Kratom

Wat is Kratom? Effecten en Bijwerkingen

Kratom is een plantaardig middel met verschillende psychoactieve effecten dat bij gebruikers ook kan leiden tot verslaving en gezondheidsproblemen. De bladeren van de kratom boom worden al eeuwenlang in Zuidoost-Azië gebruikt vanwege hun pijnstillende, stimulerende en kalmerende eigenschappen. Sinds ongeveer 2015 is het gebruik van kratom ook populair in veel westerse landen, waardoor steeds meer onderzoek plaatsvindt naar de effecten en risico’s ervan. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de vraag of kratom verslavend is en vind je uitleg over de werking, effecten en risico’s van kratom.


Wat is kratom?

Kratom is een tropische boom waarvan de bladeren al eeuwenlang worden gebruikt voor hun stimulerende, pijnverlichtende en stemmingsverbeterende effecten. De mitragyna speciosa, zoals de boom officieel heet, groeit van nature in Zuidoost-Azië. Rond 2015 werd het gebruik van de vermalen gedroogde bladeren, die meerdere alkaloïden bevatten, ook populair in veel andere delen van de wereld, volgens een studie uit 2019 in Substance Abuse and Rehabilitation.

De bladeren van de mitragyna speciosa worden met de hand geplukt en gedroogd in de zon, waarna ze meestal worden vermalen tot een fijn poeder. Dit kratom poeder wordt uiteindelijk opgelost in water (kratom thee) of gemengd met voedsel. Ook kauwen gebruikers op de bladeren zelf om de effecten van de plant direct te ervaren, onder meer in landen als Thailand en Maleisië.

kratom plant en thee

Wat zijn de effecten van Kratom?

De effecten van kratom zijn sterk afhankelijk van de ingenomen dosering, volgens onderzoek uit 2017 in Frontiers in Psychiatry. In lage doseringen is kratom vooral een oppeppend middel met een stimulerend effect dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld cafeïne. In hogere dosissen werkt kratom juist verdovend en ervaren gebruikers onder meer een euforisch gevoel. Hoewel de structuur van de plantenstoffen in kratom enigszins lijkt op de actieve stoffen in psychedelische drugs zoals LSD en paddo’s, heeft kratom geen directe psychedelische effecten.

Mogelijke effecten van kratom zijn:

  • Pijnverlichting van onder meer chronische pijn en spierpijn
  • Vermindering van angst, stress en depressieve gevoelens
  • Ontspanning en euforisch gevoel
  • Energieverhogend en stimulerend effect op het concentratievermogen
  • Makkelijker contact zoeken met anderen
  • Verminderen van ontwenningsverschijnselen bij een verslaving aan opioïden

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe werkt Kratom?

Kratom werkt vooral via de interactie die de werkzame stoffen in de bladeren hebben op opioïde receptoren in het zenuwstelsel, volgens onderzoekers van het Center for Drug Evaluation and Research in het medische blad PLoS One. Deze receptoren helpen om gevoelens van pijn, je stemming en het beloningssysteem te reguleren. Ze worden geactiveerd wanneer je kratom poeder inneemt, net zoals dat gebeurt bij opiaten zoals morfine en heroïne. De werking van kratom op de opioïde receptoren is echter minder krachtig dan deze opiaten en iets anders.

De belangrijkste werkzame stoffen in kratom zijn 7-hydroxymitragynine en mitragynine. De bladeren bevatten echter nog vele andere alkaloïden, waardoor de effecten van kratom sterk uiteen kunnen lopen per verschillende soort. Op die manier heeft kratom interactie met verschillende andere neurotransmitters in het lichaam, waaronder dopamine en serotonine receptoren. Deze zijn mede verantwoordelijk voor kratom effecten zoals een verhoogde energie, verbeterde stemming en vermindering van angst.


Wat zijn de bijwerkingen van Kratom?

De meest voorkomende bijwerkingen tijdens of kort na het gebruik van Kratom zijn:

  • Misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn
  • Een droge mond
  • Diarree of obstipatie
  • Jeuk over het hele lichaam
  • Stemmingswisselingen
  • Slaapproblemen

Welke soorten Kratom zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten kratom met elk hun eigen effecten en eigenschappen. Daarnaast zijn er verschillende varianten op basis van de groeigebieden. Gekweekte kratom en kratom uit andere groeigebieden dan Zuidoost-Azië kunnen bijvoorbeeld minder werkzame stoffen bevatten, volgens onderzoek door Italiaanse wetenschappers in 2018. Je kunt de drie basistypes voornamelijk herkennen aan de kleur van de nerven in de bladeren. De drie soorten kratom zijn:

  • Rode nerf
  • Witte nerf
  • Groene nerf

Rode nerf

De rode nerf kratom variant is de meest voorkomende en populaire soort kratom. Rode kratom staat bekend om zijn ontspannende en kalmerende effecten. Het helpt met pijnverlichting en bij slaapproblemen.

Witte nerf

Witte kratom heeft meer een stimulerend effect. In lage doseringen geeft witte kratom een energieboost en verhoogt het de alertheid. Witte kratom wordt door gebruikers onder meer als vervanging van cafeïne gebruikt, omdat ze bijvoorbeeld last hebben van koffie verslaving.

Groene nerf

Kratom van bladeren met een groene nerf geeft een meer gebalanceerde werking, vergeleken met de rode en witte varianten. Groene kratom kan zowel stimulerend als ontspannend zijn, afhankelijk van de dosis en de individuele reactie. In lage doseringen geeft het vooral een stimulerend effect en in hoge doseringen zullen de werkzame stoffen meer het zenuwstelsel onderdrukken en verdoven.


Hoe kun je kratom gebruiken?

Je kunt kratom op verschillende manieren gebruiken. Op kratom bladeren kauwen is een traditioneel gebruik. De andere populaire gebruiksmethode is het mengen van kratom poeder (uit gemalen kratom bladeren) met vloeistoffen en voedsel, of dit poeder direct innemen via bijvoorbeeld een capsule. Er bestaan ook kratom extracten. Deze zorgen vaak in een lage dosis al voor sterke effecten en hebben vaak een groter risico op bijwerkingen en andere klachten.


Wat zijn de risico’s van Kratom?

De risico’s van kratom zijn onder meer het verslavingspotentieel van de tropische plant en gezondheidsproblemen die zich op de lange duur kunnen ontwikkelen.

Mogelijke risico’s van kratom zijn:

  • Interacties met andere middelen: Het combineren van andere middelen en medicijnen met kratom kan leiden tot onvoorspelbare bijwerkingen en mogelijke gezondheidsproblemen
  • Onbekende kwaliteit: Omdat kratom niet gereguleerd is als geneesmiddel, kan de kwaliteit sterk variëren en bevatten sommige producten onzuiverheden of zelfs giftige stoffen.
  • Verminderde eetlust: Bij veel gebruikers leidt kratom bij regelmatig gebruik tot een verminderde eetlust en sterk gewichtsverlies. In zeldzame gevallen kan dit zelfs leiden tot ernstige eetstoornissen zoals anorexia.
  • Hyperpigmentatie: Langdurig kratom gebruik kan leiden tot hyperpigmentatie in het gezicht, waardoor grillige, donkerbruine pigmentvlekken ontstaan.
  • Verslaving: Bij regelmatig gebruik kun je geestelijk en lichamelijk afhankelijk raken aan kratom.

Is Kratom verslavend?

Ja, kratom is lichamelijk en geestelijk verslavend wanneer het regelmatig in hoge doseringen wordt gebruikt, volgens Duitse en Maleisische onderzoekers in Addiction Biology. Je hersenen en lichaam raken dan gewend aan de verdovende en/of stimulerende werking van kratom. Vaak bouw je tolerantie op bij regelmatig gebruik, waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt om dezelfde effecten van kratom te ervaren.

Een geestelijke verslaving kan vooral ontstaan wanneer je kratom gebruikt om normaal te kunnen functioneren of om te ontsnappen aan je dagelijkse leven of problemen. De dagelijkse dosis kratom veroorzaakt dan een sterke afhankelijkheid. Wanneer je plotseling stopt, krijg je dan last van ontwenningsverschijnselen.

Wat zijn afkickverschijnselen van kratom?

Afkickverschijnselen van kratom zijn onder meer gevoelens van angst en onrust, spierpijn, misselijkheid en slapeloosheid. Ook kun je last krijgen van heftige stemmingswisselingen en gevoelens van depressie. De ontwenningsverschijnselen komen bij een kratom verslaving vooral voor wanneer je plotseling stopt met gebruik. Geleidelijk kratom afbouwen vermindert vaak de kans op hevige ontwenning.

Behandeling kratom verslaving

Het is voor sommige mensen erg moeilijk om de geestelijke verslaving aan kratom te doorbreken. Professionele behandeling in een afkickkliniek kan helpen om veilig en effectief van een kratom verslaving af te komen. Tijdens een behandeling ontvang je dan medische begeleiding om af te kicken. Een klinische detox helpt om de afkickverschijnselen zo veel mogelijk te beperken.

Nadat je de lichamelijke verslaving de baas bent, kun je in therapie gaan om de onderliggende oorzaken van de kratom verslaving te behandelen. Aan de hand van onder meer cognitieve gedragstherapie leer je meer over het verslavingsprobleem en hoe je jezelf kunt wapenen tegen cravings en triggers.

Heb jij hulp nodig om te stoppen met kratom? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over de meest geschikte behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over Kratom

Is Kratom legaal?

In Nederland en België is Kratom (nog) legaal verkrijgbaar. Veel andere Europese landen hebben de laatste jaren echter wetgeving aangenomen die het bezit, de verkoop en het gebruik van Kratom verbieden. Het is dus nog maar de vraag hoe lang Kratom in Nederland nog legaal verkrijgbaar is.

Hoe lang werkt Kratom?

De stimulerende werking van kratom werkt gemiddeld 2 tot 4 uur lang, terwijl de ontspannende en verdovende werking ongeveer 4 tot 6 uur kan aanhouden na gebruik. Afhankelijk van de dosering en gebruiksmethode beginnen de effecten van kratom gemiddeld binnen 10 tot 30 minuten.

Is Kratom gevaarlijk?

Kratom kan gevaarlijk zijn in hoge doseringen en bij langdurig gebruik. Op lange termijn kan kratom leiden tot ernstig gewichtsverlies, slaapstoornissen donkere huidvlekken en verslaving.

Wat is een veilige dosis voor kratom?

Een veilige dosis voor kratom is onder meer afhankelijk van de individuele reacties, mogelijke tolerantie en factoren zoals de kwaliteit van de verschillende soorten kratom. Meestal is meer dan 3 gram kratom een hogere dosis dan aanbevolen.

Wat zijn de voordelen van Kratom?

Enkele voordelen die vaak worden toegeschreven aan kratom zijn pijnverlichting, verbetering van de stemming, vermindering van angst en depressie, en energieboost. Bovendien gebruiken sommige mensen kratom als een hulpmiddel bij het afkicken van opioïden, omdat het bepaalde receptoren in de hersenen kan stimuleren op een manier die vergelijkbaar is met opioïden, waardoor ontwenningsverschijnselen verminderen.

Is kratom drugs?

Kratom is een psychoactieve stof die in meerdere landen als drug wordt gezien. In Nederland is kratom echter legaal te krijgen en valt het niet onder de Opiumwet.

Is kratom gezond?

In lage dosis en bij onregelmatig gebruik kan kratom voor sommigen een gezonde keuze. Hoewel niet bij iedereen regelmatig gebruik van kratom verslavend is, is het verslavingsrisico van kratom wel aanzienlijk.

2 reacties
  • Erica
    30 mei 2023 20:03
    01

    Het is mij aangeraden omdat ik chronische pijn heb en daardoor mijn vrolijke ik kwijt raak en soms nijg dan heroïne te gaan gebruiken wat ik niet wil. Ik krijg wel 10mg morfine maar dat vind ik niet genoeg en schadelijk ik wil niet euforisch worden maar minder pijn en verdriet en goed slapen welke raden jullie dan aan?

    • Bas
      20 december 2023 18:52
      02

      Ik zou het niet doen, Erica. Kratom is zwaar verslavend. Online zijn er veel communities van gebruikers te vinden die aangeven hoe moeilijk het is om er weer vanaf te komen.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies