Poppers

Poppers: Werking, effecten en risico's

Kleine flesjes poppers zijn populair in het uitgaanscircuit en bij (vooral) anale seks. Poppers veroorzaken onder meer een kortstondige roes en high van enkele minuten en faciliteren anale seks door hun spierverslappende werking. Doordat poppers gevaarlijk en risicovol gedrag stimuleren, zoals onveilige seks volgens A. Mattisson et al. in Journal of Substance Abuse, wordt gebruik ervan ook afgeraden. Op deze pagina wordt uitgelegd wat de werking en effecten zijn van poppers, en de risico’s van (veelvuldig) gebruik besproken.


Wat zijn poppers?

Poppers zijn de verzamelnaam voor enkele snel verdampende stoffen (zogeheten nitrietverbindingen) die een korte maar intense roes veroorzaken en vaak als partydrug worden gebruikt. Dit poppers effect treedt binnen enkele seconden na inname al op. Poppers zijn volgens C. Schwartz et al. in International Journal on Drug Policy ook populair onder homoseksuele mannen tijdens seks, vanwege de spierverslappende werking en seksuele beleving die ze bevorderen.

In het verleden werden deze stoffen ingenomen via een capsule die bij het openen een poppend geluid maakt. Tegenwoordig worden poppers gebruikt door de vluchtige dampen in te ademen vanuit kleine flesjes gevuld met vloeistof. Deze vloeistof verdampt zodra de dop van het potje poppers wordt geopend. Het inhaleren van deze damp veroorzaakt een roes en warm gevoel van enkele minuten. Wanneer mensen veelvuldig poppers gebruiken, zeker in hoge doseringen, kan dit leiden tot een geestelijke verslaving. Ook is volgens een studie door meerdere oogartsen uit 2017 in BMJ Open Ophthalmology  gebruik van poppers schadelijk voor de ogen bij een kleine groep gebruikers.

Wat zijn poppers precies?

Hoe werken poppers?

De dampen in kleine flesjes poppers zijn afkomstig van vloeistoffen die bepaalde chemische nitrietverbindingen bevatten. Deze werden in de medische wereld oorspronkelijk ontwikkeld voor en gebruikt bij een problematische vernauwing van de hartspier, vanwege hun vaatverwijdende werking. Deze vaatverwijdende werking zorgt vaak ook voor een acute bloeddrukverlaging, wat verklaart waarom iemand die poppers gebruikt een roes en (lichte) duizeligheid kan voelen.


Wat zijn de effecten van poppers?

De effecten van drugs zijn, in het algemeen, zeer afhankelijk van de gebruiker en zijn zelden hetzelfde voor iedere gebruiker. De set (hoe de gebruiker zicht mentaal voelt) en setting (de directe omgeving waarin de drug gebruik wordt en de aanwezigheid en invloed van andere personen) hebben altijd invloed op de mentale beleving van een geestverruimend middel.

Psychische effecten

Dit zijn psychische effecten van poppers:

 • Een euforisch en gelukzalig gevoel
 • Seksuele opwinding
 • Ontspannende en drempelverlagende effecten

Lichamelijke effecten

Dit zijn lichamelijke effecten van poppers:

 • Bloedvaten verwijden zich, waardoor;
 • De bloeddruk in het lichaam daalt
 • Een warm gevoel in het lichaam
 • Een gevoel van druk op het hoofd
 • Verhoogde hartslag
 • Hartkloppingen
 • Duizeligheid, desoriëntatie en verminderde kracht (risico op vallen)
 • Spierverslapping
 • Verlies van erectie
 • Hoofdpijn
 • Geheugenverlies
 • Bij hoge dosissen kunnen hallucinaties ontstaan
 • Verminderde spraak
 • Onregelmatige ademhaling

Wat zijn de risico’s van poppers?

Het gebruik van poppers is niet zonder risico’s. De lichamelijke effecten, waarbij vooral de sterke daling van de bloeddruk een risicofactor vormt, kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. Gebruikers kunnen door poppers bijwerkingen krijgen zoals duizeligheid, bewusteloosheid (als gevolg van de acute bloeddrukverlaging die het veroorzaakt), geheugenverlies en verminderde spraak. Ook kunnen poppers schadelijk voor hersenen zijn, specifiek voor het visuele gebied in de hersenen, volgens een studie door I. Audo et al in Archives of Ophthalmology.

Korte termijn risico’s

Dit zijn korte termijn risico’s van poppers:

 • Poppers kunnen misselijkheid, duizeligheid en flauwvallen veroorzaken.
 • Duizeligheid en slapheid kunnen makkelijk resulteren in vallen en verwondingen.
 • Door de daling van de bloeddruk kan de gebruiker hartkloppingen krijgen.
 • Poppers worden vaak gebruikt in combinatie met alcohol. Deze combinatie zorgt ervoor dat de negatieve bijwerkingen zoals misselijkheid en duizeligheid versterkt worden. Ook kan de combinatie alcohol en poppers het risico op hartfalen vergroten.
 • Doordat poppers drempelverlagend werkt en vaak worden gebruikt in combinatie met alcohol en seks, bestaat het risico dat de gebruiker onbedoeld verzeilt, raakt in onverantwoord, ongewild en/of onveilig seksueel gedrag.
 • Poppers combineren met viagra of hartmedicatie kan gevaarlijke fysieke situaties creëren, met een verhoogd risico op bewusteloosheid, schade aan organen en hartfalen.
 • De vloeistof heeft een irriterende werking op de huid en ogen. Zorg altijd dat de vloeistof niet in aanraking komt met de huid.
 • Poppers zijn licht ontvlambaar en hierdoor brandgevaarlijk.
 • Een overdosis poppers kan leiden tot een coma.
 • Poppers maakt gulzig: doordat de roes niet lang duurt, kan de gebruiker de drang voelen om steeds opnieuw een dosis te snuiven. Dit versterkt de negatieve bij-effecten significant.

Lange termijn risico’s

Dit zijn lange termijn risico’s van poppers:

 • Langdurig gebruik van poppers kan bloedarmoede veroorzaken.
 • Doordat poppers de bloedvaten verwijdt, neemt de kans op een herseninfarct en hersenschade toe.
 • Regelmatig gebruik van poppers kan leiden tot meerdere oogproblemen, zoals het zien van vlekken, problemen met het netvlies en een verhoogde druk in en achter de ogen.
 • Onbewezen, maar zeer waarschijnlijk, is dat poppers een negatieve invloed op het immuunsysteem heeft.

Veelgestelde vragen over poppers

Hoe duur zijn poppers

Een flesje van 10 ml kost tussen de 5 en 15 euro.

Hoe lang blijft poppers in je bloed

Poppers worden zeer snel afgebroken in het lichaam, waardoor het aantonen ervan in bloed of urine vrijwel onmogelijk is. Er zijn op dit moment geen drugstesten beschikbaar die het gebruik van poppers kunnen aantonen.

Zijn poppers drugs?

Ja, poppers zijn drugs. Poppers zijn een soort luchtverfrisser of solvent die voornamelijk wordt gebruikt als recreatief middel. Ze bevatten chemische stoffen zoals alkyl nitrieten, die een kortdurende, heftige hoofdpijn kunnen veroorzaken wanneer ze worden ingenomen. Poppers zijn ook bekend om hun vermogen om de bloedvaten te verwijden en de bloeddruk te verlagen, wat kan leiden tot een gevoel van duizeligheid en een toename van het seksuele verlangen. Hoewel poppers niet illegaal zijn in Nederland, zijn ze wel op de lijst van verboden middelen voor professionele sportcompetities. Het is belangrijk om te onthouden dat poppers potentieel gevaarlijke en verslavende stoffen zijn en dat het gebruik ervan altijd met voorzichtigheid en verstandigheid moet worden aangepakt.

Zijn poppers legaal?

In Nederland zijn poppers legaal om te verkopen en te kopen, maar ze zijn wel op de lijst van verboden middelen voor professionele sportcompetities. Dit betekent dat professionele atleten ze niet mogen gebruiken tijdens wedstrijden. Hoewel poppers legaal zijn, zijn ze wel potentieel gevaarlijke en verslavende stoffen. Het is belangrijk om te onthouden dat poppers alleen voor recreatief gebruik zijn en dat het gebruik ervan altijd met voorzichtigheid en verstandigheid moet worden aangepakt. Als je twijfelt of het gebruik van poppers veilig is voor jou, raadpleeg dan altijd een arts of een andere medische professional voor advies.

Zijn poppers verslavend?

Poppers kunnen geestelijk verslavend zijn, zeker wanneer ze in hoge doseringen en/of regelmatig worden ingenomen. Gebruikers denken dat poppers noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld uit te gaan of tijdens de seks en voelen dat er geen poppers alternatief is voor deze activiteiten. Er is echter geen sprake van lichamelijke afhankelijkheid, wat betekent dat er geen ontwenningsverschijnselen zullen zijn wanneer iemand stopt met gebruik.

1 reactie
 • Willy
  10 januari 2024 11:15
  01

  Mijn ervaring met poppers zijn dat het ook een ontsteking kan veroorzaken bij veel gebruik. Deze ontstekingen kunnen plaatsvinden in de gewrichten en de mond. Ook merk ik dat ik de volgende dag neerslachtig ben wanneer ik veel snuif.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies