XTC

XTC is de populairste party-drug van Nederland. Maar dit 'snoepje' heeft een nare bijsmaak.

XTC: De populairste partydrug van Nederland

Love and happiness. XTC brengt je in een andere wereld. Een wereld van geluk en saamhorigheid. XTC, oftewel ecstasy, is het engelse woord voor extase. Sinds de jaren 90 is XTC de populairste "party-drug" bij met name publiek voor house- en dancefeesten.

Bekijk hier een aflevering van Andere Tijden over XTC en House


De kracht van XTC komt door de werkzame stof: MDMA. Het middel werd ruim 50 jaar geleden al gebruikt vanwege de therapeutische werking. Mensen werden op deze manier veel opener en konden makkelijker praten over hun problemen en/of trauma's.

Het gebruik geeft een gelukzalig gevoel, maar XTC heeft ook een hele andere kant, en daar wordt je allesbehalve vrolijk van.

Uitgelicht: Connection SGGZ


verslaafd aan xtc
Gebruik jij regelmatig XTC?


Na inname van een XTC pil kan het tot 60 minuten duren voordat de eerste effecten optreden. Deze effecten kunnen vervolgens tot 6 uur lang aanhouden. Je lichaam reageert zowel psychisch als lichamelijk op de werkzame stof in XTC.

De werkzame stof in XTC is MDMA, oftewel 3,4-methyleendioxymethamfetamine. De werkzame stof is daarmee nauw verwant aan methamfetamine. Meestal wordt XTC als tablet of pil gebruikt. Je kan het ook gebruiken als poeder, kristal, capsules en soms als drankje.

XTC valt onder lijst 1 van de Opiumwet. Dit betekent dat het bezit, het produceren en het handelen in MDMA verboden is. De gemiddelde prijs voor een XTC pil ligt rond de €5,- per stuk. De afgelopen jaren is de hoeveelheid MDMA in een pil sterk gestegen. Laat het daarom altijd testen voordat je XTC gebruikt.

Van oorsprong is MDMA een 'oppepmiddel'. Je krijgt zowel lichamelijk als psychisch een flinke oppepper. Een warm tintelend gevoel bijvoorbeeld. Je voelt je zeer energiek en elke waarneming ervaar je als zeer intens. Gebruikers op dancefeesten kunnen met een XTC pil veel langer doorgaan. De hartslag gaat omhoog en de pupillen worden groter.

Sommige mensen worden juist heel sociaal en hebben zin om met iedereen te praten en te knuffelen. Nadelige effecten bij het gebruik kunnen klachten als braken, hoofdpijn, zweten en duizeligheid zijn. Opvallend is dat veel gebruikers ook knarsen met de tanden.

Is XTC-gebruik echt gevaarlijk?

Er zijn zowel risico's op de korte termijn als op de lange termijn bij XTC gebruik. De lichaamstemperatuur wordt door MDMA flink verhoogd. De gebruiker voelt zich echter zeer energiek en blijft maar doorgaan. De kans op oververhitting is dan ook behoorlijk groot. Oververhitting kan zeer gevaarlijk zijn voor het lichaam. Blijf voldoende drinken (geen alcohol) en rust regelmatig uit. 

Het gevaar met XTC is dat je steeds meer XTC nodig hebt om die eerste ervaring nog te kunnen evenaren. Met andere woorden. De tolerantie wordt steeds hoger.

Heb jij moeite om je te concentreren?
De effecten bij veel gebruik zijn merkbaar op het gebied van concentratievermogen, geheugenverlies en stemmingswisselingen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een mindere doorbloeding van de hersenen.

XTC-slikkers hebben een hoger risico op een hartinfarct of hersenbloeding. Een ander risico is het gebit. Gebruikers van XTC knarsen vaak met hun tanden. XTC kan gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een leverontsteking.

Kort vs lange termijn
Het grootste risico op de korte termijn ligt bij oververhitting en een leverontsteking. Op de langere termijn ligt het grootste risico op hersenbeschadiging. Bij eenmalig gebruik zijn de risico's voor de hersenen minimaal, maar bij regelmatig gebruik neemt de kans op een blijvend hersenletsel toe.

Het goede nieuws is dat XTC veel minder verslavingsgevoelig is als bijvoorbeeld cocaïne of GHB. Er is nauwelijks sprake van ontwenningsverschijnselen.

Geestelijke verslaving
Regelmatige gebruikers hebben meestal geen lichamelijke klachten. Wel is het zo dat je geestelijk afhankelijk kan raken aan XTC.

1 Vind je feesten niet meer leuk zonder het gebruik van XTC? Heb je XTC nodig om in de juiste stemming te komen?

2 Ben je chagarijnig, somber, depressief en kun je niet slapen als je niet meer gebruikt.?

Beantwoordt je de vragen met 'Ja'? Dan draait jouw leven steeds meer om XTC. Je denkt dat je het echt nodig te hebben om nog te kunnen functioneren. De kans is groot dat je verslaafd bent aan XTC.

Hoe kom ik van mijn XTC-verslaving af?

Ben jij geestelijk afhankelijk van XTC? Zou je eigenlijk wel van die pillen af willen, maar weet je niet hoe? Dan doe je er goed aan om de juiste hulp te zoeken.

Soms kan online hulp voldoende zijn om je te begeleiden bij het stoppen met XTC. Het middel is minder verslavingsgevoelig dan andere drugs, maar toch kan echt stoppen met dit middel zeker de nodige moeite kosten. Soms lukt dit niet alleen. Je bent zeker niet de enige.

Praat over je problemen met familie en vrienden en bezoek de huisarts. Overleg je problemen en zeg dat je wilt stoppen met XTC, maar dat je dit niet alleen kan. De huisarts kan een verwijzing regelen naar een afkickkliniek gespecialiseerd in XTC gebruikers.

Je vindt op onze website de klinieken die jou kunnen begeleiden bij het stoppen met XTC. De juiste professionele hulp bij een afkickkliniek kan jou afhelpen van je XTC verslaving.


IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die xtc-verslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

Nog geen reacties

      Doe mee met de discussie en plaats een reactie