Smartphone verslaving - Afkicken van je telefoon
Wat is een smartphone verslaving?
In de moderne tijd zijn smartphones helemaal ingeburgerd. Alhoewel de technologie ons helpt om altijd en overal met elkaar te communiceren, zit er ook een keerzijde aan het verhaal.Je vaker met je smartphone bezig bent dan je zou willen, het 'niets willen missen' en continue naar het scherm staren kan op verschillende vlakken in het leven problemen geven. Een smartphone verslaving is dan ook een opkomend probleem en kan bij sommige mensen het leven compleet overnemen, net zoals bij een drugs- of alcoholverslaving. Een verwant probleem is 'Nomofobie', de overmatige angst om niet continu bereikbaar te kunnen zijn.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Weekend 12:00 - 17:00
Uit onderzoek van EenVandaag uit 2017 onder meer dan 20.000 mensen blijkt dat zes op de tien jongeren dagelijks minimaal drie uur besteden aan de smartphone. 15 procent van de jongeren besteed zelfs meer dan zes uur per dag op de telefoon. Voor volwassenen geldt dat 25 procent meer dan drie uur per dag met de smartphone bezig is.
Hoe zit het dan met mensen die zichzelf verslaafd vinden?
Onder volwassenen gaf 15 procent aan verslaafd te zijn aan de smartphone. Onder jongeren lag dit percentage met 25 procent nog een stukje hoger. Kijken we naar wat mensen direct doen zodra ze wakker worden, dan pakt 44 procent van de volwassenen direct de smartphone, tegenover 69% van de jongeren.
We kunnen aan de hand van dit onderzoek dus wel zeggen dat de smartphone een gigantische impact heeft op de samenleving.

Ben jij verslaafd aan je smartphone?
Hoe weet je nu of je echt verslaafd bent aan je smartphone? Globaal kun je stellen dat er sprake is van een smartphone verslaving wanneer het je leven heeft overgenomen.
Wanneer je vaak aan sociale media en je smartphone denkt, zelfs wanneer je deze op dat moment niet gebruikt. Ook wanneer je steeds meer tijd doorbrengt op je smartphone, terwijl je dit eigenlijk niet wilt. Het gaat dus om het dwangmatig gebruiken van de telefoon en het maakt je boos of verdrietig wanneer je de smartphone niet kunt gebruiken.
Het smartphonegebruik kan daarnaast ook problemen opleveren op school, op het werk of met familie of vrienden. Verslaafden liegen ook vaak wanneer anderen ze vragen naar het overmatig gebruiken van het apparaat, terwijl het ook gebruikt kan worden om weg te vluchten in de virtuele wereld, weg van je eigen leven.
Wanneer dit verhaal je bekend voorkomt moeten de alarmbellen gaan rinkelen. In dat geval is het zoeken van hulp absoluut aan te raden.
Afkicken? 6 tips om minder tijd door te brengen op de smartphone
Verslaving is een ziekte, waardoor het uitermate moeilijk is om zelf te stoppen of te minderen met het gebruiken van de smartphone. De volgende tips kunnen helpen om te minderen met het gebruik van de telefoon, alhoewel echte verslaafden meestal professionele hulp nodig hebben.
1. Zet de notificaties 's nachts, op school, op het werk of tijdens verjaardagen en feestjes uit
2. Laat de telefoon wat vaker thuis
3. Koop een wekker en een horloge, zodat je minder vaak je telefoon pakt
4. Leg de smartphone in een andere kamer wanneer je naar bed gaat
5. spreek met jezelf af om in de ochtend het eerste uur je telefoon niet te gebruiken
6. Gebruik een app om de tijd te meten die jij op je smartphone doorbrengt.
Zo word je meteen geconfronteerd met je eigen gedrag en kun je tijdslimieten instellen.
In geval van de laatste tip is het handig om te weten dat in de nieuwste versie van Android (Android 9.0 Pie) de meetfuncties al zijn inbegrepen.
Onderzoek in de kinderschoenen
De smartphone bestaat net iets meer dan tien jaar en een verslaving is dan ook echt iets van de laatste paar jaren. Experts doen nog altijd onderzoek naar de verslaving aan een smartphone en naar de effecten op de verslaafde. Ook de behandeling staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen.
Wanneer we spreken over een verslaving gaat het wellicht niet zozeer om de smartphone zelf, maar eerder om de verschillende communicatiemiddelen die de smartphone te bieden heeft.
Denk hierbij aan mediaplatformen als Facebook en Instagram, maar ook aan berichtendiensten als WhatsApp. Een verslaving aan een smartphone zou je dus ook goed kunnen omschrijven als een verslaving aan social media.
Als we kijken naar de gevolgen van een telefoon verslaving, dan vertoont dit veel overeenkomsten met andere soorten verslavingen. Problemen op het gebied van de fysieke en geestelijke gezondheid, problemen op het werk of met de financiën en problemen met sociale contacten kunnen allemaal een gevolg zijn van de smartphone verslaving.
.pog ik heb ook een enorme verslaving, ik zoek dringend hulp!
Beste Wouter, bel met 020 2251205 voor advies over jouw situatie. Sterkte!