Afkicken in het buitenland

Wie wil afkicken kan tegenwoordig ook in het buitenland terecht. De zorgverzekeraar vergoedt de behandeling.

Afkickkliniek in het buitenland

Voor een verslaafde kan het erg goed helpen om helemaal in een andere omgeving te verblijven tijdens een behandeling. Steeds vaker wordt er daarom gekozen voor een afkickkliniek in het buitenland.

Diverse klinieken in Nederland hebben vestigingen in het buitenland of werken nauw samen met andere klinieken. Hierdoor kunnen verslaafden via een Nederlandse kliniek ook terecht in de Verenigde Staten, een afkickliniek in Zuid-Afrika, Thailand of Groot Brittanië.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Voor snelle opname
in Zuid-Afrika

bel Via Whatsapp
In samenwerking met Cherrywood House

Ok.

Update oktober 2021

 1. In verband met corona zijn veel afkickklinieken in verschillende landen gesloten.
 2. Op dit moment zijn er nog wel mogelijkheden in het buitenland.

Zorg in het buitenland
De voertaal in deze klinieken is meestal Engels, maar in sommige klinieken werken gewoon Nederlandse specialisten. Het verschilt per kliniek of je een eigen kamer hebt of een kamer deelt met 2, 3 of 4 personen. Je krijgt dagelijks intensieve begeleiding om van je verslavingsproblemen af te komen. Je kunt hierbij denken aan therapie in een groep, maar ook aan individuele therapie.

Dagindeling
Dagelijks zijn er 2, 3 of 4 lessen in verschillende categorieën die 's morgens, 's middags en 's avonds gegeven worden. Eten wordt meestal gezamenlijk gedaan.

De gehele dag word je min of meer bezig gehouden. Daarom wordt er op sommige momenten ook gezorgd voor ontspanning, wat gelijktijdig ook onderdeel kan zijn van de behandeling. Er is aandacht voor sport en/of creatieve onderdelen. Vaak worden er ook gezamenlijk excursies gevolgd naar bezienswaardigheden in de omgeving.

 • Hoe zit het met de kosten?

  Een behandeling in het buitenland wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar, mits er een connectie is met een Nederlandse instelling. De reis naar de kliniek moet je soms wel zelf betalen. Het vliegticket bijvoorbeeld. Overigens bieden niet alle klinieken de optie aan om af te kicken in het buitenland.

  Je kunt bij een kliniek tijdens het intake-gesprek gelijk informeren naar de mogelijkheden om af te kicken in het buitenland. De lengte van de opname is afhankelijk van de verslaving, maar zal meestal enkele maanden duren. Lees meer over de kosten van een behandeling.

Hoe kan ik in het buitenland afkicken?

Op onze website vind je adressen van diverse klinieken in Nederland. Om hier terecht te kunnen neem je contact op met je huisarts of informeer je direct bij de kliniek.

Vervolgens zal je zeer snel uitgenodigd worden voor een intake-gesprek. Hier zal jouw situatie worden besproken en kun je direct terecht voor al je vragen. Informeer hierbij over de mogelijkheid om in het buitenland een behandeling te volgen.

Wachtlijsten zijn nauwelijks aanwezig. Hierdoor kan jij al vrij snel terecht in een buitenlandse kliniek om af te komen van je verslaving.

VIND KLINIEK

Gebruik onze zoek-tool

Vind een afkickkliniek in het buitenland.

18 reacties
 • Peter
  14 augustus 2015 18:46
  01

  Ik ben klaar met die klote wiet, en klaar voor een nieuwe start..
  Heb onwijs veel zin om naar afrika te gaan trouwes!

  • MandyUtrecht
   3 augustus 2018 10:14
   02

   En Peter wat is je ervaring met Zuid-Afrika? Ik ga over 4 maanden voor 3 maanden naar Zuid-Afrika, vanwege 21 jaar wietverslaving en medicatie morfine afbouwen, en leren leven met CPTSS (complexe posttraumatische stressstoornis, red.), want daar ligt hun expertise ook. Ik ben dus heel benieuwd naar de ervaring van iemand, hoop dat jij of iemand zou kunnen reageren! Alvast vriendelijk dank, Mandy

 • Anoniem-m
  22 juni 2016 00:09
  03

  Ik ben al 3 jaar het vechten tegen een zware coke verslaving. Het sloopt je en je raakt alles kwijt. Ik heb al veel dingen geprobeerd met vallen en op staan. Ik heb me nu aangemeld voor afrika! Ik zal een paar maanden me vrouwtje en dieren achter me moeten laten. Het wordt een moeilijke tijd. Maar ik ga ervoor.
  Voor de mensen die denken dat ze het niet kunnen. Als je het besef hebt gekregen dat je er genoeg van hebt en je zelf aan gemeld hebt dan weet je dat je niet afhankelijk wilt zijn van dit spul. Er is altijd hoop.
  Succes voor iedereen wat deze stap overweegt te zetten of gaat zetten! Ik ga er voor. DOEN!

  • Angel
   29 september 2018 16:40
   04

   Hoi ik ben een vrouw van 36. Ik gebruik al sinds mijn puberteit drugs. Het begon met af en toe een feestje en dat ik heb ik lang zo volgehouden. De laatste jaren heb ik veel nare dingen meegemaakt en is het gebruik van drank en cocaïne erg toegenomen en begin nu wel te denken dat het een probleem is geworden. Nu gebeurt t zelfs doordeweeks. Soms doe ik het omdat ik juist niet lekker in mijn vel zit. Wil mezelf gewoon verdoven.

   Ik weet dat ik niet goed bezig ben, verslaafd aan alcohol, cocaïne en sigaretten (de driehoeksverhouding) en zoek eigenlijk hulp. Maar de ding is: ik ben in principe een alleenstaande moeder van 11 jarige dochter. Mijn familie begint de laatste tijd in de gaten te krijgen dat er iets mis is. Ik heb gewoon werk, een eengezinswoning en top sociaal leven. Mijn dochter is top op school en heeft veel vrienden en familie. Maar het is schijn. Ik leid een dubbelleven. Ik trek me terug. Maar ik ben zo bang om het toe te geven en de stap te zetten. Misschien raak ik wel mijn dochter kwijt ofzo, en heel eerlijk zit mijn trots ook in de weg. Maar ik wil echt clean worden. Ben het zat. Wil beter worden. Wie herkent dit verhaal?

   • Henry
    28 april 2019 00:23
    05

    Hoi Angel, Ik herken je verhaal heel goed. Ik ben mijn dochter uiteindelijk kwijt geraakt door mijn verslaving (morfine) en eigenlijk alles in de periode toen het niet slechter kon gaan. Mijn goede baan, mijn huis, auto, vrienden, zelfrespect etc etc.

    Laat die trots alsjeblieft los anders ga je het heel moeilijk krijgen. Ook ik was erg trots en ik vond mezelf ook beter dan andere verslaafden ook al was ik feitelijk erger verslaafd dan anderen. En toch dacht ik dat ik niet zo erg was met mijn morfine-verslaving en vond ik al dat andere maar vies en goor, tsja.

    Doe het voor jezelf en je kind. Het leven zonder middelen is gewoon veel mooier ook al lijkt dat in het begin vaak niet zo. Ons middel brengt ons immers pas in een staat waarin wij ons een beetje gelukkig voelen. Maar alleen al het niet dagelijks bezig zijn met aan je middel komen brengt zoveel rust en vermindert zoveel stress. En dat zijn nu exact twee dingen die wij vaak hard nodig hebben.

    Ik hoop dat je ietsaan mijn ‘schrijven’ hebt gehad en ik wens je veel sterkte, geluk gezondheid en wijsheid.

    Mvg, H.

   • john Zwaanenburg
    23 februari 2020 00:03
    06

    Meissie. Ik wens jou alle kracht toe en jouw verhaal heeft me echt geraakt! Hoop dat je draai in het leven snel terug vind! John 40 jr.
    Nu al 20 jaar cocaïne verslaving en vecht in mijn leven tegen die klote troep!

 • Ingrid van Beek
  6 april 2017 17:03
  07

  Ik ben 10 jaar clean geweest van de heroine. Na 10 jaar een terugval die 4 jaar geduurd heeft, daarna weer 7 jaar clean. Sinds 14 maanden weer terug gevallen en probeer iedere keer om te stoppen maar val iedere keer weer terug.
  Nu ben ik weer 4 dagen clean, slik wel pijnstillers en heb toch weer hoop dat het mij lukt. Ik ben nu 53 en ben het echt zat wordt er zwaar depressief van en ben nu toch aan het nadenken om mij te verdiepen in het afkickcentrum in Afrika. De taal zal voor mij moeilijk zijn dat houd mij tegen. Ik ben al geen talen wonder maar na medere tia’s is de Engelse taal er niet beter op geworden.

 • Arlin
  22 april 2017 20:50
  08

  Ik ben 36 jaar oud en al zo’n 20 jaar verslaafd aan alcohol en cannabis. Altijd gedacht dat ik gewoon een gezellige drinker was die in de avond graag een jointje rookte. Tot ik me afgelopen december door angstklachten ziek heb gemeld op mijn werk. Na 12 weken wachten op een intakegesprek bij het reguliere ggz, was hun conclusie dat ik me eerst voor mijn alcohol en drugs gebruik moest laten behandelen.

  Mezelf diezelfde dag nog aangemeld bij een reguliere verslavingszorg instelling waar ik te horen kreeg dat ik pas 8 weken later kon komen voor een intake… Omdat ik niet weer zo lang wilde wachten heb ik mijn huisarts om hulp gevraagd, welke mij doorverwees naar Changes in Breda. Gebeld en kon 2 dagen later al terecht voor een eerste gesprek. Een week na mijn gesprek bij Changes kreeg ik als advies om me 2 maanden op te laten nemen in hun kliniek in Kaapstad, Zuid-Afrika.

  Ik heb hiermee ingestemd en nu vertrek ik begin juni naar hun Kliniek in Kaapstad. Ik vind het doodeng, maar ben er klaar voor!

  • Michelle
   6 oktober 2017 09:43
   09

   Super!
   Hoe heb je de opname ervaren?

 • Diana
  6 januari 2018 11:51
  10

  Vanaf hoe oud mag je er naar deze klinieken toe? Mijn zoon is 17 en wij willen hem uit Nederland hebben om af te kicken. Hij werkt zelf mee. Helaas al 3 jaar aan de harddrugs.

  • Redactie (Emile)
   8 januari 2018 10:55
   11

   Het hangt meer van de situatie en de persoon af dan de leeftijd. Je hoeft niet 18+ jaar (volwassen) te zijn om een behandeling in het buitenland te volgen.

  • Sander
   21 november 2018 12:19
   12

   Leeftijd maakt niets uit. Iedere verslaafde krijgt de hulp en kansen om er van af te komen. Ik ben 22 en ben in Portugal geweest en zuid Afrika. Gewoon aanmelden dus.

 • hans
  7 januari 2018 00:58
  13

  Ik ben ook toe aan een opname Alcohol en Gokken. Ik heb €150.000 vergokt in 6 maanden. Heb geen leven meer. En ik blijf maar teveel drinken. Helpt mij dat in Zuid Afrika?

 • Irma Wisse
  16 april 2019 11:48
  14

  Goedendag, graag wil ik advies welke afkickkliniek in het buitenland de langste opname verleend. Mijn zoon is al 5 jaar coke verslaafd en na drie afkickklinieken met een te korte opname, ben ik op zoek naar een afkickkliniek in het buitenland. Want aan een opname in Nederland of Schotland hebben we niks, graag een langere opname als dit bestaat? Wie kan hier antwoord opgeven?

 • Jara
  7 december 2019 09:27
  15

  Ik moet afkicken van mijn alcoholverslaving. Mijn hond moet bij mij blijven. Geen kennel waar ik haar af en toe kan opzoeken. Ze zou daar zo ongelukkig van worden. Waar is dit mogelijk?

  • Redactie (Emile)
   9 december 2019 12:32
   16

   Dag Jara, wij kennen geen klinieken waar je een huisdier mag meenemen. Er zijn wel klinieken die afspraken hebben met een dierenopvangcentrum in de buurt.

 • Jane
  13 september 2020 09:21
  17

  Ik zie alleen maar reacties van mensen die nog moeten gaan afkicken.
  Wie is daadwerkelijk naar Zuid Afrika geweest? En.kan hier wat over vertellen?
  Alvast bedankt

 • Ouders
  18 oktober 2020 13:15
  18

  Wij zijn op zoek naar een persoon met het asperge syndroom en een zware alcoholverslaving, die daar door een afkickkliniek in het buitenland van de alcoholverslaving af is gekomen en vervolgens met goede hulp verder is gekomen in de maatschappij. Iemand die in het contact met onze zoon (30 jaar) kan uitleggen waarom je dit zou moeten willen doen.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie