Binge drinken

Van binge drinken naar alcoholverslaving: een reëel risico?

Wat is binge drinken?

Na een lange werkweek of een drukke periode op school even flink de bloemetjes buiten zetten in de kroeg of club; het gebeurt de meeste mensen wel eens. Deze vorm van alcoholconsumptie waarbij je af en toe, tijdens één gelegenheid, in korte tijd een flinke hoeveelheid alcohol drinkt, wordt, binge drinken genoemd.

Vaak wordt gedacht dat vooral jongeren zich wel eens laten verleiden tot coma zuipen, de extreme variant van binge drinken waarbij puur en alleen gedronken wordt om dronken te worden. Niet is echter minder waar: eens in de zoveel tijd behoorlijk diep in het glaasje kijken, is een maatschappelijk geaccepteerd fenomeen onder vrijwel alle lagen van de bevolking.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

De gevaren van binge drinken

Wanneer is er sprake van binge drinken?


Wetenschappelijk gezien kunnen we spreken van binge drinken wanneer het bloedalcoholgehalte boven de 0,8 promille stijgt. Mannen bereiken dit niveau gemiddeld na 6 standaardglazen alcohol binnen 2 uur, vrouwen al na 4 standaardglazen in 2 uur.

Ook wanneer je over een wat langere tijd consequent alcohol blijft drinken, is dit niveau vrij snel te bereiken en nemen de negatieve effecten op de gezondheid flink toe. Vooral tijdens een ‘happy hour’ of het spelen van drankspelletjes is het niveau van 0,8 promille een stuk sneller bereikt dan vaak gedacht wordt.

GA MEER DE VERDIEPING IN EN LEES: Ontwenningsverschijnselen alcohol

Wat zijn de gevolgen van binge drinken?

Doordat bij deze vorm van alcoholconsumptie je lichaam een flinke hoeveelheid alcohol in korte tijd te verduren krijgt, zijn de schadelijke gevolgen niet te onderschatten:

  • Organen zoals je maag, lever, nieren en hersenen lopen schade op. Bij jongeren wordt de ontwikkeling van de hersenen verstoord en geschaad.
  • Het risico op black-outs en alcoholvergiftiging is groot.
  • Je bloeddruk stijgt onnatuurlijk snel tijdens een binge drink sessie en daalt net zo snel tijdens de afbraak van de alcohol door de lever. Deze grote schommelingen in bloeddruk verhogen het risico op een hart- of herseninfarct.
  • Jongeren die gedurende hun tienerjaren regelmatig binge drinken hebben een 4 keer hogere kans om voor hun 25ste overgewicht te krijgen.
  • Alcohol zorgt voor een toename in impulsief en roekeloos gedrag, met alle gevolgen van dien, zoals ruzies, agressiviteit en een verminderde controle over je persoonlijke grenzen.
  • Verminderd geheugen en denkvermogen. Excesdrinken heeft een verlammend effect op je brein, waardoor je minder goed presteert dan normaal. Dit heeft weer negatieve effecten op je prestaties op school of werk
  • Gebruik je binge drinken om te ontsnappen aan de realiteit en even tijdelijk los te komen van je zorgen en problemen? Dan is het risico op het ontwikkelen van een alcoholverslaving aanwezig.

Wat is de relatie tussen binge drinken en alcoholverslaving?

Typisch voor binge drinken is de tijd tussen twee sessies waarin niet gedronken wordt: er is geen sprake van structureel alcoholgebruik. Binge drinken betekent dus niet automatisch dat er sprake is van een alcoholverslaving.

Wel is het zo dat, vooral onder jongeren, het gedrag na verloop van tijd beïnvloedt kan worden door deze vorm van alcoholgebruik.

Binge drinken is per definitie drinken met de intentie om aangeschoten of dronken te worden. Wanneer dit gedrag (bewust of onbewust) gekoppeld wordt aan het tijdelijk ontkomen aan zaken als de dagelijkse sleur, stress, zorgen of pijn, bestaat het risico dat het gedrag steeds vaker herhaald wordt om dit effect te bereiken.

Hierdoor ontstaat gewenning, wat betekent dat je steeds vaker en steeds meer alcohol nodig hebt om de effecten te bereiken waar je naar zoekt.

Merk je dat je ergens op deze route zit of maak je je zorgen over je alcoholgebruik? Blijf niet rondlopen met je zorgen en klop aan bij iemand die je vertrouwt of je huisarts. Laat het probleem niet erger worden. Hoe eerder je hulp zoekt en hulp accepteert, hoe makkelijker het probleem te behandelen is.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie