Diazepam

Diazepam (Valium): Werking, bijwerkingen en afbouwen

Diazepam is een medicijn dat behoort tot de medicijngroep ‘benzodiazepinen’, ook wel bekend als benzo’s of slaappillen. Het wordt vanwege de kalmerende en ontspannende werking gebruikt voor het bestrijden van depressies en angststoornissen en is bovendien een populair slaapmiddel. Door het grote risico op lichamelijke verslaving wordt het vaak voor slechts korte periodes voorgeschreven. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe diazepam precies werkt en welke mogelijke negatieve effecten het gebruik ervan kan hebben.


Wat is diazepam?

Diazepam, ook bekend onder de merknaam Valium, is een medicijn dat gebruikt wordt voor het onderdrukken van angsten, paniekaanvallen, onrust en slaapproblemen. Diazepam werkt kalmerend, rustgevend en ontspannend. Volgens onder meer een studie uit 2012 in Pharmacological Reports kunnen gebruikers echter snel lichamelijk gewend raken aan het middel. In dat geval is een hogere dosering nodig om hetzelfde effect te voelen. Dit vergroot de kans op het ontwikkelen van lichamelijke afhankelijkheid.


Wat is de werking van diazepam?

De werking van diazepam heeft net, zoals bij andere benzodiazepinen, te maken met de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (afgekort tot GABA). Deze kalmerende chemische stof is onder meer verantwoordelijk voor het remmen van de activiteit van overactieve hersengebieden. Volgens een studie door C. Campo-Soria et al. in British Journal of Pharmacology zorgt diazepam voor verhoogde niveaus van GABA in de hersenen. Wanneer iemand diazepam gebruikt, kunnen overactieve hersengebieden daarom beter ontspannen.

Hoe lang werkt diazepam?

Kortwerkende benzo’s, zoals nitrazepam en temazepam, worden vooral als slaapmiddel gebruikt. Deze middelen werken na ongeveer 30 minuten na inname en het effect houdt zo’n 6 uur aan. Langwerkende benzo’s, waaronder diazepam, beginnen te werken na 60 minuten en hebben zo’n 8 tot 12 uur effect. Deze middelen worden vooral voorgeschreven bij problemen met doorslapen en bij angst en onrust.

Hoe snel werkt diazepam?

Diazepam werkt gemiddeld binnen 1 uur. De snelheid van de werking is onder meer afhankelijk van de manier waarop het medicijn wordt ingenomen. Inname per injectie kan volgens T. Haug et al. in Pharmacology Biochemistry and Behavior bijvoorbeeld al na 10 minuten leiden tot merkbare effecten. Ook de dosering speelt een rol bij de duur van de werking.

De werking van diazepam en valium

Wat zijn de bijwerkingen van Diazepam?

Door het gebruik van diazepam kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen. Heb je erg veel last van één of meerdere bijwerkingen? Bespreek dit met je arts. Mogelijk zijn er andere medicijnen die beter bij je passen.

Dit zijn de bijwerkingen van diazepam:

  • Vermoeidheid en sufheid
  • Slappe spieren en duizeligheid
  • Verwardheid
  • Afgevlakte emoties
  • Geestelijke afwezigheid
  • Verminderde coördinatie
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Slaperigheid overdag
  • Maag-darm problemen
  • Verminder korte termijn geheugen
  • Problemen met spraak
  • Huiduitslag

Verschillende soorten benzodiazepinen

Diazepam is één van de vele verschillende soorten benzodiazepinen die op de markt verkrijgbaar zijn. Naast diazepam zijn ook lorazepamoxazepam en nitrazepam veelgebruikte soorten rustgevende medicatie. Alle typen benzodiazepinen werken op een vergelijkbare manier: ze verhogen het GABA gehalte in de hersenen. Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende typen, zit in de snelheid waarmee ze werken

Het ene type benzo wordt sneller opgenomen door het lichaam dan andere typen. Ook de snelheid waarmee de werkzame stof wordt afgebroken verschilt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kort werkende, middellang werkende en lang werkende benzo’s.


Hoe moet ik Diazepam afbouwen?

Het is bij zowel kort als langdurig gebruik verstandig om een afbouwschema te volgen en niet van het ene op het andere moment te stoppen met het gebruik. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot, met als gevolg een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein, wat weer resulteert in heftige ontwenningsverschijnselen en een grote kans op het terugkeren van je klachten. Een regulier afbouwschema neemt zo’n 4 tot 6 weken de tijd om het gebruik van een benzodiazepine als diazepam helemaal te beëindigen.

Bespreek bij de start van een diazepam behandeling met je arts hoe het verloop van de doseringen eruit komt te zien. Uiteraard laat het leven zich niet plannen, maar probeer toch zoveel mogelijk rekening te houden met stressvolle periodes en plan een behandeling, waar mogelijk, in een rustige periode, zodat je na afloop, op eigen kracht je herstel voort kunt zetten.


Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van Diazepam

Wanneer je diazepam gebruikt en opeens stopt, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen die zo’n 1 á 2 weken aanhouden.

Dit zijn ontwenningsverschijnselen van diazepam:

  • Slapeloosheid
  • Angst
  • Prikkelbaarheid
  • Onrust
  • Gejaagd gevoel
  • Spierkrampen en stijve spieren
  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Diarree en buikpijn
  • Trillen
  • Overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking


Abrupt stoppen met diazepam kan dus dezelfde klachten oproepen als de klachten waar je het medicijn in eerste instantie tegen gebruikte.

Lees hier meer over een medicijnverslaving


Veelgestelde vragen over Diazepam

Is Diazepam verslavend?

Ja, diazepam is een potentieel verslavend middel. Om die reden wordt gebruik ervan meestal aangeraden tot maximaal twee weken achter elkaar. Overleg altijd met een medisch professional over de duur van gebruik.

Wat is de juiste Diazepam dosering?

De juiste diazepam dosering varieert tussen de 2 en 10 mg diazepam en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder of iemand al eerder het medicijn heeft gebruikt, leeftijd en het doel waarvoor diazepam wordt ingezet.

Kan Diazepam in combinatie met andere medicijnen?

Diazepam kan in combinatie met andere medicijnen worden gebruikt, maar overleg voorafgaand aan gebruik altijd eerst met de arts om eventuele bijwerkingen als gevolg van deze combinatie te voorkomen. Vermijd gebruik van alcohol en andere depressiva in combinatie met diazepam.

Is Diazepam een slaapmiddel?

Diazepam is een slaapmiddel, maar kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Zo wordt diazepam ingezet bij het remmen van paniekaanvallen en tegen depressieve gevoelens.

Kun je Diazepam kopen bij de Kruidvat?

Nee, Diazepam is een receptgeneesmiddel en kan niet worden gekocht bij de Kruidvat. Het moet worden voorgeschreven door een arts.

14 reacties
  • Ronnie
    25 april 2022 14:02
    01

    Ik gebruik op doktersrecept al ruim 3 jaar Diazepam. Weliswaar in relatief lichte dosering van 2,5 gram per dag, maar dat is genoeg om te zeggen dat ik er afhankelijk van ben. Heb ik ze niet bij me, of neem ik ze niet in, dan neemt de onrust dusdanig toe dat ik niet meer normaal kan functioneren. Na inname voel ik me wel relaxed maar na de uitwerking komt de man met de hamer. Ik zoek al lang naar een alternatief maar krijg helaas bij niemand gehoor.

  • Marij
    23 oktober 2023 13:16
    02

    Hier precies hetzelfde. Ben bezig om mijn diazepam af te bouwen. Zit nu op 2 mg. Neem dit voor de nacht in. Na zo’n 2 uurtjes slaap breekt de hel los. Vreselijke spierverstijvingen en helse pijnen door lichaam. Gaat de hele nacht door. Overdag soms bijna niet kunnen lopen. Wil zo graag verder met afbouwen, weg met die benzotroep. Een alternatief is er niet. Die rommel moet eerst uit mijn lijf. Bijna niet vol te houden.

  • Marj
    15 november 2023 22:32
    03

    Hier nog iemand met problemen. Ik zat al meer dan 12 jaar aan temazepam, 20mg. Na langzaam afbouwen kreeg ik ongemerkt hartkloppingen en zweten. Ik kwam maar niet verder dan 10mg. De wachtlijsten voor hulp zijn mega lang. We zijn nu bezig met het langzaam afbouwen (afkicken) van diazepam. Ik zit nu op 2mg, maar slapen is een hel. Ik ben altijd doodmoe overdag.

  • Marij
    25 november 2023 14:41
    04

    Ik herken je strijd. Ik zit er ook nog middenin. Slik nu nog 1 mg diazepam. Ben van 2 mg in 4 weken met stukjes afvijlen naar 1 mg gegaan. Even gestopt nu. Lichaam en geest zijn helemaal van slag. Hele dag onrust en spierverstijvingen in lichaam. Bouw langzaam af en zoek goede hulp die je strijd erkent. Veel sterkte en volhouden, probeer ik ook.

  • Alie
    5 januari 2024 16:27
    05

    Ook ik herken de strijd die jullie allen aangeven. Ben al 44 jaar verslaafd aan deze troep. Slik nu 7 mg per dag, was ooit 60 mg.

    Het is een hel. Veel aan het hyperventileren, mijn benen willen niet vooruit, voel me zo ellendig en doodmoe de hele dag door.

  • Merel
    14 januari 2024 22:14
    06

    Ik gebruik al 2 jaar lang 10 mg Diazepam voor het slapen gaan. 2, soms 3 tabletten ineens. Ik merk dat het voor mij niks meer doet, er is gewenning opgetreden. Soms neem ik er zelfs 1 bij het ontbijt.

  • Hennie
    19 januari 2024 17:59
    07

    2 jaar lang zeker bijna elke avond 2,5 tot 5 mg diazepam gebruikt. Soms een paar dagen niet, waarbij ik mezelf verloor in angsten. Ben er dus nu achter gekomen dat ik al die tijd lichamelijk verslaafd was zonder het zelf te weten.

    Gebruikte het zonder doktorsrecept. Nu 17 dagen gestopt. “Cold turkey,” niks afgebouwd. Kwam er pas na dag 8 achter dat het de diazepam was. Eerste 14 dagen waren helemaal een hel: angststoornissen en mezelf verliezen in hallucinaties. Mijn geest is nog steeds in de war.

    Heb het idee dat het elke dag beter wordt, maar het blijft een lange rit die ik niet kan opgeven. Voordat mensen dit gaan gebruiken: Besef de lange uitwerktijd goed. Ik wist dus totaal niet dat ik lichamelijk verslaafd was.

    • Marij
      26 januari 2024 10:40
      08

      Ben nu 3 weken gestopt met diazepam. Heb heel langzaam afgebouwd. Doe het nooit cold turkey. De afkickverschijnselen zijn spierverstijvingen, branderig lichaam, en hartkloppingen de hele dag door in je oren.

      De richtlijnen volgens de artsen hier kloppen absoluut niet. Na 3 weken moeten de verschijnselen over zijn. Mooi niet. Je lichaam en zenuwstelsel hebben veel meer tijd nodig om te herstellen.

      • serge
        31 januari 2024 21:35
        09

        Hier hetzelfde. Goede raad: nooit opeens stoppen. Je kunt er epilepsie aanvallen van krijgen. Epilepsie kan blijvende schade veroorzaken. Als ik niks meer had van medicatie om in te nemen, dronk ik een halve fles whisky of vodka op om maar geen aanvallen te krijgen.

      • Jolanda
        5 februari 2024 12:12
        10

        Inderdaad, het duurt lang voordat je lichaam zijn eigen functie weer herkent en oppakt. Heb nog steeds last van mega hartkloppingen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, enz.

        Ik voel mijn lichaam vechten en nog steeds vragen. Slapen lukt me helemaal niet omdat ik me nooit moe voel. Mijn hersens draaien overuren aan gedachten die voorbij komen. Maar dat blijkt naarmaal te zijn, omdat dat deel van je hersens in sluimerstand heeft gelegen door de diazepam en nu dus zelf weer aan de slag moet om te functioneren.

        Zwaar traject, maar ik houd vol en geef niet toe aan de vraag van mijn lichaam.

    • Baukje
      11 maart 2024 13:54
      11

      Verbazingwekkend dat u het zonder doktersrecept kon gebruiken? Dit is toch niet zo verkrijgbaar?
      Veel succes met het afbouwen van dit medicijn.

    • Sunny
      5 april 2024 16:09
      12

      Hoe kwam je eraan zonder recept en wat betaalde je er dan voor? Ik probeer het te begrijpen, je kan het indien nodig toch gewoon bij de huisarts halen? Vraag me ook af of er mensen zijn die allang gestopt zijn en het dan doorverkopen, vandaar mijn vraag.

      Ik slik het al meer dan 10 jaar en heb nog nooit problemen gehad met een recept krijgen.

  • Petra
    24 januari 2024 13:25
    13

    Ik heb ongeveer een half jaar aan de oxcazepam gezeten. Eerst 8 stuks per dag van 10 mg. Daarna afgebouwd naar 3,5 mg, maar iets te snel waardoor ik allerlei vreemde symptomen kreeg.

    Nu voor het afbouwen 3x dagelijks 5 mg Diazepam voorgeschreven gekregen. Merk wel dat de omschakeling van oxcazepam naar diazepam mentaal wat met me doet.

  • Catharina
    6 april 2024 14:47
    14

    Ik slikte tabletjes van 2mg voor tinnitus. Hoe meer stress, des te harder de tinnitus. Ik varieerde daarom met de dosering, van 4 tot 8 mg per dag. Onlangs, na drie jaar gebruik, dacht ik: “Ik stop ermee.”

    Ik stopte in één keer. Ik sliep meteen twee nachten nauwelijks en na een week voelde ik mij erg gespannen, somber en kreeg ik nare gedachten in mijn hoofd. Volgens de huisarts konden deze ‘intrusies’ niet van het stoppen met de diazepam komen. Ze schreef een antidepressivum voor. Daar word ik momenteel helemaal crazy van.

    Persoonlijk denk ik dat het voor mij het beste is om te stoppen met het antidepressivum en de diazepam weer te gaan slikken tot ik me weer goed voel en dan vervolgens de dosis volgens een afbouwschema af te bouwen. Nu krijg ik extra troep m’n lichaam in. Ik vind de uitleg op deze site heel verhelderend. Het steunt mij in mijn veronderstelling dat mijn psychische klachten het gevolg zijn van het na drie jaar in één keer stoppen met diazepam.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies