Afkicken in het buitenland

Afkickkliniek buitenland: Wie wil afkicken kan tegenwoordig ook in het buitenland terecht.

Voor een verslaafde kan het erg goed helpen om helemaal in een andere omgeving te verblijven tijdens een behandeling. Steeds vaker wordt er daarom gekozen voor een afkickkliniek in het buitenland.

Diverse klinieken in Nederland hebben vestigingen in het buitenland of werken nauw samen met andere klinieken. Hierdoor kunnen mensen met verslavingsproblemen via een Nederlandse kliniek ook terecht in de Verenigde Staten, een afkickliniek in Zuid-AfrikaThailand of Groot Brittanië.


Hoe ziet een dag in een afkickkliniek in het buitenland er uit?

Zorg in het buitenland
De voertaal in deze klinieken is meestal Engels, maar in sommige klinieken werken gewoon Nederlandse specialisten. In principe moet je wel altijd Engels kunnen spreken omdat in ieder geval altijd een deel van de behandeling in het Engels is. Het verschilt per kliniek of je een eigen kamer hebt of een kamer deelt iemand anders. Je krijgt dagelijks intensieve begeleiding om van je verslavingsproblemen af te komen. Je kunt hierbij denken aan therapie in een groep, maar ook aan individuele therapie.

Verschil met Nederlandse klinieken
Het grote verschil in behandeling met Nederlandse afkickklinieken is dat in het buitenland de focus veel meer ligt op de achterliggende problematiek, dus wordt er gekeken naar ‘waarom ben je verslaafd?’. In Nederland ligt de focus meer op het middel zelf en oplossen van jouw specifieke verslaving aan alcohol, drugs of andere middelen. Mensen met een dubbele diagnose voelen zich vaak beter gehoord in een afkickkliniek in het buitenland.

Dagindeling
Dagelijks zijn er 2, 3 of 4 lessen in verschillende categorieën die ’s morgens, ’s middags en ’s avonds gegeven worden. Eten wordt meestal gezamenlijk gedaan.

De gehele dag word je min of meer bezig gehouden. Daarom wordt er op sommige momenten ook gezorgd voor ontspanning, wat gelijktijdig ook onderdeel kan zijn van de behandeling. Er is aandacht voor sport en/of creatieve onderdelen. Vaak worden er ook gezamenlijk excursies gevolgd naar bezienswaardigheden in de omgeving.


Wordt afkicken in het buitenland vergoed?

Niet elke verzekering vergoed een afkicktraject in een ander land. Het hangt af van je verzekering en jouw persoonlijke situatie. Bel met het nummer hier op de pagina voor advies over jouw situatie.

Als je echt snel wilt worden opgenomen in het buitenland en heb je het geld ervoor (over), dan kun je een privékliniek overwegen buiten de verzekering om. Dan kun je in sommige gevallen dezelfde dag nog in het vliegtuig zitten en morgen starten met je behandeling.

Ook als je wel via de verzekering gaat, is de wachttijd vaak veel korter dan in Nederland. Op het moment (laatste update: april 2023) zien we in Nederland de wachttijden oplopen tot 3-4 maanden, waar je in het buitenland vaak binnen enkele weken kunt starten.

20 reacties
  • Peter
    14 augustus 2015 18:46
    01

    Ik ben klaar met die klote wiet, en klaar voor een nieuwe start..
    Heb onwijs veel zin om naar afrika te gaan trouwes!

    • MandyUtrecht
      3 augustus 2018 10:14
      02

      En Peter wat is je ervaring met Zuid-Afrika? Ik ga over 4 maanden voor 3 maanden naar Zuid-Afrika, vanwege 21 jaar wietverslaving en medicatie morfine afbouwen, en leren leven met CPTSS (complexe posttraumatische stressstoornis, red.), want daar ligt hun expertise ook. Ik ben dus heel benieuwd naar de ervaring van iemand, hoop dat jij of iemand zou kunnen reageren! Alvast vriendelijk dank, Mandy

  • Anoniem-m
    22 juni 2016 00:09
    03

    Ik ben al 3 jaar het vechten tegen een zware coke verslaving. Het sloopt je en je raakt alles kwijt. Ik heb al veel dingen geprobeerd met vallen en op staan. Ik heb me nu aangemeld voor afrika! Ik zal een paar maanden me vrouwtje en dieren achter me moeten laten. Het wordt een moeilijke tijd. Maar ik ga ervoor.
    Voor de mensen die denken dat ze het niet kunnen. Als je het besef hebt gekregen dat je er genoeg van hebt en je zelf aan gemeld hebt dan weet je dat je niet afhankelijk wilt zijn van dit spul. Er is altijd hoop.
    Succes voor iedereen wat deze stap overweegt te zetten of gaat zetten! Ik ga er voor. DOEN!

    • Angel
      29 september 2018 16:40
      04

      Hoi ik ben een vrouw van 36. Ik gebruik al sinds mijn puberteit drugs. Het begon met af en toe een feestje en dat ik heb ik lang zo volgehouden. De laatste jaren heb ik veel nare dingen meegemaakt en is het gebruik van drank en cocaïne erg toegenomen en begin nu wel te denken dat het een probleem is geworden. Nu gebeurt t zelfs doordeweeks. Soms doe ik het omdat ik juist niet lekker in mijn vel zit. Wil mezelf gewoon verdoven.

      Ik weet dat ik niet goed bezig ben, verslaafd aan alcohol, cocaïne en sigaretten (de driehoeksverhouding) en zoek eigenlijk hulp. Maar de ding is: ik ben in principe een alleenstaande moeder van 11 jarige dochter. Mijn familie begint de laatste tijd in de gaten te krijgen dat er iets mis is. Ik heb gewoon werk, een eengezinswoning en top sociaal leven. Mijn dochter is top op school en heeft veel vrienden en familie. Maar het is schijn. Ik leid een dubbelleven. Ik trek me terug. Maar ik ben zo bang om het toe te geven en de stap te zetten. Misschien raak ik wel mijn dochter kwijt ofzo, en heel eerlijk zit mijn trots ook in de weg. Maar ik wil echt clean worden. Ben het zat. Wil beter worden. Wie herkent dit verhaal?

      • Henry
        28 april 2019 00:23
        05

        Hoi Angel, Ik herken je verhaal heel goed. Ik ben mijn dochter uiteindelijk kwijt geraakt door mijn verslaving (morfine) en eigenlijk alles in de periode toen het niet slechter kon gaan. Mijn goede baan, mijn huis, auto, vrienden, zelfrespect etc etc.

        Laat die trots alsjeblieft los anders ga je het heel moeilijk krijgen. Ook ik was erg trots en ik vond mezelf ook beter dan andere verslaafden ook al was ik feitelijk erger verslaafd dan anderen. En toch dacht ik dat ik niet zo erg was met mijn morfine-verslaving en vond ik al dat andere maar vies en goor, tsja.

        Doe het voor jezelf en je kind. Het leven zonder middelen is gewoon veel mooier ook al lijkt dat in het begin vaak niet zo. Ons middel brengt ons immers pas in een staat waarin wij ons een beetje gelukkig voelen. Maar alleen al het niet dagelijks bezig zijn met aan je middel komen brengt zoveel rust en vermindert zoveel stress. En dat zijn nu exact twee dingen die wij vaak hard nodig hebben.

        Ik hoop dat je ietsaan mijn ‘schrijven’ hebt gehad en ik wens je veel sterkte, geluk gezondheid en wijsheid.

        Mvg, H.

      • john Zwaanenburg
        23 februari 2020 00:03
        06

        Meissie. Ik wens jou alle kracht toe en jouw verhaal heeft me echt geraakt! Hoop dat je draai in het leven snel terug vind! John 40 jr.
        Nu al 20 jaar cocaïne verslaving en vecht in mijn leven tegen die klote troep!

  • Ingrid van Beek
    6 april 2017 17:03
    07

    Ik ben 10 jaar clean geweest van de heroine. Na 10 jaar een terugval die 4 jaar geduurd heeft, daarna weer 7 jaar clean. Sinds 14 maanden weer terug gevallen en probeer iedere keer om te stoppen maar val iedere keer weer terug.
    Nu ben ik weer 4 dagen clean, slik wel pijnstillers en heb toch weer hoop dat het mij lukt. Ik ben nu 53 en ben het echt zat wordt er zwaar depressief van en ben nu toch aan het nadenken om mij te verdiepen in het afkickcentrum in Afrika. De taal zal voor mij moeilijk zijn dat houd mij tegen. Ik ben al geen talen wonder maar na medere tia’s is de Engelse taal er niet beter op geworden.

  • Arlin
    22 april 2017 20:50
    08

    Ik ben 36 jaar oud en al zo’n 20 jaar verslaafd aan alcohol en cannabis. Altijd gedacht dat ik gewoon een gezellige drinker was die in de avond graag een jointje rookte. Tot ik me afgelopen december door angstklachten ziek heb gemeld op mijn werk. Na 12 weken wachten op een intakegesprek bij het reguliere ggz, was hun conclusie dat ik me eerst voor mijn alcohol en drugs gebruik moest laten behandelen.

    Mezelf diezelfde dag nog aangemeld bij een reguliere verslavingszorg instelling waar ik te horen kreeg dat ik pas 8 weken later kon komen voor een intake… Omdat ik niet weer zo lang wilde wachten heb ik mijn huisarts om hulp gevraagd, welke mij doorverwees naar Changes in Breda. Gebeld en kon 2 dagen later al terecht voor een eerste gesprek. Een week na mijn gesprek bij Changes kreeg ik als advies om me 2 maanden op te laten nemen in hun kliniek in Kaapstad, Zuid-Afrika.

    Ik heb hiermee ingestemd en nu vertrek ik begin juni naar hun Kliniek in Kaapstad. Ik vind het doodeng, maar ben er klaar voor!

    • Michelle
      6 oktober 2017 09:43
      09

      Super!
      Hoe heb je de opname ervaren?

  • Diana
    6 januari 2018 11:51
    10

    Vanaf hoe oud mag je er naar deze klinieken toe? Mijn zoon is 17 en wij willen hem uit Nederland hebben om af te kicken. Hij werkt zelf mee. Helaas al 3 jaar aan de harddrugs.

    • Redactie (Emile)
      8 januari 2018 10:55
      11

      Het hangt meer van de situatie en de persoon af dan de leeftijd. Je hoeft niet 18+ jaar (volwassen) te zijn om een behandeling in het buitenland te volgen.

    • Sander
      21 november 2018 12:19
      12

      Leeftijd maakt niets uit. Iedere verslaafde krijgt de hulp en kansen om er van af te komen. Ik ben 22 en ben in Portugal geweest en zuid Afrika. Gewoon aanmelden dus.

  • hans
    7 januari 2018 00:58
    13

    Ik ben ook toe aan een opname Alcohol en Gokken. Ik heb €150.000 vergokt in 6 maanden. Heb geen leven meer. En ik blijf maar teveel drinken. Helpt mij dat in Zuid Afrika?

  • Irma Wisse
    16 april 2019 11:48
    14

    Goedendag, graag wil ik advies welke afkickkliniek in het buitenland de langste opname verleend. Mijn zoon is al 5 jaar coke verslaafd en na drie afkickklinieken met een te korte opname, ben ik op zoek naar een afkickkliniek in het buitenland. Want aan een opname in Nederland of Schotland hebben we niks, graag een langere opname als dit bestaat? Wie kan hier antwoord opgeven?

  • Jara
    7 december 2019 09:27
    15

    Ik moet afkicken van mijn alcoholverslaving. Mijn hond moet bij mij blijven. Geen kennel waar ik haar af en toe kan opzoeken. Ze zou daar zo ongelukkig van worden. Waar is dit mogelijk?

    • Redactie (Emile)
      9 december 2019 12:32
      16

      Dag Jara, wij kennen geen klinieken waar je een huisdier mag meenemen. Er zijn wel klinieken die afspraken hebben met een dierenopvangcentrum in de buurt.

  • Jane
    13 september 2020 09:21
    17

    Ik zie alleen maar reacties van mensen die nog moeten gaan afkicken.
    Wie is daadwerkelijk naar Zuid Afrika geweest? En.kan hier wat over vertellen?
    Alvast bedankt

  • Ouders
    18 oktober 2020 13:15
    18

    Wij zijn op zoek naar een persoon met het asperge syndroom en een zware alcoholverslaving, die daar door een afkickkliniek in het buitenland van de alcoholverslaving af is gekomen en vervolgens met goede hulp verder is gekomen in de maatschappij. Iemand die in het contact met onze zoon (30 jaar) kan uitleggen waarom je dit zou moeten willen doen.

  • Tom
    10 februari 2022 16:26
    19

    Ik ben verslaafd aan alcohol en 3 keer hiervoor opgenomen. De eerste keer was in Alkmaar voor een week. Daarna bleef ik enige maanden zonder alcohol leven tot ik weer een glas dronk. 2e keer zou het 5 weken duren, maar werd ik als leugenaar uitgemaakt en ben ik na 2 weken weggegaan. De 3e keer wou ik graag naar Zuid-Afrika, maar was mijn Engels niet goed genoeg. Hoewel ik een tevreden gevoel overhield aan de behandeling in de binnenlandse kliniek, ben ik nu toch weer terug bij af.

    Ik ben 53 en totaal niet gelukkig met mijzelf, heb schulden en ga al meer dan 2 jaar lang gebukt onder een burnout. Als ik de kans zou kunnen nemen, zou ik voor Zuid Afrika gaan. Wens iedereen het beste toe!

  • Mieke
    6 maart 2024 21:02
    20

    Ik ben een vrouw die 63 jaar oud is. 20 jaar geleden was ik dakloos en verslaafd aan heroïne (spuiten) en cocaïne. Ik woog nog maar 45kg met mijn 1,79m lengte. Helemaal op. Ik heb 3 maanden intern en 2 maanden extern mijn verslaving aan mogen pakken in een kliniek. Dat was de allerbeste zet in mijn leven. Tegenwoordig heb ik mijn leven op de rit en ben ik heel erg gelukkig. Het kan dus echt. Vrouwke/mama en oma. Ga ervoor!

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies