Relatieverslaving - Ben jij verslaafd aan de liefde?
Liefde tussen twee mensen is het mooiste wat er is. In een goede relatie is er sprake van begrip en respect naar elkaar. Je vult elkaar aan en voelt je veilig in elkaars bijzijn.
Communicatie, verbinding en liefde zijn de sleutelwoorden voor een goede relatie. Toch is de perfecte relatie lastig te omschrijven. Wat voor het ene stel werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Gelijkheid is erg belangrijk binnen een relatie, zodat beide partners zich gelijkwaardig voelen.
Vasthouden tegen beter weten in
Soms is een relatie juist helemaal niet goed. Er is sprake van ongelijkheid of een destructieve relatie. Een relatie waar de ene partner niet goed is voor de ander, maar waarbij er stug wordt vastgehouden aan de relatie omdat het ‘straks allemaal beter gaat’. Niet dus.
Een relatieverslaving bestaat echt. Relatieverslaafden zijn in tachtig procent van de gevallen vrouwen, maar komt ook zeker bij mannen voor.
Wat is een relatieverslaving?
Een relatieverslaving is niet zozeer het verslaafd zijn aan het hebben van een relatie, waarbij je van de ene naar de andere partner springt om, maar niet alleen te hoeven zijn. Een relatieverslaving is eerder een obsessie, waarbij je vast blijft houden aan je huidige partner, zelfs als je weet dat er geen sprake is van gelijkheid binnen de relatie.
Mensen kunnen zo echt vast blijven zitten in een relatie. Je hebt het gevoel dat je niet zonder je huidige partner kunt, ook al is hij of zij helemaal niet goed voor je. Bij een relatieverslaving gaat het vaak om een obsessie.
Volgens onderzoek heeft één op de twaalf mensen problemen met een verslaving op het gebied van relatie. Een scheidslijn is hierbij soms lastig aan te duiden.
Wanneer is er sprake van een verslaving?
Het blijven vasthouden aan een relatie die eigenlijk slecht voor je is kan als teken gezien worden. Je blijft verlangen naar die andere persoon, tot aan het obsessieve af. Een dergelijke relatie hoeft niet altijd met (fysiek) geweld gepaard te gaan.
Veel mensen hebben weleens geprobeerd vast te houden aan een relatie, maar – zo weet je achteraf – die relatie had nooit kunnen werken. Hiervan leren we en weten we voor een eventuele volgende relatie hoe het niet moet.
Bij mensen met een relatieverslaving blijft men vasthouden aan een dergelijke destructieve relatie. Misschien weet je wel dat het eigenlijk niet goed voor je is, maar keer op keer val je in herhaling en beland je weer in een vervelende relatie.
Zoals al gezegd hoeft fysiek geweld niet eens een rol te spelen. Jaloers gedrag, ontrouw van de partner, een partner met een verslaving of een ongelijke relatie met een dominante partner kunnen voorbeelden zijn van een nare relatie.
In die nare relatie blijf je dan hangen en het is een proces waar je niet uit kunt komen. Net als bij een verslaving met drugs of alcohol. Je weet misschien wel dat het slecht voor je is, maar het lukt je niet om eruit te komen.
Excuses
Het goedpraten van de relatie speelt vaak een belangrijke rol. Er worden allerlei excuses verzonnen waarom de relatie wel goed zit, of in de toekomst weer beter zal worden.
Een ontrouwe partner?
“Ach, dat kan een keer gebeuren. Ze houdt wel van me. Misschien moet ik iets beter mijn best gaan doen in de relatie.”
Hij slaat je?
“Ik was ook niet zo goed voor hem. Misschien moet ik zorgen dat zijn eten op tijd klaarstaat als hij thuis komt. Hij heeft zijn excuses toch aangeboden?”
Op deze manier blijven mensen met een relatieverslaving het goedpraten en, tegen beter weten in, hopen dat het in de toekomst beter wordt.
Er is geen gelijkheid in de relatie.
Hoe kun je genezen van een relatieverslaving?
Wellicht zit jij in een destructieve relatie en wil je, net als bij andere soorten verslavingen, weten hoe je er vanaf kunt komen. Of misschien ken jij iemand in je omgeving met een destructieve relatie.
Net als bij andere verslavingen zijn er altijd oorzaken aan te wijzen waarom de verslaving is ontstaan. Bij een relatieverslaving spelen gebeurtenissen uit de jeugd vaak een rol.
Oorzaken
Opgroeien in een gebroken gezin, emotionele verwaarlozing tijdens de opvoeding of andere oorzaken uit de jeugd komen vaak voor. Je blijft als relatieverslaafde een zeer sterk verlangen voelen naar je partner, om hij of zij te helpen om te veranderen. Je blijft hopen dat het beter wordt en je eindelijk liefde, begrip en aandacht krijgt waar je als kind al zo naar hebt verlangd.
Andersom is het ook mogelijk dat je juist te beschermend bent opgevoed. Ondanks de nare relatie waarbij sprake kan zijn van ontrouw, emotioneel of fysiek geweld, jaloersheid of een dominante partner blijf je vasthouden aan de destructieve relatie.
Naast gebeurtenissen uit de jeugd spelen psychische stoornissen ook vaak een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een persoonlijkheidsstoornis, autisme, angststoornis of een depressie. Op het gebied van een persoonlijkheidsstoornis kun je denken aan borderline.
Een dubbele diagnose (verslaving en psychische stoornis) komt bij een relatieverslaving dan ook erg vaak voor.
De weg naar herstel
Om te herstellen van een relatieverslaving is het zaak om het roer volledig om te gooien. Niet je partner, maar jezelf moet op de eerste plaats staan.
Stel je grenzen, bepaal je eigen wensen en behoeftes en kijk op een eerlijke manier wat je diep van binnen nodig hebt. Net als bij een alcohol- of drugsverlaving lukt dit vaak niet zelf.
Gelukkig kun je altijd professionele hulp inschakelen. Bij een relatieverslaving hoef je niet naar een afkickkliniek, zoals bij alcohol of drugs.
Een behandeling op maat is wel erg belangrijk. Hierbij wordt er gekeken naar wat jij nodig hebt. Specialistische geestelijke gezondheidszorg is in Nederland gelukkig goed geregeld. Door middel van groepstherapie en individuele therapie worden mensen met een relatieverslaving geleerd om grenzen te stellen en weer van zichzelf te gaan houden.
Een relatieverslaving kan net zo destructief zijn als een verslaving aan drugs of alcohol, waardoor de therapie soms maanden kan duren. Dit zal echter altijd in je eigen omgeving gebeuren. Je hoeft dus niet opgenomen te worden in een verslavingskliniek.
Naar mijn idee een beknopte en goede samenvatting van het begrip liefdesverslaving. En zo herkenbaar!
Nog een vraag: is liefdesverslaving te vergelijken (of hetzelfde als) limerence?