Alcoholvergiftiging: Wat is het en wat zijn de risico's?
Wat is een alcoholvergiftiging?
Een alcoholvergiftiging ontstaat door veel alcohol in korte tijd te drinken, waardoor het alcoholgehalte in je bloed zo snel stijgt dat je een blackout krijgt, bewusteloos raakt of in een coma terecht komt.
Sommige mensen drinken zo veel dat ze out gaan door alcohol. Dit noemen we een alcoholvergiftiging. De concentratie alcohol in het bloed (en daarmee ook in de hersenen) is dan zo hoog met als gevolg daarvan: bewusteloosheid of in coma raken. De persoon is dan volledig bewusteloos en reageert niet meer op krachtige prikkels.
De concentratie alcohol in het bloed noemen we ook wel bloedalcoholgehalte (BAG) of alcoholpromillage. Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Er is dan sprake van levensgevaar. Bij 5 promille kun je in coma raken. Alcohol is een verdovend middel en uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd zijn dat je stopt met ademen. Dat is dodelijk.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00
Alcoholvergiftigingen ontstaan door binge drinken: in korte tijd teveel drinken. Binge drinken heeft niet per sé als doel om snel veel te drinken en om zo dronken mogelijk te worden: de nare gevolgen kunnen ook ontstaan in situaties waarin je dat misschien helemaal niet verwacht.
Ook tijdens een ‘normaal’ avondje in de kroeg kun je tegen de gevaren van binge drinken aanlopen. Je kunt te weinig gegeten hebben of erg vermoeid zijn, waardoor je een stuk minder alcohol kunt verdragen dan je gewend. Wat op zo’n moment ‘teveel’ is, kan per situatie flink verschillen.

De extreme variant van binge drinken wordt ook wel comazuipen genoemd: het doel hiervan is wél om zo snel mogelijk dronken te worden. Vooral onder jongeren levert dit snel gevaarlijke situaties op die makkelijk kunnen leiden tot serieuze alcoholvergiftigingen.
Hoe herken je een alcoholvergiftiging?
Een alcoholvergiftiging is soms lastig te herkennen: waar ligt het verschil tussen iemand die heel erg dronken is en iemand die een gevaarlijke vergiftiging heeft opgelopen?
Voordat de symptomen van iemand met een alcoholvergiftiging écht duidelijk worden, is de situatie vaak al flink verslechterd en gevaarlijk. Zie je onderstaande symptomen ontstaan bij iemand in jouw directe omgeving, onderneem dan direct actie.
Hulp bij alcoholproblemen
Maak jij je zorgen over jouw eigen alcoholgebruik, of dat van een vriend, familielid, collega of bekende? Er is hulp beschikbaar. Het overgrote deel van de mensen met een verslaving komt niet op eigen kracht van het probleem af. Professionele hulp is verreweg je grootste kans op herstel en het terug krijgen van de controle over je alcoholgebruik én je leven.
Neem contact op met je huisarts, bespreek je zorgen met een vriend of familielid en accepteer dat je professionele hulp nodig hebt. Hoe eerder je hulp aanneemt, hoe groter de kans op een succesvol herstel. Er zijn in Nederland verschillende afkickklinieken die zeer ervaren zijn in het behandelen van alcoholisme.
Ook zijn er mogelijkheden om vanuit je thuissituatie te werken aan het probleem, via telefoon en internet. Groepstherapie, bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten en gesprekken met een psycholoog behoren ook tot de behandelopties.
Bespreek met je huisarts welke optie het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie. Heb je direct professionele hulp nodig? Gebruik dan het overzicht van klinieken op deze website om een afkickkliniek in jouw regio te vinden.
Lees hier meer over hulp bij alcoholverslaving