Gameverslaving: als je de controller niet meer kan laten liggen
Door games te spelen brengen vele duizenden Nederlanders meer tijd in de online wereld door dan in de echte wereld. Een gameverslaving, hoe zit dat nou precies?
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00
Wat zijn de gevolgen van gameverslaving?
Net zoals bij alle andere verslavingen zijn er risico's voor je dagelijks functioneren. Er is vaak een achterliggende oorzaak waarom je verslaafd bent geraakt aan games. Oorzaken zijn bijvoorbeeld depressiviteit, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen of problemen met verdovende middelen. Een laag zelfbeeld of zelfvertrouwen en weinig sociale contacten zijn de grootste risico's voor een gameverslaving.
Pac Man vs WoW
Niet alle games hebben een groot risico om verslaafd aan te raken. Het gaat met name om de online games, zoals World of Warcraft (WoW) en niet om spellen als Pac Man. Vaak zijn de online spellen rollenspellen waar je samen met andere spelers in een fantasiewereld duikt om verschillende opdrachten te vervullen.
Er wordt vaak tegen ervaren spelers opgekeken door de nieuwelingen. Het risico is hierbij dat jongeren die het gevoel hebben in de 'echte' wereld niet gewaardeerd te worden, in de online wereld vaak veel 'fans' hebben. Veelvuldig spelen betekent een hogere rang waardoor andere spelers tegen je op kijken. Hierdoor word je alleen nog maar meer in de online wereld getrokken, want daar voel je je tenminste gewaardeerd.

De online wereld is natuurlijk niet de 'echte' wereld. De gevolgen van een gamesverslaving zijn daarom vaak verwaarlozing van familie, vrienden en geliefden, verwaarlozing van de school- en/of werkprestaties en verwaarlozing van jezelf. Financiële problemen kunnen na verloop van tijd grote gevolgen hebben. Daarnaast wordt je gezondheid minder en je kan een emotieloos gevoel krijgen. Je neemt maatregelen om het gamen langer vol te houden door middel van energiedrankjes en in sommige gevallen zelfs drugs. Ook kun je je niet houden aan afspraken om maar voor een bepaalde tijd te gamen. De online wereld is dan nog de enige wereld die belangrijk voor jou is. Zelfs als je niet speelt ben je alleen nog maar met de online wereld bezig. Dit is ook iets dat je ziet bij internetverslaving / social-mediaverslaving of seks- en pornoverslaving.
Wat kan ik doen tegen een gameverslaving?
Zelf stoppen met een gameverslaving is erg moeilijk. Vaak is gamen een logisch gevolg van de eigenlijke problemen. Je vlucht dan als het ware in de online wereld om de echte oorzaak te onderdrukken. Deze situatie kan niet te lang doorgaan. De eerste stap is de problemen die je hebt te erkennen.
Pas als je de problemen zelf erkent kan er iets aan gedaan worden. Gelukkig wordt een gameverslaving steeds beter begrepen door de hulpverleners. Professionele hulp is vandaag de dag de oplossing voor een gameverslaving. Praat erover met de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar de juiste kliniek. Of neem direct contact op met een van klinieken op deze site. Zij kunnen je verder informeren.
Zoek hulp! Zelf stoppen is vaak vreselijk lastig.
Bekijk een overzicht van klinieken waar je terecht kunt voor je gameverslaving op onze website. Klik daarvoor op de button onderaan dit artikel.
Behandeling van een gameverslaving
In een kliniek staat niet alleen de drang om games te spelen centraal, maar wordt ook de achterliggende oorzaak aangepakt. Na behandeling is de dwangmatige neiging om games te spelen flink afgenomen en ben je minder somber. De relaties met familie en vrienden worden beter en er ontstaat weer een toename in sociale contacten en andere activiteiten.
Behandeling van een gameverslaving is te vergelijken met behandeling van andere gedragsverslavingen zoals gokverslavingen en seks verslavingen.
Wanneer iemand zich aanmeldt voor behandeling, wordt eerst gekeken naar de ernst van de verslaving. Dit wordt bepaald aan de hand van de symptomen. Op basis hiervan wordt vervolgens door therapeuten het beste behandelplan opgesteld, waarbij een aantal doelstellingen in gedachte worden gehouden. Tot deze doelstellingen behoren onder andere het verminderen van de tijd dat de verslaafde aan het gamen is, het bewust maken van het verslavingsgedrag, triggers en van de gevolgen van de verslaving. Daarnaast focussen therapieën zich vaak ook op het de coachen van familieleden zodat ze de verslaafde zo goed mogelijk kunnen ondersteunen tijdens en na de behandeling.
Behandeling bestaat in de meeste gevallen uit gedragstherapie en begeleiding door middel van counseling. Door gedragstherapie zullen de gedachten van de verslaafden minder gefocust zijn op het gamen en zullen gezondere gedragspatronen zich voordoen.
Ik heb een zoon van 10 jaar en speelt sinds een tijd Fortnite games. Hij is hoogsensitief dus erg gevoelig voor de wereld om hem heen. Hij mag 2 x per week 1,5 uur gamen, in mijn ogen is dat niet veel. Alhoewel als hij bij vriendjes speelt, merk ik dat hij vaak daar ook gamed, dit heb ik hem dus ook verboden. Hij kijkt ook naar Youtube filmpjes waar ze Fortnite in spelen.
Alles draait om het spel, hij praat over niets anders. Alleen de dagen waarop hij mag spelen zijn leuk voor hem. De interesse beperkt zich bij alleen nog tot het gamen. De laatste tijd is hij erg brutaal, agressief, en maakt ruzie, dit gaat nagenoeg altijd over het niet mogen gamen. Ik maak mij best zorgen, hij is nog zo jong. Ik probeer hem zo veel als mogelijk af te leiden, hij zit op voetbal en laat hem buiten spelen, spelletjes doen, maar echt plezier heeft hij daar niet mee. Ik heb meerdere ouders gesproken over gamen en voornamelijk over Fortnite en vertellen herkenbare verhalen over de problemen zoals, geen interesse in andere, niet willen stoppen met gamen als het tijd is.
Zijn mijn zorgen terecht of is dit een fase? Trigger ik hem meer als ik het verbied?
Mevrouw ik vindt dat u helemaal gelijk heeft. Ik heb zoon van 13 jaar en houdt ook niet op. Ik maak ernstige zorgen. Hij scheldt en wordt agressief en maakt veel ruzie.
Ja, u heeft gelijk. Ik ben 15 jaar en ben nog altijd gameverslaafd. Ik zou hier graag vanaf willen. Kan iemand mij hier bij helpen? Al dat agressieve gedrag heb ik ook gehad. Daar ben ik gelukkig over heen. Over het stoppen op bepaalde tijden is ook heel moeilijk voor mij en het speelt ook mee in de familie. De familie lijdt ook onder mijn gedrag. Ik stel keer op keer mijn moeder teleur met het gamen op tijden waarop het niet mag.
Ok. Herken het probleem. Mijn zoon is 14 en niet te stoppen met gamen en inderdaad o.a. fortnite.
Als hij achter de controller kruipt veranderd hij van persoonlijkheid. Brutaal, agressief en respectloos naar alles wat om hem heen gebeurt. Maar vooral ook naar mij en zijn broer.
Hij wil maar 1 ding en dat is gamen, livestreamen. Verder is niks leuk. Alles is saai en iedereen is irritant. Omdat ik als alleenstaande moeder veel moet werken heb ik helaas weinig controle op het aantal uren die hij gamed. Maar verbied ik het of wil ik dat hij op tijd stopt, dan wordt hij ronduit agressief en brutaal. Ik ben ten einde raad.
Ook ik maak me grote zorgen over de gamewereld. Helaas lees ik maar weinig terug over de zorgen die de ouders ervan hebben. Wel valt er genoeg te vinden over alcohol en drugs. Maar gameverslavingen? Het is een taboe. Lijkt het wel. Ik maak me grote, grote zorgen over mijn kinderen, jongvolwassen. Ze beseffen niet wat het met hun doet. Ik probeer handvatten en tips te krijgen. Zit in een hele erge situatie door dit gebeuren. Zorg en waak voor de kinderen, zodat het niet extreem wordt. Sterkte ermee.