesteld worden aan grote verleidingen.

Jij bent herstellende vanuit een verslaving en wilt graag terug naar een normaal leven met een normale routine. Nazorg bij afkicken kan hierbij helpen om je leven ook na de afkickkliniek weer goed op de rit te krijgen, zodat je volwaardig kunt meedraaien in de maatschappij en je problemen achter je kunt laten.


12-stappenplan tijdens het nazorgtraject

Nazorg bij een verslaving is er dus op gericht om je leven weer helemaal op de rit te krijgen. Niet alleen gaat de nazorg om het verder herstellen van de ziekte verslaving, maar richt het zich ook op maatschappelijk vlak.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulp bij financiële problemen, contact met familie of vrienden, werk of het omgaan met mensen die niet zozeer het beste met je voorhebben.

Veel behandelaars kiezen bij een nazorgtraject voor het 12-stappenplan, ook wel het 12 Stappen Minnesota Model genoemd. Deze twaalf stappen zijn als volgt:

  1. Erken het probleem
  2. Geef toe dat je hulp nodig hebt
  3. Aanvaard de hulp
  4. Maak een balans op van je leven
  5. Beken je eigen misstappen en de misstappen tegenover anderen
  6. Ontdek je eigen zwakheden en tekortkomingen
  7. Werk aan je eigen zwakheden en tekortkomingen
  8. Maak een lijst van mensen die je schade hebt berokkend
  9. Zoek contact met deze mensen en probeer het goed te maken
  10. Kijk voortaan kritisch naar jezelf en erken direct je eigen fouten
  11. Vind een manier om rust te vinden in je leven, bijvoorbeeld door meditatie of door gebed
  12. Help anderen en geef je eigen ervaringen door

Individuele en groepsbegeleiding

Het 12-stappenplan heeft echter ook kritiek te verduren gekregen. Er mist een individuele aanpak in het 12-stappenplan. Daarom kiezen behandelaars voor nazorg bij een verslaving vaak voor een combinatie van het 12-stappenplan in combinatie met een individueel afgestemd programma.

Je zult tijdens het nazorgtraject zowel groepstherapie krijgen als individuele gesprekken volgen. Het programma is erop gericht om je in contact te brengen met lotgenoten. Iedere keer staat er een ander thema op het programma.

Een goed nazorgtraject helpt je vooruit in het leven, zodat je de kwaliteiten en vaardigheden kunt ontwikkelen om in de toekomst betere keuzes te kunnen maken.

Deze thema’s staan allemaal in het teken van herstellen. Niet alleen het herstellen van de ziekte verslaving, maar ook op het gebied van maatschappelijk herstel.

Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het oplossen van eventuele financiële problemen, maar ook het ontwikkelen van je eigen vaardigheden op het gebied van communicatie, het verbeteren van je leefomgeving en bijvoorbeeld werk en scholing.


Herstelcoaching

Verslavingsklinieken bieden nazorg aan het einde van je reguliere behandeling, maar je kan daarnaast ook kiezen voor een herstelcoach. Bij herstelcoaching word je één-op-één begeleid tijdens het nazorgtraject. Je zult intensiever begeleid worden op weg naar een nieuw leven zonder verslaving.

Herstelcoaches kunnen ook ervaringsdeskundigen zijn. Hierdoor is het contact direct persoonlijker. Zij weten wat jij hebt meegemaakt en wat je nodig hebt om er weer bovenop te komen.

Geen vergoeding bij persoonlijke herstelcoach
Op dit moment is er vanuit de zorgverzekering geen vergoeding mogelijk is als het gaat om nazorg met een herstelcoach. Je zult deze kosten dus zelf moeten betalen.


Nazorg voor een leven zonder verslaving

De eerste stap vanuit een verslaving op weg naar herstel is de detox, oftewel het ontgiften van het lichaam. De behandeling in een verslavingskliniek is stap twee. Stap drie is de weg van het herstel om het normale leven weer op te kunnen pikken. Dit is tevens ook de langste stap en eigenlijk een stap die de rest van je leven zal duren.

Verslaving is een ziekte die je altijd bij je zult dragen, ook al gebruik je niet meer. De juiste zorg en begeleiding tijdens een nazorgtraject is dan ook heel belangrijk, zodat je de rest van je leven de geleerde vaardigheden en kwaliteiten kunt blijven gebruiken om een leven zonder verslaving te kunnen leiden.

5 reacties
  • Tineke renes
    6 oktober 2020 14:15
    01

    Een verslaafde vraagt aan je of ze haar kind er is. Als ze terugkomt vanuit de kliniek. Dat is niet zo het is bij de vader( gescheiden) Geef je een duidelijk antwoord van nee hij is niet als je terug komt of breng je dat genuanceerd?

    • Redactie (Emile)
      6 oktober 2020 17:35
      02

      Beste Tineke, als ze nu nog in de kliniek zit dan is dit het beste moment om eerlijk te zijn. Mocht het nieuws slecht vallen, dan kan ze altijd naar haar counselor die haar kan bijstaan. Dat is beter dan slecht nieuws te brengen als ze ‘buiten’ is. Hoop dat je met dit antwoord geholpen bent. Succes!

  • Trui
    29 november 2020 12:22
    03

    Hoe kan men een jongen die zijn handen verloren heeft door drugs en jaren op straat geleeft heeft na de operatie en herstel terug op straat zetten? Ik vind dit niet kunnen. In deze tijd mag dit niet meer mogelijk zijn dat onze mensen aan hun lot overgelaten worden en als een hond op straat moeten leven. Ik vind het schandalig !!!

  • Luc
    11 november 2021 08:17
    04

    Het is een zeer groot probleem, vooral als de partner die niet drugverslaafd is anders zwaar in de fout is gegaan. De kinderen zijn het slachtoffer

  • Blue
    10 juli 2023 16:19
    05

    Iemand die mij dierbaar is, heeft in wanhoop in z’n donkerste periode ingestemd met opname. In de eerste plaats zou het een echte opname zijn: detoxen, afbouwmedicatie (opiaten) en dan gelijk door met 1 op 1 therapie. Nu kan dat niet gefaciliteerd worden, maar is er wel een ervaringsdeskundige die 2-3x in de week hulp gaat bieden.

    Nu gaat degene 2,5 week stoppen met roken, (verplicht) stoppen met drugs en afbouwmedicatie innemen en daarna gelijk door met werken. Dan zal in het verloop de ervaringsdeskundige aan bod komen. Mijn vraag: is het dan nog wel zinvol om naar die detox te gaan? Omdat je emoties en gevoelens waar diegene zich geen raad mee weet, dan wijd en open staan. Met als gevolg patronen die nog niet veranderd zijn.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies