Gameverslaving

Een gameverslaafde speelt het liefst uur in, uur uit. De wereld op het scherm wordt belangrijker dan de echte wereld.

Gameverslaving: als je de controller niet meer kan laten liggen

Miljoenen mensen over de hele wereld spelen games. Een zeer groot aantal hiervan speelt dagelijks vele uren achter elkaar. Soms kan gamen de belangrijkste bezigheid in je bestaan worden.

Kijk hier hoe gameverslaving en het populaire online spel 'World of Warcraft' op de hak wordt genomen door de animatieserie South Park.
Door games te spelen brengen vele duizenden Nederlanders meer tijd in de online wereld door dan in de echte wereld. Een gameverslaving, hoe zit dat nou precies?

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

085 - 029 11 18
In samenwerking met Vincere

Een gameverslaving is te omschrijven als 'een dwangmatige behoefte om computerspellen te spelen'. Hierbij is het van belang dat je functioneren in het echte leven er onder lijdt.

Soms wordt iemand ten onrechte voor gameverslaafd aangezien. Speel jij meerdere uren per dag games? Dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je verslaafd bent.

Als je echte leven, je slaapritme, je gevoelens, je school of werkprestaties of je sociale contacten er onder lijden is er echt wat aan de hand.

Het programma Nieuwsuur heeft een reportage gemaakt over gameverslaving. Er worden twee (voormalige) gameverslaafden geïnterviewd. Ze lieten zich opnemen in een kliniek.

Zo komt Nils aan het woord. Hij heeft veel baat gehad bij de behandeling. Hij zegt: "Ik heb het probleem gelukkig onder controle. Het was erg fijn om in behandeling te zijn." Nils richt zich nu weer op heel normale dingen, zoals muziek en school.

Bekijk hier de reportage:

 • Quicktest: Beantwoord de vragen om te zien of je verslaafd bent

  Niet iedereen die veel games speelt is verslaafd. Het wordt pas een probleem als je dagelijks leven er flink onder gaat lijden. Herken jij jezelf in de volgende vragen?

  1 Heb je weinig tot geen contacten in de echte wereld, maar wel in de online wereld?

  2 Speel jij games om te vluchten van de werkelijkheid? (emoties onderdrukken)

  3 Speel je langer door dan de bedoeling was?

  4 Kan jij woedend worden als je gestoord wordt tijdens het gamen?

  5 Zijn je school en/of werkprestaties de laatste tijd slechter geworden?

  6 Slaap je slechter dan voorheen?

  7 Is het spelen van games belangrijker dan je persoonlijke verzorging?

  8 Ben jij ook met games bezig als je niet aan het spelen bent?

  9 Lieg je tegen familie of vrienden over de tijd die je spendeert aan gamen?

  Antwoord je een groot aantal van deze punten met ja? De kans is dan groot dat jij gameverslaafd bent. Lees verder om er achter te komen wat je kan doen om dit probleem te tacklen.

Uitgelicht: Vincere


gameverslaving aanpakken
Pak je gameverslaving aan.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

020 8934240
In samenwerking met Serenity Rehab

Wat zijn de gevolgen van gameverslaving?

Net zoals bij alle andere verslavingen zijn er risico's voor je dagelijks functioneren. Er is altijd een achterliggende oorzaak waarom je verslaafd bent geraakt aan games. Een laag zelfbeeld of zelfvertrouwen en weinig sociale contacten zijn de grootste risico's voor deze verslaving.

Pac Man vs WoW
Niet alle games hebben een groot risico om verslaafd aan te raken. Het gaat met name om de online games. Vaak zijn dit rollenspellen waar je samen met andere spelers in een fantasiewereld duikt om verschillende opdrachten te vervullen.

Er wordt vaak tegen ervaren spelers opgekeken door de nieuwelingen. Het risico is hierbij dat jongeren die het gevoel hebben om in de echte wereld niet gewaardeerd te worden, in de online wereld vaak veel 'fans' hebben. Veelvuldig spelen betekent een hogere rang waardoor andere spelers tegen je op kijken. Hierdoor word je alleen nog maar meer in de online wereld getrokken, want daar voel je je tenminste gewaardeerd.

Uit de laatste cijfers is gebleken dat er ongeveer 12.000 mensen, met name jongeren en jongvolwassenen, in ons land verslaafd zijn aan gamen.

Het grootste gedeelte is man waarbij de gemiddelde leeftijd rond de 25 jaar ligt. Er zijn echter ook genoeg pubers die verslaafd zijn aan het spelen van games.

Uit onderzoek blijkt dat 7 procent van alle volwassenen tussen de 20 en 30 jaar gameverslaafd is.

De online wereld is natuurlijk niet de echte wereld. De gevolgen van een gamesverslaving liggen daarom vaak op verwaarlozing van familie, vrienden en geliefden, verwaarlozing van de school- en/of werkprestaties en verwaarlozing van jezelf. Financiële problemen kunnen na verloop van tijd grote gevolgen hebben.

Je gezondheid wordt minder en je kan een emotieloos gevoel krijgen. De online wereld is dan nog de enige wereld die belangrijk voor jou is. Zelfs als je niet speelt ben je alleen nog maar met de online wereld bezig. Dit is ook iets dat je ziet bij internetverslaving / social-mediaverslaving of seks- en pornoverslaving.

Wat kan ik doen tegen een gameverslaving?

Zelf stoppen met een gamesverslaving is erg moeilijk. Vaak is het een logisch gevolg van de eigenlijke problemen. Je vlucht dan als het ware in de online wereld om de echte oorzaak te onderdrukken. Deze situatie kan niet te lang doorgaan. Erken de problemen die je hebt.


Zoek hulp! Zelf stoppen is vaak vreselijk lastig.


Pas als je de problemen zelf erkent kan er iets aan gedaan worden. Gelukkig wordt een gameverslaving steeds beter begrepen door de hulpverleners. Professionele hulp is vandaag de dag de oplossing voor een gameverslaving. Praat erover met de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar de juiste kliniek. Of neem direct contact op met een van klinieken op deze site. Zij kunnen je verder informeren.

In een kliniek staat niet alleen de drang om games te spelen centraal, maar wordt ook de achterliggende oorzaak aangepakt. Na behandeling is de dwangmatige neiging om games te spelen flink afgenomen en ben je minder somber. De relaties met familie en vrienden worden beter en er ontstaat weer een toename in sociale contacten en andere activiteiten.

Bekijk een overzicht van klinieken waar je terecht kunt voor je gameverslaving op onze website. Klik daarvoor op de button hieronder.

 

IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die gameverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

4 reacties
 • Nancy

  27 June 2018 11:58
  01

  Ik heb een zoon van 10 jaar en speelt sinds een tijd Fortnite games. Hij is hoogsensitief dus erg gevoelig voor de wereld om hem heen. Hij mag 2 x per week 1,5 uur gamen, in mijn ogen is dat niet veel. Alhoewel als hij bij vriendjes speelt, merk ik dat hij vaak daar ook gamed, dit heb ik hem dus ook verboden. Hij kijkt ook naar Youtube filmpjes waar ze Fortnite in spelen.
  Alles draait om het spel, hij praat over niets anders. Alleen de dagen waarop hij mag spelen zijn leuk voor hem. De interesse beperkt zich bij alleen nog tot het gamen. De laatste tijd is hij erg brutaal, agressief, en maakt ruzie, dit gaat nagenoeg altijd over het niet mogen gamen. Ik maak mij best zorgen, hij is nog zo jong. Ik probeer hem zo veel als mogelijk af te leiden, hij zit op voetbal en laat hem buiten spelen, spelletjes doen, maar echt plezier heeft hij daar niet mee. Ik heb meerdere ouders gesproken over gamen en voornamelijk over Fortnite en vertellen herkenbare verhalen over de problemen zoals, geen interesse in andere, niet willen stoppen met gamen als het tijd is.
  Zijn mijn zorgen terecht of is dit een fase? Trigger ik hem meer als ik het verbied?

  • Jeroen

   14 December 2018 18:31
   02

   Mevrouw ik vindt dat u helemaal gelijk heeft. Ik heb zoon van 13 jaar en houdt ook niet op. Ik maak ernstige zorgen. Hij scheldt en wordt agressief en maakt veel ruzie.

 • Rosan

  5 July 2018 06:52
  03

  Ok. Herken het probleem. Mijn zoon is 14 en niet te stoppen met gamen en inderdaad o.a. fortnite.
  Als hij achter de controller kruipt veranderd hij van persoonlijkheid. Brutaal, agressief en respectloos naar alles wat om hem heen gebeurt. Maar vooral ook naar mij en zijn broer.

  Hij wil maar 1 ding en dat is gamen, livestreamen. Verder is niks leuk. Alles is saai en iedereen is irritant. Omdat ik als alleenstaande moeder veel moet werken heb ik helaas weinig controle op het aantal uren die hij gamed. Maar verbied ik het of wil ik dat hij op tijd stopt, dan wordt hij ronduit agressief en brutaal. Ik ben ten einde raad.

  • Radeloos

   1 October 2018 20:11
   04

   Ook ik maak me grote zorgen over de gamewereld. Helaas lees ik maar weinig terug over de zorgen die de ouders ervan hebben. Wel valt er genoeg te vinden over alcohol en drugs. Maar gameverslavingen? Het is een taboe. Lijkt het wel. Ik maak me grote, grote zorgen over mijn kinderen, jongvolwassen. Ze beseffen niet wat het met hun doet. Ik probeer handvatten en tips te krijgen. Zit in een hele erge situatie door dit gebeuren. Zorg en waak voor de kinderen, zodat het niet extreem wordt. Sterkte ermee.

  Doe mee met de discussie en plaats een reactie