Tramadol

Tramadol: Effecten, bijwerkingen, risico's en afbouwen

Tramadol wordt als medicijn gebruikt voor het verlichten van acute en chronische pijn. De matig sterke pijnstillende werking en relatief veilige verdoving maakt het geschikt voor typen pijn waarin een zwaar opiaat niet wordt aanbevolen, volgens een studie door P. Dayer et al. in Drugs. Gebruik van Tramadol kan echter voor uiteenlopende bijwerkingen zorgen en gebruikers lopen bovendien een risico op het ontwikkelen van lichamelijke afhankelijkheid aan de pijnstiller. Lees op deze pagina alles over de werking en mogelijke effecten van dit zwakke opiaat.


Wat is Tramadol?

Tramadol is een zwak opiaat dat als matig sterke pijnstiller wordt ingezet bij acute pijn, bijvoorbeeld na operaties of tijdens een bevalling, of langdurige hevige pijn. De morfineachtige pijnstiller activeert opioïde receptoren in het centrale zenuwstelsel en verstoort de pijnsignalen tussen de hersenen en het lichaam, waardoor minder pijn wordt waargenomen.

Tramadol valt in de categorie synthetische opioïden en kan volgens een studie uit 2019 in Frontiers in Psychiatry vooral een verslavende werking hebben wanneer het oraal wordt ingenomen. Vanwege de aanzienlijke kans op het ontwikkelen van fysieke afhankelijkheid en mogelijke (ernstige) bijwerkingen is de pijnstiller alleen op recept verkrijgbaar.

tramadol bijwerkingen en effecten

Hoe werkt Tramadol?

Tramadol wordt aanbevolen voor zijn pijnstillende, analgetische werking. Tramadol werkt volgens L. Scott et al. in een veel geciteerde studie in Drugs op twee manieren: het verdooft als zwak opiaat het centrale zenuwstelsel en remt daarnaast de stroom van pijnsignalen tussen de hersenen en het lichaam. Door deze combinatie is het een effectief middel voor het verlichten van pijn. Het zorgt ervoor dat pijn minder heftig wordt ervaren en vermindert bovendien het aantal ontvangen pijnsignalen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat zijn de bijwerkingen van Tramadol?

Hoewel Tramadol vaak wordt aanbevolen als matig sterke pijnstiller, is er wel een risico op verschillende bijwerkingen. Volgens K. Marquardt et al. in Annals of Pharmacotherapy is de kans op bijwerkingen vooral significant na inname van een te hoge dosis (overdosis) tramadol. Gelijktijdig gebruik van de pijnstiller met andere medicatie kan bijdragen aan de frequentie en ernst van bijwerkingen.

Wanneer iemand langere tijd Tramadol gebruikt, kan het lichaam afhankelijk raken en zijn er ook ontwenningsverschijnselen mogelijk nadat iemand stopt met het gebruik. Volgens H. J. Cha et al. in Biomolecules & Therapeutics beïnvloedt Tramadol verschillende hersengebieden die zijn gelinkt aan lichamelijke verslavingen. Een studie door A. Nakamura et al. in Psychopharmacology wees ook op het belonende effect dat een gebruiker door Tramadol voelt (een toename van dopamine niveaus), wat mogelijk bijdraagt aan het verslavingspotentieel van de pijnstiller.

Dit zijn mogelijke bijwerkingen van Tramadol:

  • Hoofdpijn en klachten van duizeligheid
  • (Extreme) vermoeidheid en verwardheid
  • Obstipatie en verminderde nierfunctie
  • Overmatig zweten, vaak samengaand met een geïrriteerde, jeukende huid
  • Droge mond
  • Misselijkheid en braken
  • Negatieve, tijdelijke impact op het hart- en vaatstelsel, waaronder hartkloppingen, een lage bloeddruk of versnelde hartslag en een zwak werkend hart
  • Depressieve gevoelens
  • Lichamelijke en psychische afhankelijkheid (verslaving)

Interacties met andere medicijnen

Tramadol kan wisselwerkingen hebben in combinatie met andere medicatie. Zo versterkt Tramadol de versuffende werking van andere medicijnen die het reactievermogen beïnvloeden. Vraag altijd informatie bij je huisarts als je andere medicijnen combineert met Tramadol.

Wees erg voorzichtig met de combinatie van Tramadol met antidepressiva. In sommige gevallen kan dit tot gevaarlijke situaties lijden, zoals het dodelijke serotoninesyndroom. Ook voor combinaties met antidepressiva geldt dat overleg met een arts altijd noodzakelijk is.

Antibiotica en antischimmel-medicijnen vergroten de kans op ernstige bijwerkingen in combinatie met Tramadol.

Het mag duidelijk zijn dat Tramadol soms invloed op andere medicatie heeft bij gelijktijdig gebruik. Daarom geldt: overleg en bespreek altijd met je behandelend arts of Tramadol voor jou de juiste keuze is en of er een contra-indicatie bestaat met eventuele andere medicatie die je gebruikt.

Lees hier meer over een overdosis paracetamol of een overdosis ibuprofen


Wat zijn de afkickverschijnselen van Tramadol?

Stop je ineens met het gebruik van Tramadol nadat je het langere tijd hebt gebruik, dan kun je last krijgen van deze ontwenningsverschijnselen:

De afkickverschijnselen van Tramadol zijn:

  • Rusteloosheid
  • Stemmingswisselingen
  • Irritatie
  • Angstige en depressieve gevoelens
  • Verwardheid
  • Hoofdpijn
  • Zweten
  • Spierpijn
  • Verminderd zicht

Door het gebruik van Tramadol rustig af te bouwen, beperk je de mate waarin je last krijgt van deze afkickverschijnselen.


Hoe moet je Tramadol afbouwen?

Het is bij zowel kort als langdurig gebruik van Tramadol verstandig om een afbouwschema te volgen en niet van het ene op het andere moment te stoppen met het gebruik. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot. Dit zorgt voor een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein, wat weer resulteert in vervelende ontwenningsverschijnselen en een grote kans op het terugkeren van je klachten.

Bespreek bij de start van een Tramadol behandeling met je arts hoe het verloop van de doseringen eruit komt te zien en hoe en na hoeveel tijd het gebruik afgebouwd gaat worden.


Hulp bij Tramadol gebruik

Heb je problemen met het afbouwen van Tramadol, ervaar je psychische klachten of maak je je zorgen over je Tramadol gebruik? Neem altijd contact op met je arts en bespreek je zorgen.

In extreme gevallen kun je voor behandeling terecht in een afkickkliniek om onder professionele medische begeleiding je Tramadol gebruik af te bouwen. Er zijn meerdere klinieken gespecialiseerd in het behandelen van dit type lichamelijke verslavingen. Via ons overzicht van klinieken vind je snel de meest geschikte optie in jouw regio.


Veelgestelde vragen over tramadol

Welke pijnstiller heb ik nodig bij matige tot ernstige pijn?

Een relatief lichte pijnstiller als paracetamol of ontstekingsremmende pijnstiller zoals ibuprofen of diclofenac geniet de voorkeur bij matige tot ernstige pijn. Wanneer dit echter onvoldoende de pijn verlicht, kun je in overleg met een huisarts overstappen naar een pijnstiller op opioïde basis, zoals tramadol.

Is Tramadol verslavend?

Ja, bij gebruik van Tramadol kan lichamelijke en psychische afhankelijkheid optreden wanneer het te lang of in te hoge doseringen wordt gebruikt.

Val je af van tramadol?

Tramadol kan tot gewichtsverlies leiden door het beïnvloeden van de eetlust. Een mogelijke bijwerking van tramadol is namelijk misselijkheid en braken.

Hoe lang werkt Tramadol?

Tramadol werkt doorgaans tussen de 4 tot 6 uur bij gebruik van de onmiddellijke afgifte (direct-release) vorm. Bij gebruik van de verlengde afgifte (extended-release) vorm kan het tot 12 tot 24 uur duren voordat de pijnstillende werking afneemt. Houd er rekening mee dat de werking van tramadol kan variëren afhankelijk van individuele factoren zoals dosering, metabolisme en tolerantie.

Wat doet tramadol met je lichaam?

Tramadol kan het volgende met je lichaam doen:

Tramadol is een opioïde pijnstiller die de pijnperceptie in de hersenen en het zenuwstelsel vermindert. Hierdoor neemt de pijn af en ervaar je meer comfort. De reguliere vormen van tramadol verminderen pijn binnen 1 uur, terwijl zetpillen langzamer werken.

Kan het gebruik van tramadol leiden tot serotoninesyndroom?

Ja, het gebruik van Tramadol kan in zeldzame gevallen leiden tot het serotoninesyndroom. Dit is vooral mogelijk bij hoge doseringen, bij gelijktijdig gebruik met andere serotonergische medicijnen, of bij personen die gevoelig zijn voor veranderingen in serotonineniveaus.

bel Bel ons voor advies