Afkickkliniek - stappenplan voor een directe opname
Zijn de problemen van jouw verslaving je boven het hoofd gegroeid? Zie je door de bomen het bos niet meer? Wil je daarom nu echt van je verslaving af? Dan is een directe opname in een afkickkliniek misschien de enige optie voor je.
Het erkennen van je problemen is de eerste stap op weg naar een leven zonder verslaving. Je staat er nooit alleen voor.
Op onze website vind je direct een kliniek bij jou in de buurt. Een directe opname in een afkickkliniek kan soms al binnen 24 uur geregeld worden. Er moet dan wel sprake zijn van een situatie waarbij het noodzakelijk is om je zo snel mogelijk op te nemen. Dat wordt een spoedopname genoemd.
Belangrijke aantekening hierbij: een spoedopname is niet gebruikelijk. Voor de meeste mensen die hulp zoeken zijn de wachttijden dan ook langer. Op dit moment – mede door de gevolgen van corona – lopen de wachttijden flink op, gemiddeld tot zo’n 8-12 weken in Nederland. In het buitenland kun je vaak wel sneller terecht en kun je soms binnen een dag in het vliegtuig zitten.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
020 - 532 0030Ma-Vrij van 07:00 - 23:00
Wat is een afkickkliniek?
Een afkickkliniek is een medische faciliteit waar mensen met verslavingsproblemen kunnen verblijven om af te kicken van drugs, alcohol of andere verslavende stoffen. De kliniek biedt vaak intensieve therapie en ondersteuning om patiënten te helpen hun verslaving te overwinnen en hun leven weer op de rails te krijgen.
Stappenplan directe opname afkickkliniek
Wil je acuut opgenomen worden en starten met de behandeling om van je verslavingsproblematiek af te komen? Doorloop dan de volgende stappen:
- Gebruik onze zoektool om snel een afkickkliniek bij jou in de buurt te vinden.
Je vindt daar de contactgegevens en het adres van een afkickkliniek bij jou in de buurt. Je kunt direct contact opnemen met de door jouw gekozen kliniek om te informeren over een directe opname en de mogelijkheden voor een behandelplan. Verslavingsklinieken zijn niet altijd ’s avonds en in het weekend bereikbaar. - Regel een verwijzing via de huisarts.
Om de behandeling vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Dit kan meestal zeer snel (dezelfde dag) nog geregeld worden. Werkt de huisarts niet mee met een verwijzing? Neem dan weer contact op met de kliniek. Zij kunnen je vaak helpen met de verwijzing. - Bij spoed zal een intakegesprek bij een afkickkliniek snel plaatsvinden.
De wachttijden lopen bij de meeste verslavingsklinieken op, houd daar dus rekening mee. Indien er tijdens het intakegesprek geconstateerd wordt dat een directe opname in een afkickkliniek noodzakelijk is kan de opname binnen 24 uur na het intakegesprek geregeld worden. Nogmaals, dit is niet gebruikelijk.
Hoe snel kan ik beginnen met afkicken?
Dit zal verschillen per verslavingskliniek en valt moeilijk te zeggen. Je zult een verwijzing nodig hebben van de huisarts om de behandeling vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar.
Op dit moment (voor het laatst gecontroleerd in maart 2023) zijn de wachttijden erg lang in Nederland. Zelfs een afspraak maken voor het intakegesprek zal bij veel afkickklinieken niet snel plaats kunnen vinden. De grootste kans op een snelle opname heb je bij een kliniek in het buitenland.
Afkicken: Spoed of geen spoed
De behandelaar zal tijdens het intakegesprek beoordelen of er sprake is van spoed. Bij spoed zal een directe opname in de afkickkliniek mogelijk zijn. Is er geen sprake van spoed, dan kan het weken tot maanden wachten zijn op een behandeling.
Als jouw behandelaar aangeeft dat jij wat langer moet wachten, kan dat heel rottig voelen. Nu je de eerste stap hebt gemaakt om af te kicken, wil je dat ook het liefste meteen. De realiteit is dat dit niet altijd mogelijk is, in ieder geval niet als je de behandeling via de verzekering vergoed wil krijgen.
Directe opname afkickkliniek in Nederland
Een directe opname in een afkickkliniek kan snel geregeld worden. Neem nu de eerste stap naar een leven zonder verslaving. Geef de moed niet op. Onze ervaringsdeskundigen kunnen je helpen met advies voor jouw persoonlijke situatie: 020 – 532 0030. Zij zijn op de hoogte van actuele wachttijden, geven uitleg over hoe het werkt met de verzekering en bieden een luisterend oor.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de kosten voor een afkickkliniek?
De kosten van een afkickkliniek zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de duur van het verblijf, en de soort behandeling die wordt aangeboden. In bepaalde gevallen vergoedt de verzekering de behandeling, in andere gevallen moet je de behandeling deels of helemaal zelf betalen.
Wat is een ambulant traject in een afkickkliniek?
Een ambulant traject in een afkickkliniek is een behandeling waarbij de persoon niet wordt opgenomen in de kliniek, maar wekelijks bezoeken brengt aan een behandelaar op een locatie van de kliniek. Dit kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor mensen die nog wel kunnen functioneren in hun dagelijks leven, maar wel hulp nodig hebben bij het overwinnen van hun verslaving.
Wat is een klinisch traject in een afkickkliniek?
Een klinisch traject in een afkickkliniek is de route die een patiënt aflegt tijdens zijn of haar behandeling voor verslaving. Dit kan bestaan uit verschillende fasen en behandelingen, zoals medicatie, therapie en ondersteuning bij het vinden van werk. Het doel van een klinisch traject is om patiënten te helpen herstellen van hun verslaving en hen te voorzien van de tools en vaardigheden die ze nodig hebben om nuchter te blijven op de lange termijn.
Doorverwijzing 3 maanden geleden gehaald. 7 intake gesprekken gehad. Jellinek zit bijvoorbeeld vol. Je mag wel opdraven (200 km reizen per keer) voor een intake. Idem geld voor Brijder. Weinig zorg in Nederland. Vooral doorgaan met bezuinigen en let dan op de stijging van zorg, overdosis en criminaliteitscijfers.
Een moeder van een verslaafde zoon,
Mijn zoon kon na 1week terecht bij GGZ Momentum in Veldhoven. En na 3 tot 4 weken zat hij in de kliniek in Zuid Afrika, maar dit was veel sneller gegaan als de verzekering had meegewerkt.
Een super goede organisatie. Ook goede zorg voor de familie en naasten.
Dit ontbreekt er nogal eens aan bij vele klinieken.
Begin januari komt mijn zoon terug en dan volgt er nog nazorg.
Ik hoop dat wij met onze zoon ook héél snel terecht kunnen, hebben as maandag een intakegesprek staan bij GGZ-Vincere in Venlo
Hoi Kobi, ook ik ben moeder van een verslaafde zoon, die nu eindelijk hulp wil om van oa. zijn GHB verslaving af te komen. Het probleem is dat hij nu zo snel mogelijk wil ontgiften. Hij wil ook opgenomen worden om af te kicken en clean te blijven. Maar zoals het er nu voor staat gaat dit nog maanden duren, met het gevolg dat hij zelf wil gaan proberen te stoppen met alle risico’s van dien. Ik hoop zo dat het jou zoon gelukt is in Afrika en dat het mijn zoon ook zal lukken.
Als je zoon echt zelf wilt, maar er is momenteel geen plek in de kliniek, kijk dan op https://www.na-holland.nl/ voor de dichtstbijzijnde meetings. Het helpt.
hi Kobi, ik ben moeder van een verslaafde dochter en zou graag een keer met je in contact komen. Mijn dochter krigt niet de hulp die ze nodig heeft en gaat hard achteruit
Ik ben al jaren aan het vechten met verslaving en ben nu 52. De bekende afkickklinieken waren toen ik 22 was al aanwezig en dan kon je na 2 maanden worden opgenomen in een kliniek voor een periode tot 1 jaar. Maar tegenwoordig wordt er geen geld meer aan afkickklinieken besteed en moet je het ambulant maar zien te redden. En als je geen familie hebt om je bij te staan, is dat een bijna onmogelijke opgave in mijn geval. Maar ik sta volledig achter je reactie.
Gr. Rob
Door redactie ingekort.
Mijn zoon is ook voor de intake bij Vincere geweest. Hoe gaat het inmiddels met uw zoon en wat is zijn verslaving? Mijn zoon gebruikt GHB waar hij ook afhankelijk van is. Zelfs ’s nachts om de 2 uur. Hij wil graag geholpen worden, maar het duurt hem te lang.
Ik ben een vrouw van 46 jaar en alcohol verslaafd. 5x met tussenpauzes in detox kliniek gezeten. Na 10 dagen mag je het weer zelf doen. Dus niet geholpen en nu wil ik heel graag van mijn verslaving af. Dus wil afkicken in het buitenland. Nu komt het: omdat mijn Engelse taal niet zo goed is kom ik niet in aanmerking om in het buitenland af te kicken. Wie weet misschien wel een kliniek in het buitenland waar ze Nederlands spreken? Groetjes, een verdrietige dame.
Dat is bijna overal tegenwoordig. Je hebt vaak korte detox, maar over het algemeen blijven alcoholverslaafden minmaal 1 maand afhankelijk van de hulpvraag e.d. terwijl blowers meestal 1 week blijven. De vraag is wil jij alleen detox of ook een vervolgtraject klinische of ambulante behandeling.
Ik ben een vrouw van 61 jaar en al 40 jaar verslaafd aan heroïne. Ik ben er nooit vanaf gekomen en heb het opgegeven om tegen mijn verslaving te vechten. In mijn leven zijn geen hoogtepunten meer. De heroïne is een zacht kussentje tussen mij en de harde werkelijkheid. Ik heb alles verloren wat mij lief is. Heroïne is mijn beste vriend.
Mijn echtgenoot is een aantal jaren geleden aan longkanker overleden mede door het gebruik van het roken op aluminiumfolie. Later volgden nog een paar goede vrienden. Allemaal dood gegaan aan longkanker of leverkanker door hepatitis C. Ik ben gelukkig van de hepatitis C genezen en ik ben van het roken op folie overgestapt op snuiven. Coke gebruik ik niet en ik ben ook gestopt met het roken van sigaretten. In mijn omgeving weet bijna niemand dat ik verslaafd ben. Mijn ouders leven niet meer en ik heb verder geen familie of vrienden. Een eenzame oude dag waarbij de heroïne mijn enigste vriend is.
Van de hulpverlening verwacht ik niets. Ze geven je methadon waardoor je van de ene verslaving naar de andere gaat. Methadon wil ik alleen gebruiken als ik wil stoppen met mijn gebruik om de afkickverschijnselen te verzachten. De meeste gebruikers krijgen door de methadon nog een verslaving erbij. Voor een enkeling werkt de onderhoudsdosering, de meesten blijven echter bij gebruiken.
Ik kan iedereen aanraden, blijf ver weg van de heroïne, je komt er nooit meer vanaf!
Ik lees net je bericht en herkende veel in jouw verhaal. De zorg kan niet echt wat voor mij doen, behalve lorazepam voorschrijven (wat zeer verslavend is en mij eigenlijk alleen maar meer in mijn verslaving drukt).
Ben zelf 38 en heb de hoop eigenlijk ook al opgegeven. Ben vaak opgenomen geweest als ik weer in een pychose kwam, maar de volgende dag moest ik dan weer naar huis. Of dat ik weer zoveel had gebruikt dat ik opgenomen werd in het ziekenhuis. De zorg is gewoon slecht hier. Ik roep nu al bijna 8 weken dat het helemaal verkeerd gaat en dat ik opgenomen moet worden. Daar is een zorgmachtiging voor nodig, wat 3 à 4 maand gaat duren. Nou, dat ga ik gewoonweg niet meer halen. Er moet eerst wat ergs gebeuren voordat je hulp krijgt, maar dan is het te laat.
Ik hoop dat het goed met je gaat nu, Wahine! Wat ik je wil meegeven: Je bent nooit alleen. Er zijn geliefden bij je. Je bent al 60 en nog steeds ben je er. Je hebt kennelijk genoeg bescherming.
Ik weet het, ik zit namelijk in dezelfde situatie! Ook verslaafd aan de heroïne, ook al 30 jaar. Maar ik blijf wel positief. Dat moet je blijven. Blijf in jezelf geloven en ga je niet afhankelijk maken van een ander! Je bent al thuis. Het harde leven heb je overleefd en bescherming geniet je nog steeds. Blijf in jezelf geloven, Wahine, en houd moed!
Wahine, wat een verdrietig verhaal! Ik heb een broer die al 40 jaar verslaafd is en ook geen uitweg ziet. Het is zo triest dat er voor ander soort verslaving geen oplossing is. Ik wens je ongelooflijk veel sterkte en heel dapper dat je je verhaal wilde opschrijven! Blijf erin geloven. Ik hoor goede verhalen over Zuid Afrika.
Ik baal enorm als moeder dat hulpinstanties je laten wachten en uiteindelijk na intake komt er weer geen opname van maar ambulante hulp.
Mijn zoon is 35, relatie verbroken, kindje van 1 jaar en is licht verstandelijk beperkt en woont nu bij mij thuis omdat hij dakloos is. Wij als ouders hebben 1 slaapkamer, dus hij slaapt al 5 maanden op de bank. Overal zijn wachtlijsten en het enige wat ze doen is praten maar geen daden. Zelfs zuid Afrika werd hij afgewezen vanwege zijn lage IQ. Nu bij Kentron kregen we intake en worden weer afgeschoven naar ambulante hulp ipv. opname. Wat is dat toch in Nederland met al die nephulp! Ik heb nergens meer vertrouwen in en denk erover na om er een zaak van te maken, zodat ik via een rechter hulp af ga dwingen, want dit is schandalig. Licht verstandelijk beperkten worden overal afgewezen maar er wordt net gedaan of men in Nederland alle hulp bied. Mijn hoela!! Niemand doet iets en wij als ouders worden er moe van en mijn zoon krijgt steeds minder vertrouwen in hulporganisaties.
Lieve Wahine, ik ken jou niet maar je verhaal raakt me enorm! Ik hoop en bid dat je ooit/snel mogelijk van de verslaving zou verlossen. Je zegt dat heroïne je beste vriend is. Ik raad je aan naar het kruis te gaan en vraag of heer Jezus je beste vriend en redder kan worden. Ik weet zeker dat Hij jou kan helpen als je toelaat. Heel veel zegen, Savi.
Na 7 weken op de wachtlijst te staan voor een klinische opnamen. Nog geen reactie gehad voor de intake of datum van opnamen. Telefonisch contact opgenomen met afkickkliniekwijzer.nl. Situatie uitgelegd na de nodige informatie door te hebben gegeven. Heeft Afkickkliniekwijzer.nl contact opgenomen met een kliniek waar mee zij connecties hebben. Binnen een uur werd ik gebeld voor een intake, wat al over 2 dagen zou plaats vinden. Na de intake werd mij verteld dat over 3 dagen word opgenomen. Maandag a.s. Vertrek ik voor 4 weken, waar eerst 7 weken aan het wachten was. Is alles in 6 dagen geregeld, wat Allemaal begon met een telefoontje. Een aantal dagen na het eerste met Afkickkliniekwijzer.nl belden zij mij hoe het ging met mij en of ik al meer had gehoord van de kliniek waarmee zij contact hadden opgenomen. Super website met mensen die weten waar het overgaat uit eigen ervaring. Heel erg bedankt!!
Wij zijn erg blij dat te horen Bart, dank voor je reactie. Voor andere lezers is het misschien goed om te vermelden dat de intake en opname in de kliniek van Bart erg snel geregeld kon worden; normaal gesproken duurt het traject langer. Veel succes met je herstel!
Ik ben sinds mijn 13e verslaafd en nu 34. Op mijn 24e ben ik na mijn 2e psychose in een half jaar tijd een langdurig traject gaan volgen. Ik ben een maand naar Solutions geweest en daarna 2 maanden naar Zuid-Afrika en nog 3 maanden in een Safehouse gezeten om vervolgens 1.5 jaar clean te zijn geweest.
Het was de beste tijd van mijn leven, had veel sociaal contact vanuit de meetings, nieuwe vrienden opgebouwd, zat goed in me vel en was zakelijk succesvol.
Helaas is het daarna nooit meer gelukt om mezelf te herpakken en wil weer een klinisch traject gaan volgen binnen enkele weken. Heeft er iemand ervaring met Castle Craig of een kliniek in Portugal? Ik heb voor zover een bezoek aan een kliniek dat kan zijn, het gehele traject met als toppunt het bezoek naar Zuid-Afrika destijds als fantastisch en zeer indrukwekkend beschouwd en ik voelde me gelukkig.
Door mijn gebruik draag ik nu weer alles te verliezen, ben ik mezelf allang al kwijt geraakt en gaat mijn gezondheid met sprongen achteruit. Toch is de stap om weer een geheel traject te gaan volgen en volledig abstinent te blijven van alle middelen erg groot. Het is dat ik mijn vriend niet kwijt wil dat ik mezelf nu toch weer ga herpakken en ik hoop dat ik ergens in het traject het geloof in mezelf weer terugkrijg en weer gelukkig ben. Mocht er iemand ook naar een kliniek in het buitenland te zijn geweest en deze ervaring wil delen dan heel graag!
Bobby, ik heb enige jaren geleden in een buitenlandse kliniek gezeten. De eerste vereiste is de beheersing van de Engelse taal. In principe is het het volgen van het 12-stappenplan. Maar de wil moet er wel zijn, anders heeft niets van dit alles zin.
Voor mij was het de mooiste tijd van m’n leven. In het begin heel erg wennen, want de eerste weken weinig vrijheid, maar na een aantal weken met goed gedrag krijg je meer ruimte voor jezelf.
Nadat je je periode hebt uitgezeten en terugkeert naar Nederland is het belangrijk om de meetings te volgen, wat ik niet gedaan heb. Met als gevolg dat ik de ene terugval na de andere kreeg. Ben daarna nog enkele keren opgenomen geweest en nu sinds 14 maanden sober. Blijf het moeilijk vinden.
Mijn ervaring is dat je beter in het buitenland kunt zitten, omdat je dan geen “foute” vrienden ziet en weinig contact hebt met de buitenwereld. Ik hoop dat het je lukt. Veel sterkte en kracht!
Beste Medemoeders, en cliënten
Ik zie dat alle reacties van lang geleden zijn. Toch wil ik graag reageren.
Ook ik ben moeder van een verslaafde zoon. Hij is 27, en alles kwijtgeraakt. Zijn vriendin, zijn baan zijn huis, zijn geld.
Wij hebben hem weer in huis genomen met alle gevolgen van dien.
We zijn gaan vechten voor een opname. Konden vrij snel terecht bij Jellinek voor een in-take.
Maar daarna begint het wachten. We zijn al 4 mnd verder, en het is al twee keer uitgesteld.
Ik ben verbaasd over het gemakzucht hoe hulpverleners met ons omgaan. Mijn zoon is de stille Willy. Ziet er goed uit, makkelijke prater. Maar ondertussen windt hij iedereen om zn vinger, en gaat de verslaving gewoon door.
Ik zie het zo: 85 % van het werk wat een hulpverlener had moeten doen, hebben wij als ouders gedaan.
De hulpverleners worden ervoor betaald, wij worden ervoor gestraft.
We lopen tegen alle muren van burocratie aan die je maar kan bedenken.
Begin augustus hopen we het traject te kunnen gaan starten en daarmee dat de rust een beetje mag wederkeren.
Ik wens alle anderen heel veel sterkte. Verslaving is dichterbij dan je denkt.
Groet Anja
Ik hoop dat je zoon het nu redt. Ook ik wacht op een opname na een terugval. Het is moeilijk iets snel te vinden.
Lieve allemaal, ik ben een moeder van een verslaafde zoon van 25 jaar, die 3 maanden geleden het hele traject, plus safe house doorlopen heeft. Hij heeft zich opgewerkt naar een nieuwe baan beginnend in april. Maar twee weken na het traject dat hij thuiskwam, ging het al bergafwaarts.
Hij is er nu net zo slecht aan toe, als toen. Hij gebruikt cocaïne. Het is verschrikkelijk, mijn man en ik hebben alles geprobeerd. We leven elke dag in stress en spanning. Mijn zoon wil zo graag hulp. We zijn dagelijks, meerdere keren per dag met verschillende instanties aan het bellen, constant naar de huisarts, maar niets helpt.
We zijn op, en hij verslechterd per dag. Wij weten het niet meer, en gaan nu samen met hem ten onder. Voor ons hoeft het niet meer. Al die spanning, stress, ruzies, verdriet en pijn..bij niemand vinden we gehoor..
Als ouders of partners van verslaafden kun je altijd contact zoeken met moedige moeders. Die steunen en helpen elkaar om samen naar oplossingen te zoeken. Elke week inloop en eventueel een zoomavond waar je een warm onthaal krijgt met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Mij heeft het enorm geholpen en ook andere moeders vinden hier steun.
al 14 jaar blowen, en dan te horen krijgen aan de telefoon mijn ”probleem” niet ernstig genoeg is voor een opname 😉
A die ambulante behandelingen helpen niet, kan ik gezellig skypen met mijn behandelaar en ondertussen nog steeds onder invloed zijn.
Het verbaasd mij dat je in Nederland bijna aan de afgrond moet liggen wil je echt geholpen worden..
Mijn zoon heeft last van erge pijn in verband met het gebruik van keta. Is volgens de intake en dergelijke geen spoed! Thanks, Nederlandse zorg.
Ook al heb je een opname geregeld, noem ik het een doe-het-zelf afkickcentrum. Door personeelsgebrek is het tot het onverantwoorde af. Alles zit door mekaar heen: drank, drugs, en crisisopnames. Het is onmogelijk voor personeel om van zoveel verschillend aspecten verstand te hebben, waardoor cliënten niet de zorg c.q. aandacht krijgen die ze nodig hebben. Het is geen onwil van de kant van het personeel. Soms lopen er mensen die met wel 36 cliënten bezig zijn.
Ingekort door redactie