Cocaïne

Cocaïne verslaving - Hulp bij stoppen met coke

Cocaïne is makkelijker verkrijgbaar dan mensen denken

Het is zaterdagavond in je favoriete discotheek. Een kennis van één van je vrienden heeft een zakje met coke meegenomen. Nieuwsgierig als je bent wil je het wel eens proberen. Eenmalig coke snuiven, wat kan er mis gaan?

Veel mensen ervaren deze eerste keer cocaïne als zeer positief. Herhaling ligt dan ook op de loer.

De eerste keer cocaïne gebruiken wordt vaak omschreven als een intense ervaring. Een gevoel van macht, euforie en veel energie. Je hebt het idee de hele wereld aan te kunnen!

Totdat dit kortstondige gevoel is uitgewerkt. Je wordt slaperig, angstig en krijgt depressieve gevoelens. Deze verschijnselen kunnen soms dagenlang aanhouden. Toch ervaren veel mensen deze eerste keer als zeer positief. Herhaling ligt dan ook op de loer.

In eerste instantie is het leuk, maar al snel veranderen deze gevoelens naar noodzaak. Je vindt gewoon dat je het nodig hebt. Je bent verslaafd aan cocaïne.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

020 - 225 1205
Bereikbaar tot 22:00 uur
Gebruik jij regelmatig cocaïne?
 • Dit zijn de cijfers: Hoeveel mensen gebruiken in NL cocaïne denk je?

  Uit cijfers van enkele jaren geleden is gebleken dat elk jaar 1,2% van de Nederlandse bevolking één of meerdere keren cocaïne heeft gebruikt. Hierbij liggen de cijfers in de grote steden hoger dan in wat meer afgelegen gebieden.

  Van de volwassenen tot 64 jaar blijkt meer dan 5% wel eens bewust met cocaïne in aanraking te zijn gekomen. Hieruit blijkt dat 1 op de 20 mensen in Nederland wel eens cocaïne heeft gebruikt.

Wat zijn de risico's van cocaïnegebruik?

Eenmaal verslaafd aan cocaïne kom je er erg moeilijk weer vanaf. Je volgende dosis cocaïne is alles waar je leven nog om draait. Veel mensen verliezen hun baan en sommigen zelfs hun huis.

Cocaïne is niet goedkoop en dus zul je, zonder werk en inkomen, er alles aan doen om weer coke te kunnen bemachtigen. Dit kan verregaande gevolgen met zich mee brengen.

Meer mannen dan vrouwen
Er zijn naar verhouding meer mannelijke gebruikers dan vrouwelijke gebruikers. Lang niet iedereen is verslaafd geraakt aan cocaïne. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 30.000 mensen in Nederland op dit moment verslaafd zijn aan cocaïne.

Crack
Daar komen nog eens 15.000 mensen bij met een crackverslaving. Crack is cocaïne wat met ammonium is opgeschoond. Dit wordt niet gesnoven, maar juist gerookt. Van deze 45.000 verslaafden is nog geen 20% in behandeling bij een hulpinstantie of afkickkliniek.

Cijfers om je zorgen om te maken
Dit zijn zorgelijke cijfers, omdat de effecten van cocaïne op de gebruiker en de omgeving grote schade met zich mee kan brengen. Cocaïnegebruik kan psychische stoornissen opleveren. Je kunt er agressief van worden en criminele handelingen verrichten als gevolg van je gebruik. Herkenbaar? Probeer er wat aan te doen!

Doe de quicktest
Doe de check door de volgende vragen te beantwoorden:

1 Is cocaïne het belangrijkste in je leven? Is het inmiddels belangrijker dan je familie, partner, kinderen of werk?

2 Kun je er niet mee stoppen?

3 Heeft het gebruik van cocaïne gevolgen voor je dagelijkse leven, gezondheid en/of psychische gesteldheid?

Als je deze vragen met "ja" kunt beantwoorden ben je verslaafd aan cocaïne. Probeer professionele hulp te zoeken om je probleem op te lossen.

Hoe kom ik van mijn cocaïneverslaving af?

Stoppen met cocaïne is natuurlijk het beste wat je kunt doen. Je hebt meer energie en een betere gezondheid. De angstige en depressieve gevoelens zullen weer verdwijnen en je houdt meer geld over.


Het KAN zeer gevaarlijk zijn om zonder juiste begeleiding te stoppen.
Zonder cocaïne kun je je leven weer op orde krijgen, relaties onderhouden en beter presteren op het werk of op school. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Weinig mensen lukt het om zelf te stoppen of te minderen. Sterker nog, zonder de juiste begeleiding kan dit ook nog eens zeer gevaarlijk zijn. Een afkickkliniek kan je begeleiden met het stoppen van je cokeverslaving. Je vindt gespecialiseerd afkickklinieken op het gebied van cocaïneverslaving op onze website.

Als eerste is het belangrijk je problemen te erkennen. Praat erover met je huisarts. De huisarts kan je vervolgens verwijzen naar een afkickkliniek gespecialiseerd in cocaïneverslaving.

De juiste zorg en begeleiding kan je helpen om te stoppen. De weg naar een cocaïnevrij leven kan zwaar zijn, maar zeer zeker de moeite waard als je kijkt wat je er voor terug krijgt.


IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die cocaïneverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

19 reacties
 • T.
  31 December 2015 01:10
  01

  Heb het erg moeilijk met die ‘heerlijke’ troep. Looking for a lifeline! Na 8 jaar gaat het goed met me workwise vraag niet hoe trekt alles uit me. Wil nu eindelijk terug naar voordat ik gebruikte en nog kon voelen. Alle hulp welkom. Tnx
  Ps freebase is het, begon bij een snuif al snel opgewerkt naar die ellende. Tnx. T.

  • Redactie (Emile)
   4 January 2016 11:45
   02

   Beste T.
   Op onze kliniekenoverzicht-pagina vind je alle klinieken die je van je cocaïneverslaving af kunnen helpen. Ook één bij jou in de buurt. We hebben je net een mail gestuurd met meer informatie, zodat je verder kan om deze verslaving de baas te worden. Succes!

 • Anne
  23 November 2016 10:56
  03

  Alles goed en wel al deze klinieken maar geen enkele kliniek waar dan ook wil mijn aan cocaine verslaafde zoon verplicht opnemen te belachelijk voor woorden want elke verslaafde zegt, ik ben niet verslaafd maar in de tussentijd zitten wij met een zoon die liegt, bedriegt en steelt.

  • Redactie (Emile)
   23 November 2016 12:38
   04

   Beste Anne,
   Een verslaafde is er het meest bij gebaat als hij zelf opgenomen wil worden. Dwang is een laatste mogelijkheid en gebonden aan strenge regels. Als u overtuigd bent dat uw zoon acuut hulp nodig heeft, moet u contact opnemen met de huisarts. Hij of zij kan een dergelijke procedure in gang zetten.

 • Martin
  25 July 2017 20:53
  05

  Ik snap wat je bedoelt, mijn zoon zal ook niet vrijwillig gaan. Hij ziet het niet eens als een probleem. Hij werkt heel erg hard maar alles gaat op aan die rotzooi. Hij woont nog thuis hij heeft een hoop meegemaakt. Op 15 jarige leeftijd overleed zijn moeder. Hij is toen bij mijn ouders gaan wonen. Een jaar daar op overleed zijn opa, hij is toen bij mijn moeder (zijn oma) gebleven. Die is een jaar geleden overleden. Nu is hij weer bij mij, maar het gaat zeker niet goed en bij hem doordringen lukt niet. Soms weet ik het ook niet meer. Als de mogelijkheid bestaat om hem gedwongen te laten opnemen zal ik er zeker over nadenken.

 • Eddy
  7 September 2017 23:12
  06

  Ik ben cocaïne beginnen te gebruiken om mijn depressie en angstaanvallen te verzachten. Omdat de kalmeermiddelen niet meer hielpen en ik meer en meer benzos moest nemen om effect te hebben. Nu 2 jaar later gebruik ik nog steeds cocaïne en moet ook meer nemen om effect te hebben. Nu zit ik nog dieper in de put door gebruik van kalmeermiddelen en cocaïne. De cocaïne heeft me al fortuinen gekost en ook lichamelijk ben ik zeer achteruit gegaan.
  Ik heb al dikwijls geprobeerd te stoppen maar het lukt me niet.
  Iemand goede raad hoe ik kan stoppen?
  Een opname in een afkickkliniek is geen optie daar ik zorg voor mijn demente moeder.

  • Wesley
   5 January 2020 07:03
   07

   Snap je, met je gevoelens. Daarentegen heb je wel goede en professionele hulp nodig. Zoals een kliniek..

  • Janssen
   21 February 2020 11:01
   08

   Je kunt de zorg voor je moeder met een casemanager dementie en de huisarts bespreken. Wellicht kunnen zij tijdelijk, afhankelijk van de duur van je opname, de zorg (volledig) door iemand of een instelling laten overnemen, begeleiden (er zijn nl. ook mensen zonder familie die dementie hebben, en die worden ook geholpen) zodat jij tijd hebt om aan je eigen herstel te werken. Je kunt pas goed voor iemand zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. En daar bedoel ik niet mee dat je nu niet goed zorgt. Maar uiteindelijk kun je na het afkicken wellicht nog beter voor haar zorgen. Heel veel sterkte en succes.

 • P
  3 December 2017 22:37
  09

  14 jaar gebruikt.Lang een weekendgebruiker geweest. Door de week geen behoefte aan. Toch kwam na een aantal jaren toch die behoefte langzaam maar zeker opzetten. Zondagmorgen laat thuis van een nacht stappen, nog wat over, even lekker ergens nazitten, dan realiseren: kut nu ben ik verrot, maar als ik ga slapen dan slaap ik vannacht niet en wordt werken een zware opgave maandag…..conclusie, even bijhalen, zondag ook nog wakker blijven, s’ avonds op bed en maandag werken. In eerste instantie werkt dat prima, tenminste in jou eigen kijk op de zaak. In werkelijkheid is langzaam je wereld steeds meer afhankelijk van de boost uit het envelopje.

  Bij mij zo ver, dat ik op jaarbasis makkelijk €25.000 naar een van de contacten in de telefoon aan het brengen was. Laten we zeggen dat het van de 14 jaar, zeker in de helft daarvan realiteit was. Problemen ontstaan daardoor vanzelf, helemaal als je ook nog in de WW komt. Het envelopje laat je die problemen even vergeten, wat er dan in resulteert dat je WW-loon volledig op gaat aan je weekendgewoonte, die inmiddels een 7 daagse hobby is geworden. Rekeningen stapelen zich op, incassobureaus zijn dagelijks aan de deur, tot uiteindelijk je wereld uit elkaar klapt. Je ziet je koophuis geveild worden voor een ton onder de hypotheekwaarde, waardoor je dus op een leeftijd van rond de 40 op straat staat, en je niks maar dan ook helemaal niks meer kan.

  De schuldsanering in kan niet, want je hebt ook schuld bij het UWV, en die werken daar niet aan mee. Dus heb je op dat moment een auto, je inboedel en je kleding en zo’n 125.0000 euro schuld waar niemand je mee gaat helpen.

  En wat werkt dan het beste? Juist, een pakje probleemvergeetpoeder. Het verder verloop van dat verhaal zal ik jullie besparen, de afloop is nog niet bekend, heb er nog dagelijks mee te maken.
  Als dan op een gegeven moment de realisatie komt dat je weekendgewoonte een beetje uit de hand gelopen is, hoe dan te handelen? Dat is per mens denk ik heel verschillend en hangt ook van je situatie af.

  In mijn geval is de coke altijd een tweede verborgen leven geweest. Ik ga er niet raar uitzien, ga niet staan kaakzwaaien en ook het werk gaat er gewoon om door. Ik had er dus helemaal geen trek in om via de dokter bij een kliniek te komen, met als risico er gezien te worden. Het zo aan de kant leggen dat wordt toch niks, dus na veel zoekwerk kwam ik ergens een verhaal tegen om zelf een afkeer ertegen te creëren….en hoe doe je dat als je het zo lekker vind en van afhankelijk bent. Radicaal en onverantwoord zullen ze van de professionele kant zeggen en kans van slagen klein. En dat radicale is om ver over je eigen grens te gaan. Iedereen heeft z’n eigen limiet. We kennen allemaal het verstopte neusje wat het op een gegeven moment bijna onmogelijk maakt een lijn te nemen, het uiteindelijk gevoel dat je toch wel moe wordt en je steeds sneller een beetje moet nemen om niet weg te kakken….De meeste weekend- en feestgebruikers zeggen dan dat leuk geweest is, lekker slapen.

  Daarna was het in mijn geval drie dagen zonder slaap later, koppijn, brandende ogen, bijna geen coördinatie meer, enorme spierpijn in je hele lichaam door het verkrampen van de spieren,je de hele week absoluut niet in staat bent normaal te functioneren, kort gezegd, zoveel van die kutzooi in je lijf flikkeren dat je bij het zien van een envelopje zegt, nee sorry die zooi die moet ik niet.

  Inmiddels is dat een goed half jaar geleden en ik heb absoluut geen verlangen naar een lijntje…Ik hoop dat dat zo blijft, dan kan ik me de komende jaren op het afbetalen van alle ellende concentreren. Belangrijkste om te stoppen is dat je je realiseert dat het moet.. Zolang jij niet ziet dat die zooi je leven verwoest heeft niets zin. Je moet het als een probleem zien, niet als een oplossing om de problemen te vergeten.

  • Wesley
   5 January 2020 07:25
   10

   Knap man dat je dat zo doet, zonder professionele hulp. Hou zo vol.. Mij heeft zelfs een kliniek geen hulp gebracht. Althans een beetje, maar gebruik nog steeds. Wel minder.

  • Alfred
   8 January 2020 19:31
   11

   Kerel ik had het niet beter kunnen vertellen terwijl ik mezelf altijd zo’n smartass vind. Je hebt inderdaad een 2e geheime leven waar niemand vanaf mag weten, maar tegen jezelf liegen dat werkt niet. Want je weet van jezelf dondersgoed dat je fout bezig bent. Zelfs op dit moment heb ik een envelope coke en snelle jelle in het kleine zakje van de spijkerbroek zitten en haat ik mezelf dat ik weer een slappe lul ben geweest.

   Tel daar bij op dat ik vanaf m’n 16e bijna alles, behalve basen en naalden heb gebruikt (nu 43!). Ik haat m’n werk en heb de laatste 5 jaar een zieke partner. Je vindt altijd wel een smoes of reden om naar 1 van die parasieten te gaan (dealers). Ze doen alsof ze je vrienden zijn maar denken ondertussen alleen aan hun inkomsten. Ben het na al die jaren zoooooo zat!

   Ga denk ik voor de afwisseling maar eens proberen jouw verhaal in m’n achterhoofd te houden. Ik hoop dat het goed gaat met jou, want wat je vertelde tegen ons, daar heb je ballen voor nodig! Hopelijk zie ik het licht ook een keer.

 • ManuMayheM
  16 September 2018 13:28
  12

  Ik ben niet verslaafd aan coke, maar wanneer ik eenmaal begin dan snuif ik zo voor € 200 in een dag of drie weg. Ik noem het coke-bingen en dat bingen, dat is mijn verslaving. Momenteel gebeurt dat gemiddeld 2 keer per maand en ik wil daar graag mee stoppen. Ik krijg alleen zin in coke wanneer ik alcohol gedronken heb. Wanneer ik wil stoppen met de coke zou ik dus ook moeten stoppen met alcohol, maar een borrel op z’n tijd hoort er echt bij.

 • Kitty
  17 November 2018 00:49
  13

  Hallo, hier ook een gevalletje die dacht het onder controle te hebben. Ik noem mezelf een laatbloeier, 46 jaar en nieuwsgierig. Dus lijntje geprobeerd: weinig effect, dus nog maar een paar keer. Nu aan het basen, eerst in het weekend, maar dat lukt al niet meer. Door de week ook al. Ik kan nergens terecht. Ik ben bang, want ik heb kids en ben zo bang dat ik ze kwijt raak. Hopeloos moedertje.

 • Robbert
  29 December 2018 13:39
  14

  Inmiddels gebruik al zo’n 16 jaar. Meestal is het gebruik op vrijdag, maar kan ook zo maar doordeweeks gebeuren. Het past natuurlijk niet in combinatie met je werk. Door het gebruik is mijn huwelijk 5 weken geleden op de klippen gelopen. Mijn vrouw kon het niet meer aan. Zij heeft er altijd voor geknokt, maar nu is de spreekwoordelijke emmer overgelopen. Ik heb hierdoor heel veel pijn gedaan aan mijn gezin. Ik heb ook 2 kinderen van 3 en 7 jaar. Ik wil echt stoppen hiermee, maar lukt mij niet zelf. Ik wil een beter leven voor mij zelf en de kinderen. Mocht iemand tips hebben dan hoor ik dit graag.

 • Remi
  9 March 2019 23:35
  15

  Beste Robbert, ik heb een identieke situatie gehad met een vervelende scheiding die 4 jaar heeft geduurd met alle advocaat kosten van dien. Ik verschool me achter coke en alcohol en was ook onhoudbaar. Ga naar een kliniek. Ik heb 6 weken in Engeland gezeten. Maar het echte gevecht begint eigenlijk pas als je uit de kliniek bent. Ik ben inmiddels 6 maanden clean maar het is elke dag nog lastig op momenten. Heel veel succes en onderneem actie, want het sloopt je tot in de kist. Succes kerel. Doe het.

 • Coos
  18 March 2019 09:22
  16

  Nee ik ben niet verslaafd aan cocaïne. Dat vertel ik me zelf all-the-time. Maar dat klopt ook wel. Ik ben niet verslaafd aan cocaïne. Ik ben verslaafd aan het idee dat cocaïne me gelukkiger maakt dan dat ik op dat moment ben. Terwijl ik er heel erg van bewust ben dat dat niet helpt, doe ik het alsnog. Ik werd verdoofd door de cocaïne. Ik voelde me altijd als of ik als een computer in slaapstand werd gezet. Alsof alles even op mute werd gezet. Ik wou altijd een super sterke zelfstandige vrouw zijn maar nu ben ik het tegenovergestelde. Het lijkt wel alsof ik alles super cristal clear zie, maar als het er op aan komt dan vervalt die visie en wordt dat overgenomen door iets waardoor ik mezelf toelaat om het toch te gebruiken. Dus ja ik snap niks van mezelf, ik weet het, ik snap het, maar toch doe ik het. Ik snap mezelf niet. Dus ik ga met iemand praten en hopelijk gaan we er samen uitkomen en kan ik mijn mindset anders zetten, zodat ik echt doe wat ik voel. Ingekort door de redactie

 • Sylvia
  28 May 2019 09:15
  17

  Ik ben net gestopt na vier jaar elke dag een envelopje. Gewoon mee doorgewerkt, ging allemaal prima. Werk ging eigenlijk alleen maar beter doordat ik er erg scherp en zelfverzekerd van wordt. Maar wel geldproblemen, dus moet nu echt een keer klaar zijn. Nu vier dagen niks op en gaat prima maar ik wordt erg nerveus van het lezen over de afkickverschijnselen. Wie kan me vertellen wat ik nog kan verwachten?

  • Weirdoh
   23 October 2019 00:01
   18

   Ik ben heel erg benieuwd…

 • Mien
  1 November 2019 07:25
  19

  Beste mensen die gestopt zijn. Ik lees de verhalen van jullie verslaving. Ik ben zelf niet verslaafd, maar mijn vriend is al meer dan 4 jaar weer verslaafd, waarvan ik het de laatste jaar weet. Maandag heb ik hem na een afkickkliniek gebracht. Hij is er met volle moed naar toegegaan. We hebben samen een rondleiding gehad en hij had er zelf een heel goed gevoel bij. Hij heeft wel heel het weekend doorgesnoven. Mijn vriend gebruikte elke dag.


  Toen ik wegging, werd mij gezegd door begeleiders, dat hij een telefoon bij zich mocht hebben. Ik ben toen ‘s avonds teruggereden naar de kliniek om zijn telefoon te brengen. Ik mocht naar hem toe. We hadden samen een goed gesprek totdat ik naar huis wilde gaan. Toen begon hij over zijn telefoon. Dat ik die nakijk en hem afluister, dat ik zijn telefoon met mijn eigen telefoon had verbonden! Ik zei hem dat dat niet waar was. Hij beschuldigt mij van dingen die er niet zijn. Dat ik vreemdga, hem in de gaten houd en nog meer. Hij werd boos en ik ben naar huis gegaan. Woensdag ben ik heel de dag door geappt met vals beschuldigingen. ‘s Avonds ben ik op bezoek gegaan bij hem. Toen ik binnenkwam begon hij al te schelden. Hij heeft de telefoon naar mijn hoofd gegooid en bespuugde me. Uit reactie spuugde ik hem terug. Toen sloeg hij mij vol op mijn kaak. Ik ben naar de begeleiding gelopen en die zeiden dat het beter was dat ik weg zou gaan voor mijn eigen veiligheid!

  Een dag later heb ik naar de begeleiders gebeld en gevraagd hoe het nu met hem gaat. Wat ik te horen kreeg is dat mijn vriend mij van de lijst heeft gehaald. Dat ik geen contactpersoon meer ben en dat ze mij niks mogen zeggen.We zijn nu al een paar dagen verder en heb niks meer gehoord! Ik word gek van onzekerheid en sta machteloos. Ik hou echt super veel van mijn vriend! Ik wil graag weten hoe het met hem is. Hij heeft niemand meer. Zijn familie heeft jaren geleden al afstand van hem gedaan.

  Mijn vraag is aan jullie: Wat moet ik nu doen? Moet ik wachten tot hij zelf contact opneemt, moet ik toch gewoon op bezoek gaan? Hij is best agressief als hij niks gebruikt. Ik weet het echt niet meer! Ik wil hem steunen en hem laten zien dat ik er voor hem ben en dat hij er niet alleen voorstaat. Ik voel me zo machteloos.

  Doe mee met de discussie en plaats een reactie