Heroïne

Akicken van een heroïneverslaving is zonder professionele hulp uiterst lastig.

Heroïne-gebruik ontwricht je leven, pas er mee op!


Heroïne. Blijf er van af!

Heroïne is qua verslaving zeer gevaarlijk. Na enkele keren kan men al afhankelijk zijn van deze drugs. Begin er daarom niet aan, ook niet om het slechts een keer te proberen. De gevolgen zijn namelijk zeer ernstig. Afkicken van heroïne is voor veel mensen erg moeilijk. Wees verstandig en blijf er van af.

Ben je toch een gebruiker. Probeer dan professionele hulp in te schakelen. Let wel: Ook met professionele hulp lukt het niet iedereen om te stoppen. Maar het is belangrijk elke kans aan te grijpen. Het leven is veel leuker zonder heroïne.

Gebruik jij heroïne? Dit moet je weten.
 • Wat is heroïne precies?

  Heroïne komt van ruwe opium wat uit de papaverplant gehaald wordt. Feitelijk wordt heroïne gemaakt van morfine, wat ook van de opium van de papaverplant komt. De onrijpe zaadbol van de plant wordt gekerft zodat het melksap vrijkomt. Door dit te drogen ontstaat ruwe opium. Laat hier een chemische bewerking op los en er kan heroïne gemaakt worden.

  Meestal wordt heroïne vermengd met paracetamol en cafeïne en kan het zowel gespoten als gerookt worden. Bij het roken wordt het op aluminiumfolie gelegd en verhit met een aansteker. Via een buisje of koker kan dit opgezogen worden. Deze methode wordt ook wel "Chinezen" genoemd.

  1 gram heroïne heeft in Nederland een straatprijs van rond de €30,-. Een verslaving is vaak dus ook rampzalig voor de financiële situatie van de verslaafde.

 • Wat zijn de effecten van heroïne?

  Het belangrijkste effect van heroïne is dat het centrale zenuwstelsel wordt verdoofd. Hierdoor worden pijngevoelens verlaagd, zowel lichamelijk als geestelijk.

  Naast de onderdrukking van lichamelijke pijn en de negatieve en verdrietige gevoelens worden er nog meer processen onderdrukt. De hartslag, ademhaling, het maag-darm stelsel en het libido werken langzamer.

  De pupillen worden nauwer en je wordt suf. Daar staat een "rush" tegenover. Je ervaart een gelukzalig gevoel en vergeet alle zorgen. Je wordt onverschillig en dromerig.

Welke risico's horen bij het gebruik van heroïne?

Enkele keren gebruiken kan al een lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid met zich mee brengen. Heroïne gebruiken brengt grote risico's met zich mee. Onveilig gebruik van naalden kan leiden tot verschillende ontstekingen en de kans op besmetting met hepatitis of HIV. Ook het chinezen van heroïne (met het kokertje) kan leiden tot een hepatitis besmetting

Te weinig eten
Heroïne onderdrukt het hongergevoel, waardoor veel verslaafden weinig tot niets meer eten en de kans op ondervoeding toe kan nemen. Ook krijgen veel gebruikers last van obstipatie: Je kunt moeilijk naar de WC.

Risico's
Een overdosis behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan gebeuren bij gebruikers die de dosis niet goed hebben ingeschat, maar ook bij mensen die geen uitweg meer zien uit een heroïne verslaving. Doordat heroïne pijn en gevoelens onderdrukt kunnen veel gezondheidsklachten niet opgemerkt worden.

Men kan naast hepatitis en HIV ook klachten met de lever, hartproblemen en longproblemen krijgen. Kanker komt ook vaker voor bij heroïne gebruikers. Veel verslaafden zijn daarnaast depressief. Deze gevoelens onderdrukt men door het gebruik van heroïne. Het niet behandelen van een verslaving zal op termijn vrijwel altijd leiden tot een eerdere dood.

Heroïne en je sociale leven
Naast de lichamelijke en geestelijke klachten zijn er ook sociale risico's. Contact met vrienden en familie raakt vaak verloren. Men raakt hun baan kwijt en komt in de financiële problemen. Heroïne is niet goedkoop. Vaak probeert men op allerlei manieren toch aan hun heroïne te komen. Stelen en bedelen komt vaak voor bij gebruikers. Men raakt geïsoleerd van de maatschappij.

Kenmerken van heroïneverslaving

1Enkele keren gebruiken kan al snel leiden tot lichamelijke verslaving. Bij het stoppen begint het lichaam gelijk te protesteren en is er sprake van hevige ontwenningsverschijnselen.

2Het lichaam went namelijk erg snel aan de heroïne. Deze ontwenningsverschijnselen verdwijnen weer als je een nieuwe dosis heroïne tot je neemt. Het is dan vooral deze afhankelijkheid die snel tot een verslaving kan leiden.

3Niemand voelt zich uiteindelijk goed bij het gebruik van heroïne.  Dit zorgt ervoor dat gebruikers ook snel geestelijk verslaafd raken. Door te gebruiken worden deze negatieve gevoelens snel onderdrukt. Op een gegeven moment wordt heroïne het allerbelangrijkste in het leven van de gebruiker.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Kun je niet meer stoppen met de heroïne en heb je het nodig om nog enigzins te kunnen functioneren? In dat geval ben je verslaafd aan heroïne. Probeer er wat aan te doen. Professionele hulp is vaak noodzakelijk.

Hoe kom ik van mijn heroïneverslaving af?

Een heroïne verslaving is erg hardnekkig. Stoppen is dan ook zeer moeilijk. Er zijn wel succesverhalen van mensen die in één keer met heroïne stoppen en dit volhouden. Dit brengt gedurende 7 tot 10 dagen heftige afkickverschijnselen met zich mee. De problemen zijn daarna echter nog niet voorbij.

De meeste mensen hebben professionele begeleiding nodig om af te kicken. Dit kan met bijvoorbeeld methadon als vervangend middel voor heroïne waarvan de basis langzaam aan wordt afgebouwd. Afkicken onder een narcose is ook een methode die gebruikt kan worden. Praat erover met de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar de juiste afkickkliniek om te stoppen met de heroïne.

Je vindt een overzicht van afkickklinieken op onze website. Naast het stoppen met de verslaving is er bij de klinieken ook aandacht voor de achterliggende problemen van de gebruiker. Men blijft vaak terugverlangen naar de heroïne, ook als men al lang is gestopt. De juiste begeleiding kan helpen om er definitief vanaf te blijven.


IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die heroïneverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

16 reacties
 • erik

  12 June 2017 04:15
  01

  Ik ben nu al dik 10 jaar heroine gebruiker maar de hulpverlening is zo slecht en alleen bezig met eigen gewin! De ggz is te erg voor woorden en dit in een land als nederland? Wanneer komt dit aan het licht zodat iedereen de waarheid weet? Als eerste willen ze je een zo zwaar mogelijke diagnose aan praten zodat zij meer knaken vangen van je verzekering? Bizar bizar bizar als je het aan je hart hebt krijg je gelijk hulp maar als het om je gevoel verslaving of psychische ziekte gaat kom je in een heel eng wereldje terecht!!!!

  • Ray

   15 June 2018 03:16
   02

   Ja man, ik zit met hetzelfde probleem, ik wordt maar niet geholpen met mijn probleem. Alleen Methadon krijg ik. Verder helpen ze me niet. Ik weet gewoon niet waar ik wel echte hulp kan krijgen? Had ik maar veel geld dan werd ik tenminste wel geholpen. Maar ja, dat heb ik niet dus kloot ik maar verder, maar het liefst stop ik.

   • Roxanne

    11 July 2018 16:27
    03

    Ik wil ook stoppen maar word steeds ziek. Daarom rook ik heel weinig, maar wil hier van af. Hoe kan ik aan methadon komen zonder opgenomen te hoeven worden? Aangezien niemand weet van mijn probleem en dit wil ik ook houden zo.

    • Ron

     8 August 2018 04:29
     04

     Ik heb het ook zo slecht mee. Ik wil er van af. Heb al wat klinieken gehad. Ik ben 53 en het beheerst mijn hele leven. Ik kan niet meer. Wat een hel elke dag.

    • Givan

     12 March 2019 11:25
     05

     Lieve Roxanne, als je nog maar heel beperkt rookt, stap dan niet naar Methadon. Methadon is veel verslavender dan heroine. De kans dat je nog van de methadon afkomt is dan ook kleiner. Zeer geleidelijk aan afbouwen geeft een grotere kans op slagen. Er zijn nog andere mogelijkheden. Alles hangt ervan af hoeveel je rookt en hoe dikwijls. Wil je hulp, post dan even een reactie.

  • Claudia

   17 March 2019 22:21
   06

   Hallo Erik, Ik ben het helemaal met je eens. Veel instanties werken vanuit eigenbelang. Wat goed dat jij al 10 jaar clean bent. Ik loop momenteel stage bij Hvo-Querido en heb te maken met bewoners met een verslaving. Ik zou graag willen praten met iemand die ervaringsdeskundige is op dit gebied. Zodat ik de cliënten beter kan begrijpen. Ik bots namelijk vreselijk tegen het systeem aan. Zou jij er voor open staan om een keer met mij in gesprek te willen gaan.

 • Ikke

  14 July 2017 22:24
  07

  Beste Erik,

  Ik begrijp min of meer wat je bedoeld.
  Ik zelf rook al 3 jaar heroine.
  Tuurlijk weet ik, net zo als jij dat weet, dat dit niet goed is.
  Zelf heb ik ook een alcohol verslaving en ik rook ook veel te veel sigaretten.
  Als ik bij de huisarts aangeef om te willen stoppen met roken en drinken, gaan er zo veel deuren open.
  Ik kan aan alle kanten geholpen worden en de verzekering dekt het ook nog eens, alleen maar goed in mijn ogen.
  Maar nu komt ie, mij familie, vrienden en collega’s weten niet dat ik verslaafd ben aan heroine.
  Mijn huisarts dus ook niet, ik wil het hem ook niet vertellen omdat ik niet wil dat een ander dit weet,
  Ik wil niet opgenomen worden, ik wil niet elke week naar een of ander psychiater om mijn hele levens verhaal te vertellen. Ik weet echt wel wat ik doe fout is, alleen het is een verslaving net zoals alcohol, nicotine, sex, gokken.
  Alleen heb ik het idee, dat als je een drug verslaving hebt, dit veel erger wordt gezien dan alle andere verslavingen.
  Terwijl het wetenschappelijk bewezen is, dat alcohol 1 van de ergste verslaving is!
  Alleen dat wordt maatschappelijk geacepteerd.
  Ik weet echt niet meer hoe ik hulp moet zoeken, zonder dat alles “openbaar” wordt.

  Jij veel sterkte verder
  Liefs…….Van mij

  • ronny snellenburg

   26 July 2017 16:25
   08

   3 jaar verslaafd ?, dan is de kans groter dat je clean kan worden dan dat je straks 10 jaar verslaafd bent, want je weet dat je waarschijnlijk niet meer stopt als je niet ergens kneiterhard aan een rem gaat trekken , please kap ermee , ik heb er ook dik 8 jaar opzitten en zit dit te schrijven vanuit een kliniek ………ik ben begonnen aan de race tegen verslaving. of beter gezegd …..het grootste gevecht uit me leven. sterkte maatje , ik voel erg met je mee.
   Je kan en mag me altijd mailen , om ergens over te kletsen , of als je wil weten hoe je dichter bij een kliniek kan komen , dan wil ik alle moeite voor je doen man.

   • S D

    8 July 2019 02:07
    09

    Dag Ronny Snellerburg, ik ben ook een heroïne verslaafd. Ik gebruik het nu het dik 2 jaar, Ik rook het niet alleen, ik snuif het ook. Ik wil er ook heel erg graag vanaf. Ik probeer er elke dag vanaf te komen, maar het lukt me maar niet. Wat voor tips heb je om er het beste mee om te gaan. Tips van methadon of andere harddrugs gebruiken zijn niet welkom, want wil liefst van alles af. Groetjes. S.D

  • Peter

   28 November 2017 19:05
   10

   Ik denk dat je eerste stap naar een drugsvrij leven eerlijk zijn is. Wij zijn meesters in liegen en bedriegen. Dus voordat ik verder ga en tijd hierin ga stoppen wil ik weten of je die stap wil nemen. Dus met ander woorden vertellen dat je een heroïne verslaving hebt.

   Zelf ben ik 47 jaar waarvan 24 jaar verslaafd geweest aan heroïne en alcohol. Ik ging kliniek in en uit. Uiteindelijk neergestoken en was bijna dood. Beland in de gevangenis als vuurwapen gevaarlijk en drugsdealer. Daar heb ik het uitgeschreeuwd naar een God niet wetende welke. Maar er was er 1 die mij hoorde. Jezus!

   Jezus vulde mijn hart en redde mij. Nu getrouwd kindje en eigen bedrijf. Het blijft een strijd, maar Hij helpt mij, geeft kracht en belooft mij een hoopvolle toekomst. Jesaja 29:11. Zoek dit maar eens op in een bijbel of via Social media. Sterkte.

   • Natasja

    12 March 2018 23:31
    11

    Mooi om dit te horen.
    Zelf al meer dan 10 jaar verslaafd en genoeg geprobeerd te stoppen. Lukte telkens enkele maanden, soms ook maar weken of dagen. Telkens met methadon, maar zonder afkickkliniek. Ik shot niet, rook het dus.
    Ik heb 2 jaar geleden een serieus snowboard accident gehad en heb me in dat jaar me herpakt, liet me dopen enz. Ik geloof nog altijd en ga naar een evangelische gemeente in België , maar de strijd tegen de heroine blijft. Mijn man is ook verslaafd.
    Ik vind het zo moeilijk om definitief te stoppen. Ik heb ook veel last van pijn aan mijn been door mijn ongeval, ik onderging recent nog een operatie en heb nu een externe fixator (gedurende een jaar). Ik weet dat het beter zou zijn dat ik stop en wil dit ook, maar tis een strijd van smorgens tot savonds. De ene dag gaat het al beter dan de andere. Mijn geloof helpt me wel. Als ik me bezig hou met lezen in mijn bijbel en luister naar opwekkingsliederen, krijg ik rust.
    De pijn is het ergste, dit zorgt ervoor dat ik soms eraan toegeef als mijn man erom vraagt.
    In onze kerk kennen ze mijn probleem niet. Ik schaam mij er enorm voor. Niemand uit mijn omgeving weet dit. Enkel mijn man.
    Ik zou zo graag een normaal leven willen leiden en dat geld voor zoveel andere dingen gebruiken.
    Ik vind het zo mooi te horen dat het jou wel lukte, ben blij voor jou.
    Veel succes voor iedereen die wil stoppen. En ga ervoor zou ik zeggen.
    Groetjes N

   • Fijke

    4 April 2018 10:36
    12

    Beste Peter, wat vervelend dat je zo lang verslaafd bent geweest. Wij houden een presentatie over heroïne op school, en wij zoeken iemand die zijn ervaring met heroïne met ons wil delen. Het kan gewoon over de mail en je kan anoniem blijven als je dat fijner vindt. Wij hopen een reactie tegemoet.
    Gr. Fijke Nijhuis (E-mail: fijke@nijhuis.tk)

 • ronny snellenburg

  26 July 2017 16:21
  13

  Ik ben sinds gisteren naar de Brijder kliniek in Den Haag gegaan, meteen de helft van m’n methadon afgehaald, want dat is in feite ook gewoon nog erger ook, maar ben blij hier te zijn. Mijn gedachte JE MOET HET WILLEN!!!! Als je wil stoppen wordt de weg meteen begaanbaarder, en dan de reden vasthouden waarom je eigenlijk wil stoppen!………Alle dingen die het leven bied vervagen met heroïne verslaving. Als je wil is er een weg. Ik wil al een jaar stoppen en eindelijk mag ik , maar daar gingen weken van intens verdriet aan vooraf, want je raakt echt alles kwijt …ook ik. Nu gaan we ervoor want ik wil het gewoon!!!!!!!!!

 • Mike

  24 September 2018 14:05
  14

  Fok hulpverlening man. We zijn aan het sufferen met addiction. Ben nu de 6e dag aan het afkicken. Hel op aarde! Ik kan jullie vertellen, ik heb veel mensen gekwetst door dit gebruik maar dit wens ik me ergste vijand niet toe. Mensen, doe het zelf als je de power ervoor hebt. Ik wil niet zeggen dat dit een eitje is, maar wel een motivatie voor de still gebruikende. Ik heb bijna een week geleden de handdoek in de ring gegooid na 5 jaar selfdestructie en het was HARDCORE. Niet to the bone, maar in het bot..

  Heb vele wegen gezien, maar dit is me ergste afkick na 2 klinieken. Ik heb momenten gehad, dat ik dacht dat ik doodging. Zweten, spugen de wc niet eens halen. Bro, neem van mij aan: knock die shit out. En geef niemand de schuld. De schappen blijven vol staan met geestverruimende dranken, de shops krijgen steeds nieuwe soorten gras en komen steeds nieuwe boys die narcotica willen pushen. Nee man, gooi die troep uit je systeem. Peace out, morgen weeer een update.

 • Ro

  10 December 2018 20:27
  15

  Mijn zoon van 19 (autisme en verstandelijke beperking) gebruikt sinds 4 maanden heroïne. Hij snuift het 3x per dag. Hij kwam er vanmorgen mee en we zijn compleet in shock. Hij kan t gewoon op internet kopen!?

  Vandaag 2 dagen niets gebruikt en hij is ziek. Van de huisarts heeft hij Diazepam gekregen tegen de spierpijn en misselijkheid. En om hem te helpen slapen. Het zou ongeveer 10 dagen duren eer hij er van afgekickt is. Maar wat daarna? Hoe kunnen wij hem helpen en stimuleren om het niet opnieuw te gebruiken?

  Hij woont sinds begin dit jaar semi-zelfstandig en dit is duidelijk te hoog gegrepen. De begeleiding daar kan het niet aan en laten hem een beetje aan z’n lot over. Hij is wel elk weekend en elke vakantie thuis en wij komen regelmatig bij hem. Toch is hij geïsoleerd geraakt door z’n autisme en z’n onvermogen om contacten te leggen met anderen. Ik heb hem vanmorgen naar huis gehaald. Hier kan hij in elk geval in een veilige omgeving afkicken. Maar hoe houd ik mijn kind van de drugs af nadat hij is afgekickt? Wie geeft mij raad?

  Ingekort door de redactie

 • Cj

  13 June 2019 05:53
  16

  Juist je kan alleen stoppen als je ‘t zelf wilt. Je bent goed bezig. Keep your head up, strijder.

  Doe mee met de discussie en plaats een reactie