Speed verslaving: Effecten, bijwerkingen en behandeling
Je hebt een lange werkweek achter de rug en bent uitgeput. Dan bellen je vrienden om het nachtleven diezelfde avond nog even flink onveilig te maken. Eigenlijk heb je geen zin, maar gelukkig heb je nog een pilletje achter de hand. Zo weet jij zeker dat je de avond door zal komen.
Het voorbeeld hierboven is niet uniek. Ervaring leert dat dit veel voorkomt. Echter hoor je hier niet vaak over omdat gebruikers het eenvoudig verborgen kunnen houden. Speedgebruik kan snel toenemen omdat je er afhankelijk van kan worden. Denk er niet te licht over, en doe er wat aan: Speedgebruik geeft op den duur problemen.
Inhoud
Wat is speed (amfetamine)?
Speed ook wel pep genoemd behoort tot de amfetamines. Dit is een chemische stof die werkzaam is op ons centraal zenuwstelsel. Het is een pepmiddel. Het geeft je meer energie en meer uithoudingsvermogen. Het is in het illegale circuit verkrijgbaar als pil, maar het kan ook gespoten of gesnoven worden.
In het begin van de twintigste eeuw werd amfetamine gebruikt als verlichtingsmiddel bij mensen met astma en bronchitis.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 09:00 - 17:00
Wie zijn de gebruikers van speed en wat kost het?
Speed wordt vooral gebruikt in het uitgaansleven omdat het je langer door laat feesten. Het wordt echter ook buiten het uitgaanscircuit gebruikt om prestaties te verbeteren. Gebruikers zijn vooral jongvolwassenen in de groep tot 39 jaar. Ruim 75% van de gebruikers is man.
De kosten voor 1gram speed verschillen tussen de 4 en 10 euro. Het is altijd aan te raden om je speed te laten testen op de exacte hoeveelheid amfetamine.
Wat zijn de effecten van speed?
Als je speed slikt beginnen de effecten na ongeveer 15 minuten tot een uur te werken. Bij snuiven merk je na een aantal minuten de eerste effecten en bij het spuiten is dit vrijwel direct. Je lichaam en geest krijgen een flinke boost. Vermoeidheid verdwijnt vrijwel meteen. Hetzelfde geldt voor de eetlust. De hartslag en bloeddruk gaan omhoog en de pupillen worden sterk vergroot.
Je wordt niet alleen lichamelijk actiever, ook geestelijk heeft het effect. Je wordt vrolijker en zelfverzekerder en praat hierdoor veel gemakkelijker met mensen. Deze effecten zijn echter niet bij iedereen merkbaar. Het effect van speed kan ook nadelig uitpakken. Dit is het geval wanneer de gebruiker woede, angst of onrust voelt als effect van de drug.
De effecten van speed houden ongeveer 3-6 uur lang aan. Dit is afhankelijk van de dosis die je inneemt, en je lichamelijke karakteristieken. Na afloop kan het vervelende effecten met zich meebrengen. De eetlust keert ineens terug, net als de vermoeidheid. Als je 6 uur lang bent doorgegaan zonder te eten of te rusten dan komt dit effect keihard aan wanneer de drug is uitgewerkt. Oververmoeidheid en somberheid zijn dan de effecten die merkbaar kunnen zijn.

Wat zijn de risico’s van speed?
Eénmalig gebruik zal niet meteen leiden tot een verslaving. Het is echter niet zonder risico. Door de energieboost die je krijgt is de kans aanwezig dat je het vaker zal willen gebruiken. Je vergeet door de drug de dagelijkse zorgen en kan urenlang doorgaan.
Risico’s op korte termijn
Oververmoeidheid en extreme honger zijn de effecten op de korte termijn. Als je de hele nacht doorfeest en niets drinkt is er een risico op oververhitting. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Het is dan ook van belang voldoende te drinken.
Veel gebruikers tandenknarsen tijdens het gebruik. Bij regelmatig gebruik kan dit op termijn tot problemen met tanden en kiezen leiden.
Door regelmatig gebruik kan de lever beschadigd raken. In uitzonderlijke gevallen kunnen bij een hoge dosis waanbeelden of een psychose voorkomen.
Lange termijn
Er zijn ook langetermijnrisico’s van speedgebruik. Doordat speed je hartslag en bloeddruk flink verhoogt, wordt de kans op hart- en vaatziekten of een hersenbloeding flink vergroot.
Doordat het gebruik de vermoeidheid en eetlust laat verdwijnen hebben veel verslaafden te maken met chronische vermoeidheid of ondervoeding. Een mager postuur is eerder regel dan uitzondering.
Langdurig gebruik van speed kan het gedrag veranderen. Agressief gedrag, depressies, verwarring en achterdocht komen voor. Ook kunnen er waanbeelden ontstaan welke kunnen leiden tot psychoses. In combinatie met andere drugs of alcohol kan zeer roekeloos en agressief gedrag ontstaan.
Ben ik verslaafd aan speed?
Doe de quicktest om erachter te komen over je een speedverslaving hebt.
Of je verslaafd bent aan speed hangt af van meerdere factoren. Lees de volgende punten eens door:
- Speed is belangrijker dan je sociale contacten, sport, werk of school.
- Je hebt speed nodig om te kunnen functioneren in je dagelijkse leven.
- Je probeert negatieve gevoelens als stress of angst te onderdrukken door een nieuwe dosis tot je te nemen.
- Speed zorgt ervoor dat je jezelf verwaarloosd. Je weet dat speed slecht voor je is, maar je kan er niet mee stoppen.
Herken je bovenstaande punten? Dan ben je verslaafd aan speed.
Een speedverslaving kan leiden tot geestelijke afhankelijkheid. Het is niet meer een kwestie van “speed willen gebruiken”, maar juist van “speed moeten gebruiken”. Langzaam begint je leven alleen nog maar om speed te draaien. Met uitstekende hulp kan je van je verslaving af geholpen worden. Doe er wat aan!
Hoe kom ik van mijn speed verslaving af?
Een speedverslaving heeft grote gevolgen voor jouzelf als verslaafde, en voor je omgeving. Er zijn grote risico’s voor je lichamelijke- en geestelijke gezondheid en je dagelijks functioneren. Stoppen zal je gezondheid flink verbeteren.
Je houdt meer geld over, en je kunt van die negatieve gevoelens afkomen. Je hebt de mogelijkheid om weer iets van je leven te maken zonder dat je speed nodig hebt voor je dagelijkse functioneren. De eerste stap is dat je je verslaving zult moeten erkennen.
Vraag hulp om van je verslaving af te komen.
Lukt het niet om zelf te stoppen: Erkennen dat je een probleem hebt kan al erg moeilijk zijn bij een verslaving. Het is de eerste stap op weg naar herstel. Je kan zelf een afkickkliniek kiezen om van je problemen af te komen. Bekijk het aanbod aan afkickklinieken op onze website.
Mijn zoon heeft door speedgebruik zichzelf van het leven beroofd. Het is rotzooi. Begin er niet aan. Wij als ouders hebben veel zorgen gehad. Onze zoon wilde niet luisteren. Nogmaals: Begin er niet aan. Het maakt je helemaal kapot.
Beste Petra,
Dapper dat u dit hier durft op te schrijven… En dat wij ondanks alles, hiervan leren.
Een vriend van mij is ook overleden door GHB, en ik probeer dit maar al te vaak te vertellen om mensen te waarschuwen!
Bedankt… En laat het een waarschuwing zijn voor iedereen… Recreatief drugsgebruik, lukt bijna nooit. (ik zit zelf ook in afkicktraject)