Kratom

Kratom Mitragyna Speciosa: thee, maar dan net even anders

Kratom is een bijzondere plant. In lage doseringen geeft het een stimulerend effect, in hoge doseringen verdoofd het juist. Hier lees je hoe dat precies zit.


Wat is kratom?

Kratom Mitragyna Speciosa is een tropische plant die van nature groeit in Zuidoost-Azië. De bladeren van de Kratom Mitragyna Speciosa, zoals de Kratom plant officieel heet, worden traditioneel met de hand geplukt en geselecteerd, gedroogd in de zon, vermalen tot een fijn poeder en tot slot opgelost in water, om zo een thee te maken. De kratom bladeren bevatten meerdere soorten alkaloïden: werkzame stoffen die verschillende effecten op het menselijk lichaam kunnen hebben.

In lage doseringen is Kratom een oppeppend middel met een euforische uitwerking. In hogere dosissen werkt Kratom juist verdovend. In bepaalde gebieden van Thailand wordt Kratom door een groot deel van de bevolking gebruikt als oppepper. Zij maken geen thee van Kratom poeder, maar kauwen op het blad, om zo de actieve stoffen uit de plant binnen te krijgen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

Kratom Mitragyna Speciosa plant en thee

Kratom wordt dus vooral verwerkt tot een thee en soms wordt op het blad gekauwd. Het roken of snuiven van Kratom poeder wordt sterk afgeraden: dit zorgt niet voor een merkbare effect en is zeer schadelijk voor je gezondheid.

Is Kratom legaal?

Kratom is vooral in de Verenigde Staten erg populair. In meerdere staten vind je barretjes die zich speciaal richten op het (legaal) serveren van Kratom thee. Geschat wordt dat zo’n 5 miljoen Amerikanen regelmatig Kratom gebruiken, vaak als supplement door intensieve sporters, maar ook als recreatieve party-drug. Er zijn echter wel een aantal staten in de VS waar Kratom verboden is, waaronder Alabama, Indiana, Vermont en Arkansas.

In andere delen van de wereld is Kratom vaker verboden of streng gereguleerd. In Zuidoost-Aziatische landen zoals Thailand, Maleisië en Indonesië, waar de Mitragyna Speciosa van nature groeit, wordt de consumptie van Kratom niet toegestaan. In Nederland en België is Kratom (nog) legaal verkrijgbaar. Veel andere Europese landen hebben de laatste jaren echter wetgeving aangenomen die het bezit, de verkoop en het gebruik van Kratom verbieden. Het is dus nog maar de vraag hoe lang Kratom in Nederland nog legaal verkrijgbaar is.

Wat zijn de effecten van kratom?

Ondanks het feit dat de structuur van de alkaloïden in Kratom in de verte lijkt op de actieve stoffen in psychedelische drugs als LSD en paddo’s, heeft Kratom geen psychedelische effecten.

De combinatie van de alkaloïden zorgt juist voor oppeppende en verdovende effecten. De dosis die genomen wordt bepaald of het effect een meer kalmerend en verdovend effect heet, of juist oppeppend en stimulerend werkt.

Hoe werkt Kratom?

De belangrijkste werkzame stoffen, 7-hydroxymitragynine en mitragynine, zijn verantwoordelijk voor de meest typerende effecten van Kratom. Het blad van de plant bevatten echter nog vele andere werkzame stoffen, waardoor de effecten van Kratom sterk uiteen kunnen lopen per verschillende soort, per gebied waar de plant vandaan komt en bij verschillende doseringen. Ook allerlei bijwerkingen zijn het gevolg hiervan.

Mitragynine heeft een stimulerende werking op de opiaatreceptoren in de hersenen. Dit type receptoren hebben invloed op je humeur: Kratom veroorzaakt zo een euforisch gevoel. Opiaten als heroïne en opium stimuleren ook de opiaatreceptoren in het brein, maar Kratom richt zich, vooral in lagere doseringen, op een andere type opiaatreceptoren dan klassieke opiaten doen. Dit is de reden dat Kratom in lage doseringen vooral een stimulerend effect heeft, en in hogere doseringen pas meer in de richting van opiaat-achtige effecten gaat.

Hoe lang werkt Kratom?

Na het drinken van de Kratom thee komen de effecten na 20 tot 30 minuten opzetten, waarna ze afhankelijk van de dosis, 2 tot 4 uur aanhouden.

Net zoals koffie, heeft Kratom een uitdrogende werking. Het dus raadzaam om voldoende, maar zeker niet teveel (nooit meer dan een halve liter per uur), water te drinken na het gebruik van Kratom. Hiermee voorkom je uitdroging van je lichaam en zo een ‘kater’ effect.

De meest voorkomende bijwerkingen, tijdens of kort na het gebruik van Kratom zijn:

  • Misselijkheid en hoofdpijn
  • Een droge mond
  • Diarree of obstipatie (verstoppingen)
  • Zweten
  • Jeuk over het hele lichaam

Op de lange termijn kan Kratom leiden tot een verminderde eetlust, gewichtsverlies en in extreme gevallen het ontwikkelen van anorexia. Daarnaast leidt langdurig Kratom gebruik in sommige gevallen tot hyperpigmentatie van de wangen, een aandoening waarbij de huid op de wangen donkerder wordt dan normaal.

Welke soorten Kratom zijn er?

Er zijn verschillende soorten Kratom. Kratom is verkrijgbaar in verschillende varianten. Elke variant heeft zijn eigen effecten en eigenschappen. Je kunt de verschillende varianten herkennen aan de kleur van de nerven in de bladeren.

De meest voorkomende en populaire soort Kratom is de rode Kratom variant. Rode Kratom staat bekend om zijn verdovende en euforische effecten. Tot een dosis van 3 gram zijn de effecten voornamelijk euforisch, daarboven nemen de verdovende en kalmerende effecten de overhand.

Witte Kratom heeft, in tegenstelling tot de rode variant, een meer stimulerend effect. In lage doseringen geeft witte Kratom een energieboost en verhoogt het de alertheid. Witte Kratom wordt vaak gebruikt ter vervanging van cafeïne.

Bij lagere doseringen, tot 3 gram, zijn de effecten van Kratom oppeppend en stimulerend, bij hogere doseringen komen de verdovende effecten meer naar voren.

Kratom van bladeren met een groene nerf geeft een stimulerende werking, waarbij je je toch ontspannen en comfortabel voelt: groene Kratom combineert de effecten van witte en rode Kratom.

Wat zijn de risico's van Kratom?

Er gaan verschillende verhalen rond over de uitwerking van Kratom op de ademhaling en bloeddruk. Er zijn weinig harde wetenschappelijke feiten bekend, waardoor het lastig is om aan te geven welke gezondheidsrisico’s Kratom met zich meebrengt. Het is daarom de meest verstandige keuze om Kratom nooit te combineren met andere geestverruimende, verdovende of stimulerende middelen. Zo weet je zeker dat je geen gevaarlijke combinatie aan chemische stoffen binnenkrijgt.

Combineer Kratom in ieder geval niet met alcohol, benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmedicatie), opiaten (sterke pijnstillers) en andere middelen die het zenuwstelsel onderdrukken. In theorie kan dit leiden tot ademhalingsproblemen. Middelen die de bloeddruk verhogen kunnen gevaarlijke situaties creëren in combinatie met Kratom. Tot slot moeten MAO-remmers, waaronder antidepressiva, in combinatie met Kratom te allen tijde vermeden worden.

Is Kratom gevaarlijk?

Langdurig gebruik van kratom kan leiden tot anorexia, gewichtsverlies, slapeloosheid en het donkerder worden van de huid. Sommige gebruikers hebben gemeld dat ze “kratom psychose” ervaarden – hallucinatie, waanideeën en ernstige verwarring. Kratom kan dus gevaarlijk zijn.

Is Kratom verslavend?

Kratom kan zowel lichamelijk als geestelijk verslavend zijn. Herhaaldelijk gebruik van Kratom zorgt voor tolerantie. Dit betekent dat je lichaam langzaam maar zeker gewend raakt aan de actieve stof in Kratom. Hierdoor heb je steeds meer Kratom nodig om hetzelfde effect te bereiken. Ook zorgt gewenning ervoor dat je een grote kans hebt op afkickverschijnselen, zodra je stopt met Kratom gebruiken. Onrustige en angstige gevoelens, spierpijn, zweten, stuiptrekkingen en diarree zijn de meest voorkomende afkickverschijnselen.

Een geestelijke verslaving kan ontstaan wanneer je Kratom gebruikt om normaal te kunnen functioneren of om te ontsnappen aan je dagelijkse leven of problemen. Kun je niet zonder een dagelijkse dosis, dan loop je een groot risico op het ontwikkelen van een geestelijke verslaving. Hoe eerder je dit herkent en accepteert, hoe gemakkelijker het is om hier iets aan te doen.

Je kunt altijd terecht bij je huisarts, wanneer je je zorgen maakt over je Kratom gebruik. Wanneer nodig kan je huisarts je doorverwijzen naar professionele, gespecialiseerde hulp, zoals bijvoorbeeld een afkickkliniek.

Ben je op zoek naar een afkickkliniek in jouw regio die gespecialiseerd is in afkicken van Kratom? Met onze zoekfunctie vind je gemakkelijk en snel de beste optie voor jou.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie