Ketamine

Ketamine geeft je een zweverig gevoel. Ook kun je er door het middel gaan hallucineren.

Ketamine: even helemaal van de wereld

Van Ketamine kun je een dromerig en zweverig gevoel krijgen als je het in lage dosering neemt. Je wordt in feite verdoofd. Je bent er niet meer bij. Daardoor kun je jezelf verwonden.

Ketamine is een narcosemiddel dat begin jaren zestig werd uitgevonden. Hallucinaties is een van de bijwerkingen van het middel.

Volgens het Nationale Drug Monitor van het Trimbos instituut is het 'tripmiddel' ketamine populairder aan het worden in Nederland. Andere namen zijn: Special K gebruikt, (Vitamin) K of Keta.

effecten van ketamine / special k

Wat is ketamine?

Narcosemiddel
Ketamine wordt vooral gebruikt als een middel tegen pijn of als narcosemiddel in de geneeskunde. In tegenstelling tot andere narcosemiddelen onderdrukt het middel veel minder de ademhaling. Hierdoor wordt het vooral gebruikt bij ouderen en bij kinderen.

Om eventuele bijwerkingen als hallucinaties te voorkomen wordt vaak benzodiazepine samen met de ketamine toegediend. Voor menselijk gebruik is ketamine in Nederland verkrijgbaar onder de naam Ketanest S. Het middel valt onder de geneesmiddelwet.

Ketamine als drug
Ketamine wordt in lage en in hoge dosering gebruikt. In het eerste geval wordt ketamine gebruikt als partydrug. De drug wordt vaak in poedervorm gesnoven. De dosering ligt rond de 15-25mg. Lage doseringen zorgen voor een dromerig gevoel bij de gebruiker.

Te hoge doseringen kan leiden tot hallucinaties. Het voelt alsof lichaam en geest van elkaar zijn gescheiden. Een hoge dosering kan leiden tot een zogenaamde K-hole, oftewel een bad trip. Hierbij is de gebruiker zich niet of nauwelijks meer bewust van de omgeving en is bewegen vrijwel niet meer mogelijk. Soms wordt ook wel gesproken van een bijna-doodervaring.

Verschillend gebruik
Lage doseringen komen voornamelijk voor in de partyscene, om langer door te kunnen gaan met feesten, terwijl gebruikers bij hogere doseringen juist op zoek zullen gaan naar de hallucinaties.

Ketamine wordt meestal gesnoven. Het vloeibare middel wordt ingedampt of uitgekookt waardoor er een poeder overblijft. Het effect ontstaat na 5 tot 15 minuten en de effecten duren ongeveer een uur.

Ketamine kan echter ook worden gespoten, vaak gebeurt dat in de spieren. De werking is dan een stuk milder dan bij het spuiten in een ader. Spuit je ketamine in een ader, dan kun je al in een K-hole zitten voordat je de injectiespuit hebt kunnen verwijderen. Dit brengt grote risico's met zich mee.

Effecten van ketamine

Het effect dat ketamine heeft op de gebruiker hangt af van de gebruikte dosering. Het middel laat zich echter vaak lastig doseren.

Lage dosering van ketamine
Een lage dosering ketamine zorgt ervoor dat de gebruiker in een dromerige toestand terechtkomt waarbij het voelt alsof je zweeft. Desoriëntatie en het verlies van coördinatie spelen een rol.

Hoge dosering van ketamine
Een hoge dosering ketamine geeft dissociatieve effecten, met andere woorden het zorgt voor een scheiding tussen lichaam en geest. Bewegen is erg moeilijk, je hebt het gevoel alsof je ledematen niet meer bij je lichaam horen en kunt als het ware uit je lichaam treden. Hallucinaties kunnen bij een hoge dosering keta voorkomen. Een te hoge dosering kan voor de gebruiker een zeer angstige ervaring zijn.

De volgende effecten kunnen bij een lage dosering optreden:

1 Gevoel dronken te zijn
2 Euforisch gevoel
3 Desoriëntatie
4 Verminderde motoriek en coördinatie
5 Hogere hartslag
6 Zin in seks
7 Verwardheid
8 Verlies van tijd
9 Verdoofdheid

De volgende effecten kunnen optreden bij een hoge dosering:

1 Scheiding tussen lichaam en geest
2 Visuele hallucinaties
3 Misselijkheid en overgeven
4 Angst, woede en paniek
5 Moeite om te bewegen en te spreken
6 Bijna-doodervaring
7 Bewusteloosheid en black-outs
8 Geheugenverlies
9 Overlijden

Is Ketamine verslavend?

Wel geestelijk, niet lichamelijk verslavend


Je kunt lichamelijk niet verslaafd raken aan het ketamine, alhoewel het veelvuldig gebruik van het middel wel nadelige effecten heeft. Wanneer je ermee stopt, dan zijn er ook geen lichamelijke onthoudingsverschijnselen.

Bij regelmatig gebruik van ketamine loop je wel een groot risico om geestelijk verslaafd te raken aan het middel. Tolerantie zal al snel optreden. Hierdoor moet je steeds een hogere dosis nemen om hetzelfde effect te bereiken.

De verleiding om ketamine te nemen wordt groter dan je de realiteit wil ontvluchten. Het middel neemt namelijk de controle over van je leven.

Veelvuldig gebruik laat je de realiteit uit het oog verliezen en kan juist angst, paniek en waanbeelden opleveren wanneer je niet gebruikt. Zelfstandig stoppen is daarom lastig.

In Nederland zijn er verschillende verslavingsklinieken waar je terecht kunt voor hulp bij het afkicken van ketamine. Na een intake-gesprek wordt er gekeken naar een persoonlijk behandelingsplan, helemaal afgestemd op de behoeftes van de verslaafde.

Bijwerkingen en gevolgen bij langdurig gebruik van ketamine

Het gebruik van ketamine kan leiden tot verschillende bijwerkingen. Niet alleen de effecten op de korte termijn, zoals hierboven omschreven, maar ook op de lange termijn kan dit voor verschillende problemen zorgen.

Je loopt het risico op blaas- en nierproblemen. Veelvuldig gebruik kan leiden tot hersenschade, hoge bloeddruk en een verlaagde hartslag. Ketamine gebruiken in combinatie met alcohol of andere drugs wordt streng afgeraden.

Naarmate je tolerantie verder toeneemt en je steeds hogere doseringen gebruikt, kan het gebruik van ketamine ook leiden tot de dood.

Ketamine en depressie

Alhoewel ketamine voornamelijk als narcosemiddel, partydrug en als hallucinerend middel wordt gebruikt, zou het echter ook kunnen helpen bij mensen met een hardnekkige depressie. Robert Schoevers, hoogleraar in de psychiatrie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, doet onderzoek naar de effecten van ketamine op mensen met een depressie.

Volgens de hoogleraar zijn er tienduizenden mensen in Nederland met een hardnekkige depressie. Hierbij bieden gebruikelijke behandelingen als psychotherapie, medicatie of bijvoorbeeld elektroshocktherapie onvoldoende hulp aan de patiënten. Dit wil eigenlijk zeggen dat ze uitbehandeld zijn en er geen therapie voor handen is om de patiënten te helpen bij de depressie.

Waar in de jaren negentig veel nieuwe antidepressiva op de markt verschenen, daar is het nu al jaren rustig. Volgens de hoogleraar is het noodzakelijk dat er nieuwe behandelingen en/of medicatie op de markt verschijnen, want de grote groep mensen die uitbehandeld zijn hebben in feite geen leven. Ze ervaren op geen enkele manier nog vreugde en er is geen behandeling voor handen om verlichting aan deze groep mensen te geven.

Ketamine zou hier mogelijk een antwoord op kunnen zijn. Er zijn al verschillende publicaties verschenen waarbij gesproken werd over de anti-depressievewerking van het middel. Om niet alleen de kortstondige effecten, maar ook de effecten op de lange termijn te kunnen achterhalen, is meer onderzoek nodig.

Schroevers is daarom een onderzoek gestart naar de effecten van ketamine op mensen die te maken hebben met een hardnekkige depressie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van capsules die oraal kunnen worden ingenomen. Voorlopig zijn de onderzoekers voorzichtig optimistisch.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie