Heroïne

Heroïne: Effecten, risico's en behandeling

Heroïne is een chemisch bewerkte vorm van morfine. Hoewel morfine tegenwoordig volledig synthetisch kan worden gemaakt, komt het oorspronkelijk uit het opium van de papaverplant. Producten die uit het opium van deze plant gemaakt worden, of daar scheikundig toebehoren, noemt men opiaten.

Gebruik van heroïne is in populariteit gedaald ten opzichte van de 20ste eeuw, toen er in Nederland en andere landen veel heroïnegebruikers waren. Volgens cijfers van de Nationale Drug Monitor zijn er tegenwoordig ongeveer 50.000 volwassen Nederlanders die eens heroïne hebben gebruikt. Heroïne speelt desondanks nog steeds een belangrijke rol in de huidige opioïde crisis, volgens een veel geciteerde studie door A. Kolodny et al. in Annual Review of Public Health, en gebruik ervan blijft een groot probleem voor de volksgezondheid.


Wat is Heroïne?

Heroïne is een sterk verdovend opiaat dat zeer verslavend is. Heroïne wordt gemaakt door de scheikundige bewerking van morfine, een natuurlijk bestanddeel van ruwe opium, en wordt daarom als een semi-synthetisch opiaat beschouwd. Heroïne bestaat grofweg in twee vormen: een fijn wit poeder of (donkere) geelbruine brokjes. Heroïne dempt en bedwelmt lichamelijke pijn en geestelijke pijn, net zoals andere bekende opiaten. Het geeft gebruikers een gevoel van geluk en ontspanning.

De risico’s van heroïnegebruik zijn aanzienlijk. In een studie in Drug and Alcohol Dependence uit 2015 werd vastgesteld dat zelfs sporadisch en niet-aanhoudend gebruik van heroïne statistisch gezien tot vroegtijdig overlijden leidt. Er zijn verschillende (ernstige) bijwerkingen op de korte termijn mogelijk bij heroïne gebruik, zeker bij een overdosis. Vanwege de serieuze ontwenningsverschijnselen waar gebruikers last van kunnen krijgen, vindt behandeling van een verslaving meestal in een klinische setting plaats.


Wat zijn de effecten van heroïne?

Heroïne verdooft en verlicht pijn en geeft daarnaast een geluksroes. De effecten van heroïne beginnen vrijwel meteen na inname. Gemiddeld houden de effecten zo’n vier tot zes uur aan, afhankelijk van de dosis, de mate van lichamelijke tolerantie bij de gebruiker en of de heroïne gesneden is met andere middelen, zoals bijvoorbeeld cocaïne, fentanyl of paracetamol. De halveringstijd van heroïne is echter extreem kort volgens A.D. Ellis et al. in Forensic Science, Medicine, and Pathology, gemiddeld slechts twee tot zes minuten, wat een indicatie geeft van hoe snel het wordt opgenomen in het menselijk lichaam.

Korte-termijn effecten

Gebruikers van heroïne ervaren bij inname met een injectie vaak direct een “flash” effect, volgens E.J. Rook et al. in Current Clinical Pharmacology, een warm en zeer plezierig gevoel dat na een paar minuten overgaat in een verdoofde staat van euforie. Om hetzelfde effect te blijven bereiken, moeten gebruikers echter al snel steeds meer innemen.

Korte termijn effecten van heroïne zijn:

 • Een direct “flash” effect van enkele minuten lang, vrijwel alleen wanneer heroïne wordt geïnjecteerd in het lichaam
 • Een gevoel van euforie
 • Warme, tintelende huid, maar ook extreme jeuk
 • Verlies van controle over spieren, zwaar aanvoelende armen en benen
 • Uitgedroogde mond
 • Misselijkheid en braken (waarbij gevaar bestaat dat iemand stikt in eigen braaksel)
 • Vertraagde ademhaling
 • Slaperigheid
 • Angst en verwardheid

Lange-termijn effecten en gezondheidsrisico’s

Heroïnegebruik heeft verschillende negatieve effecten op de lange termijn voor de gebruiker, specifiek op de hersenen. Zo verandert het de fysieke structuur van de hersenen, volgens een studie uit 2012 door X. Wang et al., en verstoort het langdurig de regulatie van neurotransmitters en hormonen. Dit kan leiden tot gedragsveranderingen, stemmingsstoornissen en andere negatieve mentale effecten.

Volgens S. Theodorou et al. in Current Opinion in Psychiatry heeft langdurig gebruik van heroïne ook lichamelijk de nodige gevolgen, waarbij tal van organen en hun wisselwerking in het lichaam (permanent) beschadigd kunnen raken. Een dergelijk gezondheidsrisico door heroïne bestaat ook op de korte termijn, wanneer een gebruiker een overdosis inneemt.

Mogelijke lange-termijn effecten en gezondheidsrisico’s van heroïne gebruik zijn:

 • Permanente orgaanschade aan longen, lever en nieren
 • Gesprongen aderen
 • Mentale problemen en stoornissen
 • Huidinfecties
 • Vruchteloosheid en menstruatieproblemen
 • Lichamelijke verwaarlozing
 • Slapeloosheid
 • Levensbedreigende ontwenningsverschijnselen

Wat zijn tekenen van heroïneverslaving?

Er zijn verschillende tekenen die kunnen duiden op een heroïneverslaving, waaronder veranderingen in het gedrag, fysieke symptomen en zelfs sociale effecten. Zo leidt een verslaving aan heroïnegebruik volgens een studie in Evaluation Review uit 2017 al snel tot het verlies van een baan, doordat functioneren lastiger of zelfs onmogelijk wordt als gevolg van de verslaving.

Mogelijke fysieke symptomen en gedragsveranderingen bij een heroïneverslaving zijn:

 • Voortdurend aan het krabben
 • Veel afwezig of niet actief bij sociale gelegenheden
 • Lichamelijke verwaarlozing
 • Dragen van lange mouwen en broeken tijdens warm weer om injectieplekken te verbergen
 • Lusteloosheid, zowel fysiek als mentaal
 • Slaapproblemen en zomaar tijdens de dag in slaap vallen
 • Verminderde interesse in eten en gewichtsverlies door ondervoeding
 • Loopneus en grote pupillen in de uren na gebruik
 • Onregelmatige of trage ademhaling

Mogelijke sociale en emotionele gevolgen bij een heroïneverslaving zijn:

 • Moeite om helder na te denken
 • Verwardheid
 • Stemmingswisselingen
 • Angst
 • Plotselinge euforie
 • Drang om alleen te zijn en van buitenwereld af te schermen
 • Verminderd functioneren op school of werk
 • Afbreken of slecht onderhouden van belangrijke relaties en vriendschappen

Wat zijn de behandelingsopties voor heroïneverslaving?

Een heroïneverslaving kan op verschillende manieren worden behandeld. Een behandeling wordt meestal afgestemd op de gebruiker en kan onder meer rekening houden met de ernst en duur van de verslaving, de impact op de omgeving, of iemand al eerder behandeling heeft ondergaan en onderliggende factoren die een rol spelen bij de verslaving. Hieronder worden de verschillende behandelingsopties voor een heroïneverslaving besproken.

Ontgifting en medische begeleiding

Bij behandeling van een heroïneverslaving wordt vaak eerst een lichamelijke ontgifting uitgevoerd. Vanwege de heftige ontwenningsverschijnselen, die bij een slechte lichamelijke conditie mogelijk zelfs levensgevaarlijk zijn, is het belangrijk dat deze ontgifting onder medische begeleiding plaatsvindt. Omdat volgens M. Neira-León et al. in Journal of Urban Health de kans op een fatale overdosis bij (vooral jonge) heroïnegebruikers groter wordt door de afgenomen lichamelijke tolerantie, is het van groot belang dat de behandeling na de ontgifting ook wordt voortgezet.

Lees hier meer over drugs detox

Medicatie-ondersteunde behandeling (MAT)

Bij medicatie-ondersteunde behandeling krijgt de patiënt een of meerdere vervangende medicijnen om te helpen bij het afbouwen van de heroïne. Methadon en buprenorfine zijn bekende opiaten die vaak onderdeel uitmaken van een MAT-behandelplan. Zo stellen I. Kutz et al. in Journal of Psychoactive Drugs dat buprenorfine zeer effectief is voor een pijnvrij verloop van het ontgiftingsproces. In een overzichtsstudie uit 2009 in The American Journal of Drug and Alcohol Abuse wordt ook overtuigend aangetoond dat het toedienen van methadon tijdens een behandeling effectief is om de verslaafde in behandeling te behouden en de afhankelijkheid aan heroïne te verminderen.

Volgens het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction is er wel een kleine groep gebruikers bij wie substitutiebehandeling met bijvoorbeeld methadon niet aanslaat. Voor hen wordt daarom een Opiaatonderhoudsbehandeling aangeraden waarbij onder medische begeleiding en strenge voorwaarden lage doseringen heroïne toe worden gediend, om zo te helpen bij het stapsgewijs afbouwen van de verslaving.

Therapieën en counseling

Naast het gebruik van medicatie om een lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid aan heroïne af te bouwen, kan een behandelproces ook bestaan uit verschillende therapieën en counseling. Zo blijkt uit een studie door S. Zhuang et al. in Journal of Clinical Nursing dat cognitieve gedragstherapie helpt in het lichamelijke herstelproces en bijdraagt aan de algemene kwaliteit van leven.

Ook wordt contingency management regelmatig toegepast in behandelende klinieken, waarbij iemand systematisch beloond wordt voor bepaalde gedragsveranderingen. Volgens Ekkelenkamp et al. in Gedragstherapie is deze therapeutische methode zeer effectief bij het behandelen van middelenmisbruik zoals heroïne.

Zelfhulpgroepen en ondersteunende gemeenschappen

Vanwege het risico op terugval is het belangrijk dat een behandelplan ook een zelfhulpgroep of ondersteunende gemeenschap omvat. Volgens J. Vederhus et al. in BMC Psychiatry heeft deelname aan dergelijke groepen namelijk een significant positief effect op het succes van een behandeling en helpt het patiënten om geen heroïne meer te gebruiken na hun behandeling.


Preventie en bewustwording van heroïneverslaving

Initiatieven tot preventie van heroïnegebruik en bewustwording over de gevaren van een verslaving zijn belangrijk in het bestrijden van heroïnegebruik en het tijdig behandelen van verslaafden. In Nederland is er sinds de Drugsnota van 1995 een sterke nadruk op preventie en beheersing van drugsproblematiek, volgens een evaluatierapport van het Trimbos-instituut.


Herstel en het opbouwen van een gezond leven na heroïneverslaving

Voor een duurzaam herstel en het opnieuw oppikken en opbouwen van een leven, gaat een behandeling van een heroïneverslaving verder dan alleen de initiële interventie. Volgens een veel geciteerd onderzoek door Y. Hser in Journal of Addictive Diseases spelen zelfredzaamheid en het aanpakken van onderliggende of samenhangende psychologische problemen een belangrijke rol in het realiseren van een bestendig herstel op de lange termijn. Het is daarom belangrijk dat een behandelproces hier ook oog voor heeft.


Veelgestelde vragen over heroïne verslaving

Is heroïne verslavend?

Heroïne is heel verslavend door de effecten die het heeft op het centrale zenuwstelsel en de hersenen. Heroïne dempt niet alleen lichamelijke en geestelijke pijn, maar een gebruiker voelt vaak ook kortstondig euforie. Naarmate de drug vaker wordt gebruikt, neemt de lichamelijke tolerantie toe en moeten grotere hoeveelheden worden ingenomen om hetzelfde effect te voelen.

Is heroine legaal in Nederland?

Het gebruik, bezit en de handel van de drug heroïne valt in Nederland onder de Opiumwet en is daarom illegaal. Heroïne wordt gemaakt uit morfine, een bestanddeel van opium dat uit de papaverplant wordt gehaald. Wanneer heroïne wordt gemaakt door medische instellingen als geneesmiddel, bijvoorbeeld als onderdeel van Opiaatonderhoudsbehandeling, is gebruik ervan (onder strenge voorwaarden) wel legaal.

32 reacties
 • erik
  12 juni 2017 04:15
  01

  Ik ben nu al dik 10 jaar heroine gebruiker maar de hulpverlening is zo slecht en alleen bezig met eigen gewin! De ggz is te erg voor woorden en dit in een land als nederland? Wanneer komt dit aan het licht zodat iedereen de waarheid weet? Als eerste willen ze je een zo zwaar mogelijke diagnose aan praten zodat zij meer knaken vangen van je verzekering? Bizar bizar bizar als je het aan je hart hebt krijg je gelijk hulp maar als het om je gevoel verslaving of psychische ziekte gaat kom je in een heel eng wereldje terecht!!!!

  • Ray
   15 juni 2018 03:16
   02

   Ja man, ik zit met hetzelfde probleem, ik wordt maar niet geholpen met mijn probleem. Alleen Methadon krijg ik. Verder helpen ze me niet. Ik weet gewoon niet waar ik wel echte hulp kan krijgen? Had ik maar veel geld dan werd ik tenminste wel geholpen. Maar ja, dat heb ik niet dus kloot ik maar verder, maar het liefst stop ik.

   • Roxanne
    11 juli 2018 16:27
    03

    Ik wil ook stoppen maar word steeds ziek. Daarom rook ik heel weinig, maar wil hier van af. Hoe kan ik aan methadon komen zonder opgenomen te hoeven worden? Aangezien niemand weet van mijn probleem en dit wil ik ook houden zo.

    • Ron
     8 augustus 2018 04:29
     04

     Ik heb het ook zo slecht mee. Ik wil er van af. Heb al wat klinieken gehad. Ik ben 53 en het beheerst mijn hele leven. Ik kan niet meer. Wat een hel elke dag.

    • Givan
     12 maart 2019 11:25
     05

     Lieve Roxanne, als je nog maar heel beperkt rookt, stap dan niet naar Methadon. Methadon is veel verslavender dan heroine. De kans dat je nog van de methadon afkomt is dan ook kleiner. Zeer geleidelijk aan afbouwen geeft een grotere kans op slagen. Er zijn nog andere mogelijkheden. Alles hangt ervan af hoeveel je rookt en hoe dikwijls. Wil je hulp, post dan even een reactie.

    • Ray
     21 februari 2020 10:37
     06

     Blijf ALSJEBLIEFT van methadon af! Dat middel is veel erger dan de kwaal. Afkicken van de heroïne duurt 2 weken, van methadon in ieder geval 1,5 maand. Bovendien voel je je in week 4 nog net zo ziek als in week 1, weet ik uit eigen ervaring.

     Dus kies eieren voor je geld. Wees flink, en ga proberen in twee weken af te kicken. Voordeel is ook nog dat je jezelf na 5 dagen alweer beter gaat voelen!Mail me maar mocht je iets willen weten (27 jaar ervaring, niet trots op).

     Grtn. rayschilder@hotmail.com

    • Bijlsma
     21 juli 2021 15:19
     07

     Hallo Roxanne. Ik heb het geluk gehad dat ik een huisarts heb gehad die het me voorschreef. Ik moest me wel melden bij de verslavingszorg. Maar ik had wel mijn methadon. Dat heeft indertijd mijn baan en mijn leven gered want bij de verslavingszorg moest je lang wachten voor je je methadon kreeg.
     Ik heb het geluk gehad dat mijn huisarts dat inzag en me simaron voorschreef(methadon)
     Probeer het en laat het je huisarts lezen.

    • Lex
     6 maart 2022 22:04
     08

     Dat gaat via de huis arts en het CAD

  • Claudia
   17 maart 2019 22:21
   09

   Hallo Erik, Ik ben het helemaal met je eens. Veel instanties werken vanuit eigenbelang. Wat goed dat jij al 10 jaar clean bent. Ik loop momenteel stage bij Hvo-Querido en heb te maken met bewoners met een verslaving. Ik zou graag willen praten met iemand die ervaringsdeskundige is op dit gebied. Zodat ik de cliënten beter kan begrijpen. Ik bots namelijk vreselijk tegen het systeem aan. Zou jij er voor open staan om een keer met mij in gesprek te willen gaan.

   • Remco
    24 november 2019 11:49
    10

    Beste, Erik schrijft helaas niet dat hij 10 jaar clean is maar 10 jaar gebruiker. Voor alle andere reageerders: snap dat het voelt alsof je er alleen voor staat, maar je zal toch echt naar jezelf moeten kijken. Ga naar zelfhulpgroepen, vraag daar naar mogelijkheden voor hulp etc. Zij weten waar je moet zijn. Je moet er wat voor doen om clean te worden en te blijven.

   • Claudio
    7 januari 2020 01:55
    11

    Ik wil dit doen. Ik ben van Belgie, 30jaar. Heroïneverslaafd en ik wil graag stoppen. Je kan me mailen. Clamarchee@gmail.com.

   • Mart
    5 juni 2020 18:33
    12

    Bel me maar als je een ervaringsdeskundige wilt spreken, heb ook veel naar positiviteit weten om te zetten.
    Groet martijn 06 84643567

 • Ikke
  14 juli 2017 22:24
  13

  Beste Erik, ik begrijp min of meer wat je bedoeld. Ik rook zelf al 3 jaar heroïne. Tuurlijk weet ik, net zo als jij dat weet, dat dit niet goed is. Zelf heb ik ook een alcoholverslaving en ik rook ook veel te veel sigaretten. Als ik bij de huisarts aangeef om te willen stoppen met roken en drinken, gaan er zo veel deuren open. Ik kan aan alle kanten geholpen worden en de verzekering dekt het ook nog eens, alleen maar goed in mijn ogen.

  Maar nu komt ie, mijn familie, vrienden en collega’s weten niet dat ik verslaafd ben aan heroïne. Mijn huisarts dus ook niet, ik wil het hem ook niet vertellen omdat ik niet wil dat een ander dit weet. Ik wil niet opgenomen worden, ik wil niet elke week naar een of ander psychiater om mijn hele levensverhaal te vertellen. Ik weet echt wel wat ik doe fout is, alleen het is een verslaving net zoals alcohol, nicotine, seks, gokken.

  Alleen heb ik het idee, dat als je een drugverslaving hebt, dit veel erger wordt gezien dan alle andere verslavingen. Terwijl het wetenschappelijk bewezen is, dat alcohol 1 van de ergste verslavingen is! Alleen dat wordt maatschappelijk geaccepteerd. Ik weet echt niet meer hoe ik hulp moet zoeken, zonder dat alles “openbaar” wordt. Jij veel sterkte verder. Liefs….van mij

  • ronny snellenburg
   26 juli 2017 16:25
   14

   3 jaar verslaafd? Dan is de kans groter dat je clean kan worden, dan dat je straks 10 jaar verslaafd bent. Want je weet dat je waarschijnlijk niet meer stopt als je niet ergens kneiterhard aan een rem gaat trekken. Please kap ermee. Ik heb er ook dik 8 jaar opzitten en zit dit te schrijven vanuit een kliniek. Ik ben begonnen aan de race tegen verslaving. of beter gezegd, het grootste gevecht uit mijn leven. Sterkte maatje, ik voel erg met je mee. Je kan en mag me altijd mailen, om ergens over te kletsen, of als je wil weten hoe je dichter bij een kliniek kan komen, dan wil ik alle moeite voor je doen man.

   • S D
    8 juli 2019 02:07
    15

    Dag Ronny Snellerburg, ik ben ook een heroïne verslaafd. Ik gebruik het nu het dik 2 jaar, Ik rook het niet alleen, ik snuif het ook. Ik wil er ook heel erg graag vanaf. Ik probeer er elke dag vanaf te komen, maar het lukt me maar niet. Wat voor tips heb je om er het beste mee om te gaan. Tips van methadon of andere harddrugs gebruiken zijn niet welkom, want wil liefst van alles af. Groetjes. S.D

  • Peter
   28 november 2017 19:05
   16

   Ik denk dat je eerste stap naar een drugsvrij leven eerlijk zijn is. Wij zijn meesters in liegen en bedriegen. Dus voordat ik verder ga en tijd hierin ga stoppen wil ik weten of je die stap wil nemen. Dus met ander woorden vertellen dat je een heroïne verslaving hebt.

   Zelf ben ik 47 jaar waarvan 24 jaar verslaafd geweest aan heroïne en alcohol. Ik ging kliniek in en uit. Uiteindelijk neergestoken en was bijna dood. Beland in de gevangenis als vuurwapen gevaarlijk en drugsdealer. Daar heb ik het uitgeschreeuwd naar een God niet wetende welke. Maar er was er 1 die mij hoorde. Jezus!

   Jezus vulde mijn hart en redde mij. Nu getrouwd kindje en eigen bedrijf. Het blijft een strijd, maar Hij helpt mij, geeft kracht en belooft mij een hoopvolle toekomst. Jesaja 29:11. Zoek dit maar eens op in een bijbel of via Social media. Sterkte.

   • Natasja
    12 maart 2018 23:31
    17

    Mooi om dit te horen.
    Zelf al meer dan 10 jaar verslaafd en genoeg geprobeerd te stoppen. Lukte telkens enkele maanden, soms ook maar weken of dagen. Telkens met methadon, maar zonder afkickkliniek. Ik shot niet, rook het dus.
    Ik heb 2 jaar geleden een serieus snowboard accident gehad en heb me in dat jaar me herpakt, liet me dopen enz. Ik geloof nog altijd en ga naar een evangelische gemeente in België , maar de strijd tegen de heroine blijft. Mijn man is ook verslaafd.
    Ik vind het zo moeilijk om definitief te stoppen. Ik heb ook veel last van pijn aan mijn been door mijn ongeval, ik onderging recent nog een operatie en heb nu een externe fixator (gedurende een jaar). Ik weet dat het beter zou zijn dat ik stop en wil dit ook, maar tis een strijd van smorgens tot savonds. De ene dag gaat het al beter dan de andere. Mijn geloof helpt me wel. Als ik me bezig hou met lezen in mijn bijbel en luister naar opwekkingsliederen, krijg ik rust.
    De pijn is het ergste, dit zorgt ervoor dat ik soms eraan toegeef als mijn man erom vraagt.
    In onze kerk kennen ze mijn probleem niet. Ik schaam mij er enorm voor. Niemand uit mijn omgeving weet dit. Enkel mijn man.
    Ik zou zo graag een normaal leven willen leiden en dat geld voor zoveel andere dingen gebruiken.
    Ik vind het zo mooi te horen dat het jou wel lukte, ben blij voor jou.
    Veel succes voor iedereen die wil stoppen. En ga ervoor zou ik zeggen.
    Groetjes N

   • Fijke
    4 april 2018 10:36
    18

    Beste Peter, wat vervelend dat je zo lang verslaafd bent geweest. Wij houden een presentatie over heroïne op school, en wij zoeken iemand die zijn ervaring met heroïne met ons wil delen. Het kan gewoon over de mail en je kan anoniem blijven als je dat fijner vindt. Wij hopen een reactie tegemoet.
    Gr. Fijke Nijhuis (E-mail: fijke@nijhuis.tk)

 • ronny snellenburg
  26 juli 2017 16:21
  19

  Ik ben sinds gisteren naar de Brijder kliniek in Den Haag gegaan, meteen de helft van m’n methadon afgehaald, want dat is in feite ook gewoon nog erger ook, maar ben blij hier te zijn. Mijn gedachte JE MOET HET WILLEN!!!! Als je wil stoppen wordt de weg meteen begaanbaarder, en dan de reden vasthouden waarom je eigenlijk wil stoppen! Alle dingen die het leven biedt vervagen met een heroïneverslaving. Als je wil, is er een weg. Ik wil al een jaar stoppen en eindelijk mag ik, maar daar gingen weken van intens verdriet aan vooraf, want je raakt echt alles kwijt..ook ik. Nu gaan we ervoor want ik wil het gewoon!!

 • Mike
  24 september 2018 14:05
  20

  Fok hulpverlening man. We zijn aan het sufferen met addiction. Ben nu de 6e dag aan het afkicken. Hel op aarde! Ik kan jullie vertellen, ik heb veel mensen gekwetst door dit gebruik maar dit wens ik me ergste vijand niet toe. Mensen, doe het zelf als je de power ervoor hebt. Ik wil niet zeggen dat dit een eitje is, maar wel een motivatie voor de still gebruikende. Ik heb bijna een week geleden de handdoek in de ring gegooid na 5 jaar selfdestructie en het was HARDCORE. Niet to the bone, maar in het bot..

  Heb vele wegen gezien, maar dit is me ergste afkick na 2 klinieken. Ik heb momenten gehad, dat ik dacht dat ik doodging. Zweten, spugen de wc niet eens halen. Bro, neem van mij aan: knock die shit out. En geef niemand de schuld. De schappen blijven vol staan met geestverruimende dranken, de shops krijgen steeds nieuwe soorten gras en komen steeds nieuwe boys die narcotica willen pushen. Nee man, gooi die troep uit je systeem. Peace out, morgen weeer een update.

 • Ro
  10 december 2018 20:27
  21

  Mijn zoon van 19 (autisme en verstandelijke beperking) gebruikt sinds 4 maanden heroïne. Hij snuift het 3x per dag. Hij kwam er vanmorgen mee en we zijn compleet in shock. Hij kan t gewoon op internet kopen!?

  Vandaag 2 dagen niets gebruikt en hij is ziek. Van de huisarts heeft hij Diazepam gekregen tegen de spierpijn en misselijkheid. En om hem te helpen slapen. Het zou ongeveer 10 dagen duren eer hij er van afgekickt is. Maar wat daarna? Hoe kunnen wij hem helpen en stimuleren om het niet opnieuw te gebruiken?

  Hij woont sinds begin dit jaar semi-zelfstandig en dit is duidelijk te hoog gegrepen. De begeleiding daar kan het niet aan en laten hem een beetje aan z’n lot over. Hij is wel elk weekend en elke vakantie thuis en wij komen regelmatig bij hem. Toch is hij geïsoleerd geraakt door z’n autisme en z’n onvermogen om contacten te leggen met anderen. Ik heb hem vanmorgen naar huis gehaald. Hier kan hij in elk geval in een veilige omgeving afkicken. Maar hoe houd ik mijn kind van de drugs af nadat hij is afgekickt? Wie geeft mij raad?

  Ingekort door de redactie

  • Yannick
   25 november 2019 03:58
   22

   Dat kan spijtig genoeg niet iemand beslissen 🙁 . De enige manier om hem van de drugs af te houden is door hem 24/7 in het oog te houden! Zelf ben ik ook verslaafd aan verschillende harddrugs zoals speed/bolle/cocaïne. Ik ben zelf ook nog maar 20. Bij mij is het begonnen door slechte jaren, maar ook omdat hard drugs mij heel erg interesseerde. Als sinds mijn puberteit ben ik gefascineerd in het strak gaan van bijvoorbeeld speed. Het kan een hele strijd zijn voor iemand om uiteindelijk te stoppen. Ik wil het zelf spijtig genoeg niet, want geloof me of niet, drugs heeft ook zijn goeie kanten. Zo vorm je een eigen leven en kan je met vrienden eens diepgaande gesprekken voeren. De afkicks zijn altijd heel erg dus waarom stoppen voor iets waar je geïnteresseerd in bent!

 • Cj
  13 juni 2019 05:53
  23

  Juist je kan alleen stoppen als je ’t zelf wilt. Je bent goed bezig. Keep your head up, strijder.

 • Fred
  19 november 2019 22:22
  24

  Ik ben 5 jaar verslaafd geweest en ik was er op een dag zo klaar mee dat ik m’n ouders heb gebeld en cold turkey ben afgekickt op zolder. Ook heb ik gelijk met al mn ‘vrienden’, lees medegebruikers, gebroken. Eén keer daarna teruggevallen. Nooit iets tegen iemand gezegd, maar na een aantal maanden weer zelfstandig cold turkey afgekickt. Dit is nu 11 jaar geleden. Het is het beste wat me is overkomen.

  De beste tip die ik kan geven als je afkickt is die trek uitzitten die je krijgt. Iedere keer. In het begin denk je er 24 uur per dag aan, daarna steeds minder en dat gaat best snel. Tot je er echt vanaf ben! Nu na 11 jaar komt er een paar keer per jaar de gedachte op, dat het best lekker is om een ‘bertje bruin’ te nemen. Maar die gedachte gaat ook snel weer weg. Dat geldt ook voor die zenuwgevoelens. Je kan altijd hulp vragen aan iemand om je hand vast te houden, maar je moet zelf lopen!

  Dus kom op, wordt boos op jezelf. Geef geen anderen de schuld, want jij hebt er voor gekozen om te gebruiken en nu ga je ermee nokken. En anders maar niet, en dan lijd je de rest van je leven een ongelukkig leven vol met pijn voor jezelf en de mensen om je heen. Kom op. Je kan het. Sterk zijn!

  • Britt
   4 augustus 2020 16:16
   25

   Leugenaar….dit verhaal niet geloven hoor mensen . Je kan niet na 5 jaar gebruik cold turkey afkicken opeens . Ook erg slecht advies trouwens . Daardoor kan je hersenbeschadiging krijgen .

  • Anastacia
   23 juli 2022 15:22
   26

   Mooi neergezet! Hier ook gebruiker sinds een dik jaar. Alles is me ontglipt. Ben ziek thuis van mijn werk sinds een aantal maanden , want ik kon het niet meer aan.
   Elke dag leef ik nu met een groot geheim, want wil niet dat mijn kids of anderen erachter komen. Enkel mijn man en schoonmoeder weten het. Elke dag ben ik me nu maar het verdoven om alle gedachten zoveel mogelijk uit te schakelen.

   Maar verdorie wat wil ik er graag vanaf! Wetende dat een paar dagen een hel zullen zijn en het daarna steeds beter gaat. Klote met afkicken is dat ik het liefste helemaal alleen ergens zou zijn op een kamertje ofzo, om het gevecht aan te gaan. Door die zure appel heen… het moet! Ik wil mijn leven terug. Dus ik moet dan maar tegen mijn gezin zeggen dat ik ziek ben en zo onopgemerkt mogelijk de afkick aangaan. Dan moet iedereen maar even voor zichzelf zorgen als ik aan de afkick begin.

   Ik hoop dat het mij lukken gaat. ik zit nu maar elke dag thuis het te verbergen. Nergens zin in. Elke dag maar wat voor de tv hangen. Mezelf moeten dwingen om eten te maken.

   Ik wil niet meer uitstellen. Zo goed mogelijk afbouwen nu en dan de strijd van het ziek zijn enz aangaan. Duim voor mij. Moet er nu van komen.

   Heel fijn om andermans verhalen hier te mogen lezen. Het geeft me een beter gevoel wetende dat ik niet de enige ben. Jullie zijn allemaal toppers en ik gun iedereen het allerbeste! Kom op! Wij kunnen het!

 • luud
  30 december 2019 02:33
  27

  Beste allen. Verslaving. Praat me er niet over. De mooiste verslaving is er van af te zijn. Wat een vrijheid. Ik heb geen heroïne gebruikt hoor, maar andere ‘onschuldige’ middelen. Ik heb bijv. 45 jaar mijn longen getergd met nicotine. Ik ben sinds 1 jaar gestopt. Van de ene dag op de andere. Je hebt uiteraard enige/grote motivatie nodig. Geen hulpmiddelen. Ik ben nu opa van een schattig kleinkind. Lekkerste drug ooit. Duidelijk?

 • M
  3 januari 2020 14:53
  28

  Beste lezers, mijn leven is totaal niet wat het had kunnen zijn. Ik ben 37 en worstel vrijwel al mijn hele leven met een ontzettende onrust in mijn lijf. Een gedachtegang die meer op een tornado lijkt dan een verstandige weloverwogen gelukkige geest. Ik heb ook ongeveer alle middelen misbruikt voor verschillende doeleinden. Als voorbeeld XTC om zekerder te voelen, amfetamine om energie te krijgen en meer werk te kunnen verzetten. Cocaïne om mijn seksleven net dat extraatje te geven en nu helaas al dik 5 jaar heroïne aan het roken, omdat ik voor mijn gevoel een puinhoop van mijn leven gemaakt heb. Ik heb diploma’s en een respectabele cv tot een bepaalt punt natuurlijk. Altijd een relatie, eigenlijk nooit vrijgezel en toch lijk ik niet gelukkig te willen zijn en te vluchten in gebruik. Ik heb meerdere opnames voltooid en zelfs forensisch verplicht 7 maanden therapieën gevolgd.. Het is moeilijk om je levensstijl compleet om te gooien, maar niet onmogelijk! Ik ga zelf vandaag methadon voor 2 weken kopen en weer een serieuze poging wagen om compleet abstinent te worden.

  • Charlotte
   18 januari 2021 23:13
   29

   Een jaar later nu. Is het je gelukt?

 • Wahine
  17 februari 2020 08:56
  30

  Beste mensen. Ik ben 61 jaar en ben me hele leven al verslaafd aan heroïne. Sinds 1979. Heb verschillende keren geprobeerd af te kicken en nooit gelukt. Mijn man, die ook gebruiker was heb ik 13 jaar geleden aan longkanker verloren. Ik heb geen familie meer of vrienden. Sta helemaal alleen. Door dat jarenlange roken en eerst spuiten heb ik hepatitis C opgelopen (nu genezen) maar me longen heb ik kapot gerookt. Zware copd met emfyseem. Ik kan dus niet veel meer en nu nog andere ouderdomsklachten. Van de huisarts krijg ik methadon wat net zo verslavend is.

  Het leven is voor mij niets meer waard omdat ik niets heb. Geen man geen kinderen geen vrienden en dan nog die klote copd. De halve dag lig ik op bed omdat ik te moe ben en geen lucht meer krijg. Ik weet gewoon niet meer verder. Voel mij alleen, verslaafd en invalide. Ik voel mij een slaaf van de heroïne. Al me geld gaat op aan de heroïne en wiet. Na 40 jaar verslaving geloof ik niet meer eraan om nog eraf te komen. Ik heb niets moois meer in mijn leven, geen afleiding. Ik weet gewoon niet verder meer. Iedereen bijna die ik kende is dood en ik word steeds meer depressief. Heb alleen nog me kat. Niemand in mijn omgeving weet dat ik verslaafd ben. Het is een hel. Ik kan iedereen alleen afraden om heroïne te gebruiken.

 • Nik
  27 oktober 2020 23:30
  31

  Ik ben ongeveer 6 jaar verslaafd geweest aan de heroïne. Ik was vaak dakloos in die tijd en zwervend.
  Toen ik het helemaal zat was dat leven besloot ik te stoppen. Ik deed het op een dag dat ik in een nieuwe stad aankwam zodat ik niemand zou kennen. Ik was in een hostel in Praag. Wat een hel. De eerste nacht had ik zo’n pijn en zweette ik zo erg, ik heb iedereen de hele nacht wakker gehouden. Het duurde niet lang voor ik ergens had gevonden om te scoren. Toch wilde ik stoppen. Ik ben de stad uit gelift. Uiteindelijk toen het spul op was was ik ergens in de bergen. Daar ben ik gaan lopen. Lopen, zweten, pijn. Lopen, zweten, pijn. Lopen,lopen,lopen.1 been voor ’t andere. Was alles wat ik kon denken. Ik ben zo lang doorgelopen. Ik durfde niet te stoppen. Zelfs toen ik geen pijn meer had en niet meer zweette. Ik sliep buiten, maar vaak liep ik snachts nog.
  Het is me gelukt. Maar het duurde daarna nog jaren voordat ik me innerlijk ook’ normaal’ voelde. Ik was zo lang vervreemd geweest van de maatschappij.

 • Charlotte
  21 januari 2023 00:06
  32

  Wat een hel lees ik hier! Respect voor een ieder die zich weet vrij te maken!

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00