Alcoholvergiftiging

Alcoholvergiftiging: Wat is het en wat zijn de risico's?

Wat is een alcoholvergiftiging?

Een alcoholvergiftiging ontstaat door veel alcohol in korte tijd te drinken, waardoor het alcoholgehalte in je bloed zo snel stijgt dat je een blackout krijgt, bewusteloos raakt of in een coma terecht komt.

Sommige mensen drinken zo veel dat ze out gaan door alcohol. Dit noemen we een alcoholvergiftiging. De concentratie alcohol in het bloed (en daarmee ook in de hersenen) is dan zo hoog met als gevolg daarvan: bewusteloosheid of in coma raken. De persoon is dan volledig bewusteloos en reageert niet meer op krachtige prikkels.

De concentratie alcohol in het bloed noemen we ook wel bloedalcoholgehalte (BAG) of alcoholpromillage. Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Er is dan sprake van levensgevaar. Bij 5 promille kun je in coma raken. Alcohol is een verdovend middel en uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd zijn dat je stopt met ademen. Dat is dodelijk.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

Alcoholvergiftigingen ontstaan door binge drinken: in korte tijd teveel drinken. Binge drinken heeft niet per sé als doel om snel veel te drinken en om zo dronken mogelijk te worden: de nare gevolgen kunnen ook ontstaan in situaties waarin je dat misschien helemaal niet verwacht.

Ook tijdens een ‘normaal’ avondje in de kroeg kun je tegen de gevaren van binge drinken aanlopen. Je kunt te weinig gegeten hebben of erg vermoeid zijn, waardoor je een stuk minder alcohol kunt verdragen dan je gewend. Wat op zo’n moment ‘teveel’ is, kan per situatie flink verschillen.

de gevolgen van een alcoholvergiftiging

De extreme variant van binge drinken wordt ook wel comazuipen genoemd: het doel hiervan is wél om zo snel mogelijk dronken te worden. Vooral onder jongeren levert dit snel gevaarlijke situaties op die makkelijk kunnen leiden tot serieuze alcoholvergiftigingen.

Er zijn een aantal factoren aan te wijzen die een grote invloed hebben op het ontstaan van een alcoholvergiftiging. Deze factoren bepalen dus hoeveel drinken, ‘teveel drinken’ is:
 • Geslacht: mannen kunnen gemiddeld net iets meer alcohol verdragen dan vrouwen.
 • Lengte en lichaamsgewicht: hoe kleiner en lichter je bent, hoe sneller alcohol voor een vergiftiging kan zorgen.
 • Percentage alcohol in de drank: sterke drank komt doorgaans harder aan dan bier.
 • Ervaring in het drinken: je tolerantie voor alcohol bepaalt hoe hard de drank aankomt.
 • Aanwezigheid van voedsel in de maag: op een lege maag drinken kan al zeer snel lijden tot gevaarlijke situaties.

Hoe herken je een alcoholvergiftiging?

Een alcoholvergiftiging is soms lastig te herkennen: waar ligt het verschil tussen iemand die heel erg dronken is en iemand die een gevaarlijke vergiftiging heeft opgelopen?

Voordat de symptomen van iemand met een alcoholvergiftiging écht duidelijk worden, is de situatie vaak al flink verslechterd en gevaarlijk. Zie je onderstaande symptomen ontstaan bij iemand in jouw directe omgeving, onderneem dan direct actie.

 • Blackouts, oftewel kort geheugenverlies, zijn een eerste teken dat wijst op een mogelijke alcoholvergiftiging.
 • Je ziet een duidelijke gedragsverandering: extreme verwardheid, het niet meer herkennen van vrienden en agressieve uitingen, gevolgd door duizeligheid, slaperigheid en de neiging om ‘weg te vallen’ en buiten bewustzijn te raken.
 • Het slachtoffer is misselijk en geeft over.
 • Je constateert een versnelde hartslag, die goed te voelen is in de hals en aan de pols.
 • Er is sprake van zware en/of onregelmatige ademhaling.
 • Je ziet het slachtoffer wit wegtrekken: de kleur in het gezicht verdwijnt.
 • Schakel medische hulp in, ook als je twijfelt: bel 112.
 • Breng het slachtoffer naar een rustige en koele ruimte.
 • Zorg dat de persoon niet verder afkoelt: bescherm het slachtoffer met een (isolatie)deken.
 • Probeer het slachtoffer bij bewustzijn te houden: blijf de persoon kalmerend toespreken.
 • Is de persoon buiten bewustzijn? Leg hem of haar dan in een stabiele zijligging. Er is een hoge kans op braken en dus verstikkingsgevaar.
 • Laat het slachtoffer niet alleen.

De mogelijke gevolgen van een alcoholvergiftiging, afgezien van een forse kater, kunnen erg serieus zijn, zeker op de lange termijn en zeker bij jonge slachtoffers. Zo kun je last krijgen van:

 • Het sneller ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker
 • Leverschade
 • Nierfalen
 • Slokdarm- en maagproblemen
 • Hartproblemen
 • Hersenaandoeningen zoals Korsakoff en een groter risico op Alzheimer en dementie

Meer de verdieping in? Lees: De ontwenningsverschijnselen van alcohol

Hulp bij alcoholproblemen

Maak jij je zorgen over jouw eigen alcoholgebruik, of dat van een vriend, familielid, collega of bekende? Er is hulp beschikbaar. Het overgrote deel van de mensen met een verslaving komt niet op eigen kracht van het probleem af. Professionele hulp is verreweg je grootste kans op herstel en het terug krijgen van de controle over je alcoholgebruik én je leven.

Neem contact op met je huisarts, bespreek je zorgen met een vriend of familielid en accepteer dat je professionele hulp nodig hebt. Hoe eerder je hulp aanneemt, hoe groter de kans op een succesvol herstel. Er zijn in Nederland verschillende afkickklinieken die zeer ervaren zijn in het behandelen van alcoholisme.

Ook zijn er mogelijkheden om vanuit je thuissituatie te werken aan het probleem, via telefoon en internet. Groepstherapie, bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten en gesprekken met een psycholoog behoren ook tot de behandelopties.

Bespreek met je huisarts welke optie het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie. Heb je direct professionele hulp nodig? Gebruik dan het overzicht van klinieken op deze website om een afkickkliniek in jouw regio te vinden.

Lees hier meer over hulp bij alcoholverslaving

VIND KLINIEK

Gebruik onze zoek-tool

Vind een afkickkliniek bij jou in de buurt.