3MMC

3MMC: Effecten, risico's, bijwerkingen en verslaving

3MMC is een recreatieve drug die behoort tot de groep synthetische cathinonen. 3-Methylmethcathinone, zoals de volledige naam van de drug luidt, heeft stimulerende en entactogene (empathie-opwekkende) effecten. Hoewel de drug minder verslavend wordt beschouwd dan andere stimulerende drugs zoals cocaïne, kan regelmatig gebruik wel relatief snel leiden tot een geestelijke verslaving. Ook kan gebruik leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Op deze pagina wordt uitgelegd wat de mogelijke effecten en bijwerkingen van 3MMC zijn en wat je kunt doen wanneer je wilt stoppen met het gebruik.


Wat is 3MMC?

3MMC is een relatief nieuwe, stimulerende drug die ook wel bekendstaat als ‘poes’ en mefedron. De drug dook in 2012 voor het eerst op in Zweden, volgens het Europese drugsinstituut EMCDDA. De effecten van 3MMC (afkorting voor 3-methylmethcathinone) worden vaak beschreven als een combinatie van speed, XTC en cocaïne.

3MMC werkt vooral oppeppend, stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. Gebruikers ervaren een euforisch en opgewekt gevoel, zijn scherp en alert en hebben minder snel last van vermoeidheid. Door het toenemende aantal incidenten met 3-MMC, heeft de Nederlandse overheid in oktober 2021 besloten de drug te verbieden en op te nemen in de Opiumwet.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe wordt 3MMC gebruikt?

3MMC wordt bijna altijd geslikt als capsule of bommetje (kristalachtig wit poeder in een vloeipapiertje). 3mmc snuiven wordt ook gedaan, omdat de effecten bij snuiven een stuk sneller te voelen zijn. De meeste gebruikers geven toch de voorkeur aan slikken, omdat 3mmc snuiven behoorlijk pijnlijk is en een stuk sneller zorgt voor cravings als bijwerking. Craving zorgt ervoor dat de verleiding om steeds opnieuw een dosis te nemen een stuk groter wordt.


Wat is de werking van 3MMC?

De werking van 3MMC is stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. 3MMC behoort tot de groep chemische stoffen die synthetische cathinonen worden genoemd. Dit zijn chemisch geproduceerde stoffen die zijn afgeleid van cathinon; de werkzame stof in de Qat plant. Cathinonen bevorderen de aanmaak van dopamine en noradrenaline in de hersenen en zorgen ervoor dat deze minder snel afgebroken worden. Dit geeft je het gevoel van extra energie, alertheid en opgewektheid. Cathinonen zijn nauw verwant aan amfetamine (speed).


Wat zijn de effecten van 3MMC?

De effecten van 3MMC zijn vooral opwekkend (stimulerend) en empathie-bevorderend (entactogeen). De drug wordt ook vaak recreatief gebruikt voor de intense high die het teweegbrengt. Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende effecten van 3MMC.

Geestelijke effecten van 3MMC

Mogelijke geestelijke effecten van 3MMC zijn:

 • Opgewekt, energiek en euforisch gevoel
 • Meer alert en scherp
 • Zin om te praten en behoefte aan sociaal contact
 • Verhoogd zelfvertrouwen
 • Verandering in beleving van tijd
 • Versterkte zintuiglijke waarneming, waaronder in de beleving van muziek

Lichamelijke effecten van 3MMC

Mogelijke lichamelijke effecten van 3MMC zijn:

 • Meer energie en een groter uithoudingsvermogen
 • Wegvallen van vermoeidheid
 • Verhoogd libido en meer zin in seks
 • Verhoging van hartslag en bloeddruk
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Droge mond en veel dorst
 • Verwijde pupillen
 • Gespannen spieren en kaken

is 3MMC verslavend?

Ja, 3MMC is verslavend en kan bij gebruikers leiden tot een serieuze afhankelijkheid. Volgens een studie uit 2022 in Frontiers in Molecular Neuroscience is er nog veel onduidelijk over de precieze werking van de drug, maar staat wel vast dat de drug een relatief hoog verslavingsrisico heeft. Dit komt onder meer doordat de effecten van de drug regelmatig en overmatig gebruik aanmoedigen.

Veel gebruikers voelen zich neerslachtig en depressief wanneer de drug begint uit te werken, en kunnen zelfs angstig gedrag vertonen. Dit vergroot de verleiding om bij te nemen. Soms blijven gebruikers zelfs dagenlang wakker door steeds extra doseringen in te nemen. De psychische effecten, lichamelijke ontwenningsverschijnselen en mogelijke cravings zorgen ervoor dat volledig stoppen met 3MMC voor veel gebruikers erg lastig is.


Wat zijn de risico’s van 3MMC?

De risico’s van 3MMC zijn gevarieerd en omvatten het ontwikkelen van een (vooral geestelijke) afhankelijkheid, ernstige bijwerkingen en permanente gezondheidsschade.

Mogelijke risico’s van 3MMC zijn:

 • Uitdroging en oververhitting
 • Watervergiftiging door te snel teveel water te drinken
 • Cardiovasculaire problemen zoals hartinfarcten, hartritmestoornissen, herseninfarcten en een chronisch hoge bloeddruk
 • Angst en paniekaanvallen
 • Psychose en ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)
 • Serotoninesyndroom
 • Beschadiging van neusslijmvlies
 • Schade aan vitale organen, waaronder de lever en hersenen

3MMC en alcohol

3-MMC combineren met stoffen zoals alcohol of stimulerende middelen verhoogt de gezondheidsrisico’s. Het is nog niet helemaal bekend wat de interactie is van 3-MMC met alcohol, maar een dodelijke interactie is niet uitgesloten.


Wat zijn de bijwerkingen van 3MMC?

De bijwerkingen van 3MMC zijn divers. Gebruikers melden onder meer lichamelijke bijwerkingen zoals een droge mond, malende kaken, een verhoogde hartslag en oververhitting. Ook kunnen gebruikers door 3MMC last krijgen van psychische bijwerkingen zoals angst en paranoia, hallucinaties en verwarde gedachten, volgens B. Ferreira et al. in Forensic Science International. De kans op bijwerkingen is groter bij een sterke dosis (zeker onder onervaren gebruikers).

Mogelijke bijwerkingen van 3MMC zijn:

 • Hoge hartslag en bloeddruk
 • Extreme dorst en oververhitting
 • Angst, zenuwachtigheid, en agitatie
 • Slapeloosheid
 • Verlies van eetlust
 • Gespannen spieren en ‘kakenknijpen’
 • Misselijkheid en braken
 • Ernstige en langdurige hoofdpijn
 • Paranoia en hallucinaties
 • Desoriëntatie en verwarde gedachten

Wat zijn de symptomen van een 3MMC verslaving?

Hoe verslavend 3-MMC voor veel mensen ook is, een regelmatige gebruiker hoeft niet per definitie verslaafd te zijn. Of iemand verslaafd is aan 3-MMC, hangt vooral af van de beleving en het gebrek aan controle van het gebruik. Wanneer je dwangmatig en obsessief bezig bent met het gebruiken van 3-MMC, de high gebruikt om te ontsnappen aan je dagelijkse leven en/of problemen, of de controle over je gebruik en gedrag verloren bent, dan spreken we van een serieuze verslaving.


Wat te doen bij een overdosis 3MMC?

Je kunt het volgende doen bij een overdosis 3MMC:

 • Bel het alarmnummer 112. Deel wat je weet en volg mogelijke instructies op.
 • Blijf bij de persoon om toezicht te houden, stress en paniek te voorkomen en te helpen waar mogelijk.
 • Geef geen andere drugs of medicatie om de effecten van de overdosis te bestrijden of neutraliseren.
 • Blijf bereikbaar en rapporteer veranderingen in symptomen.
 • Heeft de persoon een erg hoge lichaamstemperatuur? Zorg dan dat je deze naar een koele omgeving brengt en helpt afkoelen, bijvoorbeeld met natte doeken of een ventilator.

Wat zijn de symptomen van een 3MMC verslaving?

De symptomen van een 3MMC-verslaving zijn verschillend per individu. Vaak begint een verslaving met een sterke drang om de drug weer te gebruiken. Door toegenomen tolerantie is een lichte dosis dan ook niet meer voldoende. Om te weten of een regelmatige gebruiker ook verslaafd is aan 3-MMC, wordt vaak gekeken naar de beleving en het gebrek aan controle van het gebruik. Wanneer je dwangmatig en obsessief bezig bent met het gebruiken van 3-MMC, de high gebruikt om te ontsnappen aan je dagelijkse leven en/of problemen, of de controle over je gebruik en gedrag verloren bent, spreken we van een serieuze verslaving.


Hulp bij 3MMC gebruik

Maak jij je zorgen over je eigen 3MMC gebruik, of het gebruik van een geliefde of bekende? Ervaar je psychische klachten na het gebruik van 3-MMC? Hieronder lees je wat de belangrijkste symptomen van een verslaving zijn en welke stappen je kunt zetten naar een nieuw, drugsvrij leven.

Afkicken en behandeling van een 3MMC verslaving

Een 3MMC verslaving kun je vaak niet uit jezelf overwinnen. Vanwege de mogelijk heftige ontwenningsverschijnselen en sterke drang die iemand kan voelen om weer te gebruiken (cravings), wordt aangeraden om professionele hulp te zoeken om succesvol af te kicken. Dit kan bijvoorbeeld via een ambulant zorgtraject of door opname in een afkickkliniek. Hier word je niet alleen geholpen met veilig afkicken na langdurig gebruik, maar kun je ook een behandeltraject beginnen om onderliggende oorzaken van de verslaving te behandelen.

Professionele behandeling van een 3MMC-verslaving begint meestal met een proces van detoxificatie onder medische begeleiding. Hierbij wordt je lichaam ontdaan van 3MMC en mogelijke resten van andere drugs. Hierna kan een traject van therapie beginnen, zoals cognitieve gedragstherapie, motiverende gesprekstherapie en groepstherapie. Na behandeling door een zorgverlener of in een kliniek, ontvang je meestal ook een bepaalde periode nazorg om weer normaal functioneren te ondersteunen.

Denk jij dat je een probleem hebt met het gebruik van 3MMC? Of wil je iemand in je omgeving helpen? Bel 020 – 532 0030 voor een persoonlijk consult over de opties voor behandeling in jouw situatie.


Wat zijn de afkickverschijnselen van 3MMC?

De afkickverschijnselen van 3MMC zijn vaak vervelend en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend. Ze zorgen ervoor dat het lastig is om uit jezelf te stoppen met het gebruik van de drug. Hierdoor kan een verslaving aanhouden. Het type afkickverschijnselen en de intensiteit ervan variëren per persoon en zijn onder meer afhankelijk van de ernst van de verslaving, volgens experts van de Wereldgezondheidsorganisatie in een rapport uit 2022.

Mogelijke afkickverschijnselen van 3MMC zijn:

 • Lichamelijke en mentale vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Angst en paniekaanvallen
 • Depressie en soms suïcidale gedachten
 • Irritatie en agressie
 • Hoofdpijn en buikpijn
 • Brain zaps: korte schokken, flitsen of tintelingen in de hersenen

Veelgestelde vragen over 3MMC

Wat zit er in 3mmc?

3MMC is een stimulerende drug met een nieuwe psychoactieve stof: 3-methylmethcathinone. Deze stof behoort tot de cathinonen, een subgroep van amfetaminen die ook bekend staan onder de straatnaam ‘speed’.

Krijg je een dip van 3mmc?

Ja, van 3MMC kun je een dip of kater krijgen. In de dagen na gebruik voel je je dan soms neerslachtig en kun je last hebben van uitputting en andere symptomen.

Hoe lang blijft 3mmc in je lichaam?

3MMC blijft zo’n 1 tot 3 dagen lang in je lichaam, afhankelijk van de dosering en individuele factoren.

Hoe lang werkt 3mmc?

3MMC werkt gemiddeld tussen de 4 en 7 uur. De totale werkingsduur is onder meer afhankelijk van de dosering en tolerantie. Gebruikers voelen de effecten van 3MMC bij snuiven al na een paar minuten. De effecten zijn bij het slikken voelbaar binnen een kwartier tot een uur.

Kun je slapen na 3MMC?

Door de stimulerende effecten kan het moeilijk zijn om te slapen na het gebruik van 3-MMC.

Is 3MMC verboden?

Omdat 3MMC sinds 28 oktober 2021 onder (lijst 2 van) de Opiumwet valt, is het kopen, verkopen of bezitten van deze drug verboden. Voorheen werd de drug verkocht als ‘niet geschikt voor menselijke consumptie’, maar dit is door deze maatregel ook niet meer toegestaan.

Krijg je een kater van 3MMC?

Je kunt van 3MMC een heftige kater krijgen, vaak een ‘comedown’ genoemd. De specifieke symptomen en ernst van een comedown zijn afhankelijk van factoren zoals de ingenomen dosis (een gebruikelijke dosis ligt tussen de 75 – 150 mg), de zuiverheid van de stof en individuele gevoeligheid.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00