Wat is Lorazepam? Effecten, Bijwerkingen en Verlaving
Het is al tientallen jaren een veelgebruikt medicijn bij slapeloosheid, paniekaanvallen en geestelijke onrust: Lorazepam. Het middel is een pure symptoombestrijder: het geneest de achterliggende oorzaken van onrust, angst of slaapproblemen niet, maar lorazepam is wel zeer effectief om deze klachten op de korte termijn te onderdrukken.
Artsen proberen zo’n periode van verminderde klachten en rust te gebruiken om de achterliggende oorzaken aan te pakken, door middel van therapie of andere medicatie. Het is van groot belang om de aanwijzingen van je arts nauwkeurig en consequent op te volgen, omdat het risico op afhankelijkheid en verslaving groot is wanneer je lorazepam langer dan voorgeschreven gebruikt.
Wat is lorazepam en hoe werkt het?
Lorazepam is een medicijn wat valt in de categorie ‘benzodiazepinen’, ook wel bekend als benzo’s, slaappillen of pammetjes (omdat de meeste medicijnen op basis van benzodiazepinen eindigen op ‘pam’). Lorazepam heeft een kalmerende, rustgevende en ontspannende werking en behoort tot de anxiolytica (medicijnen met een angst-remmende werking). Het medicijn is alleen verkrijgbaar op doktersrecept, onder de merknamen Temesta of Lorazepam.
Lorazepam werkt door een specifieke neurotransmitter (een chemisch stofje in je hersenen) te stimuleren: GABA. Dit stofje, wat van nature door je hersenen aangemaakt wordt, zorgt ervoor dat de activiteit van bepaalde hersengebieden afgeremd wordt en zo minder invloed heeft op je gemoedstoestand. Neurotransmitters bepalen namelijk voor een groot deel hoe je je voelt.
Angst, spanning, onrust en slapeloosheid zorgen doorgaans voor een verhoogde hersenactiviteit en een laag GABA niveau. Lorazepam onderdrukt de hyperactiviteit van deze hersengebieden door de hoeveelheid GABA in het brein te verhogen.
Waarom is lorazepam verslavend?
Omdat GABA een neurotransmitter is die, onder normale omstandigheden, automatisch door je hersenen in de juiste hoeveelheid aangemaakt wordt, kan een medicijn als lorazepam op de lange termijn gevaarlijk zijn. Door langere tijd achter elkaar een benzodiazepine te gebruiken, raakt je lichaam gewend aan de stof en zal je brein steeds minder GABA aan gaan maken. Je hebt dus een steeds hogere dosis lorazepam nodig om hetzelfde effect te bereiken.
Op het moment dat je, na een langere periode van medicijngebruik, stopt met het gebruik van lorazepam, ontvangen je hersenen geen signaal meer dat de productie van GABA omhoog moet. Het GABA gehalte zakt tot onder het normale, natuurlijke niveau. De onrust, angst en slaapproblemen kunnen hierdoor net zo heftig, of soms zelfs heftiger, terugkomen. Het is dus van groot belang om de voorschriften van je arts nauwkeurig te volgen.
Natuurlijk, wanneer je last hebt van mentale onrust, voelt het als een ware bevrijding wanneer je door middel van een pilletje je rust en kalmte terugvindt. De verleiding om het middel te blijven gebruiken, ook als de voorgeschreven periode eigenlijk al voorbij is, is heel begrijpelijk en menselijk, maar ook zeker een gevaarlijke voorbode.
Voel je dat je aan deze verleiding geen weerstand kunt bieden, of gebruik je al langere tijd onafgebroken lorazepam? Neem dan altijd contact op met je arts. Samen kan er gezocht worden naar een alternatieve behandeling of medicijn. Onthoud altijd dat, hoe langer je doorgaat met het gebruik van een medicijn als lorazepam, hoe meer last van ontwenningsverschijnselen je krijgt wanneer je het gebruik gaat afbouwen.
Combineer lorazepam nooit met alcohol! Beide stoffen hebben een verdovend en kalmerend effect en versterken elkaar behoorlijk. Grote hoeveelheden alcohol in combinatie met lorazepam kan een blackout veroorzaken, wat kan verergeren tot bewusteloosheid en zelfs een hartstilstand.
Hoe lang kan ik lorazepam gebruiken zonder risico’s?
Het gebruik van benzodiazepinen zoals lorazepam, is nooit volledig zonder risico’s: door het gebruik ontstaat hoe dan ook lichamelijke gewenning, wat de kans op geestelijke afhankelijkheid aanzienlijk vergroot. Je verslavingsgevoeligheid, je mentale toestand en de lengte van de periode van het medicijngebruik, zijn de belangrijkste factoren die bepalen hoe snel je afhankelijkheid opbouwt. Wanneer je de voorschriften van je arts nauwkeurig volgt, beperk je het risico op verslaving en minimaliseer je de ontwenningsverschijnselen.
Lorazepam is een medicijn wat bedoeld is om slechts voor een korte periode te gebruiken. Bij de behandeling van slapeloosheid wordt aangeraden om het medicijn na 2 weken af te bouwen en er na 4 weken helemaal mee te stoppen. In sommige gevallen kan lorazepam tot een periode van maximaal 2 maanden voorgeschreven worden, voornamelijk bij de behandeling van angststoornissen, paniekaanvallen en spanning.
Let extra op als je een verleden hebt met verslaving(en). De ene persoon is gevoeliger voor het ontwikkelen van verslavingen dan de andere. Maak je je zorgen of lorazepam het juiste medicijn voor je is omdat je in het verleden een verslaving hebt gehad? Bespreek dit altijd met de arts die het medicijn voorschrijft: er kunnen alternatieve behandelmethoden, met een minder groot risico voor jouw specifieke situatie zijn.
Ontwenningsverschijnselen van lorazepam
Dit zijn ontwenningsverschijnselen van lorazepam:
- Concentratieproblemen
- Trillende handen en voeten
- Hartproblemen
- Overgevoeligheid
- Geïrriteerd en prikkelbaar
- Onrust
- Misselijkheid
- Angst
- Agressieve en/of depressieve gevoelens
- Slapeloosheid
- Psychotische klachten, zoals een veranderde ervaring van de realiteit en wereld om je heen
Abrupt stoppen met lorazepam kan dus dezelfde klachten oproepen als de klachten waar je het medicijn in eerste instantie tegen gebruikte.
Hoe kan ik het gebruik slim afbouwen?
Het is bij zowel kort als langdurig gebruik verstandig om een afbouwschema te volgen en niet van het ene op het andere moment te stoppen met het gebruik. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot, met als gevolg een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein, wat weer resulteert in heftige ontwenningsverschijnselen en een grote kans op het terugkeren van je klachten.
Bespreek bij de start van een lorazepam behandeling met je arts hoe het verloop van de doseringen eruit komt te zien. Uiteraard laat het leven zich niet plannen, maar probeer toch zoveel mogelijk rekening te houden met stressvolle periodes en plan een behandeling, waar mogelijk, in een rustige periode, zodat je na afloop, op eigen kracht je herstel voort kunt zetten.
Wat zijn de bijwerkingen van lorazepam?
Voor een zo veilig mogelijk gebruik van lorazepam, volg je de instructies van je arts op.
Dit zijn enkele bijwerkingen van lorazepam:
- Vermoeidheid
- Trillende handen en voeten
- Sufheid, slappe spieren en duizeligheid
- Verminderde coördinatie
- Afgezwakte gevoelens: minder emotionele pieken en dalen
- Concentratieverlies, minder alert, geheugenproblemen en verwardheid
- Wazig zien
- Somberheid en soms depressiviteit
- Verminderde zin in seks
Conclusie: Is het wel of niet verstandig om lorazepam te gebruiken?
Lorazepam is een veelvuldig getest en veilig bevonden medicijn wat in de meeste gevallen zeer effectief werkt tegen slapeloosheid, angst(stoornissen) en gevoelens van overweldigende onrust. Het gebruik van het middel is echter bedoeld voor een korte periode en alleen dan relatief veilig te gebruiken. Een lorazepam behandeling zorgt voor een periode van ontspanning, rust en kalmte en biedt hiermee de mogelijkheid om de onderliggende oorzaken van klachten effectiever aan te pakken.
Het gebruik van lorazepam kan in sommige specifieke situaties gemoeid gaan met zwaarwegende risico’s. Personen met een hoge verslavingsgevoeligheid hebben altijd een verhoogd risico op afhankelijkheid.
Net als bij elk ander medicijn, moeten de voor- en nadelen van lorazepam voor jouw specifieke situatie zorgvuldig overwogen worden door de behandelend arts en jijzelf. Vraag in ieder geval naar de beschikbare alternatieven, zodat je weloverwogen, op basis van de juiste feiten en verwachtingen, kunt besluiten of lorazepam voor jou geschikt is.
Veelgestelde vragen
Hoe langt werkt Lorazepam?
Lorazepam werkt ongeveer 8 tot 12 uur lang. Binnen 1 uur word je slaperig, rustig en je spieren zullen minder gespannen zijn.
Wat is een goed alternatief voor lorazepam?
Alprazolam, buspirone, hydroxyzine, Ativan, Lexapro en BuSpar zijn allemaal mogelijke alternatieven voor lorazepam. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om met uw arts te praten over welke optie het beste bij u past.
Kan je depressief worden van lorazepam?
Ja, het is mogelijk om depressief te worden van lorazepam. Lorazepam behoort tot de klasse van medicijnen die benzodiazepinen worden genoemd en wordt gebruikt om angst te behandelen en om te helpen bij slaapstoornissen. Het kan ook worden gebruikt als kalmeringsmiddel in sommige gevallen. Hoewel lorazepam efficiënt kan zijn om deze aandoeningen te behandelen, kan het ook bijwerkingen hebben, waaronder verminderd libido, concentratieproblemen en depressie.
Ik slik al heel lang lorazepam omdat andere antidepressiva niet werken. Ik heb last van depressie, angst en paniek en ben doodmoe.Ik word hier zo gek van. Met lorazepam word ik rustiger maar heel goed slapen doe ik ook nog steeds niet !
Wat kan ik doen !
Mvg Edith