Depressie behandeling: Vind de juiste hulp bij depressieve gevoelens
Depressieve gevoelens
Iedereen kent ze wel: slechte dagen waarop het lijkt dat niets lukt, je nergens zin in hebt en het liefst even zou willen verdwijnen. Zo’n sombere bui verdwijnt meestal vanzelf weer, maar wat als je je langere tijd neerslachtig, futloos en ongemotiveerd voelt? Dan kan het zijn dat je last hebt van een depressie.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Weekend 12:00 - 17:00
Wat is een depressie?
Depressies komen, helaas, relatief veel voor. Zo’n 20% van alle volwassen Nederlanders hebben ooit een depressie gehad en meer dan een half miljoen mensen hebben op dit moment last van depressieve gevoelens.
Omdat depressies zoveel voor komen, is er veel hulp beschikbaar. Er bestaan allerlei behandelmethoden, therapievormen en oefeningen die je kunne helpen om er weer bovenop te komen. Op deze pagina lees je wat je kunt doen en waar je terecht kunt.

Zo ontstaat een depressie
Een depressie ontwikkelt zich vrijwel altijd langzaam, over een langere periode. Een simpele verklaring of oorzaak is lastig aan te wijzen, vaak gaat het om een combinatie van verschillende factoren.Zo zijn er biologische factoren zoals erfelijkheid, ziekte en medicijngebruik die invloed kunnen hebben. Psychologische factoren spelen doorgaans ook een rol: hoe ga je om met tegenslagen in het leven, heb je last van onzekerheid, faalangst of een negatieve denkstijl? Ook (onverwerkte) trauma’s uit het verleden kunnen op latere leeftijd een depressie veroorzaken. Tot slot kunnen ook sociale factoren zoals eenzaamheid, verwaarlozing of relationele problemen meespelen.
Een verslaving gaat regelmatig hand in hand met een depressie. Doordat mensen met verslavingsproblemen de grip op het leven kwijt raken, zich regelmatig afzonderen en isoleren, hun geestelijke en lichamelijke gezondheid verwaarlozen en er tijdens een verslaving niet gewerkt wordt aan een duurzame toekomst, ontstaan er allerlei factoren die samen een depressie kunnen aanwakkeren.
Verschil tussen depressie en burn out
De symptomen van een depressie hebben hier en daar overlap met de symptomen van een burn out. Ook komen depressies en burn outs soms, maar lang niet altijd, samen voor. Bij beide aandoeningen heb je moeite om simpele dingen gedaan te krijgen en kan het lijken alsof al het plezier uit je leven verdwenen is.Het voornaamste verschil tussen een depressie en een burn out zit in de beleving van de lethargische toestand: bij een burn out wil je misschien wel van alles, maar lukt het je simpelweg niet doordat je mentaal en/of lichamelijk uitgeput bent. Een depressie kenmerkt zich door een somber, negatief en vaak nutteloos gevoel: je hebt daadwerkelijk geen zin of reden om dingen te ondernemen.
Duur van een depressie
Hoelang een depressie duurt, verschilt van persoon tot persoon. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie heeft minder dan drie maanden last van een depressieve periode. Een langdurige, chronische depressie kan ook voorkomen: bijna 20% heeft jarenlang last van depressieve gevoelens.
Een depressie kan, na herstel, terugkomen. De kans op zo’n terugval is vrij groot. Het is daarom belangrijk om, als je gevoelig bent voor het ontwikkelen van een depressie, actief te blijven werken aan je mentale gezondheid. Hiermee kun je het risico op een terugkeer van je klachten beperken.
Ik heb klachten die lijken op een depressie, wat moet ik doen?
Vaak voel jij zelf het beste aan hoe het met je gaat. Als je twijfelt of je misschien een depressie hebt, dan zijn er ieder geval al meerdere tekenen geweest dat je last hebt van somberheid en dat bepaalde dingen in je leven niet zo gaan als ze horen te gaan.
Neem deze signalen altijd serieus! Het kan zijn dat je het lastig vind om te erkennen dat er een probleem is ontstaan, of misschien ben je bang dat je werkgever, partner of vrienden het lastig vinden dat je niet lekker in je vel zit en minder goed, of helemaal niet in staat bent om te ‘leveren’ wat je normaal gesproken wel kunt.
Het is altijd beter om deze zaken bespreekbaar te maken, dan te doen alsof er niets aan de hand is en maar weer door te gaan. Je werkgever en directe omgeving hebben er uiteindelijk meer aan dat je aan de bel trekt en ruimte krijgt om aan het probleem te werken, dan dat je op je tandvlees blijft lopen en uiteindelijk nog langer nodig hebt om te herstellen.
Erken het probleem en accepteer professionele hulp
Een depressie ontstaat onder andere doordat je vastzit in (onbewuste) negatieve denkprocessen. Het is erg lastig om zelf te herkennen waar het misgaat in je patronen en gewoontes. Een professionele psycholoog of therapeut kan je helpen om inzichtelijk te krijgen hoe de depressie überhaupt heeft kunnen ontstaan en hoe je dit omdraait. Ook hebben deze professionals allerlei tips, trucs en methoden die je in je dagelijkse leven kunt inzetten om weerbaarder te zijn tegen negatieve gedachten en gevoelens.De stap naar professionele hulp kan voelen als een behoorlijke drempel. Er is echter niets waar je je voor hoeft te schamen. Deze professionals zijn er niet om je te veroordelen, maar om je op weg te helpen naar een positief en gelukkig leven.
Opname in een kliniek: de voordelen
In sommige gevallen kan het voordelig voor je zijn om tijdelijk in een andere omgeving te herstellen van een depressie. Je bent even weg uit je bekende situatie, waardoor je je bewuste én onbewuste gedragspatronen wel moet doorbreken. Dit helpt je om beter te kunnen focussen op je herstel.Een afkickkliniek is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt om te herstellen van een depressie, maar om bovenstaande reden kan het juist van extra toegevoegde waarde zijn om te werken aan je herstel in een omgeving waar alle deskundigheid over depressieve gevoelens aanwezig is.
Mogelijkheden voor depressie behandeling in binnen- en buitenland
Meerder afkickklinieken in Nederland, maar ook in het buitenland, zijn gespecialiseerd in het behandelen van burn outs. Kijk bijvoorbeeld eens naar een kliniek in Zuid Afrika.Ik wil hulp. Waar begin ik?
Nu je erkent hebt dat er een serieus probleem is ontstaan en je niet in staat bent om de depressie zelf onder controle te krijgen, is het zaak om de juiste hulp te vinden. Er bestaan talloze verschillende behandelmethoden, trainingsprogramma’s en therapiesoorten. Omdat ieder mens anders in elkaar steekt, is het vooraf onmogelijk om te zeggen welke behandeling voor jou het beste werkt.
Ga altijd eerst in gesprek met je huisarts. Jouw eigen arts is een vertrouwenspersoon: je kunt alles met hem of haar delen. Samen met je arts kijk je welke mogelijkheden er zijn die het beste aansluiten bij jou als persoon en de problemen waar jij tegenaan loopt. Op basis hiervan kan je huisarts je doorverwijzen naar specialistische hulp binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz), therapiemogelijkheden of een kliniek voor een behandeling op locatie.
Eenmaal bij de juiste professionele hulpverlener aangekomen, is de eerste stap altijd het samen opstellen van een behandelplan. Ook hier kun je altijd aangeven wat wel en niet voor jou werkt. Jij staat altijd centraal en je kunt er volledig op vertrouwen dat alle betrokken hulpverleners maar één doel hebben: jouw herstel.