Temazepam

Temazepam is een effectief slaapmiddel

Temazepam is een benzodiazepinegeneesmiddel dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid. Het werkt door het beïnvloeden van chemische signaalstoffen in de hersenen, bekend als neurotransmitters, om de activiteit van zenuwcellen te verminderen en een kalmerend effect te veroorzaken.

Temazepam heeft echter ook potentiële risico’s. Omdat het een kalmerend middel is, kan het fysieke afhankelijkheid veroorzaken bij langdurig gebruik, wat kan leiden tot ontwenningsverschijnselen wanneer het gebruik ervan abrupt wordt gestopt. Het kan ook andere bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, slaperigheid overdag, en in zeldzame gevallen, geheugenverlies of abnormaal gedrag. Ondanks deze risico’s, kan temazepam, mits verstandig en onder medische supervisie gebruikt, effectief zijn bij het bevorderen van ontspanning en slaap.


Wat is temazepam?

Temazepam is een medicijn wat valt in de categorie ‘benzodiazepinen‘, ook wel bekend als benzo’s, slaappillen of pammetjes (de meeste benzodiazepinen eindigen op ‘pam’).

Temazepam heeft een kalmerende, rustgevende en ontspannende werking en behoort tot de anxiolytica (medicijnen met een angst-remmende werking). Het is vooral effectief als slaapmiddel bij problemen met inslapen. Temazepam wordt ook gebruikt om psychoses te onderdrukken. Het medicijn is alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

wat is temazepam

Kun je verslaafd raken aan Temazepam?

Dagelijks gebruik van temazepam brengt daarnaast een hoog risico op het ontwikkelen van een lichamelijke verslaving met zich mee. Door dagelijks gebruik ontstaat gewenning en tolerantie: het middel wordt steeds minder effectief en de gebruiker heeft steeds meer nodig.

Naast lichamelijke afhankelijkheid wordt het na verloop van tijd ook steeds waarschijnlijker dat je mentaal afhankelijk raakt aan temazepam. Je krijgt hierbij langzaam een steeds sterker gevoel dat je het middel nodig hebt en niet meer zonder kunt.

Bij normaal gebruik (hooguit ééns in de drie dagen voor maximaal 4 weken) is het risico op het ontwikkelen van een verslaving beperkt. Mensen die gevoelig zijn voor verslavingen moeten wel altijd voorzichtig zijn.


Extra GABA geeft rust

Temazepam werkt door een specifieke neurotransmitter (een chemisch stofje in je hersenen) te stimuleren: GABA. Dit stofje, wat van nature door je hersenen aangemaakt wordt, zorgt ervoor dat de activiteit van bepaalde hersengebieden afgeremd wordt en zo minder invloed heeft op je gemoedstoestand. Neurotransmitters bepalen namelijk voor een groot deel hoe je je voelt.

Angst, spanning, onrust en slapeloosheid zorgen doorgaans voor een verhoogde hersenactiviteit en een laag GABA niveau. Temazepam onderdrukt de hyperactiviteit van deze hersengebieden door de hoeveelheid GABA in het brein te verhogen.

temazepam verslaving

Symptoombestrijder

Het middel is een pure symptoombestrijder: het geneest de achterliggende oorzaken van onrust, angst of slaapproblemen niet, maar temazepam is wel zeer effectief om deze klachten op de korte termijn te onderdrukken.

Artsen proberen zo’n periode van verminderde klachten en rust te gebruiken om de achterliggende oorzaken aan te pakken, door middel van therapie of andere medicatie. Het is van groot belang om de aanwijzingen van je arts nauwkeurig en consequent op te volgen, omdat het risico op afhankelijkheid en verslaving groot is wanneer je temazepam langer dan voorgeschreven gebruikt.


Wat zijn de bijwerkingen van temazepam?

Voor een zo veilig mogelijk gebruik van temazepam, volg je de instructies van je arts op. De meest voorkomende bijwerkingen, die bij 1 tot 10% van de gebruikers voorkomen, zijn:

 • Vermoeidheid en sufheid
 • Slappe spieren en duizeligheid
 • Verwardheid
 • Afgevlakte emoties
 • Geestelijke afwezigheid
 • Gejaagdheid
 • Hartkloppingen
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Slaperigheid overdag
 • Maag-darm problemen
 • Verminderde eetlust
 • Verminder korte termijn geheugen

Heb je erg veel last van één of meerdere bijwerkingen? Bespreek dit met je arts. Mogelijk zijn er andere medicijnen die beter bij je passen.


Waarom is temazepam verslavend?

Omdat GABA een neurotransmitter is die, onder normale omstandigheden, automatisch door je hersenen in de juiste hoeveelheid aangemaakt wordt, kan een medicijn als temazepam op de lange termijn gevaarlijk zijn. Door langere tijd achter elkaar een benzodiazepine te gebruiken, raakt je lichaam gewend aan de stof en zal je brein steeds minder GABA aan gaan maken. Je hebt dus een steeds hogere dosis temazepam nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Stop niet ineens

Op het moment dat je, na een langere periode van medicijngebruik, stopt met het gebruik van temazepam, ontvangen je hersenen geen signaal meer dat de productie van GABA omhoog moet. Het GABA gehalte zakt tot onder het normale, natuurlijke niveau. De onrust, angst en slaapproblemen kunnen hierdoor net zo heftig, of soms zelfs heftiger, terugkomen. Het is dus van groot belang om de voorschriften van je arts nauwkeurig te volgen.

Gebruik niet langer dan voorgeschreven is

Natuurlijk, wanneer je last hebt van mentale onrust, voelt het als een ware bevrijding wanneer je door middel van een pilletje je rust en kalmte terugvindt. De verleiding om het middel te blijven gebruiken, ook als de voorgeschreven periode eigenlijk al voorbij is, is heel begrijpelijk en menselijk, maar ook zeker een gevaarlijke voorbode.

Herken de signalen

Voel je dat je aan deze verleiding geen weerstand kunt bieden, of gebruik je al langere tijd onafgebroken temazepam? Neem dan altijd contact op met je arts. Samen kan er gezocht worden naar een alternatieve behandeling of medicijn. Onthoud altijd dat, hoe langer je doorgaat met het gebruik van een medicijn als temazepam, hoe meer last van ontwenningsverschijnselen je krijgt wanneer je het gebruik gaat afbouwen.


Hoe lang kan ik temazepam gebruiken zonder risico’s?

Temazepam is een medicijn wat bedoeld is om slechts voor een korte periode te gebruiken. Bij de behandeling van slapeloosheid wordt aangeraden om het medicijn na 2 weken af te bouwen en er na 4 weken helemaal mee te stoppen. In sommige gevallen kan temazepam tot een periode van maximaal 2 maanden voorgeschreven worden, voornamelijk bij de behandeling van angststoornissen, paniekaanvallen en spanning.

Let extra op als je een verleden hebt met verslaving(en). De ene persoon is gevoeliger voor het ontwikkelen van verslavingen dan de andere. Maak je je zorgen of temazepam het juiste medicijn voor je is omdat je in het verleden een verslaving hebt gehad? Bespreek dit altijd met de arts die het medicijn voorschrijft: er kunnen alternatieve behandelmethoden, met een minder groot risico voor jouw specifieke situatie zijn.


Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van temazepam?

Opeens stoppen met het gebruik van temazepam, kan nare ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen geven:

 • Concentratieproblemen
 • Trillende handen en voeten
 • Hartkloppingen
 • Overgevoeligheid
 • Geïrriteerd en prikkelbaar
 • Onrust
 • Misselijkheid
 • Angst
 • Agressieve en/of depressieve gevoelens
 • Slapeloosheid
 • Psychotische klachten, zoals een veranderde ervaring van de realiteit en wereld om je heen

Abrupt stoppen met temazepam kan dus dezelfde klachten oproepen als de klachten waar je het medicijn in eerste instantie tegen gebruikte.


Hoe kan ik temazepam afbouwen?

Het is bij zowel kort als langdurig gebruik verstandig om een afbouwschema te volgen en niet van het ene op het andere moment te stoppen met het gebruik. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot, met als gevolg een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein, wat weer resulteert in heftige ontwenningsverschijnselen en een grote kans op het terugkeren van je klachten.

Bespreek bij de start van een temazepam behandeling met je arts hoe het verloop van de doseringen eruit komt te zien. Uiteraard laat het leven zich niet plannen, maar probeer toch zoveel mogelijk rekening te houden met stressvolle periodes en plan een behandeling, waar mogelijk, in een rustige periode, zodat je na afloop, op eigen kracht je herstel voort kunt zetten.


Conclusie

Temazepam is een veelvuldig getest en veilig bevonden medicijn wat in de meeste gevallen zeer effectief werkt tegen slapeloosheid, angst(stoornissen) en gevoelens van overweldigende onrust.

Het gebruik van het middel is echter bedoeld voor een korte periode en alleen dan relatief veilig te gebruiken. Een temazepam behandeling zorgt voor een periode van ontspanning, rust en kalmte en biedt hiermee de mogelijkheid om de onderliggende oorzaken van klachten effectiever aan te pakken.

Net als bij elk ander medicijn, moeten de voor- en nadelen van temazepam voor jouw specifieke situatie zorgvuldig overwogen worden door de behandelend arts en jijzelf. Vraag in ieder geval naar de beschikbare alternatieven, zodat je weloverwogen, op basis van de juiste feiten en verwachtingen, kunt besluiten of temazepam voor jou geschikt is.


Kan ik Temazepam kopen bij de Kruidvat?

Nee, Temazepam is een receptgeneesmiddel en kan niet worden gekocht bij de Kruidvat. Het moet worden voorgeschreven door een arts.

Hoe lang werkt temazepam?

Temazepam begint doorgaans binnen 10 tot 20 minuten te werken en heeft een gemiddelde werkingsduur van 6 tot 8 uur.

Kun je temazepam combineren met alcohol?

Combineer temazepam nooit met alcohol! Beide stoffen hebben een verdovend en kalmerend effect en versterken elkaar behoorlijk. Grote hoeveelheden alcohol in combinatie met temazepam kan een blackout veroorzaken, wat kan verergeren tot bewusteloosheid en zelfs een hartstilstand.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00