Speed

Speed is de gangbare term voor amfetamine. Een synthethische drug waar je - in eerste instantie - veel energie van krijgt

Speedverslaving: Hoe onschuldig gebruik tot grote problemen kan leiden

Je hebt een lange werkweek achter de rug en bent uitgeput. Dan bellen je vrienden om het nachtleven diezelfde avond nog even flink onveilig te maken. Eigenlijk heb je geen zin, maar gelukkig heb je nog een pilletje achter de hand. Zo weet jij zeker dat je de avond weer door zal komen.


Een pilletje is snel genomen en vrijwel meteen effectief

Het voorbeeld hierboven is niet uniek. Ervaring leert dat het veel voorkomt. Maar je hoort het niet omdat gebruikers het eenvoudig verborgen kunnen houden. Speedgebruik kan snel toenemen omdat je er afhankelijk van wordt. Denk er niet te licht over, en doe er wat aan: Speedgebruik geeft op den duur altijd problemen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

085 1300 700
In samenwerking met Peggy-Sue / PSFV


Gebruik je speed en wil je er van af? Lees verder.

Speed behoort tot de amfetamines. Dit is een chemische stof die werkzaam is op ons centraal zenuwstelsel. Het is een pepmiddel. Hierdoor geeft het je meer energie en meer uithoudingsvermogen. Het is in het illegale circuit verkrijgbaar als pil, maar het kan ook gespoten of gesnoven worden.

In het begin van de twintigste eeuw werd amfetamine gebruikt als verlichting bij mensen met astma en bronchitis.

Speed wordt vooral gebruikt in het uitgaansleven omdat het je langer door laat feesten. Het wordt echter ook buiten het uitgaanscircuit gebruikt om prestaties te verbeteren. Gebruikers zijn vooral jongvolwassenen in de groep tot 39 jaar. Ruim 75% van de gebruikers is man.

De kosten voor 1 gram speed verschillen tussen de 4 en 10 euro. Het is altijd aan te raden om je speed te laten testen op de exacte hoeveelheid amfetamine.

 • Lees hier de effecten van speed-gebruik?

  Als je speed slikt beginnen de effecten na ongeveer 15 minuten te werken. Bij snuiven merk je na een aantal minuten de eerste effecten en bij het spuiten is dit vrijwel direct. Je lichaam en geest krijgen een flinke boost. Vermoeidheid verdwijnt vrijwel meteen. Hetzelfde geldt voor de eetlust. De hartslag en bloeddruk gaan omhoog en de pupillen worden sterk vergroot.

  Je wordt niet alleen lichamelijk actiever, ook geestelijk heeft het effect. Je wordt vrolijker en zelfverzekerder. Hierdoor praat je veel gemakkelijker met mensen. Deze effecten zijn echter niet bij iedereen merkbaar. Het effect kan ook nadelig uitpakken. De gebruiker kan dan woede, angst of onrust als effect krijgen.

  De effecten van speed houden ongeveer 8 uur lang aan. Na afloop kan het vervelende effecten met zich meebrengen. De eetlust keert ineens terug, net als de vermoeidheid. Als je 8 uur lang bent doorgegaan zonder te eten of te rusten dan komt dit keihard aan. Oververmoeidheid en somberheid zijn dan de effecten die merkbaar kunnen zijn.

Uitgelicht: Vincere


Pak je speedverslaving aan
Pak je speedverslaving aan

Wat zijn de risico's van speed?

Eénmalig gebruik zal niet leiden tot een verslaving. Het is echter wel zeer gevaarlijk. Door de energieboost die je krijgt is het risico aanwezig om het vaker te gaan gebruiken. Je vergeet de dagelijkse zorgen en kan urenlang doorgaan. Doordat je eetlust en vermoeidheid tijdens het gebruik verdwijnt kun je, als de speed is uitgewerkt, een flinke klap krijgen.

Risico's op korte termijn
Oververmoeidheid en extreme honger zijn de effecten op de korte termijn. Als je de hele nacht doorfeest en niets drinkt loop je de kans op oververhitting. Dit is levensgevaarlijk. Drink dan ook altijd voldoende.

Veel gebruikers tandenknarsen tijdens het gebruik. Dit kan op termijn tot problemen met tanden en kiezen leiden. Soms krijgen gebruikers al op de korte termijn een hartaanval of diverse ontstekingen in het lichaam.

De lever kan beschadigd raken en zelfs waanbeelden of een psychose kunnen bij een hoge dosis al zeer snel voor komen.

Lange termijn
De risico's op de lange termijn bij het gebruik van speed zijn ook vrij heftig. Doordat speed je hartslag en bloeddruk flink verhoogd wordt de kans op hart- en vaatziekten of een hersenbloeding flink vergroot.

Doordat het gebruik de vermoeidheid en eetlust laat verdwijnen hebben veel verslaafden te maken met chronische vermoeidheid of ondervoeding. Een mager postuur is eerder regel dan uitzondering.

Langdurig gebruik van speed kan het gedrag veranderen. Agressief gedrag, depressies, verwarring en achterdocht komen voor. Ook kunnen er waanbeelden ontstaan wat kan leiden tot psychoses. In combinatie met andere drugs of alcohol kan zeer roekeloos en agressief gedrag ontstaan.

De kans op verslaving bij speed is vrij groot.

Doe de quicktest om erachter te komen over je een speedverslaving hebt.
Of je verslaafd bent aan speed hangt van meerdere factoren af. Lees de volgende punten eens door:

1 Speed is belangrijker dan je sociale contacten, sport, werk of school.

2 Als je speed nodig hebt om te kunnen functioneren in je dagelijkse leven.

3 Als je negatieve gevoelens als stress of angst probeert te onderdrukken door een nieuwe dosis tot je te nemen.

4 Speed zorgt ervoor dat je jezelf verwaarloosd. Je weet dat speed slecht voor je is, maar je kan er niet mee stoppen.

Herken je bovenstaande punten? Dan ben je verslaafd aan speed.

Een speedverslaving kan leiden tot geestelijke afhankelijkheid. Het is niet slechts meer een kwestie van "speed willen gebruiken", maar juist van "speed moeten gebruiken". Langzaam begint je leven alleen nog maar om speed te draaien. Je hebt speed nodig om nog te kunnen functioneren. Met uitstekende hulp kan je van je verslaving afhelpen. Doe er wat aan!

Hoe kom ik van mijn amfetamine-verslaving af?

Een speedverslaving heeft grote gevolgen op jou als verslaafde en je omgeving. Er zijn grote risico's aan verbonden op het gebied van je lichamelijke- en geestelijke gezondheid en je dagelijks functioneren. Stoppen zal je gezondheid flink verbeteren.

Je houdt meer geld over en je kunt van die negatieve gevoelens afkomen. Je hebt de mogelijkheid om weer iets van je leven te maken zonder dat je speed nodig hebt voor je dagelijkse functioneren. Zorg er in eerste instantie voor dat je je problemen erkent.

Tip: Vraag je huisarts om hulp. Hij/zij luistert naar je problemen.

Vraag hulp om van je verslaving af te komen.
Lukt het niet om zelf te stoppen: Erkennen dat je een probleem hebt kan al erg moeilijk zijn bij een verslaving. Het is de eerste stap op weg naar herstel. Je kan zelf een afkickkliniek kiezen om van je problemen af te komen. Bekijk het aanbod aan afkickklinieken op onze website.


IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die speedverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

1 reactie
 • Petra

  31 March 2019 03:48
  01

  Mijn zoon heeft door speedgebruik zichzelf van het leven beroofd. Het is rotzooi. Begin er niet aan. Wij als ouders hebben veel zorgen gehad. Onze zoon wilde niet luisteren. Nogmaals: Begin er niet aan. Het maakt je helemaal kapot.

  Doe mee met de discussie en plaats een reactie