XTC

Wat is XTC en is het verslavend?

XTC is een afkorting van het Engelse woord 'ecstasy'. Het is de naam die we gebruiken voor de stof 3,4 metyleendioxymethamfetamine, afgekort: MDMA. De gekleurde pillen worden vaak op feesten en festivals genomen. Maar ook thuis, in de kroeg, of op andere plekken slikken mensen het. Wat is XTC precies en wat zijn de effecten? Wat zijn de risico's van de stof MDMA en kun je er verslaafd aan raken?

Uitgelicht: Kliniek voor XTC-verslaving

verslaafd aan xtc

Wat is XTC?

XTC is de meest gebruikte harddrug in ons land. Het middel valt onder lijst 1 van de Opiumwet. Dit betekent dat het bezit, het produceren en het handelen in MDMA verboden is. De afgelopen jaren is de hoeveelheid MDMA in een XTC pil sterk gestegen. Het is daarom verstandig je pillen altijd te laten testen voordat je XTC gebruikt.

Lees hier meer over drugs testen

XTC pillen zijn verkrijgbaar in een heleboel kleuren en zijn vaak voorzien van een logo of afbeelding. XTC komt voor in pilvorm, maar ook in poeder- en kristalvorm.

Wat zijn de effecten van XTC?

Van oorsprong is MDMA een 'oppepmiddel'. XTC werkt flink oppeppend, zowel lichamelijk als psychisch. De drug kan je een warm, tintelend gevoel geven. Je voelt je ontzettend energiek, opgewekt en elke waarneming wordt als zeer intens ervaren. Gebruikers op dancefeesten kunnen met een XTC pil veel langer doorgaan. De hartslag gaat omhoog en de pupillen worden groter.

Sommige mensen worden daarnaast heel sociaal en hebben zin om met iedereen te praten en te knuffelen. Je kunt makkelijker intieme gesprekken voeren en ook voel je je ontspannen. Nadelige effecten van het gebruik van de drug kunnen klachten als braken, hoofdpijn, zweten en duizeligheid zijn. XTC onderdrukt gevoelens van vermoeidheid, honger en slaap. Opvallend is verder ook dat veel gebruikers knarsen met de tanden.

De dagen na het gebruik van het middel kun je last krijgen van een kater, waarbij je vermoeidheid ervaart en somberheid. De kater komt meestal op dinsdag als de drug in het weekend wordt gebruikt. Daarom wordt die kater ook wel de 'dinsdag dip' genoemd.

Hoe lang werkt XTC?

Afhankelijk van de situatie, duurt het ongeveer 30-60 minuten voordat de XTC pil begint te werken. De stof MDMA zorgt ervoor dat er zo'n 6 uur lang extra serotonine in je lichaam wordt afgegeven. Serotonine is een neurotransmitter die je stemming beïnvloedt, maar het kan ook een effect hebben op bepaalde lichaamsfuncties, waaronder het regelen van je lichaamstemperatuur en de vochtregulatie.

De risico's van XTC gebruik

Als MDMA wordt slikt, kan het lichaam de temperatuur niet meer goed regelen, wat ertoe kan leiden dat gebruikers oververhit raken. Bovendien zal je niet meer zo goed plassen. Daardoor kun je te veel water drinken en zo gemakkelijk een watervergiftiging oplopen.

Andere risico's zijn uitdroging, misselijkheid, buik- en hoofdpijn en angstgevoelens. Er zijn bovendien aanwijzingen dat je een hersenschade kan oplopen of problemen met je nieren en lever kunt krijgen als je vaak en intensief XTC slikt. Bij eenmalig XTC gebruik zijn de risico's voor de hersenen minimaal.

Houd er bovendien rekening mee dat pillen naast MDMA ook andere stoffen bevatten die vervuild kunnen zijn. Laat je drugs daarom altijd testen. Voorkom een overdosering door precies te weten hoeveel mg MDMA er in een pil zit.

Er zijn mensen die lichamelijke- of psychische klachten blijven houden na het slikken van een XTC pil. Geheugenproblemen zijn een veelvoorkomend voorbeeld, zich niet kunnen concentreren, of ruis zien in het gezichtsveld. Daarnaast kunnen ze ervaren alsof de wereld niet echt is.

Vermijd ten slotte het gebruik van XTC met alcohol of andere drugs, omdat de kans op negatieve effecten dan kan toenemen.

Is XTC verslavend?

Het goede nieuws is dat de verslavingskans bij XTC veel kleiner is dan bij bijvoorbeeld cocaïne of GHB. Er komen nauwelijks ontwenningsverschijnselen bij kijken.


Lichamelijke verslaving

Regelmatige gebruikers hebben meestal geen lichamelijke klachten.


Geestelijke verslaving

Je kunt echter wel geestelijk verslaafd raken aan de drug, wat betekent dat je feestjes niet meer leuk vindt zonder het middel. MDMA wordt voornamelijk gebruikt op festivals, maar het wordt ook op andere plekken gebruikt. Het komt niet vaak voor dat het middel dagelijks wordt genomen of vaker dan een keer in de week. De meeste gebruikers nemen het een aantal keer per jaar.

Hoe ontstaat een XTC verslaving?

Ook al kun je niet lichamelijk afhankelijk worden van de stof MDMA, kan XTC dus toch geestelijk verslavend werken. Na gebruik voel je je energiek, gelukkig en je bent minder geremd. De drug heeft een oppeppend effect. Gebruikers kunnen soms het gevoel krijgen terug te willen naar die ervaring, en denken dat ze geen leuke avond meer zonder het middel kunnen hebben. Als dit verlangen intens is en andere gevoelens overheerst, kan er een afhankelijkheid aan het middel ontstaan.

Ook treedt er tolerantie op, wat betekent dat de effecten over het algemeen minder worden bij frequent gebruik. Je hebt dus steeds meer nodig om dezelfde, gewenste effecten te bereiken. Vaker slikken zal vooral de ongewenste effecten vergroten.

Hoe kom ik van mijn XTC-verslaving af?

Ben jij geestelijk afhankelijk geworden van XTC? Zou je eigenlijk wel van die pillen af willen, maar weet je niet hoe? Dan doe je er goed aan om de juiste hulp te zoeken.

Praat erover met familie en vrienden en bezoek de huisarts. Overleg je problemen en geef aan dat je wilt stoppen, maar dat je dit niet zelfstandig lukt. De huisarts kan een verwijzing regelen naar een afkickkliniek gespecialiseerd in XTC gebruikers.

Je vindt op onze website de klinieken die jou kunnen begeleiden bij het stoppen met XTC. De juiste professionele hulp bij een afkickkliniek kan je van je verslaving af helpen.

Veelgestelde vragen

 • Hoe herken je XTC verslaving?

  Er is sprake van een XTC verslaving wanneer iemand XTC heeft gebruikt en deze ervaring wil herbeleven ,omdat de persoon uitgaan zonder de drug niet meer leuk vindt en dus niet meer zonder XTC kan. Korte termijn risico's van het middel zijn oververhitting en watervergiftiging.

 • Is XTC snel verslavend?

  Nee, aan XTC raak je niet snel verslaafd. Fysiek kun je niet afhankelijk worden van de drug, maar XTC kan wel een geestelijke verslaving veroorzaken.

 • Wat zit er in een XTC pil?

  De werkzame stof in een XTC pil is MDMA. Er worden soms pillen verkocht als XTC, maar waar geen MDMA inzit. Dan worden er andere stoffen gebruikt die misschien lijken op MDMA, of compleet andere middelen. Middelen die een onvoorspelbare werking kunnen hebben.

 • Hoe lang blijft XTC in je bloed?

  XTC is tot 72 uur aan te tonen in het bloed (en ook in het speeksel of in de urine).

 • Wat kost XTC?

  De gemiddelde prijs voor een XTC pil ligt rond de €3,- tot €5,- per stuk.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie