Lachgas

Lachgas. Leuk en gezellig of gevaarlijk en verslavend?

Is lachgas wel zo veilig als we denken?

Sta jij op een festival vaak bij de lachgasbar? Of gaan de doosjes slagroompatronen er op een (huis)feestje toch wel snel doorheen? Ondanks dat het effect van een ballonnetje lachgas snel verdwijnt, zijn de risico’s van lachgas groter dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Wat doet het nou echt met je? Wat zijn de gevaren? En kun je eigenlijk verslaafd raken aan lachgas?

De laatste jaren is het gebruik van lachgas in Nederland flink toegenomen. Volgens het Trimbos instituut geeft 9% van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar aan wel eens een ballonnetje lachgas voor recreatief gebruik te nemen. Op feestjes en festivals wordt lachgas vaak vrij verkocht, voor een vergelijkbare prijs als een drankje.

Het effect houdt maximaal een minuut of 5 aan, waardoor je snel een nieuwe ballon kunt nemen. Lachgas gebruiken is dus behoorlijk laagdrempelig. Doordat het (nu nog) legaal verkrijgbaar is, wordt vaak gedacht dat het helemaal veilig is, maar is dat wel terecht?


Verbod op lachgas

In december 2019 heeft de Staatssecretaris van Volksgezondheid bepaald dat de verkoop van lachgas voor recreatieve doeleinden verboden wordt en het gas op lijst 2 van de Opiumwet wordt geplaatst. Bezit, handel en productie van lachgas wordt in de nabije toekomst dus strafbaar.

Jongen neemt lachgas via een ballon

Wat is lachgas?

Lachgas is een gas wat een beetje zoetig ruikt. In het verleden werd de stof gebruikt als verdovingsmiddel in ziekenhuizen. Tegenwoordig gebruiken vooral banketbakkers het om slagroom mee te spuiten. Wanneer je het gas inademt, geeft het een kort maar heftig verdovend effect. Het gas zit in metalen patronen en wordt met een slagroomspuit in een ballon gespoten. Soms wordt het gas vanuit een grote tank in een ballon gespoten.

Door een tijdje in en uit de ballon te ademen kom je in een roes die 1 tot 5 minuten duurt.

Het is een kort maar sterk effect wat een beetje lijkt op een dronken gevoel. Je zicht vervaagd, kleuren worden intenser, je voelt je licht in je hoofd en geluid en muziek klinkt anders. Het kan gebeuren dat je de slappe lach krijgt en je dromerig en euforisch voelt.

Lachgas werkt voor iedereen anders en het is ook mogelijk dat de effecten minder prettig zijn; zo kun je je angstig, misselijk en duizelig voelen. Bij een hoge dosis kun je hallucinaties krijgen. Na een paar minuten verdwijnen alle effecten en voel je je weer normaal.

Lachgas is niet giftig, maar het is onduidelijk wat de effecten op je lichaam op de lange termijn zijn. Vroeger werd lachgas gebruikt als verdovingsmiddel, maar het gas wat nu verkocht wordt heeft een andere chemische samenstelling. Dit type gas wordt geproduceerd voor industriële toepassingen en is niet getest voor veilig menselijk gebruik.

Is lachgas verslavend?

Officieel is lachgas geen drug en dus niet verslavend, maar het heeft wel degelijk risico's voor de gezondheid. Lachgas kan wel geestelijk verslavend zijn. Het risico hierop is vergeleken met andere soorten drugs wel relatief klein. Bij regelmatig gebruik treedt gewenning op, wat inhoudt dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde effecten te bereiken.

Krijg je last van een onweerstaanbare zin in lachgas, waardoor je vaker lachgas gebruikt dan je eigenlijk zou willen? Dit wordt een ‘craving’ genoemd en is een sterk teken dat je risico loopt op geestelijke afhankelijkheid, oftewel een verslaving.

Wat te doen bij een lachgas verslaving?

Herken jij je hierin, of maak je je zorgen over je lachgas gebruik? Praat erover met iemand die je vertrouwt en vraag om hulp. Blijf niet rondlopen met je zorgen terwijl het probleem ondertussen groter wordt. Als jij denkt dat er een probleem is, wordt je altijd serieus genomen en geholpen.

Je kunt altijd, anoniem, terecht bij je huisarts. Als het nodig is, krijg je via je huisarts een doorverwijzing naar een afkickkliniek waar je professioneel geholpen wordt. Over de kosten hiervan hoef je je geen zorgen te maken: je zorgverzekering vergoedt dit soort hulp.

Het risico op lichamelijke afhankelijkheid is klein. Alleen wanneer je over een langere periode (maanden tot jaren) structureel grote hoeveelheden lachgas gebruikt (meer dan 10 ballonnen per dag) loop je risico en kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het gebruik van lachgas. Dit betekent niet dat je op één dag ongelimiteerd kunt gebruiken. Er zijn wel degelijk serieuze gezondheidsgevaren. Het gebruik van lachgas is nooit zonder risico.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Voor snelle opname
in Zuid-Afrika

bel Via Whatsapp
In samenwerking met Cherrywood House

Is lachgas gevaarlijk?

Net als bij elke andere drug, inclusief alcohol, zijn er risico’s bij het gebruik van lachgas. Neem je op een avond één, of hooguit een paar ballonnetjes lachgas, dan zijn de gezondheidsrisico’s niet groot. Lachgas is niet dodelijk. Wees wel voorzichtig: gebruik je meerdere ballonnetjes lachgas kort achter elkaar, dan nemen de risico’s snel toe.

Lachgas is van zichzelf extreem koud. Gebruik je een slagroomspuit om ballonnen te vullen? Het tuitje waar het gas uit komt, bevriest snel. Houdt het tuitje dus nooit met je vingers vast.

Daarnaast is het enorm gevaarlijk om het gas direct in je mond te spuiten. Je lippen, tong en zelfs je longen kunnen hierbij bevriezen. Dit is levensgevaarlijk.

Klem een slagroomspuit of lachgas tank ook nooit tussen je benen bij het vullen van ballonnen: door de kou kunnen ook je benen bevriezen, wat zorgt voor nare verwondingen en littekens.

Alcohol en lachgas gaan niet goed samen. Lachgas werkt verdovend. Dit effect wordt versterkt door alcohol. Je loopt een groter risico op vallen en jezelf serieus bezeren. Ook bestaat de kans dat je ademhaling door een combinatie van verdovende middelen z’n werk niet goed blijft doen en je hierdoor flauwvalt of een hartaanval krijgt.

Alcohol combineren met lachgas verhoogt daarnaast de kans op nare gevoelens, zoals angst of paniek. Andere soorten drugs hebben soortgelijke effecten als alcohol wanneer je het combineert met lachgas en dit wordt dan ook sterk afgeraden.

Het is niet duidelijk wat de invloed van lachgas op de hersenen is. Omdat bij veel van de gebruikers de hersenen nog in ontwikkeling zijn, en van andere verdovende stoffen bekend is dat deze een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen hebben, is het waarschijnlijk dat ook lachgas schade aanricht.

Bij langdurig dagelijks gebruik (maanden of jaren) blokkeert lachgas de werking van vitamine B12. Hierdoor kan schade aan je zenuwstelsel en ruggenmerg ontstaan, met verlamming als gevolg. Vooral vegetariërs en veganisten moeten hiervoor oppassen: zij hebben door hun voeding al minder vitamine B12.

Krijg je na intensief gebruik van lachgas last van duizeligheid, gevoelloosheid en tintelende handen of voeten? Dit is een alarmsignaal dat je vitamine B12 niveau te laag kan zijn. Ga hiermee direct naar een huisarts!


In het BNN-programma Drugslab proberen de presentatoren lachgas uit om te zien welk effect het heeft op hun reactievermogen.

Overige risico's van lachgas


  • Gebruik lachgas nooit in het verkeer, dit is levensgevaarlijk. De kans op ernstige ongelukken is enorm. Lachgas zorgt ervoor dat je nog uren minder geconcentreerd en alert bent. Stap dus niet in de auto of op de fiets.

  • Door het inademen van lachgas ontstaat zuurstofgebrek in de hersenen. Hierdoor kun je last krijgen van flinke hoofdpijn en misselijkheid.

  • Gebruik geen lachgas wanneer je verkouden bent, hierdoor kunnen je trommelvliezen scheuren. Dit kan levenslange gehoorschade of doofheid opleveren.

  • Maanden of jaren structureel lachgas gebruiken is erg gevaarlijk door het vitamine B12 tekort, maar kan ook onvruchtbaarheid en impotentie veroorzaken.

  • In slagroompatronen zitten naast lachgas ook kleine deeltjes metaal en andere stoffen. Het is volledig onduidelijk wat het effect hiervan is en hoe schadelijk dit is.

  • Gebruik lachgas nooit wanneer je zwanger bent. Je kindje kan hierdoor ernstige hersenschade oplopen door zuurstofgebrek.

VIND KLINIEK

Gebruik onze zoek-tool

Vind een afkickkliniek bij jou in de buurt.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie