Kratom

Wat is Kratom? Effecten en Bijwerkingen

Kratom, wetenschappelijk bekend als Mitragyna speciosa, is een tropische boom afkomstig uit Zuidoost-Azië, voornamelijk uit landen als Thailand, Indonesië en Maleisië. De bladeren van deze boom worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun pijnstillende, stimulerende en kalmerende eigenschappen.

Tegenwoordig wint kratom aan populariteit in westerse landen als een natuurlijk alternatief voor pijnbestrijding en het behandelen van opioïde ontwenningsverschijnselen. Echter, het gebruik van kratom brengt ook controverse met zich mee, aangezien het potentieel verslavend kan zijn en verschillende bijwerkingen kan veroorzaken.

In dit artikel zullen we de oorsprong, effecten, risico’s en regelgeving rondom kratom bespreken, en hoe afkickklinieken kunnen helpen bij het omgaan met kratom-gerelateerde problemen.


Wat is kratom?

Kratom Mitragyna Speciosa is een tropische plant die van nature groeit in Zuidoost-Azië. De bladeren van de Kratom Mitragyna Speciosa, zoals de Kratom plant officieel heet, worden traditioneel met de hand geplukt en geselecteerd, gedroogd in de zon, vermalen tot een fijn poeder en tot slot opgelost in water, om zo een thee te maken. De kratom bladeren bevatten meerdere soorten alkaloïden: werkzame stoffen die verschillende effecten op het menselijk lichaam kunnen hebben.

In lage doseringen is Kratom een oppeppend middel met een euforische uitwerking. In hogere dosissen werkt Kratom juist verdovend. In bepaalde gebieden van Thailand wordt Kratom door een groot deel van de bevolking gebruikt als oppepper. Zij maken geen thee van Kratom poeder, maar kauwen op het blad, om zo de actieve stoffen uit de plant binnen te krijgen.

kratom plant en thee

Kratom wordt dus vooral verwerkt tot een thee en soms wordt op het blad gekauwd. Het roken of snuiven van Kratom poeder wordt sterk afgeraden: dit zorgt niet voor een merkbare effect en is zeer schadelijk voor je gezondheid.


Wat zijn de effecten van Kratom?

Kratom (Mitragyna speciosa) is een boomsoort die voorkomt in Zuidoost-Azië, en het wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel voor allerlei verschillende doeleinden. Bekende effecten van kratom zijn onder andere:

 • Pijnvermindering: Kratom wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel tegen pijn, en sommigen beweren dat het even effectief kan zijn als opiaten zonder de bijwerkingen.
 • Vermindering van angst en stress: Kratom kan helpen om de gemoedstoestand te verbeteren en kan ook een kalmerend effect hebben, wat kan helpen om angst en stress te verminderen.
 • Verbetering van de concentratie: Sommige mensen beweren dat kratom hen helpt om beter te concentreren en hun mentale helderheid te verbeteren.
 • Energieboost: Kratom kan ook een energieboost geven, wat het popular maakt bij mensen die het gebruiken om zich te concentreren of om te presteren.
 • Vermindering van opiaten-afhankelijkheid: Kratom wordt soms gebruikt als hulpmiddel bij het afkicken van opiaten, omdat het kan helpen om de afhankelijkheid en de ontwenningsverschijnselen te verminderen


Het is belangrijk om te benadrukken dat de effecten van kratom op individuele basis kunnen variëren en dat er nog veel onderzoek nodig is om de volledige effecten en de veiligheid ervan te begrijpen. Kratom is niet zonder risico en kan bijwerkingen hebben, waaronder misselijkheid, braken, duizeligheid, droge mond en slaperigheid.

Ondanks het feit dat de structuur van de alkaloïden in Kratom in de verte lijkt op de actieve stoffen in psychedelische drugs als LSD en paddo’s, heeft Kratom geen psychedelische effecten.

De combinatie van de alkaloïden zorgt juist voor oppeppende en verdovende effecten. De dosis die genomen wordt bepaald of het effect een meer kalmerend en verdovend effect heet, of juist oppeppend en stimulerend werkt.


Hoe werkt Kratom?

De belangrijkste werkzame stoffen, 7-hydroxymitragynine en mitragynine, zijn verantwoordelijk voor de meest typerende effecten van Kratom. Het blad van de plant bevatten echter nog vele andere werkzame stoffen, waardoor de effecten van Kratom sterk uiteen kunnen lopen per verschillende soort, per gebied waar de plant vandaan komt en bij verschillende doseringen. Ook allerlei bijwerkingen zijn het gevolg hiervan.

Mitragynine heeft een stimulerende werking op de opiaatreceptoren in de hersenen. Dit type receptoren hebben invloed op je humeur: Kratom veroorzaakt zo een euforisch gevoel. Opiaten als heroïne en opium stimuleren ook de opiaatreceptoren in het brein, maar Kratom richt zich, vooral in lagere doseringen, op een andere type opiaatreceptoren dan klassieke opiaten doen. Dit is de reden dat Kratom in lage doseringen vooral een stimulerend effect heeft, en in hogere doseringen pas meer in de richting van opiaat-achtige effecten gaat.


Wat zijn de bijwerkingen van Kratom?

De meest voorkomende bijwerkingen, tijdens of kort na het gebruik van Kratom zijn:

 • Misselijkheid en hoofdpijn
 • Een droge mond
 • Diarree of obstipatie (verstoppingen)
 • Zweten
 • Jeuk over het hele lichaam


Op de lange termijn kan Kratom leiden tot een verminderde eetlust, gewichtsverlies en in extreme gevallen het ontwikkelen van anorexia. Daarnaast leidt langdurig Kratom gebruik in sommige gevallen tot hyperpigmentatie van de wangen, een aandoening waarbij de huid op de wangen donkerder wordt dan normaal.


Welke soorten Kratom zijn er?

Er zijn verschillende soorten Kratom. Kratom is verkrijgbaar in verschillende varianten. Elke variant heeft zijn eigen effecten en eigenschappen. Je kunt de verschillende varianten herkennen aan de kleur van de nerven in de bladeren.

Rode nerf

De meest voorkomende en populaire soort Kratom is de rode Kratom variant. Rode Kratom staat bekend om zijn verdovende en euforische effecten. Tot een dosis van 3 gram zijn de effecten voornamelijk euforisch, daarboven nemen de verdovende en kalmerende effecten de overhand.

Witte nerf

Witte Kratom heeft, in tegenstelling tot de rode variant, een meer stimulerend effect. In lage doseringen geeft witte Kratom een energieboost en verhoogt het de alertheid. Witte Kratom wordt vaak gebruikt ter vervanging van cafeïne.

Bij lagere doseringen, tot 3 gram, zijn de effecten van Kratom oppeppend en stimulerend, bij hogere doseringen komen de verdovende effecten meer naar voren.

Groene nerf

Kratom van bladeren met een groene nerf geeft een stimulerende werking, waarbij je je toch ontspannen en comfortabel voelt: groene Kratom combineert de effecten van witte en rode Kratom.


Wat zijn de risico’s van Kratom?

Er zijn een aantal risico’s verbonden aan het gebruik van kratom (Mitragyna speciosa). Hier is een lijst met enkele bekende risico’s van het gebruik van kratom:

 • Onbekende kwaliteit: Omdat kratom niet goed gereguleerd is, is het moeilijk om te weten wat er precies in de producten zit die beschikbaar zijn op de markt. Dit kan leiden tot onzuiverheden of zelfs giftige stoffen in sommige producten.
 • Interacties met andere medicijnen: Kratom kan interacties hebben met bepaalde medicijnen, wat kan leiden tot ernstige bijwerkingen of zelfs levensgevaar.
 • Bijwerkingen: Kratom kan bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, braken, duizeligheid, droge mond en slaperigheid.
 • Risico op afhankelijkheid: Hoewel kratom soms wordt gebruikt als hulpmiddel bij het afkicken van opiaten, kan het ook leiden tot afhankelijkheid op zichzelf.
 • Risico op verwonding of overlijden: Er zijn gerapporteerde gevallen van verwonding of overlijden na het gebruik van kratom, hoewel het moeilijk is om te bepalen hoe vaak dit voorkomt.

Is Kratom verslavend?

Kratom kan zowel lichamelijk als geestelijk verslavend zijn. Herhaaldelijk gebruik van Kratom zorgt voor tolerantie. Dit betekent dat je lichaam langzaam maar zeker gewend raakt aan de actieve stof in Kratom. Hierdoor heb je steeds meer Kratom nodig om hetzelfde effect te bereiken. Ook zorgt gewenning ervoor dat je een grote kans hebt op afkickverschijnselen, zodra je stopt met Kratom gebruiken. Onrustige en angstige gevoelens, spierpijn, zweten, stuiptrekkingen en diarree zijn de meest voorkomende afkickverschijnselen.

Een geestelijke verslaving kan ontstaan wanneer je Kratom gebruikt om normaal te kunnen functioneren of om te ontsnappen aan je dagelijkse leven of problemen. Kun je niet zonder een dagelijkse dosis, dan loop je een groot risico op het ontwikkelen van een geestelijke verslaving. Hoe eerder je dit herkent en accepteert, hoe gemakkelijker het is om hier iets aan te doen.

Je kunt altijd terecht bij je huisarts, wanneer je je zorgen maakt over je Kratom gebruik. Wanneer nodig kan je huisarts je doorverwijzen naar professionele, gespecialiseerde hulp, zoals bijvoorbeeld een afkickkliniek.


Veelgestelde vragen over Kratom

Is Kratom legaal?

In Nederland en België is Kratom (nog) legaal verkrijgbaar. Veel andere Europese landen hebben de laatste jaren echter wetgeving aangenomen die het bezit, de verkoop en het gebruik van Kratom verbieden. Het is dus nog maar de vraag hoe lang Kratom in Nederland nog legaal verkrijgbaar is.

Hoe lang werkt Kratom?

Na het drinken van de Kratom thee komen de effecten na 20 tot 30 minuten opzetten, waarna ze afhankelijk van de dosis, 2 tot 4 uur aanhouden.

Is Kratom gevaarlijk?

Langdurig gebruik van kratom kan leiden tot anorexia, gewichtsverlies, slapeloosheid en het donkerder worden van de huid. Sommige gebruikers hebben gemeld dat ze “kratom psychose” ervaarden – hallucinatie, waanideeën en ernstige verwarring. Kratom kan dus gevaarlijk zijn.

Wat is een veilige dosis voor kratom?

Het is moeilijk om een specifieke dosis kratom te adviseren, omdat de juiste dosis voor een persoon kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, gezondheidstoestand en de reden waarom kratom wordt gebruikt. Bovendien is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om aanbevelingen te doen over veilige en effectieve doseringen van kratom.

Wat zijn de voordelen van Kratom?

Enkele voordelen die vaak worden toegeschreven aan kratom zijn pijnverlichting, verbetering van de stemming, vermindering van angst en depressie, en energieboost. Bovendien gebruiken sommige mensen kratom als een hulpmiddel bij het afkicken van opioïden, omdat het bepaalde receptoren in de hersenen kan stimuleren op een manier die vergelijkbaar is met opioïden, waardoor ontwenningsverschijnselen verminderen.

1 reactie
 • Erica
  30 mei 2023 20:03
  01

  Het is mij aangeraden omdat ik chronische pijn heb en daardoor mijn vrolijke ik kwijt raak en soms nijg dan heroïne te gaan gebruiken wat ik niet wil. Ik krijg wel 10mg morfine maar dat vind ik niet genoeg en schadelijk ik wil niet euforisch worden maar minder pijn en verdriet en goed slapen welke raden jullie dan aan?

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies