Xanax

Xanax (Alprazolam) Verslaving: Herkennen, Voorkomen en Behandelen

Xanax, of alprazolam, is een benzodiazepine die voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van angststoornissen en paniekaanvallen. Het medicijn werkt door het versterken van de effecten van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen, wat leidt tot een kalmerend en ontspannend effect. Mensen raken verslaafd aan Xanax, vooral wanneer het wordt gecombineerd met andere kalmeringsmiddelen, wat het risico op misbruik en afhankelijkheid verhoogt.

Benzodiazepines zoals Xanax kunnen effectief zijn bij het beheersen van symptomen van angst en paniek, maar ze kunnen ook verslavend zijn, vooral bij langdurig gebruik of misbruik. Het is belangrijk voor mensen die Xanax gebruiken om op de hoogte te zijn van de risico’s en om het medicijn te gebruiken zoals voorgeschreven door een zorgverlener.


Wat is Xanax?

Xanax is een medicijn dat behoort de categorie geneesmiddelen die benzodiazepinen worden genoemd, ook wel bekend als benzo’s, slaappillen of pammetjes (de meeste benzodiazepinen hebben namen die eindigen op -pam). Alprazolam heeft een kalmerende, rustgevende en ontspannende werking en behoort tot de anxiolytica: medicijnen met een angst-remmende werking. Dit soort medicijnen zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept en het is belangrijk dat een arts een passend medicijn voorschrijft, vooral wanneer het in combinatie met andere medicijnen wordt gebruikt of tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Alprazolam heeft, net als alle andere benzo’s, een sterk effect op een specifiek chemisch stofje in de hersenen: GABA. Deze neurotransmitter heeft een dempende werking op je brein: het remt de activiteit van hersengebieden die overactief zijn.

GABA hoort van nature door je hersenen aangemaakt te worden, maar dit gebeurt niet bij iedereen in voldoende mate. Onrustige, angstige en opgejaagde gevoelens kunnen hier gevolgen van zijn. Xanax helpt om de hoeveelheid GABA in je hersenen aan te vullen, zodat de hyperactieve hersengebieden worden onderdrukt en je je rustiger en ontspanner voelt.

Xanax en alprazolam

Wat zijn de effecten van Xanax?

Xanax, ook bekend onder de generieke naam alprazolam, is een benzodiazepine die vaak wordt voorgeschreven om angst- en paniekstoornissen te behandelen. Het medicijn beïnvloedt het centrale zenuwstelsel en werkt door het verhogen van de effecten van bepaalde neurotransmitters in de hersenen, wat leidt tot een gevoel van kalmte. Maar het gebruik van Xanax kan ook leiden tot een reeks effecten, zowel therapeutische als ongewenste. Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen die Xanax gebruikt, al deze effecten zal ervaren, en sommige mensen kunnen andere effecten ervaren die hier niet zijn opgesomd.

Dit zijn mogelijke effecten van Xanax:

  1. Verminderde angst: Xanax vermindert de gevoelens van angst door de activiteit in het centrale zenuwstelsel te dempen.
  2. Sedatie: Xanax kan slaperigheid of vermoeidheid veroorzaken, vooral in hogere doseringen.
  3. Ontspanning van spieren: Xanax kan spierspanning verminderen en fysieke ontspanning bevorderen.
  4. Duizeligheid: Het gebruik van Xanax kan leiden tot duizeligheid, vooral wanneer iemand voor het eerst begint met het nemen van het medicijn of de dosering verhoogt.
  5. Geheugenverlies: Op korte termijn kan geheugenverlies optreden, vooral bij hogere doseringen.
  6. Afhankelijkheid en ontwenning: Bij langdurig gebruik kan Xanax fysieke en psychologische afhankelijkheid veroorzaken, en het plotseling stoppen van het medicijn kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken.

In sommige gevallen kan Xanax leiden tot depressieve gevoelens en suïcidale neigingen.


Wat zijn de bijwerkingen van Xanax?

Voor een zo veilig mogelijk gebruik van alprazolam, volg je de instructies van je arts op. De meeste mensen ervaren in meer of mindere mate bijwerkingen.

De meest voorkomende bijwerkingen van xanax zijn:

  • Slaperigheid en sufheid (overdag)
  • Verwardheid
  • Afgevlakte emoties en somberheid
  • Geestelijke afwezigheid
  • Concentratieproblemen
  • Verminderd kortetermijngeheugen
  • Verminderde coördinatie
  • Duizeligheid
  • Slappe spieren
  • Verlaagd libido
  • Huiduitslag

Om het risico op deze bijwerkingen te minimaliseren, is het belangrijk om, indien mogelijk, een lage dosis te gebruiken, vooral tijdens de laatste trimester van de zwangerschap om potentiële nadelige effecten op de baby te verminderen.

Heb je erg veel last van één of meerdere bijwerkingen? Bespreek dit met je arts. Mogelijk zijn er andere medicijnen die beter bij je passen.


Afbouwen van Xanax gebruik

Het is bij zowel kortdurend gebruik als langdurig gebruik verstandig om een afbouwschema te volgen en niet van het ene op het andere moment te stoppen met het gebruik. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot, met als gevolg een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein, wat weer resulteert in heftige ontwenningsverschijnselen en een grote kans op het terugkeren van je klachten.

Een regulier afbouwschema neemt een aantal weken de tijd om het gebruik van een benzodiazepine als alprazolam helemaal te beëindigen. Bespreek bij de start van een behandeling met je arts hoe het verloop van de doseringen eruit komt te zien. Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met stressvolle periodes en plan een behandeling, waar mogelijk, in een relatief rustige periode, zodat je de effecten van de behandeling kunt gebruiken om (onder begeleiding) de oorzaken van je klachten aan te pakken.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van Xanax?

Opeens stoppen met het gebruik van Xanax, kan nare ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen geven.

Dit zijn enkele ontwenningsverschijnselen van Xanax:

  • Slapeloosheid
  • Angst
  • Prikkelbaarheid
  • Onrust
  • Gejaagd gevoel
  • Spierkrampen en spierpijn
  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Diarree en buikpijn
  • Trillen
  • Overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking

Deze kunnen beschouwd worden als ‘lichamelijke verschijnselen’ van Xanax ontwenning. Abrupt stoppen met alprazolam kan dus dezelfde klachten oproepen als de klachten waar je het medicijn in eerste instantie tegen gebruikte.


Xanax als behandeling

Xanax wordt voorgeschreven voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis, paniekaanvallen, en in sommige gevallen slapeloosheid en depressie. Het medicijn wordt meestal voorgeschreven voor kortetermijngebruik of als aanvulling op andere behandelingen, zoals psychotherapie, om het risico op verslaving te verminderen.

De dosering en toedieningsvormen van Xanax kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke aandoening en de behoeften van de patiënt. Xanax is beschikbaar in tabletvorm, zowel als direct werkende als verlengde afgifte. De juiste dosering en frequentie moeten worden bepaald door een zorgverlener, en het is belangrijk om de instructies zorgvuldig op te volgen om het risico op verslaving en andere bijwerkingen te minimaliseren. Het is ook belangrijk om te waarschuwen tegen het gebruik van Xanax in combinatie met sint janskruid vanwege het risico op verhoogde sterkte en potentiële nadelige effecten.


Preventie en bewustwording

Om veilig gebruik van Xanax te waarborgen, is het belangrijk om het medicijn alleen op recept en onder toezicht van een zorgverlener te gebruiken. Volg de aanbevelingen voor dosering en gebruik nauwgezet op, en deel geen Xanax met anderen, aangezien dit kan leiden tot misbruik en verslaving.

Open communicatie met zorgverleners en naasten over uw medicijngebruik kan helpen bij het identificeren van problemen voordat ze escaleren. Informeer uw arts over eventuele andere medicijnen of supplementen die u gebruikt om potentiële interacties te voorkomen en vraag om hulp als u merkt dat u afhankelijk wordt van Xanax.

Overweeg alternatieve behandelingen voor angststoornissen, zoals cognitieve gedragstherapie, mindfulness, ontspanningstechnieken of andere medicatie-opties die mogelijk minder verslavend zijn. Bespreek deze mogelijkheden met uw zorgverlener om de beste aanpak voor uw situatie te bepalen.


Veelgestelde vragen over Xanax

Hoe lang kan ik Xanax gebruiken zonder risico’s?

Xanax is een middel wat bedoeld is om slechts voor een korte periode te gebruiken. Het wordt aangeraden om het medicijn na 2 weken af te bouwen en er na 4 weken helemaal mee te stoppen. Zo wordt voorkomen dat lichamelijke afhankelijkheid ontstaat.

Is Xanax verslavend?

Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Door langere tijd achter elkaar een benzodiazepine zoals alprazolam te gebruiken, raakt je lichaam gewend aan het signaal wat dit type medicijnen afgeven en zullen je hersenen als gevolg hiervan, van zichzelf steeds minder GABA aan gaan maken. Je hebt dus een steeds hogere dosis Xanax nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Hoe lang werkt Xanax?

Voor de behandeling van onrust, paniekaanvallen en problemen met inslapen, worden vooral kort werkende benzo’s, zoals Xanax, oxazepam en temazepam, gebruikt. Deze middelen werken na ongeveer 30 minuten en het effect houdt zo’n 6 uur aan. Voor problemen met doorslapen worden vooral middellang werkende benzo’s zoals lorazepam gebruikt. Lang werkende benzo’s, waaronder diazepam, beginnen te werken na een aantal uren en geven zo’n 12 tot 24 uur verlichting. Deze middelen worden vooral voorgeschreven bij chronische angst en onrust.

Hoe snel werkt alprazolam?

Alprazolam (Xanax) begint meestal te werken binnen 20 tot 60 minuten na inname.

Wat is een alternatief voor Alprazolam?

Een mogelijk alternatief voor Alprazolam is Lorazepam, een andere benzodiazepine. Raadpleeg altijd een arts voor alternatieve behandelingen.

Kan het gebruik van Xanax leiden tot gewichtstoename?

Ja, sommige mensen kunnen gewichtstoename ervaren als bijwerking bij het gebruik van Xanax.

Kan ik Xanax kopen bij de kruidvat?

Nee, Xanax is een receptgeneesmiddel en kan niet worden gekocht bij de Kruidvat. Het moet worden voorgeschreven door een arts.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00