Spacecake

Spacecake: snoepgoed met een geestverruimend effect

Spacecake, wat zijn de effecten en is het schadelijk?

Space cake lijkt een onschuldig alternatief voor het roken van wiet of hasj. High of stoned worden zonder te hoeven roken, is vooral voor onervaren en nieuwsgierige mensen een laagdrempelige manier om kennis te maken met cannabis.

Wat niet iedereen weet, is dat de effecten van het eten van cannabis behoorlijk verschillen van het roken van een joint. In veel gevallen pakken deze effecten een stuk heftiger uit dan verwacht. Hier lees je wat je kunt verwachten en hoe je zorgt dat je niet overweldigd wordt door een te heftige ervaring.

Leer hier meer over stoppen met blowen

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

De effecten en risico's van spacecake

Wat is spacecake?


Space cake is simpelweg een cake waar hasj en/of wiet in verwerkt wordt tijdens het bakproces. Door de cake te eten word je high of stoned. In de meeste gevallen wordt de cannabis aan de cake toegevoegd door de actieve stoffen van wiet of hasj op te lossen in gesmolten boter en met deze boter de cake te bereiden.

Spacecake kan in Nederland legaal gekocht en geconsumeerd worden in coffeeshops. Vooral onder toeristen en nieuwsgierige, onervaren gebruikers is spacecake populair, omdat het een laagdrempelige manier van cannabis consumeren is. Toch is spacecake niet onschuldig en ongevaarlijk. Het is erg belangrijk om vooraf goed te weten wat je kunt verwachten, wat je vooral niet moet doen en wat je kunt doen wanneer het spacecake effect te sterk of onprettig is.

Spacecake effecten

De actieve stof in cannabis (hasj en wiet) is delta-9-THC. Deze stof verbindt zich aan specifieke hersencellen, wat een stoned of high gevoel geeft. Cannabis werkt op iedereen verschillend. De meeste mensen ervaren een ontspannend en geestverruimend gevoel. Je kunt de slappe lach krijgen, enorm veel zin hebben in eten en je lichaam kan zwaar en loom aanvoelen. Muziek en aanraking voelen intens en je gedachten worden creatief en meeslepend.

Wanneer je cannabis eet, via een spacecake, wordt de actieve stof op een andere manier door je lichaam verwerkt. De actieve stof delta-9-THC wordt, voordat het je hersenen bereikt, eerst door je lever omgezet naar 11-hydroxy-THC.

Deze omzetting zorgt ervoor dat de actieve stof op andere hersencellen werkt dan wanneer je cannabis rookt. Delta-9-THC lijkt erg op 11-hydroxy-THC en de effecten zijn in grote lijnen vergelijkbaar, maar verschilt qua duur en sterkte wel degelijk. Dit zorgt voor een aantal specifieke verschillen tussen het eten en roken van cannabis

De werking treedt later op

Voordat je de effecten van het eten van hasjcake voelt, moet de actieve stof eerst door je maag en lever verwerkt worden en opgenomen worden in je bloedbaan. Dit proces duurt een stuk langer dan bij het roken van cannabis, waarbij de actieve stof direct door je longen wordt opgenomen in je bloedbaan en zo je hersenen kan bereiken.

De effecten van het eten van cannabis kun je op zijn vroegst beginnen te voelen na een minuut of 20, maar ook pas na 2 uur. Omdat ieders lichaam anders is en er behoorlijke verschillen bestaan in de snelheid van de spijsvertering, kan de één na een halfuurtje onder invloed van de werkzame stof zijn, maar een ander pas een uur later de eerste effecten voelen.

Hierin schuilt een flink gevaar van het eten van spacecake: omdat je verwachtingen hebt van de effecten die je denkt te gaan krijgen, en de traagheid waarin spacecake door je lichaam verwerkt wordt, kan het verleidelijk zijn om meer spacecake te eten wanneer de effecten wat langer op zich laten wachten. Eet binnen 2 uur na je eerste plakje spacecake nooit nog een portie! De kans is groot dat de effecten van beide porties zich opstapelen en je deze tegelijk gaat voelen, wat een behoorlijk heftige en overweldigende ervaring oplevert.
Wacht geduldig af en laat je niet verleiden om snel meer te eten, omdat een ander al wel wat voelt en jij nog niet.

De effecten van spacecake houden langer aan

Doordat de actieve stof van cannabis door je lever omgezet wordt naar een vergelijkbare actieve stof met andere eigenschappen, zorgt het eten van spacecake voor een veel langere high dan het roken van een joint. Hou er rekening mee dat je zeker 6 uur lang onder invloed bent van het eten van spacecake. De na-effecten kunnen daarna ook nog eens 6 uur aanhouden.

Het high of stoned voelen na het eten van spacecake zakt maar heel langzaam weg. Blijf wel voorzichtig wanneer je merkt dat de effecten langzaam afnemen: neem niet deel in het verkeer, rook niet nog een joint en drink geen alcohol. De na-effecten van spacecake komen vaak in golven: je kunt je opeens een stuk meer onder invloed voelen dan een paar minuten geleden.

Effecten van spacecake zijn heftiger dan het roken van wiet

11-hydroxy-THC wordt veel beter opgenomen in je bloedbaan dan delta-9-THC, waardoor de eetbare vorm van cannabis een stuk meer hersencellen activeert en zo een veel krachtiger effect heeft. Omdat de uitwerking van cannabis zo kan verschillen van persoon tot persoon en het is lastig is om een nauwkeurig afgemeten dosis te eten, bestaat het risico dat de effecten van spacecake té heftig en overweldigend worden.

Bij het eten van cannabis komen (visuele) hallucinaties vaker voor dan bij het roken van een joint. Ook ervaren mensen sneller angstige gevoelens. Mocht dit gebeuren, probeer dan te onthouden dat de effecten tijdelijk zijn en dat er geen gevaar bestaat op een overdosis. De effecten zullen altijd weer afnemen. Daarnaast zijn er methoden om de effecten te verminderen.

Spacecake effecten en bijwerkingen

Wat te doen bij een bad trip?

Het eten van cannabis heeft, vergeleken met het roken van een joint, meer trip-achtige effecten. In hoge doseringen kun je effecten verwachten die op sommige punten vergelijkbaar zijn met een psychedelica-trip, zoals bij paddo’s of LSD. Als je niet lekker in je vel zit of wanneer je je snel angstig en overweldigd voelt, dan kun je in een zogenaamde ‘bad trip’ belanden.

Een bad trip kenmerkt zich door negatieve gedachten die zich continu herhalen. Je kunt het gevoel hebben gek te worden, bang zijn dat je je nooit meer normaal gaat voelen of je gedesoriënteerd en verward voelen.

Het is altijd aan te raden om een nuchter persoon in de buurt te hebben wanneer je spacecake eet, zeker wanneer je onervaren bent met het benutten van cannabis. Mocht je overvallen worden door negatieve of angstige gedachten, dan kan deze nuchtere persoon je kalmeren en zorgen dat je je veilig voelt. Probeer te focussen op positieve gedachten, onthoud dat de effecten die je voelt normaal en tijdelijk zijn en verleg je aandacht door bijvoorbeeld naar fijne muziek te luisteren of een positief gesprek aan te gaan.

De effecten van spacecake verminderen

Je kunt de effecten van spacecake beïnvloeden door suikers te eten of drinken. Een fruitsapje, chocoladereep of druivensuiker-tablet zorgen dat de effecten minder overweldigend aanvoelen. Ook vitamine C heeft een kalmerend effect na het eten van spacecake.

De belangrijkste en meest voorkomende risico’s van spacecake op een rijtje:
 • Spacecake is erg lastig te doseren, waardoor je al snel teveel binnen krijgt.
 • Het kan tot 2 uur duren voordat je de effecten begint te voelen. In de tussentijd meer cake eten omdat je (nog) niets voelt kan hierdoor zorgen voor een overweldigende ervaring.
 • De effecten van spacecake houden lang aan, je kunt tot 12 uur na het eten van de cake na-effecten blijven voelen.
 • Spacecake kan, vooral in hogere dosissen, zeer sterke en heftige effecten opwekken, die in de buurt komen van trip-achtige ervaringen zoals bij paddo’s en LSD. Hallucinaties kunnen voorkomen.
 • Je bloeddruk en lichaamstemperatuur kunnen flink stijgen na het gebruik van cannabis. Heb je hartklachten? Dan is het onverstandig om spacecake te eten.
 • Heb je last van psychische klachten, zoals bijvoorbeeld psychoses, schizofrenie of epilepsie? Eet dan geen spacecake. De kans is groot dat cannabis deze klachten verergert of een aanval opwekt.

Verslavingsrisico

Cannabis kan verslavend zijn voor mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelingen van verslavingen. Het verslavingsrisico zit vooral in geestelijke afhankelijkheid. Gebruik je cannabis of spacecake om je problemen te ontvluchten of voel je je niet meer gelukkig wanneer je niet onder invloed bent van cannabis of spacecake? Dan loop je het gevaar een verslaving te ontwikkelen. Hoe eerder je dit mogelijke probleem herkent en aanpakt, hoe gemakkelijker het is om hier iets aan te doen.

Je kunt altijd terecht bij je huisarts, wanneer je je zorgen maakt over je cannabis- of drugsgebruik. Wanneer nodig kan je huisarts je doorverwijzen naar professionele, gespecialiseerde hulp, zoals bijvoorbeeld een afkickkliniek.

Ben je op zoek naar een afkickkliniek in jouw regio die gespecialiseerd is in afkicken van cannabis? Met onze zoekfunctie vind je gemakkelijk en snel de beste optie voor jou.


VIND KLINIEK

Gebruik onze zoek-tool

Vind een afkickkliniek bij jou in de buurt.

2 reacties
 • Diana
  15 oktober 2021 14:27
  01

  Mijn zoon is 28 jaar en heeft paar keer cake gegeten
  Hij heeft psychoses.
  Ze kunnen hem niet vast houden ggze omdat hij meerder jarig is.
  Maak me zorgen omdat Eddy al een keertje rond liep verward en sloeg auto’s stuk en duwde een meisje van de fiets.
  Kan iemand me toch helpen ben bang dat er iets erg met hem of anderen gebeurt

 • Mert
  27 november 2021 21:53
  02

  Diana zal wel niet komen door enkel een paar cakejes denk je niet? Los daarvan: ontzettend veel sterkte en kracht gewenst!

Doe mee met de discussie en plaats een reactie