Lachgas

Lachgas - Effecten, risico's en handeling bij verslaving

Ondanks dat het effect van een ballonnetje lachgas snel verdwijnt, zijn de risico’s ervan groter dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Wat zijn de gevaren als je lachgas gaat gebruiken? En kun je eigenlijk verslaafd raken aan dit middel?

De laatste jaren is het lachgasgebruik in Nederland flink toegenomen. Volgens het Trimbos instituut geeft 9% van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar aan wel eens een ballonnetje lachgas te nemen.

Lachgas gebruiken is behoorlijk laagdrempelig. Doordat het (nu nog) legaal verkrijgbaar is, wordt vaak gedacht dat het helemaal veilig is, maar is dat wel terecht?


Wat is lachgas?

Lachgas is een kleurloze, zoete gasvormige stof met een etherachtige geur. Het wordt vaak gebruikt als een verdovend middel, meestal als vorm van recreatieve drugs. Het kan worden gebruikt door inhalatie uit verpakte capsules of cartridges of door het direct aanbrengen van lachgas in een open container.

Lachgas is niet giftig, maar het is nog onbekend wat de lange termijn effecten ervan zijn op het lichaam. Het lachgas wat tegenwoordig verkocht wordt, heeft namelijk een andere chemische samenstelling, wordt geproduceerd voor industrieel gebruik en is niet getest voor veilig menselijk gebruik. Het gas is meestal verkrijgbaar in metalen patronen. Bij recreatief gebruik van het gas wordt het door middel van een slagroomspuit, of vanuit een grote tank, in een ballon gespoten. Adem je het gas in, dan geeft het een korte roes met een heftig verdovend effect.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat zijn de effecten van lachgas?

Lachgas geeft een kort maar sterk effect dat vergelijkbaar is met je dronken voelen. Geluid klinkt ineens anders, je ziet vervaagd, je voelt je licht in je hoofd en kleuren worden intenser. Je voelt je euforisch, dromerig en kunt de slappe lach krijgen.

De werking van lachgas kan van persoon tot persoon verschillen. Zo kun je ook last krijgen van minder prettige effecten, waaronder misselijkheid en je angstig en duizelig voelen. Bij hogere doseringen kun je zelfs gaan hallucineren.

Lachgas komt via je longen in het bloed terecht. Het grootste deel van het lachgas adem je weer uit en een klein deel komt in de urine terecht.


Is lachgas gevaarlijk?

Net als bij iedere andere drug zitten er risico’s vast aan het gebruik van lachgas. Neem je op een avond één, of hooguit een paar ballonnetjes lachgas, dan zijn de gezondheidsrisico’s beperkt.

Lachgas is niet dodelijk, maar wees wel voorzichtig: gebruik je meerdere ballonnetjes lachgas kort achter elkaar, dan nemen de risico’s snel toe.

Heb je klachten na het gebruik van lachgas? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik?

Je kunt altijd bellen met: 020 – 532 0030


Wat zijn de risico’s van lachgas?

Bevriezing

Lachgas is van zichzelf extreem koud. Het tuitje waar het gas uit komt, bevriest snel. Houdt het tuitje dus nooit met je vingers vast. Klem een spuit of lachgas tank ook nooit tussen je benen bij het vullen van ballonnen.

Daarnaast is het heel gevaarlijk om het gas direct in je mond te spuiten. Je lippen, tong en zelfs je longen kunnen hierbij bevriezen. Dit is levensgevaarlijk.

Combineren met alcohol

Alcohol en lachgas gaan niet goed samen. Lachgas werkt verdovend en dit effect wordt versterkt door alcohol. Je loopt een groter risico op vallen en jezelf serieus bezeren. Ook bestaat de kans dat je ademhaling door een combinatie van verdovende middelen z’n werk niet goed blijft doen en je hierdoor flauwvalt of een hartaanval krijgt.

Alcohol combineren met lachgas verhoogt daarnaast de kans op nare gevoelens, zoals angst of paniek. Andere drugs hebben soortgelijke effecten wanneer je deze combineert met lachgas en dit wordt dan ook sterk afgeraden.

Hersenschade

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de invloed van lachgas op de hersenen is, maar het is waarschijnlijk dat het schade aanricht.

Bij dagelijks langdurig gebruik (maanden of jaren) blokkeert lachgas de werking van vitamine B12. Hierdoor kan schade aan je zenuwstelsel en ruggenmerg ontstaan, met verlamming als gevolg. Vooral vegetariërs en veganisten moeten hiervoor oppassen: zij hebben door hun voeding al minder vitamine B12.

Krijg je na intensief gebruik van lachgas last van duizeligheid, gevoelloosheid en tintelingen in handen of voeten? Dit is een alarmsignaal dat je vitamine B12 niveau te laag kan zijn. Ga hiermee direct naar een huisarts!


Overige risico’s van lachgas

Dit zijn overige risico’s van lachgas:

  • Door het inademen van lachgas ontstaat zuurstofgebrek in de hersenen. Hierdoor kun je flinke hoofdpijn krijgen, je misselijk voelen en je evenwicht verliezen.
  • Gebruik geen lachgas wanneer je verkouden bent, hierdoor kunnen je trommelvliezen scheuren. Dit kan levenslange gehoorschade of doofheid veroorzaken.
  • Bij recreatief gebruik van lachgas zijn de risico’s beperkt. Maanden of jaren structureel lachgas gebruiken is echter heel gevaarlijk door het ontstaan van een vitamine B12 tekort, maar kan ook onvruchtbaarheid en impotentie veroorzaken.
  • In slagroompatronen zitten naast lachgas ook kleine hoeveelheden metaal en andere stoffen. Het is volledig onduidelijk wat het effect hiervan is en hoe schadelijk dit is.
  • Gebruik lachgas nooit wanneer je zwanger bent. Je kindje kan hierdoor ernstige hersenschade oplopen door zuurstofgebrek.

Verkeer en lachgas

Omdat lachgas de waarneming en het coördinatievermogen verstoort, is het gevaarlijk om lachgas te gebruiken in het verkeer.

Ook al duren de effecten van lachgas slechts een aantal minuten, zelfs erna kan je reactievermogen of je coördinatie nog aangetast zijn. Hoe lang de effecten blijven aanhouden, is nog niet helemaal bekend. Er wordt over het algemeen aangeraden om minimaal een uur te wachten na de laatste dosis voordat je weer kunt gaan rijden.


Is lachgas verslavend?

Lachgas kan geestelijk verslavend zijn en risico’s voor de gezondheid veroorzaken. Het risico op verslaving is vergeleken met andere soorten drugs wel relatief klein. Bij regelmatig en overmatig gebruik treedt gewenning op, wat inhoudt dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde effecten te bereiken.

Krijg je last van een onweerstaanbare zin in lachgas, waardoor je vaker lachgas gebruikt dan je eigenlijk zou willen? Dit wordt een ‘craving‘ genoemd en is een sterk teken dat je risico loopt op geestelijke afhankelijkheid, oftewel een verslaving.


Wat te doen bij een lachgas verslaving?

Maak je je zorgen over je lachgas gebruik? Praat erover met iemand die je vertrouwt en vraag om hulp.

Je kunt altijd, anoniem, terecht bij je huisarts. Als het nodig is, krijg je via je huisarts een doorverwijzing naar een afkickkliniek waar je professioneel geholpen wordt. Over de kosten hiervan hoef je je geen zorgen te maken: je zorgverzekering vergoedt dit soort hulp.

Het risico op lichamelijke afhankelijkheid is klein. Alleen wanneer je over een langere periode (maanden tot jaren) structureel grote hoeveelheden lachgas gebruikt (meer dan 10 ballonnen per dag) loop je risico en kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het gebruik van lachgas. Dit betekent niet dat je op één dag ongelimiteerd kunt gebruiken. Er zijn wel degelijk serieuze gezondheidsgevaren. Het gebruik van lachgas is nooit zonder risico.


Veelgestelde vragen

Is lachgas verboden?

De Staatssecretaris van Volksgezondheid heeft in december van het jaar 2019 besloten dat de verkoop van lachgas voor recreatieve doeleinden verboden wordt en dat het op lijst 2 van de Opiumwet komt. In de nabije toekomst wordt het bezitten van, het handelen in en de productie van lachgas strafbaar.

Hoe lang werkt lachgas?

Lachgas zorgt voor een sterke roes die 1 tot 5 minuten duurt. Dit krijg je door een tijdje in en uit een ballon te ademen. Na een aantal minuten verdwijnen de effecten en voel je je weer gewoon.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies