Veelgestelde vragen

FAQ: Lees onze veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen. Stuur ons een bericht.

FAQ: Veel gestelde vragen

Heb jij vragen over verslavingen en behandelingen? Lees dan onze Frequently-Asked-Questions (FAQ). Je vindt hier het antwoord op veelgestelde vragen met handige links naar volledige artikelen.

Wat zijn drugs?
Drugs kunnen plantaardig of synthetish van aard zijn. Het zijn verdovende middelen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Drugs zijn van invloed op de hersenen en kan de gebruiker een 'rush' effect of een 'stoned' effect geven. Het gebruik van drugs kan grote gevolgen met zich meebrengen.
Lees meer over drugs.

Welke soorten verslavingen zijn er?
We kennen de traditionele verslavingen als een drugs- of drankverslaving. Een gokverslaving en een seksverslaving zijn ook bij veel mensen bekend. Tegenwoordig zijn gameverslavingen en internet- en social media verslavingen sterk in opkomst. Eetverslavingen als anorexia of boulimia zijn met name bij jonge meisjes een probleem. Een ondergeschoven kindje is de verslaving aan medicijnen. Vele mensen zijn, vaak zonder dat ze het weten, verslaafd aan slaappillen en/of kalmeringsmiddelen.

Ben ik verslaafd?
Niet iedereen die een keer drugs gebruikt is verslaafd. Ook iemand die veel internet of games speelt hoeft zeker niet verslaafd te zijn. Als je echter afhankelijk wordt kunnen er verslavingsproblemen optreden. Kan je niet meer zonder? Dan zou het kunnen dat je verslaafd bent.
Lees verder in het artikel: Ben ik verslaafd?

Hoe ga ik om met een verslaafde?
Het omgaan met een verslaafde kan erg moeilijk worden. Onbewust kan een verslaafde jouw hele leven gaan bepalen. Help de verslaafde waar mogelijk, maar stel duidelijke grenzen. Het is niet de bedoeling dat de verslaafde de hele omgeving ook mee trekt in een negatieve spiraal.
Lees verder in het artikel: Omgaan met een verslaafde. Of lees: Ik zoek hulp voor een kind/familielid en Ik zoek hulp voor een vriend/collega.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Kom ik ooit van mijn verslaving af?
Het is altijd mogelijk om van een verslaving af te komen. De weg naar een verslavingsvrij leven gaat echter met pieken en dalen. Belangrijk is dat je ten eerste je problemen erkent. Zoek professionele hulp en laat jezelf behandelen. De juiste inzet is belangrijk, ook na de behandeling. Gelukkig sta je er niet alleen voor. De beloning van een leven zonder verslaving is het absoluut waard!

Hoe kan ik een behandeling krijgen?
Je vindt op onze website een overzicht van klinieken die gespecialiseerd zijn in verschillende soorten verslavingen. Om hier terecht te kunnen heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Via deze verwijzing kun je vervolgens terecht bij een verslavingskliniek. Je kunt ook direct contact opnemen met een kliniek. Zij kunnen je helpen bij alle vragen die je hebt. Vaak is een intakegesprek al op zeer korte termijn mogelijk.

Wat kost een behandeling?
De kosten voor een behandeling worden betaald via je zorgverzekering. Je hebt alleen te maken met het wettelijk verplicht eigen risico. Voor dit jaar ligt dat bedrag op €385.
Lees meer over de kosten van een behandeling in het artikel: Kosten van een behandeling.

Welke soorten behandelingen zijn mogelijk?
Er zijn vele soorten behandelingen beschikbaar. Welke het beste voor jou werkt zal afhangen van het type verslaving, de duur van je verslaving, de professionele hulpverleners en jouw voorkeuren. Uiteraard heb jij inspraak over de mogelijke behandelingen. Al deze opties worden besproken in het intake-gesprek.
Lees meer in het artikel: Welke behandelmethodes zijn mogelijk?

Kan ik ook in het buitenland een behandeling krijgen?
Jazeker. Veel Nederlandse klinieken hebben vestigingen in het buitenland of werken samen met gerenommeerde klinieken in onder andere de Verenigde Staten, Thailand, Zuid-Afrika en Groot Brittanië. Meestal wordt deze behandeling gewoon door de zorgverzekeraar vergoed. Vraag naar de mogelijkheden bij je intake-gesprek.
Lees meer in het artikel: Afkickkliniek in het buitenland.

Hoe werkt het kliniekenoverzicht?
In het overzicht vind je een ruime keuze aan afkickklinieken in Nederland en in het buitenland. De klinieken worden voor elke bezoeker willekeurig weergegeven. Bij elk bezoek opnieuw. Het gaat dus niet om een rangschikking. Ga nu naar ons kliniekenoverzicht.

Hoe werken de filters?
Je kunt zoeken naar klinieken door verschillende filters te gebruiken. Zo kan je zoeken op een kliniek bij jou in de buurt. Daarnaast kun je selecteren op type verslaving en type behandeling.

Sommige mensen willen graag alleen ambulant behandeld worden, of juist per se voor een opname in een kliniek gaan. Ook daar kun je op filteren. Ben je jonger dan 18 jaar, vink dan dit hokje aan. Zo krijg je een overzicht van klinieken die ook jongeren behandelen.

Je kunt meerdere filters tegelijkertijd gebruiken.

Vergoed door verzekeraar?
Misschien wil je ook wel weten of je een behandeling in een kliniek uit eigen zak moet betalen of dat het vergoed wordt voor een verzekeraar. Deze 'vergoed door verzekeraar'-filter toont klinieken die afspraken hebben met verzekeraars. Het kan zijn dat verzekeraars niet 100 procent vergoeden. Houd daarnaast rekening met het eigen risico.

Buitenlandse klinieken kunnen een eigen bijdrage vragen (je betaalt bijv. het vliegticket zelf). Een eigen bijdrage valt niet onder deze filter.

IK WIL NU HULP

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Schakel dan professionals in.

3 reacties
  • Romana
    4 september 2015 07:08
    01

    Verbazend dat jullie er van uitgaan dat iedere verslaafde verzekerd is!!!!!
    Voor dat zo iemand hulp zoekt zijn er al heel veel dingen fout gegaan in het leven, dus ook de betaling zorgverzekering, inschrijving woonadres e.d.
    Ik kan nergens iets vinden over oplossingen hiervoor en wat de daadwerkelijke kosten zijn als je niet verzekerd bent!

    • Redactie (Emile)
      17 september 2015 08:16
      02

      Goed punt Romana. Iedereen is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Lukt dat niet – door welke omstandigheden dan ook – dan is dit goed om te weten: Als iemand acuut hulp nodig heeft, zul je in Nederland altijd geholpen worden.

  • Sara
    27 februari 2017 23:45
    03

    Hallo beste,
    Zou zeer graag willen weten welke privé duo diagnose verslavingsklinieken in Nederland de aller aller beste zijn? kwa aanpak van de behandelingen, luxe en zorg. Klinieken met aller modernste studies en behandeltechnieken die er nu zijn (2017).
    Ik hòòp ècht dat ik hier een goede antwoord krijg. Want ik heb mij suf gezocht op internet, maar nergens staat er info over de aller beste van de beste top klinieken hier in NL !! Jah, wel allemaal advertenties van de klinieken zelf, en reclame maken voor hun zelf overal. Ik wil graag feiten horen.
    AUB helppp, ik ben klaar met mijn verslaving maar vind op internet niks! 🙁 Alvast ontzettend bedankt !! Vriendelijke groetjes, sara

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies