Comazuipen

Comazuipen - Wat is het en Symptomen bij Alcoholvergiftiging

Comazuipen is steeds vaker in het nieuws. Vaak gaan de berichten over jongeren die veel teveel alcohol drinken binnen een korte tijd, waardoor ze in een staat van bewusteloosheid raken. Meestal is dit echter niet bewust. Comazuipers drinken niet expres teveel en hebben zeker niet het doel om bewusteloos te raken. Door het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd dreigt het risico van coma zuipen.

comazuipen gevolgen

Jongeren reageren anders op alcohol dan volwassenen. Met name de beginnende jonge drinkers voelen niet dat ze langzaam dronken worden. Zo kan het bij een volgend glas alcohol ineens omslaan van 'ik heb nergens last van' naar een staat van bewusteloosheid.Uitgelicht


Neemt een verslaving je leven over, sta zorg toe, laat je behandelen.
Neemt een verslaving je leven over, sta zorg toe, laat je behandelen.

Wat is comazuipen?

Bij comazuipen denken we vaak aan veel teveel alcohol drinken. Toch hoeft dit niet. Je hoeft niet heel veel glazen alcohol te drinken om in een comateuze toestand te raken. Jongeren die voor het eerst alcohol drinken kunnen al na een paar glazen helemaal van de wereld zijn, simpelweg omdat het lichaam het drinken van alcohol niet gewend is. Mocht het betreffende persoon er bewust voor kiezen om dronken te worden noemen we dit binge drinken.

Wat we eigenlijk bedoelen bij comazuipen is alcoholvergiftiging. Hierbij is er sprake van een veel te hoge concentratie alcohol in het bloed, de zogenaamde alcoholpromillage, waardoor de consequentie kan zijn dat je bewusteloos raakt, in coma raakt of in extreme gevallen je zelfs dood kunt drinken doordat het lichaam stopt met ademen of een hartstilstand krijgt.


Je hoeft geen grote hoeveelheden alcohol in korte tijd te drinken om 'out' te gaan.
Bij een alcoholpromillage van 4 kun je een alcoholvergiftiging krijgen en bewusteloos raken. Vanaf een promille van 5 of hoger kun je in coma raken of zelfs dood gaan van de alcoholvergiftiging.

Zoals al eerder gezegd hoef je geen grote hoeveelheden alcohol te binnen korte tijd te drinken om 'out' te gaan. Dit is afhankelijk van het geslacht, de leeftijd, de lengte en het lichaamsgewicht.

Jonge mensen zijn vatbaarder voor een alcoholvergiftiging dan ouderen, doordat jonge mensen minder lichaamsvocht hebben dan ouderen. Hierdoor hebben jongeren veel sneller een hoger promillage dan ouderen bij dezelfde hoeveelheid alcohol.

Meisjes zijn daarnaast weer vatbaarder dan jongens. Ook het tempo waarin je drinkt, de ervaring met alcohol, de hoeveelheid voedsel in de maag en de stemming van de persoon spelen een rol.

We weten allemaal dat het drinken van alcohol niet goed voor je is. Toch worden de gevolgen van het drinken van alcohol nogal eens onderschat. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling totdat je ongeveer 25 jaar oud bent. Het drinken van alcohol is direct van invloed op de ontwikkeling van de hersenen, wat kan leiden tot onherstelbare schade.

Denk hierbij aan je minder goed kunnen concentreren, impulsief gedrag of problemen met het geheugen. Jongeren die regelmatig stevig drinken hebben zwakkere hersenverbindingen, doordat de alcohol de hersenen hebben aangetast. Deze schade is permanent en kom je dus nooit meer teboven.

Het comazuipen zelf is natuurlijk levensgevaarlijk. Alcohol is een verdovend middel en kan bij een hoog promillage leiden tot bewusteloosheid, coma en de dood. Je reageert nauwelijks nog op prikkels. Daarnaast kan het regelmatig teveel drinken leiden tot een alcoholverslaving.

MEER DE VERDIEPING IN? LEES: Wat zijn de afkickverschijnselen van alcohol?

Wat te doen bij comazuipen?

Waar volwassenen de effecten van alcohol beter herkennen, daar is dat voor de beginnende jonge drinker veel moeilijker. Als volwassene merk je langzaam de roes die ontstaat. Je wordt licht in je hoofd, kunt draaierig worden en krijgt alles niet meer zo goed mee. Jongeren herkennen deze symptomen nog niet zo goed, waardoor het van het ene of het andere moment kan leiden tot een staat van bewusteloosheid.

Het beste wat je kunt doen is natuurlijk stoppen met drinken zodra je merkt dat de alcohol de overhand begint te nemen. Toch is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal tijdens een avondje drinken met de vriendengroep. Nee zeggen is dan nog niet zo makkelijk onder groepsdruk.

Toch zijn er vaak wel voortekenen bij het comazuipen. De eerste symptomen bij het comazuipen is het standaard dronken gedrag. Het slachtoffer kan erg vrolijk zijn of juist heel verdrietig. Ongepast gedrag, duizeligheid, niet meer uit de woorden komen en slaperigheid komen voor.

Een stap verder is het nog weer als het slachtoffer in slaap begint te vallen. Valt het slachtoffer in slaap? Blijf dan regelmatig de ademhaling controleren. Dit is erg belangrijk, want de volgende stap kan bewusteloosheid zijn.

Er uiteindelijk jaarlijks 2.300 jongeren bij de huisartsenpost of de eerste hulp in het ziekenhuis belanden door het comazuipen?

Zorg dat je weet wat je kunt doen en schakel direct de hulpdiensten in wanneer het slachtoffer niet meer aanspreekbaar is en geen reactie meer geeft op prikkels.

Kom je iemand tegen die geen reactie meer geeft bij het aanspreken of het voorzichtig schudden aan de schouders? Bel direct met 1-1-2. Overgeven is een mogelijkheid, dus leg het slachtoffer in de stabiele zijlegging. Zorg dat het slachtoffer niet te koud wordt en gebruik een deken of een jas.


1 reactie
  • lies
    10 december 2021 17:52
    01

    ik heb in een coma gelegen van alcohol en nu ben ik er mee gestopt.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie