Ketamine: Kenmerken, Effecten en Bijwerkingen
Van Ketamine kun je een dromerig en zweverig gevoel krijgen als je het in een lage dosis neemt. Je wordt in feite verdoofd. Je bent er niet meer bij. Daardoor kun je jezelf verwonden.
Ketamine is een narcosemiddel dat begin jaren zestig werd uitgevonden. Hallucinaties is één van de bijwerkingen van het middel.
Volgens het Nationale Drug Monitor van het Trimbos instituut is het ’tripmiddel’ Ketamine steeds populairder aan het worden in Nederland. Andere namen die voor dit middel worden gebruikt, zijn ‘Special K’, (‘Vitamin) K’ of ‘Keta’.
Wat is Ketamine?
Ketamine is een medicijn dat gebruikt wordt als verdovingsmiddel en als pijnstiller.
In tegenstelling tot andere narcosemiddelen, onderdrukt Ketamine veel minder de ademhaling. Hierdoor wordt het vooral gebruikt bij ouderen en bij kinderen.
Ketamine kent een aantal bijwerkingen, waaronder het optreden van hallucinaties. Om dit soort bijwerkingen te voorkomen, wordt vaak benzodiazepine samen met de Ketamine toegediend.
In Nederland kun je Ketamine krijgen onder de naam ‘Ketanest S’ en het middel valt onder de geneesmiddelenwet.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Weekend 12:00 - 17:00
Ketamine als partydrug
Soms wordt Ketamine in lage doseringen (15-25 mg) ook als partydrug gebruikt. Ketamine wordt dan genomen om langer door te kunnen feesten. Het middel wordt in poedervorm gesnoven en het effect is een dromerig gevoel. Als jij Ketamine als partydrug gebruikt, zorg er dan altijd voor dat je het in een veilige omgeving neemt.
Verschillend gebruik
Ketamine wordt meestal gesnoven. Het vloeibare middel wordt hierbij ingedampt of uitgekookt waardoor er een poeder overblijft. Het effect ontstaat na 5 tot 15 minuten en de effecten duren ongeveer een uur.
Ketamine kan echter ook worden gespoten, vaak gebeurt dat in de spieren. De werking is een stuk milder dan bij het spuiten in een ader. Spuit je ketamine in een ader, dan kun je al in een ‘K-hole’, oftewel een bad trip, zitten voordat je de injectiespuit hebt kunnen verwijderen. Dit brengt grote risico’s met zich mee.
Ketamine werking
De werking van Ketamine is enorm complex en wordt nog steeds onderzocht. Ketamine beïnvloedt in de hersenen meerdere hersengebieden. De belangrijkste werking van Ketamine is het binden aan de N-methyl-D-aspartaat (NMDA)-receptor in ons brein en het ruggenmerg. De NMDA-receptor is voornamelijk betrokken bij glutamaat: één van de belangrijkste stimulerende neurotransmitters in ons zenuwstelsel.
Bij het binden aan de NMDA-receptor zal Ketamine de signalen van glutamaat belemmeren. Dit leidt tot verschillende reacties in de hersenen, waaronder er een verdovend en pijnstillend effect, maar ook dissociatie effecten. Ketamine heeft ook een pijnstillend effect omdat het de aanmaak van Stikstofmonoxide (een andere neurotransmitter) verstoort. Stikstofmonoxide geeft – onder andere – pijnsignalen door in het zenuwstelsel. Verder heeft Ketamine een stimulerend effect op het sympathische zenuwstelstel – het stelsel dat ons lichaam klaarmaakt voor actie. Gevolgen zijn het verhogen van de bloeddruk en hartslag en het verwijden van de luchtwegen.
Ketamine effecten
Het effect dat Ketamine heeft op de gebruiker hangt af van de gebruikte dosering. Het middel laat zich echter vaak lastig doseren.
Lage dosering van Ketamine
Een lage dosering Ketamine zorgt ervoor dat de gebruiker in een dromerige toestand terechtkomt waarbij het voelt alsof je zweeft. Desoriëntatie en het verlies van coördinatie komen daarbij vaak voor.
Hoge doseringen van Ketamine
Ketamine in hoge doseringen kan leiden tot hallucinerende effecten. Het geeft bovendien dissociatieve effecten, met andere woorden: het zorgt voor een scheiding tussen lichaam en geest. Hierbij is de gebruiker zich niet of nauwelijks meer bewust van de omgeving. Bewegen is erg moeilijk, je hebt het gevoel alsof je ledematen niet meer bij je lichaam horen en kunt als het ware uit je lichaam treden. Een te hoge dosering kan voor de gebruiker een zeer angstige ervaring zijn. Hogere dosissen kunnen bovendien leiden tot een ‘K-hole’. Soms wordt ook wel gesproken van een bijna-doodervaring.
Effecten bij een lage dosering Ketamine
Hieronder staan de effecten van ketamine bij een lage dosering:
- Gevoel dronken te zijn
- Euforisch gevoel
- Desoriëntatie
- Verminderde motoriek en coördinatie
- Hogere hartslag
- Zin in seks
- Verwardheid
- Verlies van tijd
- Verdoofdheid
Effecten bij een hoge dosis Ketamine
Hieronder staan de effecten van ketamine bij een hoge dosering:
- Scheiding tussen lichaam en geest
- Visuele hallucinogene effecten
- Misselijkheid en overgeven
- Angst, woede en paniek
- Moeite om te bewegen en te spreken
- Bijna-doodervaring
- Bewusteloosheid en black-outs
- Geheugenverlies
- Overlijden
Ketamine bijwerkingen
Hieronder staan bijwerkingen van Ketamine:
- Risico op blaas- en nierproblemen
- Hersenschade
- Hoge bloeddruk
- Verlaagde hartslag en ademhaling
- Verwardheid
- Hallucinaties
- Dissociatieve ervaringen
- Bewusteloosheid of coma
- Moeilijk kunnen bewegen
Ketamine gebruiken in combinatie met alcohol of andere drugs wordt streng afgeraden. Naarmate je tolerantie verder toeneemt en je steeds hogere doseringen gebruikt, kan het gebruik van Ketamine ook leiden tot de dood.
Ketamine en depressie
Alhoewel Ketamine voornamelijk als narcose middel, partydrug en als hallucinerend middel wordt gebruikt, zou het ook kunnen helpen bij mensen met een hardnekkige depressie. Er wordt op het moment onderzoek gedaan naar de gunstige effecten van Ketamine op depressie.
Volgens Robert Schoevers – hoogleraar in de psychiatrie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen – zijn er tienduizenden mensen in Nederland met een hardnekkige depressie. Hierbij bieden gebruikelijke behandelingen als psychotherapie, medicatie of bijvoorbeeld elektroshocktherapie onvoldoende hulp.
Volgens de hoogleraar is het noodzakelijk dat er nieuwe behandelingen en/of medicatie op de markt verschijnen, want de grote groep mensen die uitbehandeld zijn, hebben in feite geen leven. Ze ervaren op geen enkele manier nog vreugde en er is geen behandeling voor handen om verlichting aan deze groep mensen te geven.
Ketamine zou hier mogelijk een antwoord op kunnen zijn, omdat het ook een anti-depressieve werking zou hebben. Schroevers is een onderzoek gestart naar de effecten van Ketamine op mensen die te maken hebben met een hardnekkige depressie. Voorlopig zijn de onderzoekers voorzichtig optimistisch. Om niet alleen de kortstondige effecten, maar ook de effecten op de lange termijn te kunnen achterhalen, is echter meer onderzoek nodig.
Ketamine verslaving
Omdat Ketamine een verslavende werking heeft, kun je dus zomaar verslaafd raken aan het middel. Dit is niet zozeer een lichamelijke verslaving, maar eerder een geestelijke verslaving. Die droomachtige toestand die mensen ervaren, kan heel prettig zijn, en dat willen ze opnieuw beleven. Wanneer er regelmatig Ketamine wordt gebruikt, zal er tolerantie optreden, waardoor er steeds meer van het middel nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Als jij kampt met een Ketamine verslaving, is het essentieel om zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Afkickverschijnselen ketamine
De afkickverschijnselen van ketamine kunnen variëren in duur en intensiteit en zijn afhankelijk van factoren zoals de frequentie en de duur van gebruik. Veelvoorkomende afkickverschijnselen van ketamine zijn onder andere:
- Depressie
- Angst
- Slapeloosheid
- Vermoeidheid
- Verwardheid
- Hallucinaties
- Psychose-achtige symptomen
- Snelle hartslag
- Zweten
- Dubbelzien
- Verminderde eetlust
- Misselijkheid
Deze afkickverschijnselen kunnen enkele dagen tot weken aanhouden en kunnen het afkickproces moeilijk maken. Het is daarom belangrijk om professionele hulp te zoeken bij het afkicken van ketamine.
Veelgestelde vragen
Is Ketamine verslavend?
Hoewel je niet lichamelijk verslaafd kunt raken aan ketamine, is er wel een groot risico op geestelijke verslaving bij regelmatig gebruik. Tolerantie treedt al snel op en de verleiding om ketamine te blijven gebruiken wordt steeds groter.
Hoe lang werkt keta?
Keta werkt afhankelijk van de dosis en de toedieningswijze, meestal tussen de 20-30 minuten als verdovingsmiddel en ongeveer 1 tot 2 uur als recreatief middel.