Lorazepam

Wat is Lorazepam? Effecten, Bijwerkingen en Verslaving

Lorazepam is een populair kalmerend middel dat bij gebruikers al binnen enkele weken kan leiden tot verslaving. Lorazepam behoort tot de groep benzodiazepinen en is volgens cijfers van het Zorginstituut Nederland de meest gebruikte ‘benzo’ na oxazepam. Het medicijn helpt onder meer bij slapeloosheid, paniekaanvallen en psychische onrust. Op deze pagina vind je uitleg over de precieze effecten en bijwerkingen van lorazepam, dat in Nederland vaak onder de merknaam temesta wordt verkocht. Ook bespreken we uitgebreid de risico’s van het gebruik en hoe je veilig kunt afbouwen bij een afhankelijkheid.


Wat is lorazepam?

Lorazepam is een kalmerend medicijn met een hoog verslavingspotentieel dat behoort tot de groep ‘benzodiazepinen‘. Het heeft kalmerende, rustgevende en ontspannende effecten op gebruikers. Lorazepam wordt onder meer ingezet voor het behandelen van angststoornissen, slapeloosheid en acute epilepsie-aanvallen, en als pre-anestheticum bij een medische ingreep. Vanwege het verslavingspotentieel en de mogelijk ernstige bijwerkingen is het medicijn in Nederland alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Lorazepam wordt hier vaak verkocht onder de merknaam Temesta.

Wat is de werking van lorazepam?

De werking van lorazepam is het versterken van de effecten van GABA, een belangrijke neurotransmitter die helpt om stress en spanning te onderdrukken. GABA is een afkorting voor gamma-aminoboterzuur en wordt van nature door je hersenen aangemaakt. Het remt vooral de activiteit van bepaalde hersengebieden af, zodat je lichaam in balans kan zijn. Soms is de natuurlijke hoeveelheid GABA echter niet voldoende om (hevige) angst en spanning te voorkomen. Lorazepam versterkt dan de effecten van GABA, waardoor het centrale zenuwstelsel sneller en langdurig wordt gekalmeerd.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 23:00

Wat zijn de effecten van lorazepam?

De effecten van lorazepam zijn onder meer het verminderen van angst, het ontspannen van het lichaam en het opwekken van slaap. De precieze effecten en de duur ervan zijn afhankelijk van de dosering, de individuele gevoeligheid voor het medicijn en hoe vaak je het inneemt. Bij langdurig gebruik van lorazepam treedt namelijk tolerantie op, waardoor je dan een hoge dosis lorazepam nodig hebt om dezelfde effecten te bereiken.

Mogelijke effecten van lorazepam zijn:

  • Verminderen van angst en spanning
  • Ontspannen van spieren
  • Sedatie en bevorderen van slaap
  • Stoppen van epilepsie-aanvallen

Wat zijn de risico’s van lorazepam?

De risico’s van lorazepam zijn onder meer de kans op verslaving en verschillende bijwerkingen. Bij lorazepam kunnen fysieke en psychologische afhankelijkheid in korte tijd al optreden, volgens een studie uit 2020 in Journal of Neurological Transmission, vooral wanneer je het in hoge dosis gebruikt. Je wordt dan zonder lorazepam onrustig en kunt last krijgen van heftige ontwenningsverschijnselen. Ook kunnen bij normaal gebruik ernstige bijwerkingen optreden, waaronder geheugenverlies en ademhalingsproblemen.

Mogelijke risico’s van lorazepam zijn:

  • Verslaving en ontwenningsverschijnselen
  • Verminderde oplettendheid en coördinatie, waardoor iemand eerder kan vallen of een ongeluk krijgt
  • Ademhalingsproblemen, vooral een risico bij mensen met bestaande longziektes
  • Ontwikkelen van slaapstoornissen
  • Geheugenproblemen (vooral anterograde amnesie)
  • Onvoorspelbare gezondheidsrisico’s in combinatie met andere middelen, waaronder alcohol

Wat zijn de bijwerkingen van lorazepam?

De bijwerkingen van lorazepam zijn zowel fysieke als psychische klachten. Ze variëren van moeheid en geheugenproblemen tot duizeligheid en problemen met plassen. De kans op bijwerkingen neemt toe bij hoge doseringen, bleek onder meer in een vroege studie in Clinical Pharmacology & Therapeutics. Ook is er meer kans op bijwerkingen wanneer je het medicijn combineert met andere middelen, met name alcohol. Lorazepam moet daarom altijd volgens de instructies van de bijsluiter en je arts worden ingenomen, zodat de kans op lorazepam bijwerkingen minimaal is.

Veel voorkomende bijwerkingen van lorazepam zijn:

  • Sufheid, slappe spieren en duizeligheid
  • Verminderde coördinatie en wazig zien
  • Emotionele vervlakking: minder emotionele pieken en dalen
  • Concentratieverlies, minder alert, geheugenproblemen en verwardheid
  • Allergische huidreacties
  • Somberheid en soms gevoelens van depressie

Waarom is lorazepam verslavend?

Lorazepam is verslavend vanwege de werking die het heeft op de neurotransmitter GABA en de invloed van het medicijn op het beloningsmechanisme van de hersenen, volgens benzodiazepinen onderzoeker Lawrence Miller. Bij langdurig gebruik raken de hersenen gewend aan de stimulerende werking van lorazepam op GABA. Je maakt hierdoor zelf steeds minder GABA aan. Het risico op afhankelijkheid wordt versterkt door de tolerantie die je lichaam al snel opbouwt. Je moet dan steeds meer lorazepam innemen om dezelfde effecten te ervaren, waardoor het lichaam nóg minder GABA uit zichzelf produceert.

Wanneer je een tijd geen lorazepam gebruikt of een lagere dosis inneemt, zakt de hoeveelheid GABA in je hersenen onder het normale niveau. Je krijgt hierdoor last van fysieke en mentale ontwenningsverschijnselen. Ook keren de problemen terug waar je lorazepam in eerste instantie voor gebruikte, zoals onrust, angst en slaapproblemen. Tijdens de ontwenning zijn je klachten vaak heftiger dan normaal. Daarnaast ervaar je mogelijk cravings. De verleiding is daarom erg groot om toch weer te gebruiken, waardoor de verslaving in stand blijft.


Hoe lang kan ik lorazepam gebruiken zonder risico’s?

Je kunt lorazepam meestal maximaal 2 tot 4 weken lang gebruiken zonder risico’s, volgens de gebruiksinformatie van het Farmacotherapeutisch Kompas. Wanneer je het medicijn als slaapmiddel gebruikt of voor stress, zal je arts meestal al na 2 weken aanraden om het gebruik van lorazepam af te bouwen. Zo voorkom je dat er een afhankelijkheid ontstaat.

In sommige gevallen mag je lorazepam langer dan 4 weken gebruiken, vooral bij paniekaanvallen en chronische en sociale angststoornissen. Artsen schrijven het medicijn dan maximaal 2 maanden lang voor. Hierna moet je lorazepam langzaam afbouwen volgens een individueel afbouwschema.

Let extra op als je een verleden hebt met verslaving! Sommige mensen lopen ook meer risico op het ontwikkelen van verslaving door erfelijke aanleg. Maak je je zorgen of lorazepam het juiste medicijn voor je is? Vraag dan aan je arts om veilige alternatieven. Benzodiazepinen zoals lorazepam zijn namelijk niet de enige anxiolytica (angstremmende middelen). Zo zijn SSRI’s ook populair bij de behandeling van angststoornissen.


Stoppen met lorazepam

Stoppen met het gebruik van lorazepam moet zorgvuldig en onder begeleiding van een arts plaatsvinden. Het wordt sterk afgeraden om plotseling te stoppen met lorazepam. De kans op ernstige ontwenningsverschijnselen is namelijk erg groot wanneer je lorazepam te snel afbouwt, zeker wanneer je het medicijn langdurig en in hoge dosering hebt gebruikt. Therapie en medicatie kunnen helpen om mogelijke ontwenningsverschijnselen te beheersen en beperken. Zelfzorg is echter ook erg belangrijk.

Hoe kan ik lorazepam gebruik afbouwen?

Je kunt lorazepam afbouwen met een individueel afbouwschema. Deze stel je meestal in overleg met een arts op. Het afbouwschema zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam gewend raken aan een steeds lagere dosering lorazepam, totdat je het medicijn niet meer nodig hebt en geen ontwenningsverschijnselen meer ervaart. Soms worden lorazepam taperingstrips voorgeschreven bij het afbouwen, zodat je lichaam nog kleine hoeveelheden van het medicijn krijgt.

Denk bij het afbouwen goed na over de timing. Lorazepam afbouwen is extra moeilijk tijdens een periode waarin je veel stress en spanning ervaart. Door een zo rustig mogelijk moment te kiezen voor je stoppoging, verklein je de kans op afkickverschijnselen.

Ernstige lorazepam afhankelijkheid

Soms is een lorazepam verslaving zo ernstig dat het niet lukt om uit jezelf te stoppen. Volgens onderzoek door Afkickkliniekwijzer is medicijnverslaving dan ook een steeds groter probleem in Nederland. In dat geval kan het verstandig zijn om je op te laten nemen voor je afhankelijkheid in een gespecialiseerde afkickkliniek.

Bij behandeling voor een lorazepam afhankelijkheid ontvang je eerst 24/7 medische begeleiding tijdens een lichamelijke detox. Hierna ga je in therapie om achterliggende oorzaken van de verslaving te identificeren en te leren hoe je in de toekomst beter om kunt gaan met triggers. Bij behandeling van medicijnverslaving wordt vaak gekozen voor cognitieve gedragstherapie, motiverende gespreksvoering en algemene counseling.

Zoek jij hulp om te stoppen met lorazepam? Of ken je iemand in jouw omgeving die te veel lorazepam gebruikt? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 voor persoonlijk advies van onze medewerkers over de beste behandelopties in jouw situatie.


Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van lorazepam?

Dit zijn de ontwenningsverschijnselen van lorazepam:

  • Concentratieproblemen
  • Trillende handen en voeten
  • Hartproblemen
  • Prikkelbaarheid en geïrriteerdheid
  • Onrust en angst
  • Agressieve en/of depressieve gevoelens
  • Slapeloosheid
  • Ernstige klachten waaronder psychose (hallucinaties en wanen) en epilepsieaanvallen

Hoe lang duren de ontwenningsverschijnselen van lorazepam?

De ontwenningsverschijnselen van lorazepam duren gemiddeld enkele weken. In extreme gevallen kunnen ze zelfs meerdere maanden aanhouden. Vanwege de relatief korte halfwaardetijd kunnen de ontwenningsverschijnselen al enkele uren na de laatste dosis beginnen.


Veelgestelde vragen over lorazepam

Hoe langt werkt Lorazepam?

Lorazepam werkt ongeveer 8 tot 12 uur lang. Binnen 1 uur word je slaperig, rustig en je spieren zullen minder gespannen zijn.

Wat is een goed alternatief voor lorazepam?

Buspiron, selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) en pregabaline zijn goede alternatieven voor lorazepam. Overleg altijd met je arts over veranderingen in je medicatie.

Kan je depressief worden van lorazepam?

Ja, je kunt depressief worden van lorazepam als gevolg van de effecten die het medicijn heeft op het centrale zenuwstelsel. Depressie kan ook ontstaan als afkickverschijnsel, wanneer je psychisch afhankelijk bent geworden van lorazepam en plotseling stopt.

Hoe snel werkt lorazepam?

Lorazepam werkt meestal al binnen 1 uur na inname.

Wat is de juiste dosering van lorazepam?

De juiste dosering van lorazepam hangt af van de klachten waarvoor je het gebruikt en hoelang je het medicijn hebt gebruikt. Een beginnende dosering is meestal 0,5 mg per dag en kan oplopen tot 3 mg. Gebruik lorazepam altijd aan de hand van het advies van een arts, die het beste kan bepalen wat een veilige dosering is.

Kan de combinatie van lorazepam en alcohol dodelijk zijn?

Het combineren van lorazepam en alcohol is erg gevaarlijk en kan inderdaad leiden tot de dood. Beide middelen kunnen de ademhaling onderdrukken, waardoor zuurstoftekort ontstaat en ernstige schade kan optreden aan de hersenen en andere vitale organen.

24 reacties
  • Edith van vliet
    29 juli 2021 20:38
    01

    Ik slik al heel lang lorazepam omdat andere antidepressiva niet werken. Ik heb last van depressie, angst en paniek en ben doodmoe.Ik word hier zo gek van. Met lorazepam word ik rustiger maar heel goed slapen doe ik ook nog steeds niet !
    Wat kan ik doen !
    Mvg Edith

    • Coby
      30 juli 2024 21:18
      02

      Stoppen met lorazepam, maar wel heel langzaam. De onthoudingsverschijnselen zijn nog erger dan de kwaal. Het duurt weken en soms maanden voor het uit je lichaam is. Mij is het niet gelukt. Wil het wel weer proberen.

  • Liesbeth
    13 juli 2023 19:22
    03

    Over een lange periode gaan afbouwen, bijv met Diazepam. Vraag een consult aan bij je huisarts. Die kan je doorverwijzen. Je hebt hulp nodig om van je angst en depressie af te komen. Er bestaan veel soorten antidepressiva. Het kan dus zijn dat je niet de voor jou geschikte AD hebt gebruikt. Ben je in therapie geweest om de achterliggende oorzaken op te sporen? Echt, je huisarts is de eerste persoon om mee te gaan praten. Veel succes en hopelijk een goede afbouw.

  • Ageeth
    17 juli 2023 23:10
    04

    Ik ben vanaf mijn 32e levensjaar (nu 64) al aan de lorazepam. Ik noem het mijn pretpil. Ik krijg zelf zin om wat te gaan doen als ik een lorazepam inneem en krijg er ook energie van. De laatste maand heb ik een ander merk gekregen (wel lorazepam, maar niet met dezelfde grondstoffen erin), en ben een paar dagen flink ziek geweest. Deze die ik nu heb moet ik er wel 2 of tweeëneenhalf innemen om hetzelfde effect te krijgen. Maar kom daar niet in de buurt, dus ik hoop dat het merk wat ik al zolang gebruik gauw weer op de markt komt. Want nu voel ik mij depressief. Zo werkt het bij mij! Groetjes Ageeth

  • Helene
    21 juli 2023 20:33
    05

    Ik slik ook al meer dan een jaar lorazepam, maar ik ben de hele dag slaperig en slaap ’s middags zeker 2 uur zonder fit te zijn. Mijn leeftijd is 77 jaar.
    Helene

  • Ali
    19 augustus 2023 17:26
    06

    Ik slik ook lorazepam, maar meer voor de rust van bijwerkingen van paliperidon (antipsychotica). Wel word ik meer depressief de laatste tijd. Ik begrijp niet waarom een medicijn als lorazepam voor de rust wordt voorgeschreven, terwijl het ook tot depressie kan lijden als het is uitgewerkt! Ik heb de laatst 8 maanden sinds ik het toegediend krijg, bovendien geen rust gehad!

    Ingekort door de redactie

  • Agnes
    11 september 2023 22:31
    07

    Ik slik nu een half jaar lorazepam. Nu afgebouwd naar 0,5 mg per dag. Verder afbouwen is niet meer mogelijk, omdat ik dan helemaal eng en onrustig word als ik nog minder ga gebruiken. Wel geprobeerd, maar helaas gaat dit niet. Nu ben ik dus verslaafd. Dit is nu het tweede medicijn waar ik niet meer mee kan stoppen. Het andere is pregabaline. Die verslaving is nog erger. Ik voel me er helemaal anders van door in mijn hoofd. Vreselijk. Het medicijn zou verboden moeten worden.

  • Marco
    28 november 2023 23:44
    08

    2,5 jaar Lorazepam geslikt. Zelf heb ik afgebouwd van 5 naar 0,75 mg. Het laatste stukje was een hel en ik ben opgenomen geweest om het af te bouwen. Nu ben ik er gelukkig vanaf. Ik slik dit medicijn nooit meer!

  • Linda
    2 december 2023 11:20
    09

    Ik ben lorazepam aan het afbouwen. Ik dacht dat het laatste stukje van 0,5 mg ook wel goed zou komen. Verkeerd gedacht! Vreselijk last van ontwenningsverschijnselen. Wanneer ik eraf ben, wil ik nooit meer lorazepam.

    • Coby
      30 juli 2024 21:29
      10

      Ik heb hetzelfde. Durf niet te stoppen door de heftige afkickverschijnselen. Maar het moet eigenlijk wel. Ik durf alleen niet verder te minderen. Ik heb heftige stress en paniekaanvallen.

  • Marijke
    29 december 2023 17:24
    11

    Ik krijg Lorazepam als vervanger van Nitrazepam, maar ik heb hier ook erge ontwenningsverschijnselen van. Vreselijk gewoon! Barstende hoofdpijn, trillen, etc. Echt helpen doen de artsen je ook niet meer. Zeggen dat het allemaal zogenaamd tussen je oren zit. Echt niet! Niet bij mij in ieder geval.

  • Remco
    12 januari 2024 17:45
    12

    Ik ben ook aan het afbouwen op dit moment. Ben bijna op het einde, van 2 mg per dag naar 0. Zit nu op 0,15 mg per dag. Het is voor mij een hel om ermee te stoppen. Ik begrijp totaal niet waarom nooit is ingegrepen en nu zoveel mensen in Nederland aan benzo’s verslaafd zijn geraakt.

    Mijn grootste angst is of ik weer de oude word. Lig vaak voor pampus in bed vanwege de afkickverschijnselen, vreselijk!

  • Gemma
    13 februari 2024 20:33
    13

    Ik ben genoodzaakt te stoppen, ineens, van 7,5 mg per dag naar 0. Ik zit tussen twee huisartsen in i.v.m. verhuizing en niemand wil een herhaalrecept voorschrijven. Verschrikkelijk. Zelfs huisartsenpost niet en specialist waar ik onder behandeling ben. Ga nu mijn tweede nacht in. Hartkloppingen, angst, koud gevoel in lichaam, spasmes zijn weer helemaal terug. Echt heel erg. Snap niet dat dit zomaar kan. Na jaren ineens naar 0.

  • Hanneke
    10 maart 2024 20:18
    14

    Ik heb van 3,5 naar 2,5 afgebouwd. Voorlopig ga ik niet verder. Als ik hier lees dat mensen bij het stoppen van 0,5 naar 0 vreselijke afkickverschijnselen hebben, zie ik er vreselijk tegenop om sowieso verder te gaan.

  • Martin
    11 maart 2024 18:19
    15

    Ik gebruik lorazepam nu 9 jaar. Ik wilde er zelf nooit aan beginnen en wist niet eens wat het was of dat het bestond. Toen ik met een IBS werd opgenomen, hebben ze me 240 mg Cisordinol ingespoten en 120 mg lorazepam. Ik heb 3,5 dagen geslapen achter elkaar. Daarna was ik gelijk verslaafd.

    Ik heb meerdere malen geprobeerd af te bouwen naar 0. De dagelijkse hoeveelheid werd na de injectie van 120 mg, 1mg. Geprobeerd af te bouwen, maar het lukt niet. Wat ik ook geprobeerd heb, van huisarts tot en met afkickkliniek. Het liefst wil ik er vanaf en nooit meer gebruiken. De dosering na 9 jaar is nu 1mg. Zelfs dat is teveel.

    Elke hoeveelheid lorazepam is teveel voor mij. Ik ben verslaafd eraan en kan daardoor nooit meer normaal werken. Ook zijn alle bekende bijwerkingen na langdurig gebruik van lorazepam bij mij van toepassing.

  • Anoniem
    22 maart 2024 22:45
    16

    Ik schrik hiervan. Zelf nu bijna 40, maar gebruik het al zeker twintig jaar. Sinds kort merk ik dat ik serieus afhankelijk ben van Lorazepam. Het rust me niet meer uit en mijn gedachten zijn niet te stoppen. Bijzonder dat ik net zelfs naar 6 mg per dag ben opgehoogd.

    Long, long way to go als ik het zo hoor. Zucht…

  • Passion flower
    27 april 2024 18:44
    17

    Ik ben ook bezig met afbouwen van Lorazepam. Ik heb het 20 jaar op doktersvoorschrift gebruikt. Niet in hele hoge doseringen, maar wel in combinatie met andere middelen (antipsychotica, antidepressiva, opiaten). Het heeft mijn leven en mijn lichaam verwoest.

    De aanleiding was een heftige traumatische gebeurtenis. In plaats van mij te helpen met het verwerken van mijn trauma hebben ze mij volgestopt met verdovende pillen. Dat had natuurlijk niet zo gemoeten. Sinds ik 2 jaar geleden op eigen initiatief ben gestart met het afbouwen van alle medicatie, heb ik pas mijn trauma kunnen verwerken. Ik kon daarvoor helemaal niet bij mijn emoties komen, de medicatie heeft de verwerking juist tegengehouden.

    Ik ben inmiddels overal van afgekickt behalve van de lorazepam. Ik zit nu in de laatste fase daarvan. Het is moeilijk, maar over het geheel genomen gaat het nu stukken beter met mij dan tot 2 jaar geleden en ik ben dan ook erg gemotiveerd om het vol te houden. Ik kan iedereen adviseren die bezig is met afkicken om zeker op het einde de stappen zo klein mogelijk te houden. Veel succes allemaal!

  • Patricia
    9 juni 2024 19:04
    18

    Ik word hier bang van. Slik Lorazepam 1mg 2x daags vanaf mijn 30ste en ben nu 67. De laatste tijd switcht de apotheek steeds van merk en ben ik depressief, huilerig en agressief en heb last van enorme rotgevoelens. Ik wijt dit echt aan de Lorazepam. Maar wat als je geen familie of kinderen meer hebt en ook geen relatie, hoe kan je dit dan in vredesnaam op mijn leeftijd afbouwen?

    • Cornelissen
      13 september 2024 21:11
      19

      Jouw ervaring lijkt op mijn ervaring, met als enige verschil is dat ik ongeveer 2 jaar lang 2x per dag een halve mg lorazepam gebruik. Ook ik ben 67 jaar en woon alleen. Het is moeilijk om er vanaf te komen als je alleen bent met al die bijwerkingen.

  • Marjolein
    29 juli 2024 10:57
    20

    Ik heb ook zelf afgebouwd. Iedere week een klein stukje eraf. Ongeveer 10%. Ben bij 0,05 mg naar 0 gegaan. Dat is nu 10 dagen geleden. Ontwenningsverschijnselen zijn behoorlijk vervelend. Ben de hele dag en nacht misselijk en duizelig. Hyperventileren, slapeloosheid. Maar er zit nu af en toe een dag tussen dat ik mij goed voel. Het komt in golven. Ik hoop dat het over een paar weken beter is. Vooral de misselijkheid.

  • David
    23 september 2024 18:37
    21

    6 jaar lang lorazepam gebruikt (10-15 mg per dag). Afkicken was een hel, compleet met detox-kliniek, nabehandeling enz. Nog steeds ervaar ik heel veel problemen: onrust, niet in slaap komen en in slaap blijven, agressieve buien, somberheid en plotselinge angst (ook sociaal) uit het niets. Pas op met lorazepam. Als je het neemt, stop op tijd!

  • Carolina
    2 oktober 2024 13:59
    22

    Ik ben 60 jaar en neem al 24 jaar lorazepam voor angststoornissen en stress. Verschillende keren geprobeerd om af te bouwen omdat het een ernstige verslaving is, maar tot op de dag van vandaag is het mij nog steeds niet gelukt.

  • Michel
    5 oktober 2024 09:22
    23

    Slik lorazepan nu vier weken. Werkte de eerste week goed bij inslapen, plus minus 5 uur slaap. Ben er mee gestopt omdat ik overdag zo moe ben. Slikte 2,5 milligram. Toen binnen week naar 1 en vier dagen later naar nul. Kan nu niet meer slapen. Ben misselijk. Is een hel. Ik weet niet hoelang last ik er van houd. Hoop dat ik het vol houd. Voor mij geen lorazepan meer.

  • Tom
    5 oktober 2024 14:32
    24

    Ik neem lorazepam van 2,5 mg elke avond om te kunnen slapen en voor mijn angsten, al iets meer dan een jaar. Ik voel mij er de laatste tijd alleen onrustiger van en slaap totaal niet meer. Wil er zo graag van af. Had geprobeerd om een dag er geen te nemen en ging echt door een hel. Zware horror nachtmerries die echt lijken.

    Ik vind geen rust meer van de medicatie. Ik wil er zo graag vanaf, want voel mij elke dag slechter. Weet mij geen raad meer.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00