Spacecake

Spacecake: De risico's van cake verwerkt met Hasj of Wiet

Space cake lijkt een onschuldig alternatief voor het roken van wiet of hasj. High of stoned worden zonder te hoeven roken, is vooral voor onervaren en nieuwsgierige mensen een laagdrempelige manier om kennis te maken met cannabis.

Wat niet iedereen weet, is dat de effecten van het eten van cannabis behoorlijk verschillen van het roken van een joint. In veel gevallen pakken deze effecten een stuk heftiger uit dan verwacht. Hier lees je wat je kunt verwachten en hoe je zorgt dat je niet overweldigd wordt door een te heftige ervaring.

Leer hier meer over stoppen met blowen


Wat is spacecake?


Spacecake kan in Nederland legaal gekocht en geconsumeerd worden in coffeeshops. Vooral onder toeristen en nieuwsgierige, onervaren gebruikers is spacecake populair, omdat het een laagdrempelige manier van cannabis consumeren is. Toch is spacecake niet onschuldig en ongevaarlijk. Het is erg belangrijk om vooraf goed te weten wat je kunt verwachten, wat je vooral niet moet doen en wat je kunt doen wanneer het spacecake effect te sterk of onprettig is.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00
De effecten en risico's van spacecake

Wat zijn de effecten van spacecake?

De effecten van spacecake zijn:

 • Vermindering van angst en stress
 • Verhoogde euforie en geluk
 • Veranderde waarneming van tijd en ruimte
 • Verminderde coördinatie en concentratie
 • Veranderde waarneming van kleuren, geuren en smaken
 • Wazig zicht
 • Veranderde emoties en gedachten
 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Verminderde eetlust
 • Slaperigheid en vermoeidheid na de high
 • Mogelijke hallucinaties

Wat te doen bij een bad trip door spacecake?

Het eten van cannabis heeft, vergeleken met het roken van een joint, meer trip-achtige effecten. In hoge doseringen kun je effecten verwachten die op sommige punten vergelijkbaar zijn met een psychedelica-trip, zoals bij paddo’s of LSD. Als je niet lekker in je vel zit of wanneer je je snel angstig en overweldigd voelt, dan kun je in een zogenaamde ‘bad trip’ belanden.

Een bad trip kenmerkt zich door negatieve gedachten die zich continu herhalen. Je kunt het gevoel hebben gek te worden, bang zijn dat je je nooit meer normaal gaat voelen of je gedesoriënteerd en verward voelen.

Het is altijd aan te raden om een nuchter persoon in de buurt te hebben wanneer je spacecake eet, zeker wanneer je onervaren bent met het benutten van cannabis. Mocht je overvallen worden door negatieve of angstige gedachten, dan kan deze nuchtere persoon je kalmeren en zorgen dat je je veilig voelt. Probeer te focussen op positieve gedachten, onthoud dat de effecten die je voelt normaal en tijdelijk zijn en verleg je aandacht door bijvoorbeeld naar fijne muziek te luisteren of een positief gesprek aan te gaan.


Wat zijn de risico’s van spacecake?

De belangrijkste en meest voorkomende risico’s van spacecake op een rijtje:

 • Spacecake is erg lastig te doseren, waardoor je al snel teveel binnen krijgt.
 • Het kan tot 2 uur duren voordat je de effecten begint te voelen. In de tussentijd meer cake eten omdat je (nog) niets voelt kan hierdoor zorgen voor een overweldigende ervaring.
 • De effecten van spacecake houden lang aan, je kunt tot 12 uur na het eten van de cake na-effecten blijven voelen.
 • Spacecake kan, vooral in hogere dosissen, zeer sterke en heftige effecten opwekken, die in de buurt komen van trip-achtige ervaringen zoals bij paddo’s en LSD. Hallucinaties kunnen voorkomen.
 • Je bloeddruk en lichaamstemperatuur kunnen flink stijgen na het gebruik van cannabis. Heb je hartklachten? Dan is het onverstandig om spacecake te eten.
 • Heb je last van psychische klachten, zoals bijvoorbeeld psychoses, schizofrenie of epilepsie? Eet dan geen spacecake. De kans is groot dat cannabis deze klachten verergert of een aanval opwekt.

Is er een verslavingsrisico bij spacecake?

Cannabis kan verslavend zijn voor mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelingen van verslavingen. Het verslavingsrisico zit vooral in geestelijke afhankelijkheid. Gebruik je cannabis of spacecake om je problemen te ontvluchten of voel je je niet meer gelukkig wanneer je niet onder invloed bent van cannabis of spacecake? Dan loop je het gevaar een verslaving te ontwikkelen. Hoe eerder je dit mogelijke probleem herkent en aanpakt, hoe gemakkelijker het is om hier iets aan te doen.

Je kunt altijd terecht bij je huisarts, wanneer je je zorgen maakt over je cannabis- of drugsgebruik. Wanneer nodig kan je huisarts je doorverwijzen naar professionele, gespecialiseerde hulp, zoals bijvoorbeeld een afkickkliniek.

Ben je op zoek naar een afkickkliniek in jouw regio die gespecialiseerd is in afkicken van cannabis? Met onze zoekfunctie vind je gemakkelijk en snel de beste optie voor jou.


Veelgestelde vragen over spacecake

Hoe verminder ik de effecten van spacecake?

Je kunt de effecten van spacecake verminderen door suikers te eten of drinken. Een fruitsapje, chocoladereep of druivensuiker-tablet zorgen dat de effecten minder overweldigend aanvoelen. Ook vitamine C heeft een kalmerend effect na het eten van spacecake.

Hoelang werkt spacecake?

De duur van de effecten van spacecake varieert afhankelijk van de dosis en de sterkte van het gebruikte product. Maar in het algemeen, kan de high van spacecake ongeveer 2 tot 4 uur duren, met een mogelijke after-effect van een paar uur meer.

Wat zit er in spacecake?

Spacecake bevat meestal cannabinoïden, zoals tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), die worden gewonnen uit de cannabisplant. Deze cannabinoïden worden meestal toegevoegd aan een basis van boter of olie, waarna het wordt gebruikt om een cake of andere baksels te maken. Soms wordt er ook melk of room toegevoegd voor de smaak.

4 reacties
 • Diana
  15 oktober 2021 14:27
  01

  Mijn zoon is 28 jaar en heeft paar keer cake gegeten
  Hij heeft psychoses.
  Ze kunnen hem niet vast houden ggze omdat hij meerder jarig is.
  Maak me zorgen omdat Eddy al een keertje rond liep verward en sloeg auto’s stuk en duwde een meisje van de fiets.
  Kan iemand me toch helpen ben bang dat er iets erg met hem of anderen gebeurt

  • Everwijn
   7 mei 2022 01:06
   02

   Heftig te lezen dat je jouw kind op deze manier zichzelf ziet verliezen. Of het nou door spacecake, psychose of andere dingen komt, is eigenlijk niet erg relevant. Ik lees vooral de hulpvraag die hem kan helpen zichzelf op de rit te krijgen.

   Het klopt dat meerderjarigen over het algemeen niet gedwongen kunnen worden opgenomen binnen de GGZ. Er is wel een uitzondering op deze regel. Als een persoon een gevaar is voor zichzelf en/of zijn omgeving, dan is het mogelijk om via de rechter een gerechtelijke machtiging aan te vragen.

   Succes met jouw situatie en sterkte. Ik voel je verdriet!

  • PatrickA
   12 augustus 2023 11:37
   03

   Dat is een erg heftig en verdrietig verhaal, Diana. Hoe gaat het nu met jouw zoon? Het gebruik van een paar keer een plakje spacecake zal niet de volledige oorzaak zijn. Sterke spacecake kan bij iemand die mentaal al instabiel is zeker een heftige reactie teweeg brengen. Maar ook ik denk dat er meer aan ten grondslag moet liggen dan paar plakjes cake.

   Sterkte in ieder geval. Blijft heftig en vervelend.

 • Mert
  27 november 2021 21:53
  04

  Diana zal wel niet komen door enkel een paar cakejes denk je niet? Los daarvan: ontzettend veel sterkte en kracht gewenst!

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00