Bloedverdunners en alcohol

Bloedverdunners en alcohol: wat moet je weten?

Bloedverdunners en alcohol: een combinatie die op het eerste gezicht misschien onschuldig lijkt, maar in werkelijkheid complex en potentieel gevaarlijk is. In dit artikel zullen we de interactie tussen bloedverdunners en alcohol bespreken, en de risico’s en gevolgen die kunnen ontstaan wanneer deze twee stoffen samenkomen.

Bloedverdunners worden vaak voorgeschreven aan patiënten met hart- en vaatziekten om bloedstolsels te voorkomen en het risico op een hartaanval of beroerte te verminderen. Alcohol, daarentegen, is een alomtegenwoordig onderdeel van ons sociaal leven en wordt vaak geconsumeerd tijdens feesten en bijeenkomsten. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de combinatie van bloedverdunners en alcohol het lichaam kan beïnvloeden en welke voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden om complicaties te voorkomen.


Wat zijn bloedverdunners?

Bloedverdunners zijn medicijnen die het bloed verdunnen om trombose te voorkomen of bestaande bloedstolsels te verminderen. Ze werken door de lichamelijke processen die nodig zijn voor de vorming van bloedstolsels te onderdrukken. De meest voorkomende bloedverdunners zijn acetylsalicylzuur, warfarine, dabigatran en rivaroxaban.

De term ‘bloedverdunner’ suggereert dat deze medicijnen het bloed dunner maken, maar dit is feitelijk niet wat er gebeurt. De term ‘antistollingsmiddel’ dekt de lading daarom een stuk beter dan de term ‘bloedverdunner’.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Waarom en hoe stolt ons bloed?

Iedereen heeft wel eens een wondje gehad: nadat de wond een tijdje heeft gebloed, begint er langzaam maar zeker een korstje te ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de huid onder de wond kan genezen.

Bij dit soort uitwendige wondjes komt het stollen van het bloed natuurlijk goed van pas, maar wanneer het bloed in je lichaam spontaan begint te stollen, kan dit ernstige problemen opleveren. Bloedvaten kunnen verstopt raken, met hersen- of hartinfarcten tot gevolg.

Ons lichaam kan op twee manieren bloed laten stollen. In ons bloed zitten de bekende witte en rode bloedcellen, maar ook bloedplaatjes. Deze bloedplaatjes plakken zich vast op plekken waar de bloedvatwand beschadigd is geraakt. Ook kunnen deze bloedplaatjes aan elkaar plakken, waardoor een bloedprop ontstaat.

Dit systeem werkt goed bij kleine beschadigingen aan bloedvaten. Het tweede systeem werkt op basis van stollingseiwitten, die van zo’n bloedprop een steviger stolsel kunnen maken en zo grotere beschadigingen kunnen repareren.


Hoe werken bloedverdunners?

Omdat ons lichaam op twee manieren het stollen van bloed tegen kan gaan, zijn er ook meerdere soorten antistollingsmiddelen. Bloedplaatjesremmers voorkomen dat bloedplaatjes aan elkaar gaan plakken en zo een bloedprop vormen. Stollingsremmers gaat de werking van de stollingseiwitten tegen.

Vrij simpel, zou je zeggen. Niets is minder waar, want de balans van de hoeveelheid bloedplaatjes, stollingseiwitten, bloedplaatjesremmers en stollingsremmers, is essentieel voor een gezond lijf. Het bloed in ons lichaam mag niet teveel stollen (om te voorkomen dat verstoppingen en infarcten ontstaan), maar ook zeker niet te weinig.

Wanneer bloed te weinig stolt, kan ons lichaam bloedingen niet meer stoppen. Dit kan uitwendig voorkomen, maar is vooral gevaarlijk bij inwendige bloedingen. Omdat inwendige bloedingen vaak niet direct opgemerkt worden en lastig te behandelen zijn (een operatie is vrijwel altijd noodzakelijk), kunnen dit soort bloedingen, in combinatie met teveel antistollingsmiddelen, levensgevaarlijke situaties opleveren.


Welke invloed heeft alcohol op bloedverdunners?

Overmatig alcoholgebruik kan de hoeveelheid bloedplaatjes in ons bloed serieus verminderen. Door een bovengemiddelde alcoholinname worden er minder bloedplaatjes aangemaakt en hebben ze een kortere levensduur. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat de bloedplaatjes minder goed ‘werken’. Iemand die gedronken heeft en een wond oploopt, bloed daarom vaak langer en heviger.

Lees hier meer over een Alcoholverslaving

Gematigde hoeveelheden alcohol (maximaal 1 á 2 standaardglazen per dag) heeft vrijwel geen invloed op de hoeveelheid bloedplaatjes en de effectiviteit waarmee ze bloed laten stollen. Drink je meer dan dat, dan neemt het risico dat de hoeveelheid bloedplaatjes in je bloed een stuk lager komt te liggen, snel toe.

Wanneer dit het geval is en je bloedverdunners gaat gebruiken, dan loop je het risico dat de balans in je bloed ernstig verstoort raakt en je bloed onvoldoende kan stollen bij een serieuze verwonding. Wanneer je als stevige of overmatige alcoholdrinker, die ook bloedverdunners gebruikt, valt en daarbij een kleine interne bloeding oploopt (wat je normaal gesproken niet eens zou opmerken), dan loop je het risico dat deze bloeding niet meer te stoppen valt door je lichaam, met alle gevolgen van dien.

Het is daarom raadzaam om alcohol zoveel mogelijk te vermijden wanneer je bloedverdunners gebruikt.

Net als alcohol hebben veelgebruikte pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen een ‘bloedverdunnende’ werking. Ook mensen met leverproblemen lopen een verhoogt risico. Ben je een stevige drinker, slik je pijnstillers of heb je leverproblemen, raadpleeg dan altijd je (huis)arts wanneer je bloedverdunners gaat gebruiken. Je arts kan het beste inschatten wat wel en wat niet veilig voor je is.


Veelgestelde vragen

Mag je alcohol drinken met bloedverdunners?

Je kunt het beste niet te veel alcohol drinken als je bloedverdunners gebruikt. Alcohol is van zichzelf een bloedverdunner en zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je bloed stolt. Als je alcohol en bloedverdunners combineert, zou dat proces nog langer duren. Er wordt daarom aangeraden om maximaal een glas alcohol per dag te nemen, en niet elke dag te drinken.

Wat mag je niet doen met bloedverdunners?

Wat je niet mag doen als je bloedverdunners neemt, is deze combineren met pijnstillers. Onder andere aspirine, ibuprofen en antistollingsmiddelen zullen – net als alcohol – je bloed verdunnen, en daardoor kunnen ze inwendige bloedingen veroorzaken. Ook moet je niet teveel voeding eten dat vitamine K rijk is, en dien je deze vitamine als supplement te vermijden.

Hoe lang blijft je bloed dun na alcohol?

Je bloed zal een aantal dagen dun blijven na alcohol. Wanneer iemand veel alcohol drinkt, kan het aantal bloedplaatjes flink verminderen. Er vindt minder samenklontering plaats, waardoor het bloeden kan doorgaan. Als je stopt met drinken, zal zich dit in een paar dagen weer herstellen. Belangrijk is wel om gezond en gevarieerd te eten. Een standaard glas alcohol zal ongeveer anderhalf uur in je bloed aanwezig blijven, en voor ieder extra glas, tel je daar anderhalf uur bij op.

wat is de beste tijd om bloedverdunners in te nemen?

Bloedverdunners kunnen ieder moment worden ingenomen en werken op elk moment van de dag even goed. Voordeel van ’s avonds innemen is dat je de dosis na een nieuw advies van de trombosedienst dezelfde dag nog kunt aanpassen.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies