Bloedverdunners en alcohol

Bloedverdunners en alcohol: wat moet je weten?

Alcohol en bloedverdunners is een combinatie die zowel op de korte als lange termijn tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Het wordt daarom sterk afgeraden om alcohol te drinken wanneer je bloedverdunners inneemt, volgens de Nationale Trombose Dienst. Op deze pagina leggen we uit hoe bloedverdunners werken en waarom ze zo risicovol zijn in combinatie met alcohol.


Wat zijn bloedverdunners?

Bloedverdunners zijn medicijnen die het bloed verdunnen om trombose te voorkomen of bestaande bloedstolsels te verminderen. Ze werken door het onderdrukken van de lichamelijke processen die nodig zijn voor de vorming van bloedstolsels. De meest voorkomende bloedverdunners zijn acetylsalicylzuur, warfarine, dabigatran en rivaroxaban.

De term ‘bloedverdunners’ suggereert dat deze medicijnen het bloed ‘dunner’ maken. De medicijnen zorgen echter vooral dat het bloed niet ‘dikker’ kan worden, door stollingen af te remmen. De term ‘antistollingsmiddelen’ dekt de werking van deze groep medicijnen daarom beter.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 23:00

Waarom en hoe stolt ons bloed?

Ons bloed stolt om bloedingen te stoppen en infecties te bestrijden. Door een bloedstolsel wordt een wond afgesloten en voorkomt het lichaam dat je veel bloed verliest. In het bloedstolsel zitten ook verschillende stoffen die helpen om ontstekingen en infecties tegen te gaan.

Het proces van bloedstolling is complex en draait vooral om ‘bloedplaatjes’. Wanneer een bloedvat beschadigd raakt, worden deze bloedplaatjes geactiveerd en plakken ze zich vast aan de beschadigde bloedvatwand en aan elkaar. Zo ontstaat een prop, dat met behulp van andere stofjes zoals fibrinedraden stevig in plaats blijft. Na verloop van tijd wordt dit stolsel afgebroken met het enzym plasmine.


Hoe werken bloedverdunners?

Bloedverdunners werken als antistollingsmiddelen. Ze proberen op verschillende manieren het stollen van bloed in het lichaam tegen te gaan. Mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten dit meestal doen omdat hun bloed snel stolt en op plekken waar bloedpropjes gevaarlijk kunnen zijn, zoals in de aderen (risico op trombose) en longen (risico op longembolie). Er zijn verschillende bloedverdunners. Sommigen remmen de activiteit van bloedplaatjes af terwijl anderen de werking van stollingseiwitten tegengaan.

De werking van bloedverdunners is niet zonder gevaren, volgens de Amerikaanse arts-onderzoeker Seth Landefeld in American Journal of Medicine. Wanneer bloed minder makkelijk stolt, kunnen wonden en inwendige bloedingen niet meer stoppen met bloeden. Het is daarom belangrijk altijd goed de instructies van je behandelend arts op te volgen bij bloedverdunners. Zo kunnen bepaalde medicatie interactie hebben met verschillende soorten bloedverdunners. Deze andere medicijnen zorgen ervoor dat de antistollingsmiddelen dan te goed werken, waardoor je lichaam niet meer stopt met bloeden. Ook drugsgebruik kan invloed hebben op de werking van bloedverdunners, waaronder alcohol.


Welke invloed heeft alcohol op bloedverdunners?

Alcohol heeft een negatieve invloed op bloedverdunners en kan het beste vermeden worden wanneer je antistollingsmiddelen krijgt voorgeschreven. Vooral mensen met een afhankelijkheid aan alcohol en andere drugs lopen grote gezondheidsrisico’s bij gelijktijdig gebruik, volgens een studie uit 2013 in Journal of General Internal Medicine.

Dit is hoe alcohol bloedverdunners beïnvloedt:

  • Slechtere werking: Alcohol kan zorgen dat antistollingsmiddelen minder goed werken. Het versnelt namelijk de afbraak van bloedverdunners in de lever.
  • Hoger risico op bloedingen: Wanneer je alcohol drinkt als je bloedverdunners gebruikt, is er een verhoogd risico op ernstige bloedingen. Alcohol remt namelijk de bloedplaatjes die nodig zijn voor het stollen van een bloeding, met name wanneer je dagelijks veel alcohol drinkt. Het is dus zelf ook een bloedverdunner. Als je verwondingen oploopt wanneer je veel hebt gedronken, kunnen zo levensgevaarlijke situaties ontstaan.
  • Meer bijwerkingen: De kans op bijwerkingen van bloedverdunners neemt door alcoholgebruik toe, zoals vermoeidheid, maagdarmklachten en huiduitslag. Alcohol beïnvloedt namelijk de werking van bloedverdunners en zorgt dat de stoffen minder goed in het lichaam worden opgenomen.
  • Leverschade: Gelijktijdig gebruik van alcohol en bloedverdunners kan leiden tot leverschade. Alcohol belast de lever, net zoals bloedverdunners. Leverschade kan zo eerder ontstaan. De kans op leverschade neemt vooral toe bij langdurig en overmatig alcoholgebruik.

Hoewel alcoholgebruik sterk wordt afgeraden in combinatie met bloedverdunners, blijven sommige mensen willens en wetens drinken. Wanneer je afhankelijk bent van alcohol, kan het erg lastig zijn om zomaar te stoppen met drinken. Zelfs wanneer iemand weet dat de combinatie van alcohol met bloedverdunners schadelijk is.

Lees meer over stoppen met alcohol


Veelgestelde vragen over bloedverdunners en alcohol

Bloedverdunners en alcohol kunnen het beste niet gecombineerd worden vanwege het risico op ernstige bloedingen en andere gezondheidsrisico’s. Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over bloedverdunners en alcohol.

Mag je alcohol drinken met bloedverdunners?

Je kunt het beste niet te veel alcohol drinken als je bloedverdunners gebruikt. Alcohol is van zichzelf een bloedverdunner en zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je bloed stolt. Als je alcohol en bloedverdunners combineert, kan je lichaam mogelijk bloedingen niet meer stoppen.

Wat mag je niet doen met bloedverdunners?

Je mag bloedverdunners niet combineren met bepaalde pijnstillers en drugs die een bloedverdunnende werking hebben, zoals alcohol. Ook kun je het beste voedsel en supplementen met vitamine K vermijden tijdens het gebruik van bloedverdunners.

Hoe lang blijft je bloed dun na alcohol?

Je bloed zal meestal een aantal dagen dun blijven na alcohol, maar de precieze duur hangt af van hoeveel alcohol je hebt gedronken en lichamelijke factoren. De bloedstollende werking van alcohol houdt meestal nog een tijdje aan nadat de alcohol zelf uit je lichaam is verdwenen.

Wat is de beste tijd om bloedverdunners in te nemen?

Een vaste tijd per dag is meestal het beste om bloedverdunners in te nemen. Sommige antistollingsmiddelen mogen alleen na een maaltijd worden ingenomen. Bloedverdunners ’s avonds innemen kan helpen omdat je dan dezelfde dag nog het advies van de trombosedienst kunt toepassen.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00